banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 23:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: NACIonalizam
PostPoslato: 17 Jun 2006, 09:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
ili ti kako se za ono sto nam se ne svidja, uvijek nadje izgovor da je to mjesanje politike u umjetnost. ovo jeste tema kulture. ovo je isto kao i ono sto su uradili handkeu. nema razlike.

Citiraj:
IZ POLITICKIH RAZLOGA STUDENTU AKADEMIJE LEPIH UMETNOSTI ZABRANJENA JE PREZENTACIJA RADA NA GODISNJOJ IZLOZBI
Postovane/i,

Nemam iskustva sa odnosima sa medijima ali smatram da je ovo sto mi se dogodilo, I dogadja, isuvise bitno da bi se o tome cutalo:

Na otvaranju izlozbe radova studenata II i III godine odseka Kostim Akademije lepih umetnosti juce (15.6.2006) u Galeriji Yubin (Terzije 26, u dvoristu) studentu Mariu Milakovicu je od strane profesorke Mirjane Milanovic (ali i uz punu podrsku ostalih profesorki) zabranjeno potpuno prikazivanje finalnog, godisnjeg rada iz predmeta Savremeno odevanje.

Radi se projektu inspirisanim kimonom i na cijem zadnjem delu (ledjima) se nalazi lik Ratka Mladica, Hitlera, kao i fotografija sa kombinacijom (“mozaikom”) ta dva lika. Naredbom profesorke rad je gurnut u kraj, cime je njegov zadnji deo zaklonjen i na taj nacin njegova prezentacija i celina potpuno narusena i ugusena, odnosno cenzurisana.
Potpuno je jasno da se ovde radi o jednom politickom cinu, strahu da se neke stvari sagledaju i da se o njima slobodno progovori. Objasnjenje profesorke za ovo je da “ne treba mesati politku i umetnost” te da smo mi na Akademiji da bi smo se bavili « lepim stvarima » a ne « dnevno-politckom realnoscu ».
Moja ideja je bila da prikazem rad koji se iskazati izrazeno prisustvo fasizma u srpskom drustvu danas; kao i manifestaciju tog fasizma i sveopste prisustvo kroz lik Ratka Mladica u opstoj realnosti svakoga ko zivi u ovom okruzenju.

Molim Vas da ovu informaciju prenesete u svojim medijima. Za svaku potvrdu ovih informacija ili bilo koje drugo pitanje mozete me kontaktirati putem...

Hvala na vremenu i paznji!

Sradacno,
Mario Milakovic

izbrisao sam broj umjetnika i njegov mail. jasno vam je zasto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Tako to ide na brdovitom Balkanu. :(

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41

Panta rei.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Stvarno smijesna izjava da su oni na Akademiji da bi se bavili „lijepim stvarima“. Nije to samo na Balkanu tako. Nije ni razvijeni Zapad napredan koliko se prikazuje naprednim. Ima toga i kod njih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

naravno da ima. to je mnogo siri problem. ali mislim da je ovo drustvo (mislim na nasu drzavu i one pored nje) pogotovo osjetljivo na kritiku same sebe. tu se vrlo ostro reaguje. jednostavno, ne mislim da postoji dovoljno bijelog prostora na koji se moze doci i reci: ovo nije u redu. mislim, sjecate li snimaka s gej parade 2001 u beogradu? sjecate li se progona natase kandic i sonje biserko? a u hrvatskoj se za to vrijeme snimaju svjedoci. mislim, ok, niko to ne voli, ali mislim da drustvo pokazuje zrelost u dopustanju kritike na svoj racun. ne volim ja taj film, ali zamislite da neko napravi farenhajt 911 o milosevicu ili mladicu ili karadzicu? a zamislite da su napravili tako nesto za vrijeme rata? o tome govorim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

ovdje ti odmah kazu: izadjnice, cim kazes da nije u redu nositi majice s mladicevim likom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ima toga i kod njih.

Ne postoje savrsena drustva. Ipak postoje bitne razlike, ogledaju se izmedju ostalog u kvalitetu svakodnevnog zivota Mr. Anonimusa.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:41 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
ne bih mu ni ja dao da objavljuje to. neka svoja politička uvjerenja (jer o tome se radi) iznosi negdje drugdje, a ne na akademiji, jer akademija nije mjesto za to.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

jeste. akademije, fakulteti su mjesta iznosenja stava. ako ih tu sputavas, sta je tek drugdje.

Citiraj:
Lezbejke i kurve
Piše: Borka Pavićević

Ne samo kod Solženjicina, ne samo u dokumentima, ne samo u istorijskoj nauci, ne samo u memoarima, ne samo u fundusu istorije, u ropotarnici, već evo i u stvarnosti, i to ovdašnjoj stvarnosti, posle svih iskustava, primenjuje se obilato toliko osuđivana, i to u prvom redu od onih stradalih na Golom otoku, metoda diskreditovanja, uništavanja političkog stava i života "kritičara svega postojećeg".

Dakle, radi šta hoćeš, laži i kradi, obmanjuj, radi sve u korist svoje koristi i nikako nešto u korist svoje štete, a za druge, za skupnost, za celinu, realizuj svoje interese, razgrađuj i zidaj gde ti je milo, štetočinari koliko hoćeš, ali se slaži, slaži se sa nama po nekoliko osnovnih pitanja, budi "patriota", jasan, glasan, rezolutan.

Pa onda pitaj kome je to naspelo i zasto da "blati" narod tvrdeći da se zločinci šetaju naokolo, da institucije nisu sposobne da "odrade" svoj posao, da postojanje velikog zločina omogućava postojanje svih zločina, pitaj iz kojih to razloga, cijaških, zavereničkih, osvetničkih, lezbejskih i homoseksualnih, verskih, nacionalnih, mrziteljskih neke Žene nikako neki Muškarci, imaju nešto protiv da se dokine učenje korisnosti zločina, te da bi deca mogla da uče, umesto da skidaju šahtove po ulicama i gađaju "tuđe" ambasade kada ih na to svojim mudrim ponašanjem podstaknu stariji "patrioti" u odbranu "nacionalnih interesa".

Ako nećeš da umukneš i da se složiš, da se ne razlikuješ od drugih, da budeš sa nama, protiv svih, e onda i "mi konja za trku imamo".

Imamo "javnost" u vidu tabloida i "Tabloida", pa ako nećeš da otkupiš nenapadanje kao oni drugi pametni koji gledaju svoja posla, onda možeš da se provedeš kao Sonja Biserko, "vlasnica Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji koja "nekaznjeno špijunira za Hrvatsku". Pa onda adresa Helšinskog odbora, pa kućna adresa, pa sve adrese na kojima se dotična može naći, e da bi revnosni građani i ostali podučavani da budu "patriote" i "pioniri", mogli na vreme da reaguju i tu špijunažu spreče zalepljivanjem šamara, ili upadom u stan, ili ispisivanjem "spontanih" parola, e ne bi li svaka nevolja i svako ugrožavanje bezbednosti delovalo kao rezultat prirodne reakcije napaljene okoline.

"I majka ti je bila 'kurva', svaka stranica staljinističkih isleđivanja i pritisaka da se "prizna", prepoznaje se po tom sloganu. Po tom obliku pritiska da "priznaš". To je poznato bas kao i ono kada pričaš svoj život, bez spavanja, danima, sa sijalicom uperenom u oči, pričaš svoj život na zahtev islednika, iz početka, pa opet, iz početka, tako da na kraju pričaš, po prirodnoj funkciji mozga i ono najskrivenije, najličnije, jer, avaj, čovekovo je da ima maštu i asocijacije, svesno i podsvesno. To su radili, tako isleđivali, oni kojima je istorija presudila da su ne ljudi, nego đivotinje.

Nedopustivo je i neverovatno, a jos je čudovišnije da na to nema ozbiljne reakcije suprotstavljanja i odbacivanja, odbacivanja metoda staljinističkog "naspominjanju majke" i oca, njihovih "grehova" sve sa adresama, Sonji Biserko, Biljani Kovačević Vučo i svakome ko se drzne da mu se "naša stvar" ne dopada. "Gospođica Biserko je lezbejka, i imala je više veza, sa po trideset godina mladim devojkama. Vrlo je galantna prema svojim ljubavnicama, traži ih i među izbeglim Srpkinjama, i javno priča kako je osvetila bratovljevu smrt."

Znam, reći ćete, "zašto čitaš te gluposti. Znam, reći ćete "imaš li ti pametnija posla", znam reći ćete "ma ko će još zbog toga da se sudi", znam, reći ćete "šta se tome čudiš, ovde je sve moguće", znam, reći ćete "što se ne okrenete budućnosti, i ostavite tu prokletu prošlost "koja nam se dogodila", znam, reći ćete "ma to su gluposti", znam, reći ćete "sta se nerviraš, a znaš šta se meni juče dogodilo".

Evo, ja znam da Sonja Biserko nije lezbejka, i ako je veoma decentno obučena i zna da jede, ne izbacuje sise, i ne mlati nožem namazanim majonezom ispred lica sagovornika. Nosi čarape u svakoj oficijelnijoj prilici, bez obzira na vremenske uslove. Možda zato nekima izgleda da špijunira.

Pa šta i kada bi bila lezbejka, ili Hrvatica, je li Labusova politika bolja ili gora činjenicom da jeste ili nije Srbin, po prezimenu.

Ne samo da je nedopustiva metoda javnog "cinkarenja" "Zlih Žena", kako je to rekao Teofil Pančić, krivih "što su lezbejke", ili što se udaju "za strance", svejedno, već je krajnje zabrinjavajuće prelaziti preko toga sa "dostojanstvenom šutnjom". Možda zato što ipak postoji nada da se to neće dogoditi i sledećem koji bude "bacao klipove pod točkove."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:
politička uvjerenja

svaka umjetnost je politicka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ponovo si uspio da me dovedes na jednu tvoju temu. Rezultat mi je poznat. Ipak se ukljucujem zbog tebe.

Slobodna asocijacija na prethodni clanak : Krv i Suze ( sudbina Balkana . Million dollars question is : Postoji li nada ? ).

Da ih je neko spolja razdvojio, sad bi se spajali - na silu.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:58 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
Upravo tako Kid_A, drustvo treba da dopusti kritiku na svoj racun...
Ajmo crtati slijedecu karikaturu Muhameda... Pustimo Arape sto ne
razumiju umjetnost, sami su krivi... Uffffffffffff....
Sta znaju 10 profesora umjetnosti na jednom univerzitetu, bolje
slusajmo mlade bezgresne tinejdzere-umjetnike koji toliko ljube
slobodu i pravednost da zele da umru za nju a svejedno im je ako im
neki uvredjeni patriota-invalid baci bombu i pobije citavu porodicu...
Na jednoj strani kritikuju drustvo a na drugoj strani puse travu sa
narkomanima i slicno i smiju se drustvu kako ih ne razumije i kako
je drustvo glupo. Ko nas moze da razumije, mi smo inteligentne
individue koje svoj zivot potpuno drze u svojoj ruci, mi kao umjetnici
smo uzor citavom drustvu jer mi znamo sta je ispravno a sta ne, a
hendikep drustva je sto su toliko maloumni i blesavi i sto ne puse travu
pa nas ne razumiju kao nase hipi-kolege.

Ovdje u Austriji se uzbunili ljudi zbog plakata gdje se najavljuje jedna
predstava. Na plakatu zena sva krvava drzi odsjecenu glavu muskarca
oblivenu krvlju a u drugoj ruci noz. Kad su crkva i gradjani protestovali
zbog toga, ovi samo rekose: "Ma vi nemate pojma sta je umjetnost"....

Poslednji put menjao Dak dana 17 Jun 2006, 11:07, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Saberi se, pa pokusaj ponovo.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
ma ja mislim da je profesorka taj rad (ili kako god da se to zove) gurnula u stranu jer se ukakila. boji se da ne prodje ko kandicheva ili biserko. shto ja, opet, razumijem, jer strah je velik i prirodan. niko ne zheli da navlachi frku na vrat bez potrebe.

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:09 
Majstor
Majstor

Rose, ja sam umjetnik, ti mene ne razumijes, ja samo kritikujem nase drustvo ;-)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Citiraj:

stvar je u tome da drustvo kritikuje samo sebe, a ne da ga drugi kritikuju. pricaj svoju pricu. ne tudje.

Citiraj:
a hendikep drustva je sto su toliko maloumni i blesavi i sto ne puse travu
pa nas ne razumiju kao nase hipi-kolege.

u redu...

Citiraj:
ma ja mislim da je profesorka taj rad (ili kako god da se to zove) gurnula u stranu jer se ukakila. boji se da ne prodje ko kandicheva ili biserko. shto ja, opet, razumijem, jer strah je velik i prirodan. niko ne zheli da navlachi frku na vrat bez potrebe.

upravo tako. kontam da nije ta zena to uradila zato sto ima nesto protiv, nego zato ste se uplasila. ali opet, postoji i ono sto se zove saucesnistvo u zlocinu. kada zlocincu otvoris vrata, a on pobjegne.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Kid_A je napisao:
ne volim ja taj film, ali zamislite da neko napravi farenhajt 911 o milosevicu ili mladicu ili karadzicu? a zamislite da su napravili tako nesto za vrijeme rata? o tome govorim.

u americi se radi o nechemu drugome. kao najrazvijenija demokratija, ima prilichno tolerantan prag do kojeg se smije ichi. i to je mur pokazao, ali, ali ... dijelovi o vezama saudijske kraljevske porodice i bushove administracije (kao i svake, uostalom) nisu bash onakvi kakvi bi trebali da budu. relativno nedavno je umro stari saudijski kralj i postavljen novi, a vrh administracije iz vashingtona sa potpredsjednikom chejnijem na chelu otishao SUTRADAN na poklonichko putovanje!

to je samo ilustracija. ako chachkash previshe ...

druga strana je liberalni model ekonomije - nije problem napraviti film ili napisati pa izdati knjigu protiv aktuelne vlasti u americi, dok god se radi o trzhishnom proizvodu koji donosi pare. :wink:

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

black santa je napisao:

u americi se radi o nechemu drugome. kao najrazvijenija demokratija, ima prilichno tolerantan prag do kojeg se smije ichi. i to je mur pokazao, ali, ali ... dijelovi o vezama saudijske kraljevske porodice i bushove administracije (kao i svake, uostalom) nisu bash onakvi kakvi bi trebali da budu. relativno nedavno je umro stari saudijski kralj i postavljen novi, a vrh administracije iz vashingtona sa potpredsjednikom chejnijem na chelu otishao SUTRADAN na poklonichko putovanje!

to je samo ilustracija. ako chachkash previshe ...

druga strana je liberalni model ekonomije - nije problem napraviti film ili napisati pa izdati knjigu protiv aktuelne vlasti u americi, dok god se radi o trzhishnom proizvodu koji donosi pare. :wink:

Da. Treca strana je proglasiti samoubistvo 2 covjeka koji su zatoceni u Guantanamo Bay vec tri godine bez sudjenja - cinom terorizma ( iz zasjede naravno ).

Sve je tako jednostavno. Power & money. Money = Power. Bill Gates mi daje malenu nadu ( vise od polovine profita - u dobrotvorne svrhe ).

Dak, sve je ok, pod uslovom da shvatis samog sebe .

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 11:40 
Majstor
Majstor

Kid_A je napisao:
Citiraj:

stvar je u tome da drustvo kritikuje samo sebe, a ne da ga drugi kritikuju. pricaj svoju pricu. ne tudje.

Kid_A, Pretpostavljam da si shvatio/la na sta sam ciljao sa mojim
postom. Ja sam svoje misljenje na malo slikovitiji nacin opisao (Rose mi
svjedoci da sam postigao zeljeni cilj). Covjek koji govori o kritikovanju
drustva bez zelje da mu pomogne na bilo koji nacin je beskoristan drustvu.
Izvini sto spominjem ponovo karikaturu Muhameda, neko je cak
rekao da je to isto kritika predrasuda, ali rezultat kritike je bio mnogo
mrtvih, uplasenih itd... Prikazivanje Mladica i Hitlera zajedno ne postize
ama bas nista osim novog krvoprolica. To je samo ruganje i
ismijavanje.... Drustvu se moze pomoci na hiljade drugih nacina. Ja
uopste ne znam da li je taj student svjestan odgovornosti i konsekvenci
objavljivanja tako necega. Ne mozes ti objasniti onom srpskom vojniku
koji je 4 godina bio u rovu da je Mladic fasista kao sto ne mozes da objasnis
hrvatskom vojniku da onaj hrvatski general sto je otisao u Haag zlocinac.

Ako hocu djecaku od 8 godina da objasnim da mu je otac los zato sto tuce majku
redovno ja tom djetetu necu pokazati sliku njegovog oca zajedno sa
Hitlerom nego cu sjesti sa njime i navesti argumente, dokaze, itd...

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 12:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Pa to nije bilo za decu od 8 godina, ili sam ja nesto propustio.

Pa gde je sloboda izrazavanja? Neka neko i kaci postere sa odsecenim glavama, sve dok neko nije povredjen meni je sve ok.

Sto se tice Mura, kao da je on smeo to napraviti da neko nije stajao iza njega. E sad i tu je problem sta je taj iza njega njemu radio. hmmm

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]