banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 18:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Jul 2005, 19:35 
DELETED

Poslednji put menjao DELETED dana 08 Jul 2005, 17:22, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Jul 2005, 15:36 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
micelijuse,
slažem se sa tobom da je mnogo više vremena i prostora na ovom podforumu trebalo posvetiti njegošu i, po meni, najkapitalnijem djelu srpske književnosti uopšte. ali šta ćeš... takvi smo mi (ostatak se zviždi) :)

dok sam bio srednjoškolac, znao sam gorski vijenac napamet. dijelova se i danas sjećam, ali mislim da sam zaboravio podosta. iako ovo remek-djelo vrvi od umotvorina velikog vladike, meni je najjači odgovor vladike danila na selim pašino pismo:

od vladike i svijeh glavarah
selim paši otpozdrav na pismo.
tvrd je orah, voćka čudnovata
ne slomi ga, al' zube polomi.
nije vino pošto priđe bješe
nit' je svijet ono što mišljaste
barjaktaru podarit' evropu
grehota je o tome mišljati.
velja kruška u grlo zapadne.
krv je ljudska rana naopaka,
na nos vam je počela skakati.
prepuniste mješinu grijeha,
puče kolan svečevoj kobili.
leopoldov hrabri vojevoda,
sobijevski, vojvoda savojski
salomiše demonu rogove.
u ćitapu ne piše jednako
za dva brata jednoimenjaka
pred bečom je burak posrnuo,
obrnuše kola niza stranu.
ne trebuje carstvo neljudima,
'nako da se pred narodom ruži.
divlju pamet i ćud otrovanu
divlji vepar ima, a ne čovjek.
kome zakon leži u topuzu,
tragovi mu smrde nečovještvom.
ja se sjećam šta si reći htio.
tragovi su mnogi do pećine,
za gorske se goste ne pripravlja,
u nji sada druge misli nema
do što ostre zube za susjede,
da čuvaju stado od zvjeradi.
tijesna su vrata uljaniku,
za međeda skovana sjekira.
još imate zemlje i ovacah,
pa harajte i kože gulite.
u vas stenje na svakoju stranu,
zlo pod gorim, kao dobro pod zlom.
spuštavah se ja na vaše uže,
umalo se uže ne pretrže,
od toga smo viši projatelji-
u glavu mi pamet ućeraste.

pisao sam "iz glave", pa ako se potkrala koja greška, oprostite mi :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2005, 18:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Mar 2005, 15:39
KAO I SVAKA CRNOGORKA UZIVAM DOK CITAM NJEGOSA ON JE NASA `LUCA MIKROKOZMA` ZVIJEZDA VODILJA.SVI NARODI IMAJU SVOJ EP A NAS JE `GORSKI VIJENAC`. `POSVETA OCU PRAHA SRBIJE`JE DIO KOJI JE IZDVOJEN KAO PROROCANSTVO ZA SAV SRPSKI ROD.KO JE CITAO ZNA O CEMU GOVORIM.LICNO SAM VEZANA ZA TAJ DIO ALI UBJEDLJIVO NAJDIRLJIVIJA JE PJESMA KOJU SU NJEGOSEVI PODANICI SKRILI A KASNIJE IZNIJELI NA SVJETLOST DANA .NAZIV JE `NOC SKUPLJA VIJEKA` ILI ,NOC KOJA VRIJEDI KAO JEDAN ZIVOT.NISAM JE PRONASLA NA NETU PA JE NE MOGU PRIKAZATI,NADAM SE DA CE NEKO USPJETI.PJESMA SE CITA U JEDNOM DAHU A O NJOJ SE RAZMISLJA CITAV ZIVOT.
PJESMA O LJUBAVI,SRECI I ONOM STO ZIVOT DONOSI!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jul 2005, 18:42 
Početnik
Početnik

PRONASLA SAM JE NA ADRESI http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/umjetnost/index.html
CITAJTE I UZIVAJTE!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jul 2005, 10:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Da, da, dobar je Njegos! Zaista je velicina, ali to i ne cudi, ako znamo da srpska knjizevnost zaista obiluje velikanima. Tu prije svega mislim na Andrica, Crnjanskog, Pekica i naravno Gorana Petrovica.
Njegos je, vise nego iko drugi, u svojim djelima utkao notu religijske filozofije, a mnogi njegovi stihovi su reminiscencije upravo na "Sveto Pismo". Kod njega je spomenuto gotovo sve - od prvog grijeha do duhovnog usavrsavanja iliti samospoznaje. Njegovo pisanije se zaista odlikuje visokom misaonoscu i jasno se vidi da ke kroz njega govorio Neko.
Dobra tema, Micelijus. Valja zahvaliti tom tvom prijatelju koji te je naveo da posjetis ovaj forum... :lol: :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2005, 08:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto ti Micelijus... Sve vajne patriote na ovom forumu, a niko rijeci da napise... Spala knjiga na dva slova... :D
Da pisemo onda mi kad vec nece niko...

Njegosev "Gorski vijenac" cemo mozda ponajblize odrediti kazemo li da je, kao i "Luca mikrokozma" filozofsko-religijski ep, uprkos mnogim epskim i lirskim elementima koji u njemu preovladavaju. Iako je osnovna tema ovog epa upravo - epska, i iako ep sadrzi ogromnu kolicinu emocija, najupecatljivija i stoga najvaznija mjesta u "Gorskom vijencu" ticu se dubokih promisljanja nad zivotom, vjerom, religijom, smislom, tako da iz tih razloga mozemo govoriti o filozofsko-religijskom epu.
Njegos je ovdje sintetisao sve sto da kao stvaraoca odlikuje - "Luci" je oduzeo osjecajnost i epicnost i sveo ga na cistu "filozofiju religije i vjere", dok je slicno uradio i sa "Laznim carem". Naravno, to nikako ne umanjuje vrijednost ova dva dijela. Ipak, u "Gorskom vijencu" je on to sve "upakovao". NIsta ne fali, sve je ukomponovano po izvrsnoj mjeri.
Lamenti Vladike Danila i igumana Stefana su vrhunac srpske duhovne rijeci.

Bog vas kleo, pogani izrodi,
što će turska vjera među nama?
Kuda ćete s kletvom prađedovskom?
Su čim ćete izać pred Miloša
i pred druge srpske vitezove,
koji žive doklen sunca grije? -

Njegos je ovdje sav predan tradiciji i nema govora o nekoj dvosmislenosti ovih rijeci. Crnogorski vladika ce kasnije reci:

Ne bojim se vrazjega kota,
Neka ga je k'a na gori lista
Vec se bojim zla domacega.
,

i tako ce u potpunosti odrediti sudbinu, kako prijasnju tako i njemu buducu a nama sadasnju (a vjerovatno i nama buducu) sudbinu srpskog naroda. Izdajice su najotrovnije sjeme jednoga naroda, Njegos svjesno i savjesnon ukazuje na to.
NIje onda ni cudo sto se vjekovima kasnije u jednoj pjesmi :D koju neki zele da bace po strani :cry: spominje stih:

...proklet bio izdajica svoje domovine!

Prprocko pisanje Petra Petrovica Njegosa se, naravno, najvise ogleda u pjesmama kola. Samo jedan mali primjer dovoljan je za takvu tvrdnju:

Bog se dragi na Srbe razljuti
za njihova smrtna sagrešenja.
Naši cari zakon pogaziše,
počeše se krvnički goniti,
jedan drugom vadit oči žive;
zabaciše vladu i državu,
za pravilo ludost izabraše.
Nevjerne im sluge postadoše
i carskom se krvlju okupaše

Mislim da je u ove stihove Njegos sazeo neke od razloga srpskog propadanja (duhovnog, moralnog, vjerskog i svakog drugog).

Ajd, toliko za sada...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2005, 19:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
solidno spremljen ispit daljac :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2005, 20:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2005, 23:43
ЧЕСТИТИ КЊАЗ ЊЕГОШ ЈЕ БИО ВЕЛИКИ ПРОТИВНИК ЈЕРЕСИ.
ПА секташи а ви знате који сте *****

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2005, 17:54 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2005, 08:23 
Početnik
Početnik

...U ad mi se svijet pretvorio,
a svi ljudi pakleni duhovi!...
...Kugo ljudska da te bog ubije...
SVATITE OVO KAO UPOZORENJE.
NJEGOS NAS VLADIKA ,VLADAR I PJESNIK zar je moguce da neko koristi ovaj forum i citira ^nesto drugo^a ne njegova djela .
Pa kakav si ti to covjek.Ponovicu jos jednom,najvazniji dio GORSKOG VIJENCA je POSVETA OCU PRAHA SRBIJE to je sustina bivstvovanja to je pocetak EPa jednog naroda,crvena je boja kojom su markirani stihovi to je boja krvi NJEGOSEVIH PODANIKA a mojih predaka.Mi smo tolerantan narod,ali sve ima svoje granice.
I sam NJEGOS pise ...A U RUKE MANDUSICA VUKA BICE SVAKA PUSKA UBOJITA...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2005, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
solidno spremljen ispit daljac :P

Iz tvojih usta u Popoviceve usi... Taj ispit jos nisam polagao, ali, srecom, blizi se treca godina... :D

Za Micelijusa,
neces se valjda svadjati sa "velikim pravoslavcima" oko Njegosa??? Poteci ce oko toga mnogo krvi, a ti ces ostati, kao i uvijek, jeretik i sektas... :wink:
Mani "pravoslavce", da su im tri prsta toliko vazna pisali bi oni nesto drugo na ovoj temi i na "Srpskim junackim pjesmama". Ovako - oni ce samo provocirati i nista drugo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 10:39 
Početnik
Početnik

``Najljepsa su ljudma voca san,danguba i ljenoca...``
Njegos je napisao ove stihove ,mislim da se odnose i na neke clanove ovog foruma.Postoje oprecna misljenja a na svaku provokaciju treba dostojanstveni i NA ADEKVATAN nacin odgovarati.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Jul 2005, 11:38 
Početnik
Početnik

SRBI KOJI SU PRONELI SLAVU RODA SVOG (2)

VEDRIJA STRANA NJEGOŠEVOG ŽIVOTA

GOROSTAS SA LOVĆENA

• Megdan budućeg vladike Rada i njegovog učitelja Sime Milutinovića Sarajlije • Ko je viši od ruskog cara • Komentar o krivom tornju u Pizi

Titan misli: Petar II Petrović Njegoš

Bio je i likom i delom pravi srpski gorostas. To se s pravom može reći za Petra II Petrovića NJegoša, vladara Crne Gore u najcrnjem vremenu za srpski narod, robovanju pod Turcima. O NJegoševoj ličnosti i njegovam stvaralaštvu napisani su čitavi tomovi knjiga, brojne studije i članci, sve u želji da se što bolje prouči i predstavi ovaj znameniti Srbin i najveći srpski pesnik.

Mnogi stvaraoci, koji su se bavili NJegošem, dali su svoje lično viđenje i tumačenje. Ali, niko od njih nije do kraja prodro do srži niti je izgleda moguće da se rastumače svi porivi pesnika i vladaoca, čudnog mislioca i idealiste, sputanog pustinjaka cetinjskog, lišenog prava na lični život zbog vladičanske dužnosti.

Za svoje kratkotrajne vladavine i života NJegoš se divio Evropi, uspeo je da obiđe neke prestonice i gradove, Petrograd, Beč, Rim, Napulj... ali i Evropljani su se divili njemu. Na svakom koraku gde bi se pojavio izazivao je ogromnu pažnju svojim stasom, lepotom i odećom u nacionalnom stilu. Bio je visok dva metra, a i danas se u Crnoj Gori kaže: "Lijep k'o Njegoš".

Jedan takođe znameniti Srbin, književnik LJubomir Nenadović, očaran Njegošem i susretom s njim u Napulju, u svojim obimnim putopisima između ostalog piše: "Naišao sam ovde na jednu srpsku važnu i živu znamenitost. Ovde je vladika crnogorski i o njemu ću odsad pisati više nego o celoj Italiji.... (Napulj, marta 1851. godine).

Međutim, o NJegošu se malo zna da je bio izuzetno duhovit čovek, pun vrcavog humora, spreman da i u najtežim situacijama svojim šaljivim i mudrim doskočicama ohrabri svoje okruženje, odagna zabrinutost, tugu, i druge nevolje, kojih je u ono vreme bilo na pretek.

Nadmudrio učitelja

Još za života vladika Petar I Petrović, za svog naslednika odredio je sinovca Rada Tomova i poslao ga u manastir Savina, u Boku kotorsku na školovanje. Tamo je mladi NJegoš, zahvaljujući stricu, počeo rano da uči i sriče prva slova uz pomoć kaluđera. Nešto kasnije na Cetinju Petar I je svom nasledniku obezbedio učitelja, uglednog Srbina, Simu Milutinovića Sarajliju.

Tako jednom, razgovarajući o junaštvu, učitelj Sima i Rade Tomov pređu u žestoku svađu. Rade je govorio da u celom srpskom narodu niko ni nalik nije crnogorskim junacima. Sima, priznajući crnogorsko junaštvo tvrdio je žestoko: da u svakom srpskom kraju ima dosta Srba koji u junaštvu nimalo ne ustupaju Crnogorcima, nego su im potpuno ravni. Za primer spomenuo je vojevanje u Srbiji i njene junake.

Oko toga podigla se među njima oštra prepirka u kojoj je došlo do oporih reči. Naposletku Sima u jarosti poviče:

Najmlađi vladar

Petar II Petrović NJegoš vladao je Crnom Gorom dvadeset godina i bio jedan od najmlađih vladara u Evropi. Umro je 1851. godine u 34. godini života. Iza sebe je ostavio sjajna književna dela: "Gorski vjenac", "Srpsko ogledalo", "Luču mikrokozmu", "Lažnog cara Šćepana Malog"... Bio je opčinjen srpstvom do fanatizma, što pokazuje i ovaj detalj kad je od kneza Aleksandra Karađorđevića zamoljen da napiše nešto ispod Karađorđeve slike. NJegoš je napisao:

"Samo ime Karađorđe
kad Srbinu na um dođe
zaplamti se krv u grudi,
junačko se srce budi!"

- Evo, ja sam, može biti, najgori od sviju Srba što su izvan Crne Gore rođeni, i smijem izaći na megdan tvojemu najboljem Crnogorcu. Ma znao i poginuti, ali neću mu se ukloniti ni prepasti od njega. Ovo ko ne veruje, može opipati kad mu je gođ drago, i s kakvijem gođ hoće oružjem! Ja sam vazda gotov!

Takve reči izgovoriti u Crnoj Gori mnogo znači. Sima ih izgovori, lupi ljutito vratima i ostavi svoga učenika samog u sobi. Posle nekoliko minuta, on zove Simu. Kad Sima uđe, Rade zaključa vrata od sobe i, pokazujući mu dva pištolja na stolu, jetko i oštro reče mu:

- Ja ne hoću da idem i da zovem najboljeg Crnogorca na megdan, no evo ti mene! Izaberi jedan od ta dva puna pištolja, a ja ću uzeti drugi, pa ovđe, na ovi čas, po crnogorski, da skrešem dim u dim, pa što kom Bog da i sreća junačka! Da poznaš ti što je i dijete crnogorsko!

Sima, kad vide ozbiljnost i gnev svoga mladog učenika, nađe se u velikom čudu. Takav poziv od svakog drugog zaista bi primio, bez obzira što je mogao i poginuti, ali od svojega učenika ne može. Živa svađa nanova poče. Sima kaže:

- Neću s tobom megdan da dijelim, a sa svakim drugim Crnogorcem hoću!

Jelovnik

Na samom početku svoje "Bilježnice", koja je pronađena pre 40 godina, na drugoj strani NJegoš je ispisao: "Što će čovjek na dan izjesti": 90 grmah hljeba, 138 smoka (sir, meso i drugo), 60 salate, 30 graha, 100 kafe sa mlijekom". Ispod toga je podvukao crtu i sve sabrao. Ispalo je ukupno 418 grama...

Rade mu žestoko odgovori:

- Kad ne smiješ sa mnom, kako bi smio sa drugim Crnogorcem?!

Kad Rade nikako nije hteo od dvoboja odustati, Sima se još većma razgnevi, stane uz duvar, razdrlji prsa i odsečno poviče:

- Ja nemam ruke koje bi digao na jednog NJeguša, a ti udri! Evo me!

- A misliš li da neću? - poviče Rade, zgrabi pištolj, upravi u prsa Simina i skreše. Poštolj planu i pukne, no tako slabo, da zrno nasred sobe padne.

- Uzmi drugi! Taj si u strahu punio, pa prah mimo cijevi prosuo! - kaže Sima, neprestano na belezi stojeći.

Učenik, još u većoj jarosti, dohvati drugi pištolj sa stola i skreše, no i to zrno padne nasred sobe, daleko od Sime.

- Zar se tako pune puške za megdan? Daj ovamo da ja napunim, pa onda udri! - poviče Sima i maši se rukom za pištolj.

Onda Rade ostavi svoje pretvaranje, zagrli i poljubi svoga učitelja, pa mu kaže da je on tako puške napunio, samo da vidi i da se uveri hoće li Sima zaista smeti dočekati da se na njega puca. Prizna mu potpuno junaštvo i posle mu je češće govorio: "Božja ti vjera, jesi što i rođeni Crnogorac!"

Nekoliko godina kasnije NJegoš je posle smrti strica Petra postao vladar Crne Gore. Godine 1833. u Petrogradu je primio vladičansko zvanje i u čast toga primio ga je ruski car. Impresioniran NJegoševom fizičkom visinom, car je rekao:

- Pa Vi ste i od mene viši.
Oštroumni NJegoš odmah je uzvratio:

- Vaše veličanstvo, od ruskog cara samo je viši Bog.

Boga mi, zarzaće

Vredi pomenuti i ovu anegdotu. Jednog dana reče vladika jednom Crnogorcu da pođe u Skadar i ubije pašu.

- A bi li mene ubili Turci ako ja ubijem pašu Skadarskog? - upita on vladiku.

- Bi odista, ne bi ga glave iznio - odgovori mu vladika.

- Radije ću u mojoj nahiji čuvati pedeset ovaca, pa mogu i tu posjeći deset Turaka i opet ostati živ.

Njegoš je često boravio u Italiji, jednom prilikom je obišao i krivi toranj u Pizi. NJegov sekretar Medaković o tome je zapisao:

"Idući iz Livotna, svratili smo te smo gledali čuveni pizanski toranj. On je nakrivo ozidan, nakrivo i stoji. Strahota je ispod njeg stati i gore pogledati.... Majstor koji ga je zidao, namerno ga je tako nakrivo načinio. U tome je hteo da pokaže svoju vještinu, i pokazao je. Da mu spomenemo ime: zove se Bopini. Sedam stotina godina prošlo je i još se o njemu govori."

- Ovo njegovo krivo djelo - reče vladika šaleći se - proslavilo ga. Da je što pravo učinio, odavno bi ga rod čovječanski zaboravio.

Drugom prilikom, u razgovoru, koji su vodili o Kosovu, zapitaće italijanski pisac Grančesko Karara, NJegoša:

- Zarza li u poslednje vrijeme konj Kraljevića Marka?
Razumevši ga, vladika odmah odgovori:

- Ne, boga mi, ali će zarzati!

NEKE ANEGDOTE IZ NJEGOSEVOG ZIVOTA !

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]