banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Avg 2025, 21:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Mar 2005, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Citajuci esej na temu "Umetnicko delo u veku svoje tehnicke reprodukcije" naisao sam na mnogo autorovih stavova sa kojim se ne slazem.
Ono sto me zanima jeste sta vi mislite o njegovim razmisljanjima.
Sad cu staviti dve a naknadno u slucaju da tema zazivi navodicu ih jos, tema je dosta siroka, ali u istu ruku delimicno zatvorena.

"Neponovljivost i trajanje su u slici isto onoliko isprepleteni kao sto su prolaznost i ponovljivost u reprodukciji."
"Jedinstvenost i neponovljivost umetnickog dela istovetna je sa njegovom uklopljenoscu u kontekst tradicije."

Ovo su samo neke od recenica koje su zanimljive za razmatranje, btw Valter pod reprodukcijom podrazumeva film, slajdove i reprodukcije slika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 09:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
drugi citat je savrseno u redu. to je isto sto je t.s. eliot govorio, samo kazano na drugi nacin. ovaj esej je mnogo vazan. ima jedan sjajan esej o bendzaminu - ime mu je pod znakom saturna, napisala ga je suzan sontag. a sta je sa prvim citatom? znas da on smatra da repordukcija oslobadja umjetnost rituala. slika bi bila umjetnost prije oslobadjanja koja je jedinstvena, u jednom primjerku i stoga mora biti vjecna ukoliko zeli da postoji. s druge strane reprodukcije su zamjenjive i ne moraju biti vjecne da bi ocuvale djelo, uvijek ce postojati jos neke reprodukcije. rekao sam, taj esej je mnogo zanimljiv i moze se prosiriti. bendzamin naslucuje neke stvari koje ce se desiti mnogo nakon njega i takodje, nama danas, se moze dopasti da reprodukciju prenesemo i na stampanje i prepisivanje knjiga cak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Mar 2005, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ok,da je esej zanimljiv to sigurno stoji, ali koliko su tvrdnje u njemu tacne je veoma diskutabilno.
Meni se za pocetak ne dopada njegov stav prema reprodukciji (ne mislim na reprodukciju slike tj. ponovno slikanje po ugledu na original) nego na reprodukovanje u vidu slajda ili fotografisanja originala. Mislim da original i prvobitna ideja nista ne gube i da delo ne postaje obezvredjeno ako se umnozava.
Nikad nisam bio pobornik lobiranja, bilo ono i kulturno (ne kazem da ti jesi). Btw ako je stvaranje ritual ne mora imati prizvuk paganskog kako sam ja doziveo kroz ovaj esej.
Stavicu za koji dan novih citata. poz i btw ipak se treba priznati da je odista rekao nekoliko stvarno zanimljivih stvari, naprednih za vreme kad je ziveo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]