banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 02:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 205  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Apr 2006, 14:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2005, 23:54
...trenutno citam "Churchill & Eden u ratu" Elizabeth Baker...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2006, 19:39 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2006, 14:22
A je napisao:
preporucujem knjigu Ivana

Sta cito,jebavo!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2006, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Chitam Bozanstvenu komediju. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Apr 2006, 21:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Zahir.... Procitao 130 strana , ostaje jos toliko... Bice ovo duga noc... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2006, 20:44 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Zavrsio u petak (21.4):
FLASH je napisao:
Digitalna tvrdjava (Dan Brown)

Poceo:
Havanski zaliv (Martin Kruz Smit)
Ovo ce se vjerovatno malo razvuci... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2006, 21:00 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Citam (ili bolje receno, pokusavam da citam) "Kremansko prorocanstvo".
Samo citam neka prorocanstva u zadnje vrijeme. :-?

FLASH je napisao:
Digitalna tvrdjava (Dan Brown)

Jesu svi navalili na tog Dan Browna. :)
O cemu se radi u toj knjizi FLASH?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Apr 2006, 21:41 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Digitalna tvrdjava. Meni licno najdosadnija od 3 procitane Braunove knjige. Radi se o NSA (National Security Agency) i o njihovom razotkrivanju svih elektronskih sifri, o el. privatnosti, o obavjestajnim tajnama, o "Transltr-u" - najmocnijem racunaru koji moze desifrovati svaku poruku i svaku sifru, o ratu izmedju NSA i terorista... Ovo je sve po malo opisano, a najvise se govori o "Transltr-u". U ovoj knjizi nema Lengdona, vec je tu Suzan Flecer (kriptografkinja) i Dejvid Beker (profesor jezika), njen momak. Po obicaju, tu je i ganjanje po gradu, ubica i sve sto slijedi. Kao i u druge dvije, i ovdje se radnja odvija u 1-2 dana...

VRHUNSKA ŠIFRA JE MOĆNA, OPASNA - I NEREŠIVA...
Kada je nepobediva mašina za dešifrovanje Agencije za nacionalnu bezbednost naišla na tajanstveni kod koji nije mogla da reši, Agencija je pozvala svog glavnog kriptografa, Suzan Flečer - genijalnu, prelepu matematičarku. Njeno otkriće potresa sam vrh vlasti. Agencija za nacionalnu bezbednost postaje talac... i to ne talac kojem se preti pištoljima i bombama, već kodom koji je toliko genijalno složen da bi njegovo obelodanjivanje i puštanje u opticaj uništilo američku obaveštajnu službu. Zarobljena u vrtlogu tajni i laži, Suzan Flečer se bori da spase agenciju u koju veruje. Kada shvati da su je svi izdali, otkriva da se bori ne samo za sopstvenu zemlju, nego i za sopstveni život, i naposletku, za život čoveka kojeg voli.

http://www.knjizara.co.yu/pls/sasa/knji ... _id=108291

btw, naletih na ovaj text o Brownu:
Kako napisati bestseler?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2006, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Bas sam skoro procitala "Digitalnu tvrdjavu".
Neposredno prije nje sam citala "Andjeli i demoni".
Sad trenutno citam "Tacka prevare".

Davincijev kod (jeste, nisam je do sada citala ;) ) cu kad je zavrsi moj dragi (poceo je citati kad sam ja uzela ovu prvu i jos nije ni 50 str. procitao :D ).

Svidja mi se dinamika, sto od pocetka pa do kraja, ne svakoj stranici, saznas neku novu cinjenicu, radnja pocne i zavrsi u roku od 24 sata, ali jos kod citanja prve knjige sam imala utisak da ce i ostale 3 biti na isti kalup.

"Andjeli i demoni" mi je bolja od "Digitalne tvrdjave".

Ne svidja mi se sto u knjizi "Digitalna tvrdjava" kod prevoda nisu vodili racuna o dekodiranju koda koji se nalazi na kraju knjige, nakon epiloga, cist bijeli list i na sredini 16 brojeva.
Skontala sam da je sifru moguce desifrovati na nacin opisan u knjizi, ali sam dobila nebulozu.
Onda sam otisla na net i saznala rjesenje, koje se 'izgubilo u prevodu' knjige na srpsko-hrvatski.
Doduse, ja imam knjigu koju je prevela Nina Ivanovic (Solaris, Novi Sad, 2005). Mozda je neko drugi odradio bolji prevod?

U "Digitalnoj tvrdjavi" ima par mjesta, tacnije reakcija koje su nelogicne.
U "Andjeli i demoni" mi takodje sama pocetna teza uopste nije logicna.
Ali prihvatila sam je takvu kakva jeste (ipak je on pisac fikcije).
Ono sto on uzima za dokaz 'necega' je po zdravom razumu zapravo dokaz protiv (necEm sve da napisem, da me ne ubiju ovi koji imaju namjeru citati ili vec citaju :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Apr 2006, 21:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
ventilator je napisao:
"Andjeli i demoni" mi je bolja od "Digitalne tvrdjave".

Mnogi kažu da je bolja i od DaVinčijevog koda, ne znam jer sam samo pročitao njega, i to nedavno, meni je to dobar triler.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2006, 11:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
"Анђели и демони" јесу боља књига од "Да Винчијевог кода", у то нема сумње...
За друга Вадера: видим да си врло дипломатски избјегао да кажеш нешто више од "мени је то добар трилер", па ме занима твоје мишљење о причи која је уткана у "Да Винчијев код"... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2006, 11:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Daljac je napisao:
"Анђели и демони" јесу боља књига од "Да Винчијевог кода", у то нема сумње...
За друга Вадера: видим да си врло дипломатски избјегао да кажеш нешто више од "мени је то добар трилер", па ме занима твоје мишљење о причи која је уткана у "Да Винчијев код"... :)

vec je iznio svoje misljenje na temi da vincijev kod koju je otvorio lik pod nickom defender of the faith. podforum DiR. I zasto kad pises cirilicom pise Vader, a ne Vejder kako bi trebalo po pravopisu? :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Apr 2006, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Daljac je napisao:
"За друга Вадера: видим да си врло дипломатски избјегао да кажеш нешто више од "мени је то добар трилер", па ме занима твоје мишљење о причи која је уткана у "Да Винчијев код"... :)

:D :D :D

Ajde kad već izazivaš :), mislim da je ta ideja o Isusovim potomcima dosta starija od Brauna, njega čak optužuju za plagijat u toj knjizi, a ta ideja o Isusovim potomcima vjerovatno nije potekla ni od tih koji optužuju Brauna. Braun je inteligentan lik koji je sakupio razne zanimljive elemente i intelignetno (skidam mu kapu za to) ih povezao u jednom romanu-trileru. Braun vjerovatno zna da stvaranje kontroverze, posebno religijske, veoma povoljno utiče na rast tiraža i popularnosti nekog djela, drugim riječima - dobra zarada. Kao i onaj Mel Gibsonov film PASIJA, koji me nije impresionirao, ali je podigao puno prašine, i dobro zaradio zbog toga.

Inače sva ta strka oko Grala kao posude/čaše/putira iz kojeg su pili Isus i apostoli mi je bezvezna. Ja ne pridajem baš nikakvu važnost tom predmetu, niti mu Sveto Pismo pridaje važnost. Ali ljudi k'o ljudi, lako se uhvate za neke gluposti a (ne)svjesno zanemare suštinu, koja je u slučaju Isusa Hrista bazirana na njegovim učenjima o međuljudskim odnosima ("ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi"), i uopšte o ljubavi i slozi, na nečemu što bi ukoliko bi se praktikovalo stvorilo raj na Zemlji, jer ga nigdje drugdje ni nema, ili ćemo ga mi graditi u sebi i oko sebe, ili ga nema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
I zasto kad pises cirilicom pise Vader, a ne Vejder kako bi trebalo po pravopisu? :wink:

Не знам, али хвала на примједби...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
...mislim da je ta ideja o Isusovim potomcima dosta starija od Brauna, njega čak optužuju za plagijat u toj knjizi, a ta ideja o Isusovim potomcima vjerovatno nije potekla ni od tih koji optužuju Brauna.

Слажем се. Та идеја је стара вјероватно колико и само хришћанство.

Vader je napisao:
Braun je inteligentan lik koji je sakupio razne zanimljive elemente i intelignetno (skidam mu kapu za to) ih povezao u jednom romanu-trileru. Braun vjerovatno zna da stvaranje kontroverze, posebno religijske, veoma povoljno utiče na rast tiraža i popularnosti nekog djela, drugim riječima - dobra zarada. Kao i onaj Mel Gibsonov film PASIJA, koji me nije impresionirao, ali je podigao puno prašine, i dobro zaradio zbog toga.

Слажем се и с овим, сем што бих ја додао нешто, а то се уједно односи и на остали дио твога поста. Истина је да људе све више и више интересује да ли је Христ био црн или плав, да ли је био сиромашан или богат, да ли је имао жену или није, а при томе готово увијек ѕаборављају суштину Његовог учења и проповједања.
Ден Браун је то знао или осјетио, а исто тако је знао да на таквом темељу треба градити свој роман ако хоће да од њега направи бестселер. Па ипак, ја мислим да "Да Винчијев код" говори о сасвим другим стварима. Прича о човјечијој и само човјечијој природи Исуса Христа само је добра реклама за овај роман. Права суштина се, за мене, крије на другом мјесту. То је прича о изгубљеним женским божанствима који, заједно са мушким, чине потпуну архетипску слику Исуса Христа. Без тих женских божанстава, за које Браун тврди да се губе и да су се можда већ изгубила, нема потпуне самоспознаје свакога од нас.
Та и таква прича измјештена је у контекст једног могућег живота Исуса Христа, али Ден Браун је на једном мјесу у књизи написао да је ствар вјере у шта ће човјек да вјерује. Што се мене тиче човјечанска природа Исуса Христа у мени само појачава вјеру у Њега, јер је то онда прича у којој је Исус све чинио захваљујући само својој вјери. То је величина. То је Свети Дух. То је оно што ми морамо тражити и чему морамо тежити цијелога живота.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Apr 2006, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Posebna tema plz. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Шта је лоше у томе да се и овдје расправља о ономе што је прочитано? Нећемо ваљда за сваку дискусију око неке прочитање књиге отварати нову тему... :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 11:34 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2006, 12:56
The New Physics, Paul Davis
Cudno je kako realnost u kojoj zivimo moze biti uvrnutija i interesantnija od SF.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Apr 2006, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vitez Lutalica je napisao:
Cudno je kako realnost u kojoj zivimo moze biti uvrnutija i interesantnija od SF

Slika

upravo tako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Taha Husein - Zov kerevana (dosadnjikava prica o egipatskoj porodici)

Zulfu Livaneli - Jedna macka, jedan covek, jedna smrt (dobra knjiga o turskom /a i drugim/ emigrantu u Svedskoj, militarizmu, terorizmu i ludilu)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2006, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Živorad Mihajlović Slavinski - Psihonauti unutrašnjih svetova

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 205  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]