banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 19:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 22:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
Dak je napisao:
Zdrava kritika je sve i jedna kritika sa plemenitim namjerama, a takve je veoma malo...

e sad, ovde se otvara jedno potpuno novo perceptivno polje. u srba, sachu da generalizujem, a i ostalih balkanskih naroda i narodnosti, svaka kritika dozivljava se kao izdajnichka, ko shto to reche neko gore. tako da, bojim se, onaj na koga se kritika odnosi, ne ostavlja prostora za to da ona bude plemenita, jer on je takvom ne vidi. kritika obichno i jeste namijenjena da bude plemenita, i chesto su zhestoki kritichari nekog drshtvenog trenutka mnogo veche patriote od onih koji pozivaju na krv (a zna se, naravno, da takvi ni ne mogu biti patriote), jer vjeruju da se drushtvo dade promijeniti samo i jedino bash tom kritikom ...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 22:46 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 23 Jan 2006, 17:58
black santa je napisao:
Dak je napisao:
Zdrava kritika je sve i jedna kritika sa plemenitim namjerama, a takve je veoma malo...

e sad, ovde se otvara jedno potpuno novo perceptivno polje. u srba, sachu da generalizujem, a i ostalih balkanskih naroda i narodnosti, svaka kritika dozivljava se kao izdajnichka, ko shto to reche neko gore. tako da, bojim se, onaj na koga se kritika odnosi, ne ostavlja prostora za to da ona bude plemenita, jer on je takvom ne vidi. kritika obichno i jeste namijenjena da bude plemenita, i chesto su zhestoki kritichari nekog drshtvenog trenutka mnogo veche patriote od onih koji pozivaju na krv (a zna se, naravno, da takvi ni ne mogu biti patriote), jer vjeruju da se drushtvo dade promijeniti samo i jedino bash tom kritikom ...

Korektno od tebe brate.
Po mome misljenju kritiku plemenitom cine nacin kritikovanja i vizija stanja nakon prihvatanja kritike kao ispravne i plemenite. Vjerovatno si imao odredjen primjer u vidu kad si rekao da se dozivljava kao izdajnicka. Problem je po mome misljenju sto smo mi ljudi takvi da tudje kajanje dozivljavamo kao priznavanje poraza. Cak i kad bi se dokazalo bez trunke sumnje da je jedan general bio zlocinac, njegov narod to nece priznati bas zbog onog naroda koji ce izaci na ulice i smijati im se u brk ponizavajuci ih. Svaka plemenita kritika je dobrodosla, ali kako da ja pokazem narodu da je moja kritika sa najboljiim mogucim namjerama? Tako sto cu naslikati Mladica sa Hitlerom i sakriti se iza zavjese i cekati reakciju?
Ali ja se potpuno slazem s tobom, kritika ovog studenta se dozivljava kao izdajnicka, kao prvo zato sto jedna provokantna slika nista ne govori (nacin) a niko ziv ne poznaje tog studenta i njegove namjere, ideologiju, itd..(ne poznaje njegove namjere u vezi kritike), a taj student vjerovatno nije svjestan posljedica takvog nacina kritikovanja (nema viziju stanja nakon prihvatanja kritike), vec misli da je dovoljno samo kritikovati, bez ijedne rijeci, samo iritirajucom slikom..

Pozdrav!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 23:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Kid_A je napisao:
nisam govorio o drustvu bh, ono je jos kompleksnije. mislio sam (ali nisam to rekao, moja greska) na francusku. posto sam spomenuo one nemire, pa sam mislio na francusku.

Radi se o nacinu na koji si to rekao. Rekao si "pustis Muslimane da ti dodju u gradove..." na nacin na koji su prije 50-tak godina Amerikanci govorili "pustis Crnce da ti dodju u gradove..." Radi se o ljudima koji su heterogeni kao i mi. Neki od njih su bolji, pametniji i obrazovaniji od nas. Odkud nam pravo da ih generalizujemo s predrasudama ?

Znas da su Tunizani i Marokanci u Francuskoj zbog "specijalnih veza" proisteklih iz kolonijalnog vremena. Govore francuski, poznaju kulturu, to je uz ekonomske razloge bio povod njihove emigracije u Francusku. Ali ono sto su dobili je status trecerazrednog gradjanina, getoizaciju u siromasnim pregradjima Pariza. To je osnovni razlog njihove frustracije koja je eskalilara nedavno. Da su asimilirani, to se ne bi desilo.

Vrlo je lako preci s loseg na bolje.

Citiraj:
i ovdje su gradovi - gradovi gradjana. mislim da bas mi, zbog situacije cijele, moramo mnogo razmisljati o onome sto se zove multikulturalnost.

Razlike u nasoj kulturi nema ( toliko su malene da su zanemarljive ). To je lako primjetno kad zivis vani. Ne samo da se ex-Jugosloveni druze medju sobom, vec nas i drustva u kojima zivimo svrstava u jednu grupu. Nije to nista neobicno, jer ono sto se razlikuje nije kultura, vec vjerska pripadnost. Tako je to medju svim nacionalnim grupacijama, koje zive u emigraciji, nismo mi nista posebno. Primjer : Irci, Libanonci, Spanjolci, itd. Razlika koja postoji medju nasim svijetom je ona izmedju gradskog i seoskog zivlja, zbog disproporciopnalne mogucnosti pristupa sredstvima obrazovanja.

Citiraj:
u holandiji su uveli taj propis da muslimanima koji zele da udju u holandiju prikazuju scene u kojima se dvojica muskarac ljube s obrazlozenjem da je to nesto sto se vidja na ulicama svaki dan. meni to nije u redu.
shvatas. a to je nekako test tolerancije.

Tolerancija je dvosmjerna kategorija. Holandija je poznata kao veoma liberalna zemlja, prema tome svi koji imaju namjeru tamo zivjeti, to trebaju uzeti u obzir.

Citiraj:
tolerancija je uslov, a ne cilj.

Slazem se. Nema tu neke velike filozofije, to je nesto sto se ponese iz kuce. Neohodna ti je bez obzira u kom i kakvom drustvu zivis.

Spomenuo si neofasiste. To je na nasim prostorima skoro "cool", primjetila sam i na ovom Forumu da se likovi sa ultranacionalistickim stvovima osjecaju gotovo superiornim u odnosu na ostale.

U stabilnim drustvima su marginalizirani zbog toga sto je stepen obrazovanja generalno mnogo visi, te je samim tim opsta svijest podignuta na veci nivo.

Citiraj:
a cilj... cilj je nesto drugo.

Eh, moj san je slobodno, uredjeno drustvo.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Drago mi je da je Japanise_rose spomenula obrazovanost. Sve vrijeme govorite o toleranciji i nedostatku iste u nasem drustvu. Cini mi se da je neobrazovanost uzrok sto je kod nas nizak prag tolerancije cak iako je kultura naroda u BiH u principu ista ( naravno tolerancija se ne odnosi samo na aspekt kulture vec i na drugo....o svemu je vec receno). Naime, dok god smo neobrazovani i nesposobni da mislimo svojom glavom bicemo sredstvo za ciljeve onih koji imaju svoje interese u oblasti npr. vlasti i kapitala. Tolerancija moze biti i nametnuta. Da li je to dobro?
Sjecam se kad smo jednom u srednjoj imali predavanje o potrebi tolerancije, a predavanje nam je drzao neki Amerikanac u „mirovnoj misiji“. Kad ga je jedna kolegica iz razreda pitala, kako da ona tolerise muslimane kad su joj oni u ratu ubili oca, on je zanijemio. Naravno, ovdje postoji i problem generalizacije s njene strane, ali ipak ne bih da sudim o njenim osjecanjima povodom toga sto je dozivjela.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 12:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Radi se i o pojedincu samom. Koliko je on angazovan u tome da tolerise, koliko osjeca potrebu za tim. Svi smo razliciti i ne mislim da se moze u ovom smislu ocekivati od svakog pojedinca da se ponasa onako kako mi smatramo da je dobro. Naravno, ako zelimo uredeno drustvo, na kraju ipak moramo na tome da insistiramo, a to je onda nametanje. Mozda obrazovanost i nije presudna za individualnu percepciju ovih stvari.

Kako objasniti to sto su se ipak neki vrlo obrazovani ljudi pokazali u ovom ratu kao veliki nacionalisti?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 12:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Kid_A je napisao:
svaka umjetnost je politicka.

Како да не...
То би ти хтио да је тако, али, на моју срећу и твоју жалост, није...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 12:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Svaka umetnost se moze tumaciti politicki, ali ona ne mora imati politicku poruku.

Neki obrazovani ljudi su se pokazali kao nacionalisti iz nekoliko razloga npr. bili su placeni, bili su prestraseni, bili su prisiljeni, bili su konformisti itd., a ako su to radili zato sto su zeljeli onda nisu bili ili dobro odgojeni ili su donekle fanaticni i priglupi. (zna se u kom smislu priglupi)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 13:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Naime, dok god smo neobrazovani i nesposobni da mislimo svojom glavom bicemo sredstvo za ciljeve onih koji imaju svoje interese u oblasti npr. vlasti i kapitala.

Borba protiv bilo kakve vrste vladanja nad ljudskim umom je nista vise i nista manje nego - borba za obrazovanje.

Citiraj:
Tolerancija moze biti i nametnuta. Da li je to dobro?

Nije.

Kad sam prvi put vidjela Crnce npr. osjetila sam nerazumni strah - nisam o njima znala nista osim onoga sto su mi mediji servirali. Mislila sam da su svi divljaci i da ce me neko od njih u najmanju ruku na licu mjesta progutati. Treba li naglasiti da vise tako ne mislim ?

Citiraj:
Kad ga je jedna kolegica iz razreda pitala, kako da ona tolerise muslimane kad su joj oni u ratu ubili oca, on je zanijemio. Naravno, ovdje postoji i problem generalizacije s njene strane, ali ipak ne bih da sudim o njenim osjecanjima povodom toga sto je dozivjela.

Strasne stvari su se desile u ratu. Prestrasne. Svaki pojedinac mora sam sa sobom rascistiti vlastite rane i traume. Ono sto je cinjenica je - mi moramo dalje, lagano i sa uzajamnim postovanjem.

Citiraj:
Kako objasniti to sto su se ipak neki vrlo obrazovani ljudi pokazali u ovom ratu kao veliki nacionalisti?

Vjerovatno je Utopija u svom odgovoru barem donekle u pravu.

Ono sto me muci jos vise je - zbog cega su se ucutali oni intelektualci koji nisu bili nacionalisti ?

Ni u jednom trenutku na smijemo zaboraviti da su svjetske sile podrzale i iza zavjese pomagale nacionaliste. Mi smo bili 5-ta vojna sila po moci u Evropi u tom trenutku. To nije odgovaralo Zapadu zbog naseg geostrateskog polozaja i tadasnjeg drzavnog uredjenja. Bili smo smetnja. To je vjerovatno bio presudan faktor da Zapad podrzi nacionaliste tada i jos uvijek . Zbog cega su naisli na pogodno tlo nazalost, smo donekle vec odgovorili.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 13:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, Utopija je u pravu i to je samo dokaz da tolerancija jedna vrlo krhka stvar i da je daleko od savrsenosti. O tome je vec govorio Kid_A.
Sto se tice svjetskih sila, to je ona - zavadi pa vladaj. Posto nisu bez teskoca mogli da nam nametnu svoje uredenje kako bi nama vladali, onda su odlucili da nas zavade. Nisu birali sredstva.
Zasto i dan-danas ratuju po svijetu? Zato sto zele citavom svijetu, koliko mogu, da nametnu kapitalizam kao neku vrstu „nove vjere“ kao sto je u Rimskom carstvu postojalo hriscanstvo, ali su se donekle ipak postovale kulturne razlike i zato je i uspijevalo dugo da opstane, a u meduvremenu da eksploatise. (Ovo zvuci kao teorija zavjere).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jun 2006, 18:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2003, 22:48
Citiraj:
Radi se o nacinu na koji si to rekao.

mislio sam da je u sledecim dijelovima sarkazam spram takvog stava ocigledan. izvinjavam se ako sam se prevario.

Citiraj:
ovo je nesto u sta duboko vjerujem i sjajno je sto si to spomenuo, jer je potrebno. ljudi cesto smetnu s uma da kad pricaju o toleranciji, da je to prilicno kapitalisticki model - sve prolazi, dok dajes novac. hej, super, vi ste druge vjere, samo dajte novac i sve ce biti u redu. gej? ma, sve je okej. samo trosite gomilu novca na ljetovanja i skupi namjestaj i ima da vam damo svako pravo koje hocete.

Citiraj:
ono sto si i ti rekla. imas dosta novca, imas kucu, auto, ljetovanje, zimovanje, super ti je, boli te briga, nek dolaze muslimani u tvoj grad, samo ne tvoje naselje, nek se pederi vjencavaju, nek setaju drzeci se za ruke, ali svojim ulicama, da ih tvoje dijete ne gleda. mislim, to je tolerancija. to jeste tolerancija i moze biti vrlo okrutna. jer to nije dovoljno.

nije mi ni na kraj pameti bilo da ovo moze biti procitano kao moj stav. cini mi se da ubuduce moram vise stavljati navodnike.

Citiraj:
vec misli da je dovoljno samo kritikovati, bez ijedne rijeci, samo iritirajucom slikom..

to sto ti imas hijerarhijski odnosu u kome rijec i slika nisu jednake je tvoj problem. vecinu vremena, tebe bombarduje gomila slika koje nose vrlo snaznu poruku. neke od tih slika su vrlo opasne. a i to je stident kostimografije, a ne knjizevnosti. mislim da je ovdje problem nesto drugo.

...................................................................

shvatam sve to, ali ovdje je najveci probelm cenzurisanje. nacin na koji se odrstranjuju radovi, pa onda dijelovi istorija i tradicija koji nam ne odgovaraju. to sto je uradila profesorica je razumljivo, ali ona je na polozaju na kome ne bi sebi smjela dopustiti takve stvari.
ne zelim braniti rad, ali jednostavno, tako nesto nije u redu. kao sto nije u redu ni ono sto su uradili handkeu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jun 2006, 00:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
izvinjavam se ako sam se prevario.

No probs.

Ma liberté

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 01:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
Kid_A je napisao:
naravno da ima. to je mnogo siri problem. ali mislim da je ovo drustvo (mislim na nasu drzavu i one pored nje) pogotovo osjetljivo na kritiku same sebe. tu se vrlo ostro reaguje. jednostavno, ne mislim da postoji dovoljno bijelog prostora na koji se moze doci i reci: ovo nije u redu. mislim, sjecate li snimaka s gej parade 2001 u beogradu? sjecate li se progona natase kandic i sonje biserko? a u hrvatskoj se za to vrijeme snimaju svjedoci. mislim, ok, niko to ne voli, ali mislim da drustvo pokazuje zrelost u dopustanju kritike na svoj racun. ne volim ja taj film, ali zamislite da neko napravi farenhajt 911 o milosevicu ili mladicu ili karadzicu? a zamislite da su napravili tako nesto za vrijeme rata? o tome govorim.

komunjaro... 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 16:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

komunista sa pridjevima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 16:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

talking head

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
filtrirat cu ti sve one filmove...gdje god vidim crvenu petokraku - preko koljena!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 07:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 11:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Citiraj:
sjecate li snimaka s gej parade 2001 u beogradu?

Sta ti imas protiv tih snimaka....???Taj pederaj je dobro i prosao bre...to sve treba spaliti!!! :drinking: :drinking: :drinking: :drinking:

- WHITE POWER -

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Nov 2006, 03:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Toleranciju treba streljati.

Nego,ne sjecam se,procitah:

-Skinhed dozvo djavola da bi mu ovaj dao moc da pobije crnce.
-Djavo kaze,dobro,pomocu ti da ubijesh afro-amerikance.
-Zar ih i ti zovesh Afro-amerikancima???!!
-Pa naravno.Shta mislish,ko je izmislio politichku korektnost?

Shto me opet podsjeca na neshto drugo.Ispricham vic.Tip me optuzi da sam rasista ako mi je to smijeshno.Ja blenem u njega.Vic je smijeshan.A ja nisam rasista.Dodushe,lazem.I homo-sapiens je u stvari rasa.

Poenta je da niko nije u pravu.I da vas niko ne moze shvatiti.Osim onih koje povredjujete,nenamjerno.

Poenta je da cu mrzit shta mi se mrzi.Ako mislim da zato mogu pruzit neki izgovor/razlog,tim bolje.Holier-than-thou pricha ne prolazi kod mene otkad sam bio u pelenama.A to je upravo ono shto slushamo i vidimo svaki dan.Nametanje mishljenja,eh,za to bi ja propisivao smrtnu kaznu.Bez kajanja.Samo,mozda,malo zaleci za tim trackom svijesti koji ce biti zauvjek izgubljen.

Bleh,ne znam ni shta sam htjeo reci.nije ni bitno. :robot:

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Nov 2006, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2006, 18:58
Muskarac i Zena su od boga stvoreni i kao takvi oni su jedno za drugo a ne nikakav nakaradni svet bre....to musko-musko,zena-zena to je bolest nekakvog savremenog drustva i to treba sto pre iskoreniti-istrebiti....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Nov 2006, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Katanac. ^__^/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]