banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 13:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 205  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Dec 2015, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Popokatepetl je napisao:
Џон Ле Каре - Шпијун који се склонио у завјетрину

Нисам особит љубитељ шпијунских романа, у ствари, нисам уопште љубитељ истих, и ово је, чини ми се, први роман тог типа који сам уопште прочитао. С обзиром да се води као "најбољи шпијунски трилер икад", рекох, зашто да не.

Нећу улазити у неке детаље фабуле, што због спојлера, што због чињенице да се, претпостављам, већина шпијунских романа врти око сличне тематике. Двоструке игре, контрашпијунажа и менталне игрице, то би отприлике било то. Ле Кареови романи су, у вријеме кад су изашли, добро примљени због своје реалистичности, самим тим су дошли као неки контраст Флеминговом Бонду, који је био сав фенси и углађен, за разлику од Ле Кареа код којег нема гламура. Ово је врхунски написана жанровска проза, без жеље да се бакће великим идејама, али такође и без страха да истакне одређене моралне дилеме (ваљда је један од разлога што је роман хваљен и тај, да је први показао да су методе "демократског" Запада идентичне онима које користе "диктатори иза жељезне завјесе"). Ту нема "добрих" и "лоших" момака, већ само гомила ликова који користе свако средство да дођу до циља, и да нема те неке заставе коју заступају, не бисмо их разликовали. Има и тај неки чувени епски пасус гдје Ле Каре открива суштину шпијуна(же) - да то уопште нису људи који маре за идеологију, већ постоји нешто дубље у њиховој природи што их тјера да се упуштају у све те игрице - "шпијунажа је за њих сама себи сврха".

Koji je kurac tebi?

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2015, 09:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Како се оно каже у вас Срба, ко теби дрмала кафез?

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2015, 18:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2016, 12:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Дино Буцати - Татарска пустиња

Сам назив књиге ме опчињавао и привлачио већ дуже вријеме; Татари, пустиња, пијесак, крв и романтика. Са друге стране, опис каже, Ђовани Дрого (да, да, постојао је у литератури Дрого и прије Дрога :D ) одлази у тврђаву на самој граници, богу иза леђа, да служи свој војнички вијек, те му ту пролазе године а он размишља о пролазности живота, бла бла. Овакав тип књига би ме почесто сморио, али је привлачна моћ наслова била јача.

Да не дужим, мени се "Пустиња" свидјела. Иако има наведених премишљања и промишљања, те наглашене репетитивности војничког живота у Тврђави, као и чињенице да се тамо скоро ништа не дешава нити мијења, са пар ефектних епизода Буцати уноси неопходну динамику у роман, те тиме још и више наглашава дијелове који, како рекох, треба да покажу јаловост битисања на кулама Тврђаве.

И тако, Дрого, заједно са својим саборцима, годинама чека митске Татаре, сви они, што би се народски рекло, "живе за фајт", и та слабашна нада је једино што их држи да траће животе у вукојебини. То, и нека необјашњива привлачност Тврђаве и пустиње и крајолика, али је ово потоње и те како варљиво.

Доста књишких људи потенцира (рекао бих, често и претјерано) алегоријску димензију романа. Иако она очигледно постоји, роман се може лијепо читати и без ње.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2016, 12:44 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
"Reči blistavosti" - Brendon Sanderson

Druga knjiga iz serijala "Arhive olujne svjetlosti". Kao i "Put kraljeva" sastoji se iz dva toma po 700-ak stranica. Sanderson, kao i u svim prethodnim knjigama, voli da filozofira tj likovi mu se bave razmišljanjima o smislu, religiji, svrhi i njihovom mjestu u svijetu. Bez toga knjiga bi bila duplo kraća. I duplo lošija jer to daje likovima i treću dimenziju, nisu dvodimenzionalni kao u većini naslova slične tematike. Jako dobra knjiga kojom Sanderson samo utvrđuje svoju poziciju među najboljim autorima fantazija u zadnjih desetak godina. Jedina negativna stvar je ta što slijedeći nastavak izlazi tek 2017.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2016, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Дино Буцати - Татарска пустиња

Сам назив књиге ме опчињавао и привлачио већ дуже вријеме; Татари, пустиња, пијесак, крв и романтика. Са друге стране, опис каже, Ђовани Дрого (да, да, постојао је у литератури Дрого и прије Дрога :D ) одлази у тврђаву на самој граници, богу иза леђа, да служи свој војнички вијек, те му ту пролазе године а он размишља о пролазности живота, бла бла. Овакав тип књига би ме почесто сморио, али је привлачна моћ наслова била јача.

Да не дужим, мени се "Пустиња" свидјела. Иако има наведених премишљања и промишљања, те наглашене репетитивности војничког живота у Тврђави, као и чињенице да се тамо скоро ништа не дешава нити мијења, са пар ефектних епизода Буцати уноси неопходну динамику у роман, те тиме још и више наглашава дијелове који, како рекох, треба да покажу јаловост битисања на кулама Тврђаве.

И тако, Дрого, заједно са својим саборцима, годинама чека митске Татаре, сви они, што би се народски рекло, "живе за фајт", и та слабашна нада је једино што их држи да траће животе у вукојебини. То, и нека необјашњива привлачност Тврђаве и пустиње и крајолика, али је ово потоње и те како варљиво.

Доста књишких људи потенцира (рекао бих, често и претјерано) алегоријску димензију романа. Иако она очигледно постоји, роман се може лијепо читати и без ње.

OMG :D :D

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2016, 17:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Који је теби ку*ац?

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 01:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A ljudi ovih dana...

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 14:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Зовни на неки алкохол, уживо сам вазда пријатнији био :tongue:

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 19:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Валари, Манве, Моргот, Мајари... Грчка митологија је мала маца шта је ово. Не могу престати читати, а у голој сам води од имена и назива и врста вилењака и ко је коме ту ћаћа.
Збубах данас 100 страна, напатих се.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 19:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Silmarilion? Svesku pa zapisuj i crtaj šeme :D

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 19:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Pa nije on knjigu kupovao zbog sebe. Ja trazio i reko kako i zasto nemas.
Znam ponesto, jer sam ganjao malo preko neta ranije kad sam gledao LOTR pa me zanimalo. Ali ovo je bas patnjica.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 20:03 
Administrator
Korisnikov avatar

Ko kupovao? Ko nema?

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Силмарилион сам почео читати некакд давно, кад бијах млад, и одустао након пар страница. Нервирало ме што сваки бог има по три имена или инкарнације, скоро ко поједини форумаши, контам, шта ће мени ово мучење у животу, одо читати Хегела да одморим мозак.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 20:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2015, 18:05
Silmarilion iščitati jedno 5-6 puta pa ti onda sve bude jasno. Ali pitanje je koliko se isplati jer sam ja sve pozaboravljao. Što opet ne znači da bi neko drugi zaboravio.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2016, 20:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
Nije to toliko vrijedno čitanja, jedino onaj dio sa Sauronom na Numenoru baca više svjetla na kasnije događaje opisane u LOTR.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2016, 01:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2015, 17:40
Mr Jack Lumber je napisao:
Nije to toliko vrijedno čitanja,

+1
Pod kupolom od KInga il Inferno od Brauna,šta mi savjetujete

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2016, 09:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2015, 18:05
Sve od Kinga.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2016, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2015, 20:56
Inferno je turisticki vodic.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2016, 20:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

srda83 je napisao:
Sve od Kinga.

Не бих се баш сложио. Кинга сам увијек цијенио без обзира на врсту литературе коју пише, али је мој проблем с њим тај да, што га више и чешће читам, то ми је гори и баналнији. Своје омиљене теме и мотиве (одрастање у малом граду, писац који се враћа у тај исти град да се суочи с духовима прошлости и сл) је "испуцао" у ранијим романима, да би се то касније углавном свело на прежвакавање истих мотива, или прежвакавање општих мјеста хорора.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195 ... 205  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]