banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 205  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Dec 2015, 12:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
https://en.wikipedia.org/wiki/Heroic_fantasy

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2015, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Блуз резервата, Шерман Алекси

Роберт Џордан, легендарни блузер који је на раскршћу склопио договор с ђавлом да, у замјену за душу, постане најбољи гитариста икад, није умро тамо некад давно, већ је средином деведесетих дошао у резерват Спокен Индијанаца у потрази за искупљењем. Притом је изгубио своју легендарну гитару, која завршава код младог Индијанца Томаса Паливатре...

Овако почиње прича о Којотовом извору, групи неколицине младих Индијанаца и Индијанки који, скупљени с коца и конопца, пјевају свој блуз (из) резервата. Књига је необична мјешавина магичног реализма у својој најбољој традицији и облику, устоличеном од стране јужноамеричких мајстора, али са аутентичним зачинима сјеверноамеричких Индијанаца, што му даје једну нову и свјежу димензију.

Што више читам савремену америчку књижевност, више ми се чини да она никада неће повратити цјеловитост, да је тако назовемо, коју је имала све до задњих пар деценија прошлог вијека. Наравно, књижевност мањина, која се бавила првенствено проблемима мањина је одувијек постојала, али сам стекао утисак да савремена америчка књижевност оперише искључиво унутар тих параметара - иако је ту много добрих књига, тешко се отети утиску да би мноштво ликова било много мање занимљиво да су само људи, а не - црнци, црне жене, латиноси, досељеници разних врста, итд. То неминовно доводи до повећане ангажованости у приступу и темама, али и до губитка универзалности.

Ни Блуз резервата није имун на такве бољке (ако их уопште тако могу назвати). Тежак живот Индијанаца, општа назапосленост, алкохолизам, бесперспективност, као и поприлична доза ресантимана према бијелом човјеку као главном кривцу за такво стање провлачи се кроз цијели роман (иако не и једином - свјестан је Алекси да је добар дио кривице и до самих Индијанаца). Но, иако донекле оптерећен том горчином, он није толико оптерећујући за читаоца, за шта су заслужни Алексијев сјајан осјећај за иронију и смисао за хумор (који је и сам увијек помало таман и горак), те жив и врцкаст језик који би сам по себи могао бити разлог да се роман прочита. Додајмо на то живописне ликове са још живописнијим именима (Паливатра, Топла Вода, итд), те незаобилазне снове, који овдје нису тек пуко и уобичајено литерарно средство, него дио свакодневице и традиције, и који играју много битну улогу у животима Индијанаца.

Да закључим, интересантан роман, који нам даје мали, али значајан увид у животе савремених Индијанаца, притом вјешто користећи стереотипе, да би их извргао подсмијеху.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2015, 19:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Dec 2015, 00:07
Кренуо читати "Рапорт команданту". Неколико година одлагао почетак.
Отприлике штиво које би већина оних које интересује ближа прошлост требали прочитати, макар се и не слагали са већином наведеног.

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2015, 23:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2015, 17:40
_зока je napisao:
Stavi na spisak "Skitalac" od Gemela.

Legenda
Dejvid Gemel

Solidna epska fantastika,odlično i uzbudljivo napisana opsada tvrđave.Nije ostavila neki poseban utisak,al vrijedi pročitati.

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2015, 07:34 
Administrator
Korisnikov avatar

Skitalac je bolji.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2015, 02:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Legenda o neosvojivom gradu
Gordana Maletić

wtf je ovo...domaća fantastika,em žensko,em matoro...al mi interesantno zvuči.

Kralj iza zatvorene kapije
Dejvid Gemel
Jes čito?

pošto moram uzeti 4 knjige za popust od 40%,kontao sam uzeti treću knjigu pesme snova od martina,jer mi fali za kolekciju,i ove 3 od Skota Linča,jer sam na neki čudan način zaljubljen u njegov svijet,iako je kao pisac fantastike sasvim prosječan.

Daljac je napisao:
I šta mu g sad dođe "herojska fantastika"?

Svako se danas može nazvati piscem
Citiraj:
Initially undistinguished from the other early fantasies of the Nineteenth and Twentieth centuries; pulp writer Robert E. Howard wrote short stories about a Barbarian Hero named Conan;

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2015, 07:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Čitao sam i tu Gemelovu. Dosta lošija od Legende i Skitaoca. Zabavna ali ništa više. Linč...to je onaj "gospoin lopov"? Valja li čemu?

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2015, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Linč...to je onaj "gospoin lopov"? Valja li čemu?

pa nije klasičan fantasy.tu i tamo se pojave čarobnjaci...dogodovštine najboljeg lopova na svijetu,odrastanje,itd...meni je simpatično 7/10.

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2015, 12:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Sue Monk Kidd: The Secret Life of Bees

Juzna Karolina, sezdesete godine proslog vijeka - rasizam u punom zamahu. Topla, ljudska prica ispricana glasom 14-godisnje djevojcice. Bjezeci od nasilnog oca i tragedije iz proslosti, ona pronalazi skloniste u nekonvencionalnoj porodici sacinjenoj od tri sestre crnkinje koje se bave pcelarstvom.

Ono sto je mene odusevilo je lakoca naracije, bez usiljenosti, bez naglih promjena i sok-efekata. Prica o odrastanju i sazrijevanju pojedinaca ima puno, ali knjige koje te uvuku u svoj specificni svijet su rijetke. Naklon do zemlje za gospodju Kidd za stil i nacin pisanja koji su od ove knjige napravili knjizevni klasik.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2015, 21:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Paula Hawkins The Girl on the Train

Negdje sam procitala kako porede ovu knjigu sa Gone Girl od Gillian Flynn. S obzirom na dijametralno suprotan size nije mi bilo jasno zasto dok nisam procitala knjigu, a onda bi moja paralela bila ovakva: glavni karakteri su siroka lepeza karakterno ogavnih ljudi. Bili jedan beskicmenjak, jedan egocentrik i jedan sadista, te se upleli sa jednim kontrol-manijakom i jednom neodgovornom osobom sa ´Petar Pan´ sindromom. Zivoti ovih pet osoba se preplicu i stvaraju jednu krajnje sjebanu sliku sa tragicnim ishodom. Dok mi je Gone Girl bila zanimljiva knjiga, ovo stivo je krajnje depresivno i od sredine sam se pocela nadati da ce na kraju svi izginuti. Jedino sto knjigu cini citljivom je dobar stil pisanja.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 09:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jutros ni temu ne mogu potrefiti...

Elem, biram za poklon (a ogrebala bih se i ja za citanje :D): Sanderson i njegov Red magle ili Gluhovski i njegov Metro? Preporuke?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 09:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Metro nisam čitao, Red magle je super al' vjerovatno više nema svih dijelova u prodaji. I Sanderson foli malo filozofirati, u svijetu koji on gradi se dotiče svega, od religije do načina odjevanja i narodnih nošnji. Al' isplati se istrpiti. Usput, Sanderson ima novi serijal, Arhiva olujne svjetlosti, za sada su izašle dvije knjige (obe po dva dijela od cca 600-700 strana) i bolje su od Reda magle.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hoce li taj serijal imati tri knjige ili jos nije poznat broj?

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 11:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Ne, imaće ih deset. Al' urađena je tako da svaka knjiga zatvara jedan manji luk priče pa ako ti se ne svidi ne moraš nastavljati sa serijalom.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Џон Ле Каре - Шпијун који се склонио у завјетрину

Нисам особит љубитељ шпијунских романа, у ствари, нисам уопште љубитељ истих, и ово је, чини ми се, први роман тог типа који сам уопште прочитао. С обзиром да се води као "најбољи шпијунски трилер икад", рекох, зашто да не.

Нећу улазити у неке детаље фабуле, што због спојлера, што због чињенице да се, претпостављам, већина шпијунских романа врти око сличне тематике. Двоструке игре, контрашпијунажа и менталне игрице, то би отприлике било то. Ле Кареови романи су, у вријеме кад су изашли, добро примљени због своје реалистичности, самим тим су дошли као неки контраст Флеминговом Бонду, који је био сав фенси и углађен, за разлику од Ле Кареа код којег нема гламура. Ово је врхунски написана жанровска проза, без жеље да се бакће великим идејама, али такође и без страха да истакне одређене моралне дилеме (ваљда је један од разлога што је роман хваљен и тај, да је први показао да су методе "демократског" Запада идентичне онима које користе "диктатори иза жељезне завјесе"). Ту нема "добрих" и "лоших" момака, већ само гомила ликова који користе свако средство да дођу до циља, и да нема те неке заставе коју заступају, не бисмо их разликовали. Има и тај неки чувени епски пасус гдје Ле Каре открива суштину шпијуна(же) - да то уопште нису људи који маре за идеологију, већ постоји нешто дубље у њиховој природи што их тјера да се упуштају у све те игрице - "шпијунажа је за њих сама себи сврха".

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 18:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A.J.V.A.R. je napisao:
Jutros ni temu ne mogu potrefiti...

Elem, biram za poklon (a ogrebala bih se i ja za citanje :D): Sanderson i njegov Red magle ili Gluhovski i njegov Metro? Preporuke?

Meni se red magle nije svidio,ima najbolje objašnjenje magije od svih fantastika,ima dobre akcije,al mi je knjiga previše njanjava i dječija.

Metro sam čitao na moru,a mračna je atmnosfera,pa nisam baš mogao da se uživim.Ljubitelj sam postapokaliptičnog,pa se meni knjiga svidjela...i sam pisac u pogovoru kaže da je fan Fallout serijala.Knjiga ima odličnih ideja,al je nekako čudno napisana,podsjeća dosta na Stalkera aka Piknik pored puta,glavni likovi stalno neke tripove,halucinacije imaju,ne kontaš šta je stvarnost a šta san.Da si ranije rekla,ja dobio knjigu na poklon,a već je imam,prodao bi ti ja za 30km.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Alkibijad Dajguz V je napisao:
Da si ranije rekla,ja dobio knjigu na poklon,a već je imam,prodao bi ti ja za 30km.

Da si rekao za 35km + 5km ako ima posvetu, mogli bi se dogovoriti. Ovako ne dolazi u obzir.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tvrdi povez,prvo ograničeno izdanje,očuvana,jednom pročitana.29.99km još samo danas
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 21:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Dec 2015, 21:21
Zelena Milja od Stephen Kinga..Dobra je, ako niste gledali film prvo procitajte knjigu pa onda film jer je dosta bolja knjiga od filma..

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2015, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pravnik je napisao:
Zelena Milja od Stephen Kinga..Dobra je, ako niste gledali film prvo procitajte knjigu pa onda film jer je dosta bolja knjiga od filma..

Što ti postove nabijaš...misliš da će te pustiti da pišeš na politici ?
Ja sad čitam gospodina Mercedesa...krimi klasik,policajac u penziji ganja seriskog ubicu.King kad odluči da se makne od horora,napiše knjige za nobela.Kako su dobro likovi napisani.Buraz mi reče da postoje neke teorije da King ima Ghostwriter-e.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194 ... 205  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]