Jevgenij Zamjatin
MI.
prvi od anti-utopistickih romana.napisan davne 1921,skoro odmah poslije revolucije.inspiracija za 1984 i Hakslija.Ali opet neki tvrde da je anti-utopija ideja H.G. Welsa.Ja nista od njega nisam citao sem rata svjetova davne ratne godine,tako da sa sigurnoscu nista ne mogu da tvrdim,ali ne sporim da je otac sf literature.primjetio sam da se tematika ponavlja,tj. da je Jevgenij prvi zamislio buduceg covjeka brojku(u buducnosti su ljudi brojke,jer su imena,proslo,varvarsko naslijedje)koji postuje Velikog Vodju i Pravila.I tu normalno dolazi do poremecaja u ustaljenom poretku...poremecaja koji je izazvan ljubavlju...bla bla,trt mrt.jest malo trulo al su knjige dobre.Zamjatin je tezak za citati,iako je sitna knjiga.nerazumljiv je u pola stvari,ko da je opijum otkrio pisac:).knjigu sam uzeo na zadnjem sajmu.bila bas jeftina 8km.
kod Zamjatina mi je simpaticno,on iz 1921 pise o 3000 godini,iz koje se obraca nama,varvarima u danasnjem dobu

bas simpaticno.
I teme seksa su interesantno obradjene.Zajednicko je to da u tim futuristickim drustvima,seks je bezosjecajan,bez strasti i regulisan striktno zakonom,jer,od prilike citiram:"interesantno je kako su se u proslosti ljudi parili sa kim god hoce,kad god hoce i gdje god hoce,kao proste zivotinje ":),i logican slijed civilizacije je da se populacija stavi u zakonske okvire

U sve tri knjige su obradjeni svi aspekti drustva,ali eto bliskost spolova sam nekako najbolje zapamtio.
U svijetu Zamjatina,ako ti se neka djevojka dopadne(u stvari i dopadanje je previse humanoidno,samim tim i pogresno,prije ce biti,ako ti neka jedinka odgovara)onda se u odredjenom roku uputi pismeni zahtjev ministarstvu,koji kupon(rozi),zajedno sa zahtjevom prosljedjuje odabranici.Doticna je duzna da u odredjeno vrijeme(koji je trazilac naznacio,a koje se podudara sa slobodnim vremenom oba gradjanina) se pojavi u stanu trazioca(ljubomora je davno izumrla,sad su svi kolektiv),i vice verza

tada trazioc ovjerava kupon,uzima potvrdu, i onda imaju pravo da se na pola sata roletne spuste(zaboravih reci najvaznije,da ljudi zive u staklenim kockama,gdje svako svakog vidi,jer nema sta da se krije)...

...preprica ja cijelu knjigu...