Dok me je sestra drmusala u pokusaju da me probudi ili da prerasporedi moje unutrasnje organe, Ivan se neobuzdano smijao, poput Kristine. Cuo sam ga kroz san koji mi je sestra otjerala kroz prozor u suncem okupano jutro, nad tuznom i uskom ulicicom, koju nijedan taksista u Beogradu ne zna da pronadje bez detaljnijih uputstava... Onako bunovan, pitao sam se sta se, do djavola, desava sa Ivanom, da nije pobudalio ili tako nesto. I tako, ulozivsi svu raspolozivu snagu u tom trenutku, otvorio sam kapke i zabrinuto ga pogledao. On se drzao jednom rukom za stomak, kao da se plasio da mu ne ispadnu crijeva, drugom rukom je pokazivao na vrata sobe, a usta su mu bila razjapljena kao celjusti velike bijele ajkule nad dupetom nesretnog brodolomnika... I smijao se, divlje i bolesno, onako kako sam vjerovao da samo Kristina moze a Ivan to ne bi nikako uradio...
- Eno ga... Eno ga... - jedva je uspio nekako da procijedi kroz zube rijeci pokazujuci na veliki komad papira koji je visio okacen na nasim vratima.
A tada je i glupi Bosanac ukapirao o cemu se radi. Radni dan pacijenta - Stacionar je stajao na vratima, na onom istom mjestu sa kojeg sam ga sinoc bijesno strgnuo i pocijepao u komadice... Stajao je i drsko me posmatrao. Ivanu je cijela stvar definitivno bila strahovito smijesna ali mene je zestoko razljutila i bijesan kao ris skocio sam s kreveta, totalno razbudjen, i ponovo ga otkinuo, ovoga puta koristeci zube umjesto ruku, sto je kod Ivana izazvalo novi napad smijeha. Taj komad papira sam u zubima nosio do WC-a a tamo sam ga bacio u solju i pustio vodu... Tako mi je cijelo jutro krenulo naopako, da gore ne moze biti...
... prisao sam stolu, nikoga ne gledajuci i spreman da se potucem i sa tenkom ili tiranosaurusom samo ako bi mi stao na put. Niko mi nije stajao na putu do stola a pozdravi sestara su otisli u prazno. Navalio sam na kiflice i pojeo ih tri do sest da bih se malo smirio... U medjuvremenu se i Ivan spustio, napad smijeha ga je prosao, i pomalo zabrinuto me posmatrao dok je prilazio stolu. Ja sam osjecao da zvijer u meni radi ogromnom zestinom i da necu moci da je iskontrolisem, po prvi put otkako sam bio na klinici... Tog dana nisam htio ni s kim da pricam ni na jutarnjoj rekreaciji i Gogi je provalio da nesto nije u redu. Prisao mi je, potapsao me po ramenu, i rekao mi :
- Nista se ti ne brini. Zna Gogi sta tebi nedostaje. Dobices danas mali poklon na dnevnoj rekreaciji.
Te rijeci su me iznenadile u prvi mah a kasnije i primirile i dale mi snage da nekako proguram dan do te dnevne rekreacije koja je pocinjala u 14.30 i od nje me je dijelila prijatna i simpaticna socioterapija sa Jelenom, kojoj se nisam nimalo radovao i za koju nisam bio spreman...
Ali, obaveze sam morao da ispunjavam i morao sam da saradjujem sa klinikom da bi mi pomogli. To su mi jasno naglasili i to sam, i sam, svojim pomalo pomucenim razumom tog dana, imao na umu. Odlucio sam da to i odradim ljudski, jebiga... Mislim, sam sam odlucio da se lijecim, lijecenje mi je omoguceno u "najboljoj bolnici koju Yuga poznaje" i nemam pravo da se bunim niti da zabusavam. Samo, zvijer je bila toliko snazna da je ni brdo sedativa i antidepresiva koje sam dobio od dezurne sestre tog dana nije mogla da uspava. To Nesto u meni je definitivno bilo jace od mog racionalnog Ja i malo sta sam tu mogao da ucinim...
Jelena je dosla, naoruzana sveskom, olovkom i ogromnom knjizurinom sa naslovom "Moc Podsvesti". Dosta je zajebano izgledala ta knjiga, donekle me je i uplasila. S druge strane, nisam previse tog dana bio raspolozen za caskanje s Jelenom mada tema i nije bila mnogo kriticna - Sta raditi kada izadjem iz klinike !?
Ja sam, naravno, svojom glavusinom trebao da probijem led... Poceo sam :
- Kad izadjem sa klinike sprasicu na neko daleko ostrvo na kraj svijeta i iznajmiti sebi neku finu, prostranu, dobro osvijetljenu sobicu sa pogledom na pucinu. Tu bih se dobro naspavao. Poslije bih nabacio na sebe nesto od lake ljetnje odjece, popio bez ikakve zurbe vecu kriglu piva, pa zatim izasao na svjez morski vazduh i promuvao se duz obale. Nekoliko sati bih samo svrljao pod suncem, prevrtao kamencice stapom po lazi poput Poaroa u Agatinim romanima i cinio mladim ribama, izvaljenim na plazi, na licu mjesta sitnije usluge, recimo pomogao im da fiksiraju svoje suncobrane tako da ih ne odnese vjetar a mlade dame bi uzvracale paznju rijecima : "Hvala vam, vi ste jedan divan stari gospodin"...
Naravno, Jelena se sokirala a Kristina i Ivan su se smijali tako snazno, u duetu, da sam se zabrinuo za luster. Ipak, moja paznja je bila bezrazlozna i lusteru se nije nista desilo, nije eksplodirao od Kristininih zvukova iz dubine utrobe poput upaljaca na suncu ili atomske u Hirosimi...
I Jelena je pokusala da cijelu stvar istjera na shalu... Nasmijala se, onako namjesteno, i rekla :
- Vlado, pa ja nisam mislila da se ti toliko dugo zelis zadrzati u klinici. Valjda mislis malo ranije izaci...
I tako, ispricao sam joj da cu da polozim jos 4 jebena ispita koja su mi ostala do kraja faksa, da cu da predjem na suncanu stranu ulice i nadjem neki drustveno korisni posao, poput posla bankarskog sluzbenika, da cu redovno prati automobil nedjeljom i blejiti u tv nakon radnog vremena kao u grudi neke miss bikini ili cuvarke plaze... Sta bih, joj, jebiga, i mogao drugo da kazem kad nisam znao sta cu da radim sutra, kad mi utrobu kida nesto protiv cega nisam nikad imao lijeka, a ne za 6 mjeseci, do djavola... Te stvari poput normalnog i obicnog zivota su mi se cinile jednako strano i daleko kao da govorimo o nekoj dalekoj buducnosti na divnom, egzoticnom, zabacenom ostrvu... Jelena me, jednostavno, nije kontala i nije shvatala da sam ja ozbiljan i kad se shalim, i jebiga...
A Kristina je, sirota, zeljela da otvori svoj butik ! I to ne bilo kakav butik vec butik sa original italijanskom robom ! I tu je dosao red na mene da se smijem, smijao sam se neobuzdano nekoliko minuta a samo je Ivan shvatao, donekle, uzroke mog smijeha. Da moje cudo bude jos vece, Kristina i Jelena su barem 20-tak minuta pricale o tom butiku i razradjivale ideju... Tad sam bio siguran da sam uletio u neku ludnicu a da me je neko zaboravio informisati...
Ivan je, takodje, imao svoje vrijeme za frustriraciju jer, njemu, vojniku od 18. godine, Jelena je predlozila, mrtva ozbiljna, da se bavi cvjecarstvom jer je tu dobra lova. Cvijece se, naime, izvozi na Zapad i sve isplate su u devizama, jedan Jelenin bivsi kolega sa faksa se time bavi... Jedva smo cekali da joj vidimo ledja, dosta lijepa ledja, u 11.30...
Taj dan je bio poseban i po jos necemu - pacijenti iz dnevne bolnice su trebali da rucaju zajedno sa nama na klinici u "Miklosicu" jer su radili iznenadni sedmicni test mokrace na drogu. Zajebana stvar... Test se trebao raditi prije rucka, a na rucku su ostali, cekajuci rezultate, koji za neke nisu bili nimalo sjajni. Mislim, nisu bili nimalo negativni. Momci su, tih dana, bili izrazito pozitivni. Vise nego sto je to dozvoljeno i prirodno...
Tada sam provalio da nasa grupa ima jos clanova - upoznao sam izvjesnog Gileta, koji je bio iz Beograda i rijetko je dolazio na kliniku. Naime, on je prosao dva mjeseca programa i smatrao se skoro zalijecenim pacijentom kojem je potrebna jos izvjesna paznja i mac nad glavom da je ne bi okrenuo u pogresnu stranu i pokupio neku zlatnu prasinu sa stola, nosom, naravno...
Za ruckom, koji su svi jeli u nekoj sumornoj tisini, tisini do jaja, kao kad zaronite 20000 milja pod morem, niko nije dizao glavu iz tanjira. Svi su cekali Bika Koji Urla koji je trebao da iz laboratorije donese rezultate i procita ih pred svima. Dobro, nisu bas svi drzali glavu u tanjiru, Gogi i Nemanja su se pomalo i smijuljili. Gogi je meni djelovao mnogo trapavo u odijelu koje je nosio jer je na klinici, osim sto se lijecio, radio i kao obezbjedjenje. To je bila radna terapija...
Bik Koji Urla se pojavio, mracan kao tamna strana Mjeseca, privukao stolicu i sjeo za sto. Nista nije pricao. Nije mogao da prica. Jeo je nekakvo meso, cini mi se piletinu, potpuno mehanicki i neobracajuci nimalo paznje na nju. Mogli su mu komotno podmetnuti my best friend papuce u tanjir a on bi pojeo i njih, nimalo se ne buneci... A razlika izmedju piletine i prokletih papuca je znacajna. Kao izmedju mrava i slona. Tolika otprilike... Kad je ispraznio tanjir i odlucnim potezom ruke odmakao ga od sebe na propisnu razdaljinu, rekao je mracnim glasom, ne dizuci glavu i nikoga ne gledajuci u oci :
- Ovi sto su u stacionaru neka predju iz trepezarije u dnevni boravak. Sa njima mogu jos Marina i Marko. Ostali ostaju ovdje da porazgovaramo...
Mislio sam da znam sta ce se desiti - jos jedna besmislena lekcija koju ce Bik Koji Urla odrzati svom plemenu, ali grdno sam se zajebao.
Prvo je rekao :
- Ti si Nikola opet pozitivan na heroin i imas da biras - ili 3 dana intezivne njege po kazni ili izbacaj sa klinike ! Ti si Sasha pozitivan na kokain ! Za tebe vrijedi ono isto sto sam rekao Nikoli ! Vi, svi ostali ste pozitivni na THC (marihuana) ! Znam da ste duvali zajedno... Zanima me samo jedna stvar ! Zanima me ko je unio travu u dnevnu bolnicu. Neka se javi, ovdje, sad !!!
Krivac se brzo pokazao... Milica je sklopila ruke preko lica i odvalila plakati. To je, valjda, bio njen nacin priznanja...
A onda je Bik pozvao Milicu da ustane. Nije to uradila...
Tad se desilo ono sto sam ocekivao da ce se dogoditi meni uskoro, zbog toga sto sam kljucao u sebi. Dr Boro je skocio, scepao Milicu za ruke i ramena i odvojio je od stola. Prokljucao je kao vulkan i totalno izgubio kontrolu... Odvukao ju je. Zatim je poceo da je udara, samara, rukama i nogama... Milica je vristala, uvijala se, pokrivala lice i nesto mrmljala, nesto sto se nije moglo cuti... Niko to nije ocekivao. Svi su stajali skamenjeni i posmatrali sta se desava... Milica je pala poslije jednog narocito jakog udarca rukom. Dok je padala, rukom se uhvatila sa lijevu polovinu grudnog kosa tako da sam na trenutak pomislio da je zaboljelo srce ili joj se desava neko slicno sranje... Otisao sam u sobu kada sam vidio da Boro nastavlja da je bjesomucno sutira nogama, mada se uvijala na zemlji i vristala... Dr Boro, psihijatar.
Dnevna rekreacija je prosla u turobnom raspolozenju jer su svi bili pod utiscima onoga sto se desilo za ruckom. Svi su morali ponijeti torbu u kojoj se nosio donji ves i peskir, da bi se mogli presvuci u svlacionici i eventualno tusirati... Milice, naravno, nije bilo. Rekli su da je po kazni na intezivi... Odlucili smo se za veslanje ( Savom

). Bilo nas je previse za camac i Gogi i Nemanja su odlucili da ne veslaju vec da nas sacekaju na obali. Upitno sam pogledao Gogija, da znam da li treba da i ja ulazim u camac ili me to njegovo obecano iznenadjenje ocekuje tu, na obali... Pokazao mi je ocima na camac i klimnuo glavom...
U camcu niko nije pricao. Culo se samo "Hoooop" tipa koji nas je sve pokusavao ustimovati ( sto nije bilo nimalo lagano ) i udarci vesla o vodu. Camac je klizio rijekom i mada je veslanje bilo fizicki zamorno, sjajno nas je opustilo i psihicki ispraznilo. Bio sam sretan kad sam izasao na obalu...
... toliko sretan da sam totalno zaboravio na Gogijevo obecanje. Sjetio sam se cijele stvari tek kada sam ulazio u sobu. A tada je vec bilo kasno, Gogija nije bilo. Otvorio sam torbu da izvadim donji ves i peskir... Tu me je cekalo iznenadjenje ! Ispod peskira, pazljivo umotano i sakriveno, bilo je apatinsko pivo, ono veliko, od 2 litra...