A mozda je to taj novi srpski knjizevni jezik

.
milojkos je napisao:
Niko ne govori o odbacivanju, govori se o jedinstvu srpskog književnog jezika ili srpskog standardnog jezika. Niko ne kaže da Srbi ne govore ijekavskim dijalektom, kažem da jezik koji je standardizovan u Srbiji hiljadu osamsto i neke ima uglavnom ekavsku normu a jezik koji je standardizovan u Zagrebu ijekavsku normu, to su istoriski fakti, moram da kažem, razlikuj književni jezik od dijalekta !
Razlikujem knjizevni jezik od dijalekata. Istina je da sam u zadnjoj klupi prespavao vecinu casova u srednjoj skoli, ali to su neke osnovne stvari... Za srpski knjizevni jezik koji je u Srbiji "standardizovan hiljadu osamsto i neke koristena su dva dijalekta"- dijalekt Istocne Hercegovine i Zapadne Vojvodine. Izabrani su zato sto su po Vuku to najcistiji i najispravniji srpski dijalekti. Ako se ne varam, ovaj prvi je ijekavski... Inace, sam Vuk Karadzic je pricao ijekavskim dijalektom, kao i vecina ljudi iz njegovog kraja (Loznica, Lesnica kao tadasnji regionalni centar koja se zvala Ljesnica)... To nisu jedina mjesta u Srbiji u kojem se pricalo ijekavskim srpskim jezikom. Osim onih gradova koji su prije 1879. godine bili dio Bosne (Novi Pazar, Sjenica), ijekavski se pricao i u Uzicu, Cajetini i Zlatiboru. Ijekavski je srpski knjizevni jezik i apsolutno nema nikakve potrebe za odricanjem od njega i prelaskom na ekavski. Pricas obicna sranja... Inace, kulturi samoj po sebi je najmanje potrebna unifikacija u bilo kom smislu. To ubija kreativnost, kako na globalnom, tako i na individualnom nivou. Tebi i toj ekipi koju si potpisao na jednom od prethodnih postova bolje bi bilo da se pozabavite licnim pravopisom ili, eventualno, da pokusate ljudima u juznoj Srbiji objasniti da u srpskom jeziku postoji sedam, a ne tri i po padeza... Ne bi bilo lose i da radite podizanju opsteg nivoa kulture, pocev od sebe.
Koliko je ijekavski standardizovan u Zagrebu zaista hrvatski, to je posebna tema i prica. Predlazem ti da prelistas npr. Dusanov Zakonik, pa ces u njemu pronaci "hrvatske" rijeci kao sto su - tisuca, stoljece, sijecanj, veljaca itd... Mi, Srbi, inace imamo ruznu naviku da se lako odricemo sopstvene bastine, pa tako pruzamo priliku ovim nesrecnicima u okolini koji nemaju nista svoje, da je prisvoje kao sopstveno. Ako se odreknemo ijekavice, makar samo i u knjizevnom izrazu, eto sjajne prilike da se uz malo propagande i ispiranja mozga stvori osnova za kreaciju fantomskog bosanskog jezika ili nesto... Pa zatim i da se otmu svi oni srpski pisci koji su pisali i pisu na ijekavskom.
Mene je fakat zesce nerviralo kad se svojevremeno na RTRS-u pricalo ekavski. To je bio idiotluk...
Poz.