banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 00:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 12:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
LHfinaA je napisao:
Frieda,pa znam zato sto je umjetnost svuda oko tebe i besmisleno se pitati ima li ona znacaj i zasluzuje li da postoji.Znacaj umjetnosti je visestruk kako duhovno tako i intelektualno za korisnika, za umjetnika ona je nacin za slobodni i potpuni izrazaj.Umjetnost na kraju cini covjeka boljim sta ce ti vece opravdanje za njeno djelovanje.

Lako je govoriti iz svoje pozicije, jer ovdje uglavnom pisu ljudi koji su umjetnici (koliko sam povezala) ili koji jednostavno vole umjetnost. Ali neki drugi ljudi mozda ne mogu da zamisle svoj zivot bez nekih sasvim drugih stvari.
Na kraju krajeva, kao sto sam vec rekla, mislim da umjetnost sama postaje elitisticka (pristupacna sve manjem broju ljudi) i onda se taj krug ljudi koji je uzivaju jos vise smanjuje. Kako kao takva ona moze imati znacaj kakav ima kad se posmatra dijahrono.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:14 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Umjetnost je rezultat prirodne čovjekove potrebe za kreativnošću.
Pitati se da li je umjetnost potrebna je po mom mišljenju jednaka pitanju da li je kreativnost potrebna.
Iako umjetnička djela nemaju praktičnu vrijednost poput automobila, računara, telefona rezultat su iste čovjekove potrebe da stvara.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 13:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
E sad oko elitizma u umjetnosti to je druga prica,jos odavno se govorilo da umjetnost nije za svakoga,mada ja smatram da bi trebala da bude licno prezirem svaki oblik elitistickog djelovanja.Jedino sto je potreban jedan oderedjeni nivo pismenosti ,valjda.To je vec druga prica koja ne dovodi u pitanje njen znacaj i postojanje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Ne pismenosti nego zice.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Umjetnost jeste za svakoga i tako treba da bude, ali mnogi je odbijaju (narocito modernu) cisto iz neznanja, sto je opet normalno jer sam i sam to osjetio i za par god. drasticno promjenio misljenje.

Pismenost je danas jako bitna!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 19:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now,John! je napisao:
Iako umjetnička djela nemaju praktičnu vrijednost poput automobila, računara, telefona rezultat su iste čovjekove potrebe da stvara.

Mislis?

A sto se tice onog pocetnog pitanja: Da li zasluzuje da postoji? - to je radi provokacije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 19:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Mislim da nisi u pravu da umjetnost postaje elitisticka... Mislim, nisi ni pogrijesila samo treba to pogledati sa druge tacke...
Ne postaje umjetnost elitisticka (tj. pristupacna, razumljiva i sl. malom broju ljudi) nego onaj veci dio ljudi bira anti-umjetnost, da tako kazem... Bira shund, bira ljepotu ambalaze prije nego sto pokusa da pogleda u sushtinu, tako da...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:
Mislim da nisi u pravu da umjetnost postaje elitisticka... Mislim, nisi ni pogrijesila samo treba to pogledati sa druge tacke...
Ne postaje umjetnost elitisticka (tj. pristupacna, razumljiva i sl. malom broju ljudi) nego onaj veci dio ljudi bira anti-umjetnost, da tako kazem... Bira shund, bira ljepotu ambalaze prije nego sto pokusa da pogleda u sushtinu, tako da...

Mudro zboris Pero :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 20:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pero_Bombas je napisao:

Ali ta anti-umjetnost i nije umjetnost, oni nemaju veze jedno s drugim. Ti ljudi biraju ono sto im je pristupacnije i do umjetnosti im uopste nije stalo. A takvih ljudi je oduvijek bilo, tako da ne mozemo bas reci da su ljudi danas gluplji ili nesto slicno, pa da svojim izborom elitiziraju umjetnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 20:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ali mozda ima veze sa nacinom zivota. Nema se vremena.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
A mozda nije ni tako! :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 20:29 
Veteran
Veteran

Frieda je napisao:
Not now,John! je napisao:
umjetnička djela nemaju praktičnu vrijednost

Mislis?

Da, dok mi ne dokažeš suprotno. ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Block out, u zemlji nepismenih, pismenost se ne pika. Ja ne znam mnogo o modernoj umetnosti pa opet uzivam videti delo koje smatram da je kvalitetno.

Umetnicka dela imaju veliku prakticnu vrednost, npr. slika moze da posluzi kao tariguz.

Sustina je prevazidjena, kad su se ispilili prvi formalisti il', cek, to bi davno pre. :wink:

Anti-umetnost je labilna materija. Sto je nekad bila danas je ono protiv cega se borila i to je zacarani krug.

Poslednji put menjao Utopija dana 07 Feb 2007, 21:57, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 21:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Jeste Utopija, u pravu si.

Umjetnost je, naime, uvijek, manje-vise odraz drustvene stvarnosti, i suprotno, objektivna stvarnost je odraz umjetnosti. Uticu jedni na druge u jednom dvosmjernom, interaktivnom procesu.

Pa tako danas u eri tehnoloske revolucije i potrosackog drustva, ne mozemo bas raspravljati o umjetnosti kao sustini ili svim onim konceptima koji su nekad bili na snazi, prije industrijske revolucije.

Mada, naravno, neke stvari se nikad ne mijenjaju ali se i mijenjaju, i jedno i drugo se preplice. Pa tako ima onoliko tumacenja umjetnosti koliko ima ljudi. Po mom skromnom misljenju, najrelevantnija su, ipak, skolasticka misljenja ( npr. akademski slikari, profesori, kritika i sl)

Pozdrav. :fadein:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Feb 2007, 23:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Utopija, mozda ne pricamo o istoj stvari. Naime ako jedan mladi covjek studira akademiju (bilo koju) 4-6 god. da bi nakon toga djelovao u sredini kao sto ti rece "zemlji nepismenih", onda je on lud covjek. Govorim, dalje se edukovati i zdravije razmisljati i razvijati se u sredini koja je za to podobna, ako je vec u svojoj sredini dostigao neki edukativni vrh. On tezi da se probije dalje, npr. Sarajevo, Zagreb, Beograd, ljubljana,... i vec si u evropi. Fizicki a i ne, vec postoje razni konkursi, bijenala pa izvoli...takmici se sa citavim svijetom i vidi gdje se nalazis! Ako si kvalitetan ne moze se desiti da to kritici ili nekom validnom teoreticaru promakne.
Komunikacija je bitna, razmjena misljenja a u ovoj sredini to je veoma tanko.

A za tu prakticnu namjenu, pa hmm...sumnjam da ce biti prijatno ako je pastuozno slikano :wink:

Ovo su teska vremena i tesko se zivi...a kic se uvijek dobro prodaje :D
Tuzno ali istinito...ni ovo siromastvo nam ne ide u prilog :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 07:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I sam znas da je dobar deo kriticara propali umetnici, tako da od kriticara nikakve vajde, treba dati narodu da odabere sta je vredno paznje a sta ne. Kriticari u svojim stolicama samo budze novcanike. Kao sto sam shvatio ti si u umetnickim vodama, onda sigurno dobro znas kakvi su kriticarski kruzoci.

Ja i dalje smatram da akademije mogu samo pruziti teorijsko znanje i nista vise. Bez rada i eksperimentisanja niko nije napredovao.

Sto se tice platna ako nece da brise, onda neka smirgla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 13:16 
Veteran
Veteran

Utopija je napisao:
I sam znas da je dobar deo kriticara propali umetnici, tako da od kriticara nikakve vajde, treba dati narodu da odabere sta je vredno paznje a sta ne. Kriticari u svojim stolicama samo budze novcanike. Kao sto sam shvatio ti si u umetnickim vodama, onda sigurno dobro znas kakvi su kriticarski kruzoci.

Brže povuci to što si rekao, da neko ne pročita. :)
Ako ćemo tako onda možemo Baju Malog Knindžu proglasiti umjetničkim genijem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Baja je bar imao hrabrosti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 18:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Utopija je napisao:

Ja i dalje smatram da akademije mogu samo pruziti teorijsko znanje i nista vise. Bez rada i eksperimentisanja niko nije napredovao.

Sto se tice platna ako nece da brise, onda neka smirgla.

Uff, Uff, Uff...sumnajm da je narod izabrao i proglasio pikasa za jednog od najvecih slikara i umjetnika svih vremena!?!
Pitaj svoju baku ili nekoga starijeg sta misli o pikasu??? :wink:

A za teoriju si tek promasio!
Zar mislis da ljudi sa muzicke akademije 4 god. bleje u jebene kajdanke i udaraju takt od stol???
Sviraju od jutra do mraka, neki spavaju tamo vjezbajuci!
Teorije ima mozda 20-30%
Za to postoje drugi fakulteti, Istorija umjetnosti, teorija umjetnosti i medija!
Prema tome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Feb 2007, 20:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja nisam ni rekao da je narod odabrao Pikasa.

Pitao sam, misle da je ok.

Fakultet je fakultativan. Niko nikog na fakultetu ne uci da trebaju biti vredni.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 112 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]