Citiraj:
druga strana je liberalni model ekonomije
ovo je nesto u sta duboko vjerujem i sjajno je sto si to spomenuo, jer je potrebno. ljudi cesto smetnu s uma da kad pricaju o toleranciji, da je to prilicno kapitalisticki model - sve prolazi, dok dajes novac. hej, super, vi ste druge vjere, samo dajte novac i sve ce biti u redu. gej? ma, sve je okej. samo trosite gomilu novca na ljetovanja i skupi namjestaj i ima da vam damo svako pravo koje hocete.
jedno ogromno tijelo koje sve prozdire, samo dok dajes svoje sopstveno tijelo.
a stvarno kontam da to nije rjesenje. tako ti samo dajes novac i to je ono sto ti donosi pravo. a ne neki princip.
ja ne zelim da me tolerisu. ja zelim da me shvate.
znam da je to tesko i sve, ali to je ono sto hocu. tolerancija nista ne rjesava.
ali sad opet. jeste dzon stjuart mil nalupao gomilu gluposti, ali ako ides u drugom pravcu uleces u neko zizekovsko polje, a to polje je puno paradoksa. samog sebe spotices.
kontam da je najvaznija mjera. i zato je bolje dijelom pristati na toleranciju. mozda je i to bolje rijesenje.
znati mjeru kad je potrebno da cutis. i mjeru kad je potrebno da ides na demonstracije. mjeru za hranu i za san. to se zove poniznost.
i znam da je tesko.
tesko je uvijek misliti.
ali to niko ne trazi od nas.
samo da ne spavamo previse.
Citiraj:
Covjek koji govori o kritikovanju drustva bez zelje da mu pomogne na bilo koji nacin je beskoristan drustvu.
samo kritikovanje je pomaganje. a kritika moze biti i pozitivna.