banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 10:27

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 156 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2002, 15:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
nemam sta zamerati...

koliko se trudis toliko pravilno i pises...

:)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2002, 17:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
Brzi,
pravilno je pisati koJi, jer se J piše između O i I, a ne piše se između I i O, dakle treba pisati radio, kamion, avion i sl.
Ne znam kako uspijevam ovo sa padežima, al' ja drugačije ne znam. Kažu da ne griješim. Ne bih to mogla uporediti sa francuskim, jer ga nikad nisam ni pokušavala učiti.
Što se tiče gramatike, možda si trebao vidjeti tu knjigu više puta, pa onda ne bi izgledala tako strašno. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jun 2002, 17:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nikad nisam voleo pluskvamperfekat:).

( u engleskom nema dve negacije u jednoj recenici...razlika...)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2002, 02:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Najgora hvala ti na poduci i mislim da sam sada zapamtio i da vise nikada necu zaboraviti,a sto se tice one knjige o gramatici,znas nikada nisam bio previse zaljebljen u tu vrstu "knjizevnosti".
Medolino ako se nevaram i ako me sjecanje na skolske dane jos sluzi mada je to bilo jako,jako davno,pluskvamperfekt je proslo svrseno vrijeme,ha,ha,ha,nesto sam i ja naucio u toj osnovnoj skoli,sala ipak vam hvala i pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2002, 13:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Zanimljiva tema. :P
Ja pravim greske iz vise razloga.
Nekad brzo kucam,nekada su te greske 'namjerne' (dve = dvije,to mi cak ni nastavnica srpsko-hrvatskog nije zamjerala,mada je naglasila da se u ijekavici pise dvije),neke su greske rezultat nedoumice,a nemam vremena za razmisljanje...
Sto se tice akcentovanja,mnoge rijeci niko ne izgovara onako kako bi trebalo.Bas niko!
Kad sam saznala kako se neke rijeci pravilno izgovaraju zamislila sam se cemu sluze pravila koja nemaju realnu podlogu u jeziku,jer pravila su tu da uoblice jezik i uvedu standardizaciju,a ne da se suprotstavljaju samom jeziku.Treba 'pomiriti' pravila i jezicku realnost.
U odnosu na doba kada sam se ja skolovala pojavila su se neka nova pravila,koja doduse ne iskljucuju stara (vise u stilu - bilo je tako,a sad moze i ovako,tj. moze i jedno i drugo,sto i nije strasno).

Moja Zalosna Sova na forumu pise iskljucivo malim slovima,bez tacke,zareza,upitnika...(uglavnom)
Jednostavno - tako brze ide. :wink:

Po meni greske nisu tragedija,ali ne volim ljude poput Strazbenice,koji je osuo 'drvlje i kamenje' na Harija H.,pisao o svojoj pismenosti,negirao vrijednost nekih poznatih i priznatih pisaca,a sam pravi 'pocetnicke' pravopisne greske.Dijeli ljude na seljake i gradjane (mada ste i sami rekli da Hari -koga je napao kao seljaka- pise ispravnije od mnogih iz Banjaluke).Ista ta Strazbenica napise da je rodjen u gradu,tacnije u Banja Luci,a u privatnoj me vrijedja jer sam mu napisala da je ispravno u Banjaluci ili u Banjoj Luci,a nikako u Banja Luci,te da bi bilo bolje da ispravlja sebe,a druge ostavi na miru.

Ja pisem djete,jer su me tako ucili.Tj. dijete su 'ono za mrsavljenje',a djete je 'plod ljubavi'.Ako su me krivo naucili priznajem gresku,ali onda ona nije samo na mojim plecima. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2002, 00:37 
Majstor
Majstor

Heh :)

Da, ipak treba razlikovati pricu na ovim virtuelnim 'mjestima' kao sto su forumi, irc itd, od klasicne price, u normalnom razgovoru (real) :)

irc i forum su 'brze' price, pisu se postici, kratkog sadrzaja ili velike 'ponjave' ali onda ljudi i grijese, ili imaju odredjene 'mane' (kao sto ja recimo obozavam tackice, to je nesto kao mala pauza u razmisljanju, kad povezujes misli u glavi i onda ih 'spustas' na 'papir' :))
Naravno ovdje su ceste obicne tipografske greske tipa 'starvno' umjesto 'stvarno' i tome slicne permutacije ili izostavljanje jednog ili vise karaktera :)

Dalje, zanimljivo je kako se pravopisne greske uocavaju i na sredstvima javnog informisanja. TV, reklame, novine itd.
Ciam oglas neki na drvetu zakacen:
" Mjenjam stan u Bihacu za odgovarajuci u Banja Luci tal: 'taj_i_taj' "
Hmmm s tim da to nije jedini primjer.

Onda 'miksanje' ekavice i ijekavice, cak nam je i redsednica (bez j) govorila u tom fazonu , najbolje je bilo "Celi svijet ce cuti za nasu patnju...." To takodje nije dobro, dobili smo neke super_hibride sto pravi neki novi 'sleng' (bukvalno sleng).
A najcesce (i po tome se lako prepoznaje da li je neko nesiguran ili ne zna pravila) je koristenje ekavice,tj.pisanje ekavicom kad ne zna da li ide 'ije' ili samo 'je'.
KAd smo vec kod konjugacije, ja, licno, volim govoriti (naravno zavis od situacije) u aoristu, imperfektu, pkp-u ili koristeci glagolske priloge (prosli pogotovo, a i zadasnji :)) Nekako mi 'mocno' zvuce, a kad se uvjezba (dok se jos dobro ispraksam) zvuci i nekako 'cudno' fol' ozbiljno a opet tako daleko i staro (asocijacija na "stara vremena" kad je naglasak vise bio na tim gl. vremenima i sve se skoro govorilo 'u njima')

Telebak je vodio radio emisiju poprilicno dugo i pratio sam je kad god sam "usicao" termin, sad ima 'ganja' i ovu TV emisiju, sto je pohvalno u svakom slucaju. (knjige koje je objavio i ne racunam).
Ali kod tog covjeka, hmm, ne znam, ne svidja mi se nacin na koji prica. Ipak je on usko vezan za jezik, a opet mi nekako ponasanjem i govorom malo "kao zavija", nekako mi se ne uklapa u taj 'profesorski' nacin izrazavanja. Nervira me sto potencira politiku u skoro svakom izlaganju, podle opaske, provokacije itd. To stvarno ne dolici takvom covjeku, on bi ipak trebao biti operisan od politickih prepucavanja bar u 'profesionalnom' izvotu, u privatnom neka prica sta hoce :)

I tako, zakljucujemo da je jezik ipak ajvece blago jednog naroda i da bi trebali obratiti vise paznje na njegov razvoj i usavrsavanje.

Da mozda napravimo jednu temu u kojoj cemo govoriti o pravilima, nedoumicama, konjugaciji, deklinaciji, komparaciji, vrstama rijeci, pravilnom izgovoru, glasovnim promjenama itd.
Cisto da se 'dopunjujemo' i na taj nacin usavrsavamo nas jezik.
Da stvorimo neku malu grupicu ljudi koji zele da pomognu a i sami nauce mnoge 'zackoljice', da budemo sigurniji u sebe kad pricamo, a ne da trazimo sinonim za neku rijec samo zato sto ne znamo kako se tacno pise (izgovara) ta 'problematicna' itd.
Sta kazete na ideju ?

Toliko od mene ... ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2002, 13:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mIRCon, dobra ideja! :) Ja sam ZA!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jul 2002, 23:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jul 2001, 01:00
mIRCon, imam samo jednu primjedbu. Nije pravilno reci 'mala grupica'.
Ako je mala, onda se podrazumijeva da je grupica, i obrnuto. Ovakava greska se naziva pleonazam.
Pleonazam je, na primjer, i 'obadve' - izraz koji mnogo ljudi koristi u govoru.

Drago mi je shto je ova diskusija otvorena.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2002, 07:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 10 Nov 2001, 01:00
Pa eto i ja mogu reci da mi je drago sto je ova diskusija otvorena i zaista hvala najgoroj sto mi je ponesto objasnila,zalosno ali istinito da sam nesto naucio tek u cetrdesetim godinama ali se tjesim da je bolje i sada nego nikada.
mIRCon izvini ali si prije slanja poruke trebao istu da procitas i ispravis greske,ha,ha.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2002, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ako je neko pomislio da mIRCon ne griješi: zeznuo se. On bar ne griješi često.
Ne postoji neko ko ne griješi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Jul 2002, 18:31 
Majstor
Majstor

Najgora - upravo tako ...
Brzi: :)))))

A opet, ni ja sebe ne smatram pametnjakovicem a pogotovo ne vrsnim znalcem maternjeg jezika :)

Enigma: tnx na korekciji. Upoznat sam s tim problemom odavno. Cesto "previse tepam" kad zelim reci da je nesto bas malo, kao sto bi bila ta nasa "mala grupica" (obicno, zbog toga, stavljam pod navodnike tu grupu rijeci), znas ono kad je nesto bas malo pa da ti se i deminutiv cini prevelik i onda tacno ne mozes izdrzati a da ne ubacis jos neki atribut, i napravis epitet, :))))) Isto vazi i za augmentativ, kad nekom kazes zgradurina ili "ogromna zgradurina" ovo drugo ce sigurno shvatiti kao nesto mnogo vece od zgradurine iako imaju istu funkciju a jos je i ovo prvo pravilno :)))))))) hihihihihi. Navika ...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 01:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 22 Jul 2001, 01:00
mIRCon: got the point ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 08:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
bi smo ili bismo? :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
bismo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 13:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sprečavati i obezbediti u ijekavskoj varijanti, prezent ???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 14:36 
Veteran
Veteran

Obezbijediti.
Sprečavati. (ovo ne znam zasigurno, ali mislim da je ispravno zato što je baš bezveze izgovarati sprječavati)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 18:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2002, 01:00
samnom ili sa mnom? Mislim da je ovo prvo ispravnije ali me cesto buni kada kucam neki tekst jer znam da je na engleskom with me -> znaci dvije rijeci...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 18:49 
Veteran
Veteran

Sa mnom, S tripy.

Vader jedno, Seven drugo, a ja ionako ne znam. :)
Mada mi se čini pravilnije ovo što je Seven rekao.

Šta kažete za korištenje stranih riječi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 20:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
sa mnom je ispravno
s tobom,s njom,s nama,s vama,s njima

Aorist - glagol biti:
1).ja bih
2).ti bi
3).on/ona/ono bi

1).mi bismo
2).vi biste
3).oni/one/ona bise

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jul 2002, 20:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
bismo a ne bi smo

sa mnom a ne samnom

provjereno

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 156 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]