Zanimljiva tema.
Ja pravim greske iz vise razloga.
Nekad brzo kucam,nekada su te greske 'namjerne' (dve = dvije,to mi cak ni nastavnica srpsko-hrvatskog nije zamjerala,mada je naglasila da se u ijekavici pise dvije),neke su greske rezultat nedoumice,a nemam vremena za razmisljanje...
Sto se tice akcentovanja,mnoge rijeci niko ne izgovara onako kako bi trebalo.Bas niko!
Kad sam saznala kako se neke rijeci pravilno izgovaraju zamislila sam se cemu sluze pravila koja nemaju realnu podlogu u jeziku,jer pravila su tu da uoblice jezik i uvedu standardizaciju,a ne da se suprotstavljaju samom jeziku.Treba 'pomiriti' pravila i jezicku realnost.
U odnosu na doba kada sam se ja skolovala pojavila su se neka nova pravila,koja doduse ne iskljucuju stara (vise u stilu - bilo je tako,a sad moze i ovako,tj. moze i jedno i drugo,sto i nije strasno).
Moja Zalosna Sova na forumu pise iskljucivo malim slovima,bez tacke,zareza,upitnika...(uglavnom)
Jednostavno - tako brze ide.
Po meni greske nisu tragedija,ali ne volim ljude poput Strazbenice,koji je osuo 'drvlje i kamenje' na Harija H.,pisao o svojoj pismenosti,negirao vrijednost nekih poznatih i priznatih pisaca,a sam pravi 'pocetnicke' pravopisne greske.Dijeli ljude na seljake i gradjane (mada ste i sami rekli da Hari -koga je napao kao seljaka- pise ispravnije od mnogih iz Banjaluke).Ista ta Strazbenica napise da je rodjen u gradu,tacnije u
Banja Luci,a u privatnoj me vrijedja jer sam mu napisala da je ispravno u Banjaluci ili u Banjoj Luci,a nikako u Banja Luci,te da bi bilo bolje da ispravlja sebe,a druge ostavi na miru.
Ja pisem djete,jer su me tako ucili.Tj. dijete su 'ono za mrsavljenje',a djete je 'plod ljubavi'.Ako su me krivo naucili priznajem gresku,ali onda ona nije samo na mojim plecima.