Doctor je napisao:
Procitao Lovac u zitu (catcher in the rye)...
I donio odluku... Da nikad vise necu citati americke pisce ma koliko ih hvalili...
Budi ljubazan pa pojasni lijenom kolezi zasto je taj roman na cijeni. Kad smo vec kod toga - Alhemicar??? Jos sam nesto htio pitati... Starac i more... Meni se cini da to nije materijal za Nobelovu nagradu.
Sada ce neki nakriviti obrve, al' stvarno - o cemu se tu radi?
Cini mi se da je pompa, oko nekih djela, nicim izazvana.
Doduse, mozda su sustinske vrijednosti dijela stranih autora nepovratno izgubljene u (losem) prevodu.
Ana Karenjina?
Dobro, to je u svoje vrijeme bio ozbiljan iskorak...
Jos pamtim kada je Matrix tek dosao u kina i kada sam ga prvi put gledao.
Izasao sam iz kina i nisam mogao da skinem "saprajz" osmijeh sa lica.
Vjerovatno je i "Ana Karenjina" ostavljala takav utisak na ljude (svojevremeno).
Da li je IKO procitao "Vreme smrti" 1,2,3, + one ostale nastavke... To je za mene neprevazidjeno Djelo... Kakva Karenjna, kakav Starac, kakav Lovac... Procitao sam sva tri toma u jednom dahu. Kasnije sam nabavio i prvu knjigu od sljedece trilogije (ne mogu da se sjetim kako se zove) cini mi se "Vreme zla" pa "Vreme Vlasti".
Procitao sam prvih 50-tak stranica 1. toma druge trilogije i kada sam dosao do plasticnog opisa poljuljane psihe muskarca koji je pretrpio golgotu 1. svjetskog rata da bi se vratio kuci u zagrljaj zene koja je pretrpila golgotu devalorizacije svih ljudskih vrijednosti - trenutak u kojem on otkriva da se ona kurvala i u kojem shvata da je to samo vrh ledenog brijega... pa osudjivanje - oprastanje... Bacio sam knjigu - nisam mogao vise citati. Cosicevi opisi su mnogo realniji od ranije pomenutih autora... njegov stil pisanja je zivotan, nema nista artificijalno, sve je lako prepoznatljivo i uznemirujuce stvarno.
Meni je on dalekooo bolji od pomenutih, na sva usta hvaljenih.
Da li je neko citao "Andjeliku"? Citao sam je prije 15-ak godina, i to 1.3. i 4. dio. Valjda ima jos dijelova - ne sjecam se. Roman je vrlo dinamican i zanimljiv. Ja sam mislio da je to nekakav zenskast roman - al' nije. I jos jedna preporuka: Shogun, 3 toma. Vrhunski avanturisticki roman za duge zimske gripuozne noci. Prvih 50-ak stranica je opis brodoloma, a ja sam imao gripu i nije mi bilo dobro i ladno mi je pozlilo... Tj. bilo mi je jos gore - znaci, svima preporucujem. Zanimljiv roman... nindze, spanski celik, muskete, shoguni, samuraji, borba za prevlast nad trgovackom rutom za Japan i borba za prevlast na Japanom, unutar vecih jap. klanova, senzualne erotske scene (zamisli, samuraj je imao pravo da sexualno opsti sa svom zenskadijom na svom posjedu!), pa japanske rijeci: Haj, Varikimasu (ka)! Dodjo, domo... Stipe zaboravia... jbg.

EDIT:
Ne salim se. Ozbiljan sam. Strani centri moci nam naturaju svoje standarde u knjizevnosti - to ti je isto kao u muzici.... eto, Gaga je poznatija od Balzsevica i vise love je zaradila. Da li su zato njena "djela" kvalitetnija od njegovih?
Gore pomenuti svjetski klasici i bestseleri ne mogu prinijeti svijecu nekim nasim djelima. To sam tia da kazem... al ne umijem lijepo - meni je cinizam urodjena govorna mana
Jednom sam, u prepisci sa australijskom amabasadom, poslao tako cinicno sroceno pitanje na temu cekanja termina, pa trajanja provjere aplikacije za vizu i sl, da sam dobio najnevjerovatniji moguci odgovor i to ladno na engleskom. Jos sam se izbio sto zaposljavaju neuvidjavnu stoku, dok nisam ponovo procitao ono sto sam napisao... strasno. zakleti cinik, cak i u neznanju, pa i u sitne sate.
EDIT:
@Hristov
Hocu, druze, potrazicu.
@Dzabaleban
@Talija

U pravu si.
Meni je zao sto su nasi autori toliko potcijenjeni.