banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 09:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 564 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2007, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jun 2005, 12:36
пазарио европска унија - увод (издање службени гласник србије), грађење држава од фукујаме и ароганција моћи од бившег америчког сенатора фулбрајта. за моју наобразбу - дивота. :D белетристику вала могу увијек да нађем, са или без сајма...

"Born to Lose, Out to Lunch" - Ian Fraiser Kilmister

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Sep 2007, 22:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
subcomandante marcos je napisao:
грађење држава од фукујаме и ароганција моћи од бившег америчког сенатора фулбрајта.

Zvuči interesantno. Na kojem štandu ima?

Daljac je napisao:
ИСТОРИЈА РУЖНОЋЕ Умберта Ека! Купљено! Савршено! Препоручујем!

Na kojem štandu?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 08:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Не знам која је издавачка кућа. ПЛАТО је објавио књигу, али њих нема на сајму. У сваком случају - један од највећих штандова, више на крају десне стране, него у средини, имају неку велику спиралну полицу на средини свога штанда, и тако...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 10:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Ja kad sam pitao za Istoriju ružnoće, čini mi se da je bila 'okruglo' 99KM.
Ići ću sutra još jednom, imam neki mini spisak, možda i bude neko konkretno sniženje...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Kad već očekuješ sniženje idi zadnji dan. Zna se da će tada biti sniženo koliko-toliko..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 12:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
bilans napada: 10 knjiga! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 14:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
hoce li i sutra raditi do 8 sati? :-?
@pero - gdje tacno si nasao dalijevu autobiografiju za 5 KM?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 20:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BlackHand je napisao:
Kad već očekuješ sniženje idi zadnji dan. Zna se da će tada biti sniženo koliko-toliko..

Znam. Zato sam i napisao...

pamella_morrison je napisao:
@pero - gdje tacno si nasao dalijevu autobiografiju za 5 KM?

Joj, nije jedan od 'okvirnih' štandova, nego je u sredini... Onako.... S lijeve strane dvorane... Otprilike...

Poslednji put menjao Pero_Bombas dana 16 Sep 2007, 17:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Sep 2007, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
грађење држава од фукујаме и ароганција моћи од бившег америчког сенатора фулбрајта.

Zvuči interesantno. Na kojem štandu ima?

Daljac je napisao:
ИСТОРИЈА РУЖНОЋЕ Умберта Ека! Купљено! Савршено! Препоручујем!

Na kojem štandu?

чуј на којем штанду, еј! :P историја ружноће има у нас а фукујама и фулбрајт код филипа вишњића, одма преко пута. историја ружноће (и љепоте) 90 марака.

што се фукујаме тиче, у књизи грађење држава износи теорију да слабе и некомпетентне владе у дражавама у развоју представљају извор озбиљних проблема. а фулбрајт у својој књизи (тојест предавањима стављеним на папир) отприлике износи ово -

In 1966, Fulbright published The Arrogance of Power, in which he attacked the justification of the Vietnam War, Congress's failure to set limits on it, and the impulses which gave rise to it. Fulbright's scathing critique undermined the elite consensus that U.S. military intervention in Indochina was necessitated by Cold War geopolitics. Some critics of U.S. foreign policy argue that U.S. policy has changed little since Fulbright wrote his book, and find his words applicable today.

In his book, Fulbright offered an analysis of American foreign policy:

Throughout our history two strands have coexisted uneasily; a dominant strand of democratic humanism and a lesser but durable strand of intolerant Puritanism. There has been a tendency through the years for reason and moderation to prevail as long as things are going tolerably well or as long as our problems seem clear and finite and manageable. But... when some event or leader of opinion has aroused the people to a state of high emotion, our puritan spirit has tended to break through, leading us to look at the world through the distorting prism of a harsh and angry moralism.

Fulbright also related his opposition to any American tendencies to intervene in the affairs of other nations:

Power tends to confuse itself with virtue and a great nation is particularly susceptible to the idea that its power is a sign of God's favor, conferring upon it a special responsibility for other nations — to make them richer and happier and wiser, to remake them, that is, in its own shining image. Power confuses itself with virtue and tends also to take itself for omnipotence. Once imbued with the idea of a mission, a great nation easily assumes that it has the means as well as the duty to do God's work.

ако те занима америчка спољна политика и геополитика уопште, будем ти посудио. :D

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2007, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ако те занима америчка спољна политика и геополитика уопште, будем ти посудио. :D

Pa zanima me; zato što mi je uvijek bila nekako konfuzna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2007, 14:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
+3
prokletnici! šta ću da jedem ovaj mesec?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Sep 2007, 17:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U principu, nije toliko ni loše, samo treba da se ide bez spiska i plana, 'pa šta naleti'... Spisak je ipak za nešto veće, BG sajam npr.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 12:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Pa zanima me; zato što mi je uvijek bila nekako konfuzna.

а чуј, прешироко је то поље да би ти било конфузно. :D данас се термин геополитика у принципу најчешће користи за објашњавање спољне политике неке државе, која има одређени интерес на неком другом географском подручју, осим своје матичне државе, дакле... у експанзивном смсилу. ако бисмо тражили теоријску дефиницију, можда ова не би била лоша (иако их постоји подоста, као и у сваком апстрактном пољу теорије) :

Multidisciplinary in its scope, Geopolitics includes all aspects of the social sciences with particular emphasis on political geography, international relations, the territorial aspects of political science and international law.

а ево још неколико :

In the abstract, geopolitics traditionally indicates the links and causal relationships between political power and geographic space; in concrete terms it is often seen as a body of thought assaying specific strategic prescriptions based on the relative importance of land power and sea power in world history... The geopolitical tradition had some consistent concerns, like the geopolitical correlates of power in world politics, the identification of international core areas, and the relationships between naval and terrestrial capabilities.—Oyvind Osterud, The Uses and Abuses of Geopolitics, Journal of Peace Research, no. 2, 1988, p. 191

By geopolitical, I mean an approach that pays attention to the requirements of equilibrium. Henry Kissinger in Colin S Gray, G R Sloan. Geopolitics, Geography, and Strategy. Portland: Frank Cass Publishers, 1999.

Geopolitics is studying geopolitical systems. The geopolitical system is, in my opinion, the ensemble of relations between the interests of international political actors, interests focused to an area, space, geographical element or ways. - Vladimir Toncea, Geopolitical evolution of borders in Danube Basin, PhD 2006.

мада геополитика или једноставније, политичка географија, данас покрива бројне области... сва ова тренутно актуелна глобална питања из безбједности и високе политике и такодаље могу да се трпају под геополитику... има, наравно, пун интернет занимљивих сајтова. а има и књига, чак и у нас. :D

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sad već spamujemo.

Interesuje me i pojam vlasti i to koliko je moguće odvojiti lični interes od položaja vlastodršca. Joj mene... :)

A rekla sam da mi je geopolitika konfuzna zato što imam osjećaj da ničemu što slušam na vijestima a što se toga tiče ne mogu vjerovati. Ne znam da li da vjerujem i čini mi se da čovjek mora biti vrlo upućen u sva dešavanja da bi mogao to da procijeni.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 22:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
Sad već spamujemo.

Interesuje me i pojam vlasti i to koliko je moguće odvojiti lični interes od položaja vlastodršca. Joj mene... :)

A rekla sam da mi je geopolitika konfuzna zato što imam osjećaj da ničemu što slušam na vijestima a što se toga tiče ne mogu vjerovati. Ne znam da li da vjerujem i čini mi se da čovjek mora biti vrlo upućen u sva dešavanja da bi mogao to da procijeni.

спамујемо, ал пошто имамо штелу код модератора, још мало ћемо. :D

ти си сад покренула једно пет различитих питања из области друштвених наука. :D које, да би се иоле разумјеле, захтијевају сате и сате проучавања. што предавања, што књига и томеслично.

вијести које бивају објављене у медијима, што писаним, што електронским (укључујући и интернет), обично су прилично филтриране тј. врши се селекција. у зависности од тога коју интересну групу подржава одређени медиј... нису оне у основи неистините, али нису ни избалансиране. наравно, што је особа више упућена у одређену материју, то је мања могућност манипулације путем медија. зато се обично "пуца" на мање образоване слојеве друштва, који су, по дефиницији, најпгогоднији за радикалне утицаје... мислим прије свега на америчке мејнстрим медије. али и остали преписују тај рецепт, са мање или више успјеха.

о томе се даде причати много. као и о геополитици, уосталом. то кад се видимо једаред, па фино лагано и натенане... :D

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 22:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Zbog neplaniranih troškova i problema, spalo sve na dvije knjige. Zadnji dan sam kupio Hrabalovu knjigu, Harmsa je neko već uzeo (bezveze je da prodavac dođe na sajam sa samo jednim primjerkom...). Istorija ružnoće je bila van mog domašaja.

Citiraj:
Interesuje me i pojam vlasti i to koliko je moguće odvojiti lični interes od položaja vlastodršca.

Znam jednu tanku knjigu :) koja bi ti mogla biti zanimljiva: Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea.
Našao sam je u Literi, ako je još ima možeš da je pažljivo prelistaš u njihovoj 'kafani' :D, ne moraš da je kupuješ naslijepo. Napisao ju je Moris Žoli, izdavač je Alef Gradac, 2001. godine. Knjiga je bijela, tanka, visoka, na hrptu piše samo ime pisca... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 22:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

вијести које бивају објављене у медијима, што писаним, што електронским (укључујући и интернет), обично су прилично филтриране тј. врши се селекција. у зависности од тога коју интересну групу подржава одређени медиј... нису оне у основи неистините, али нису ни избалансиране. наравно, што је особа више упућена у одређену материју, то је мања могућност манипулације путем медија. зато се обично "пуца" на мање образоване слојеве друштва, који су, по дефиницији, најпгогоднији за радикалне утицаје... мислим прије свега на америчке мејнстрим медије. али и остали преписују тај рецепт, са мање или више успјеха.

To je to.
Meni se jednostavno ne da da potanko pratim ta dešavanja i onda radije biram da ne vjerujem onome što čujem, ili barem da imam u vidu da u većini slučajeva postoji neka pozadina s kojom nisam upoznata.

Mogli smo novu temu otvoriti. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 22:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:
Znam jednu tanku knjigu :) koja bi ti mogla biti zanimljiva: Dijalog u paklu između Makijavelija i Monteskjea.
Našao sam je u Literi, ako je još ima možeš da je pažljivo prelistaš u njihovoj 'kafani' :D, ne moraš da je kupuješ naslijepo. Napisao ju je Moris Žoli, izdavač je Alef Gradac, 2001. godine. Knjiga je bijela, tanka, visoka, na hrptu piše samo ime pisca... :)

Hvala za preporuku! :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

blue je napisao:

ја сам се давно срео с том књигом, али нисам прочитао... мада су је препоручивали. елем, тај исти жоли написао је и ноторне протоколе сионских мудраца, односно неки дијелови протокола су плагијат дијалога у паклу... тако бар тврде.

градац је, иначе, сјајна издавачка кућа из малог чачка. имају гомилу генијалних издања, укључујући и истоимени периодични часопис ГРАДАЦ за књижевност, умјетност и културу... свака свеска бави се одређеним умјетником. до сада је изашао семјуел бекет, хуго прат, бруно шулц, мебијус и бројни други којих не могу сад да се сјетим. али ја их чувам као највеће благо! :D

Viva la Muerte!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Sep 2007, 23:04 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Dijelovi onoga što izgovara Makijaveli u datoj knjizi su prepisani i uvršteni u Protokole sionskih mudraca. I to oni dijelovi koji govore o uzurpaciji vlasti u modernim vremenima.

Žoli nije napisao Protokole, Žoli je bio francuski advokat koji je zbog Dijaloga završio u zatvoru, a dobar dio tiraža je uništen. Knjiga je tada bila shvaćena kao nešto usmjereno protiv Napoleona (trećeg :D). Zapravo, Dijalog je postao poznat preko Protokola.

Kiš je napisao priču 'Knjiga kraljeva i budala' u kojoj je, na svoj način, pišući na osnovu činjenica, opisao nastanak Protokola. O tome je takođe pisano u pogovoru knjige koju pominjem.

Ponovo, knjiga je veoma zanimljiva. Makijaveli pokazuje kako se liberalan demokratski sistem može iskoristiti za uzurpaciju vlasti i u lične interese.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 564 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 29  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]