banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 205  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Sep 2009, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Preporučujem!

Knjiga "Pesma ptica" Sebastijan Foks.

Citiraj:
Izvanredna, veoma dirljiva priča o ratu i ljubavi. Ovaj roman neobičnom snagom, uz mnoštvo detalja, oživljava prošlost, otkriva nezamislivo, daje sliku postojanja u jednom izmenjenom kontekstu.

Sada čitam "Tajna večera" Havijer Siera.

Citiraj:
U srednjem vijeku i renesansi u Europi sposobnost razumijevanja pradavnih simbola i prizora još je bila netaknuta. Njezini su narodi znali kada i kako tumačiti neki kapitel, određeni lik na slikarskom djelu ili znak na putu, iako je tek malen dio njih naučio čitati i pisati.
Dolaskom racionalizma ta se sposobnost tumačenja izgubila, a s njome i dobar dio bogatstva koje su nam namjerli naši preci.
Ova se knjiga služi mnogim od tih simbola onako kako su se nekoć shvaćali. Ali isto nam tako pokušava povratiti sposobnost da ih tumačimo i imamo korist od njihove beskrajne mudrosti.

Vrh

PostPoslato: 10 Sep 2009, 14:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2009, 15:02
Upravo procitala Stevana Cvajga- Pismo nepoznate zene...`Hiljadu cudesnih sunaca` imam, ali nikako da zapocnem...

Vrh

PostPoslato: 12 Sep 2009, 10:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 31 Jul 2008, 13:19
Cyber kakav ti je Cvajg? Imam dugo Pisma Nepoznate Žene ali nikako da nađem vremena za čitanje.Inače od Cvajga sam čitao Fantastičnu Noć i bila mi je dobra!

Vrh

PostPoslato: 16 Sep 2009, 16:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2009, 15:02
Vij je napisao:
Cyber kakav ti je Cvajg? Imam dugo Pisma Nepoznate Žene ali nikako da nađem vremena za čitanje.Inače od Cvajga sam čitao Fantastičnu Noć i bila mi je dobra!

Procitaj i Pismo nepoznate zene, pa da razmjenjujemo utiske :D

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Zelena milja (Stephen King)

Sa zadnjih korica:

Citiraj:
U Državnom zatvoru Hladna planina, duž jednog usamljenog niza ćelija, zvanog Zelena milja, ubice kao što su izopačeni Bili Kid i pomalo pameću skrenuti Eduard Delakroa čekaju smrt u naručju Vesele varnice. Ovde čuvari, kao što su čestiti Pol Edžekomb i sadista Persi Vitmur, paze na njih. Ali bili oni dobri ili zli, nevini ili krivi, svi će preneraženo dočekati novog zatvorenika, Džona Kofija, osuđenog na smrt zbog silovanja dve djevojčice. Da li je Kofi đavo u ljudskom obličju? Ili je, možda, nešto sasvim, sasvim drugo?

Posto sam pogledao film (nekoliko puta) nije bilo iznenadjenja tokom citanja knjige, jedino je knjiga detaljnija a i film odstupa nekim dijelovima od knjige mada ne radikalno. Preporucam svima koji planiraju da procitaju roman da ga procitaju prije nego sto pogledaju film.

Dobra radnja, pretuzan zavrsetak, ne uliva nadu i optimizam, na neke stavove Kinga sam ostao ravnodusan posto znam od koga su (recimo to tako) tako da me nije uspio navesti na neku pesimisticnu opservaciju zivota, mislim da cu brzo preboliti knjigu.

Imam malu zamjerku na prijevod, koristeni su u par navrata neki izrazi iz ulicnog zargona, duh jezika nije bas pravilno prenesen po mom misljenju pa sam morao pogledati u engleskom originalu kako pise. Ako znate engl. najbolje je da citate original.

Evo jedan upecatljiv citat Džona Kofija:

Citiraj:
Ja sam već do guše umoran, gazda, od bola koji čujem i osećam. I umoran od života na ulici, sam kao vrabac na kiši. I nikad ni prijatelja da mi kaže odakle dolazimo, gdje idemo ili zašto. Umoran od ljudi koji se ružno ponašaju jedan prema drugom. To mi je kao da imam smrvljeno staklo u glavi. Umoran od toga koliko sam puta hteo da pomognem, a nisam mogao. Umoran od života u mraku. I skoro sve to je bol. I previše. Da sam mogao prekinuti to, prekinuo bih. Ali ne mogu.

_zoka, ovu knjigu sam kupio kod tebe

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 27 Sep 2009, 15:16, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 15:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Četvrti dio Vukodava,Dijamantske Gore............dobar,dobar.Nakon katasrofalnog trećeg dijela ovao dođe kao melem na ranu. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 21:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Trenutno citam "Redeeming Love" od Francine Rivers. Prica se oslanja u glavnim crtama na Knjigu o Hošei, radi se o mladicu koji je zavolio i ozenio prostitutku, andjeoski lijepu djevojku sa tuznim djetinjstvom. Mladic koji hoda sa Bogom pokusava da se izbori za ljubav djevojke koja je znala da radi samo jedno, djevojke koja je izbrisala sve emocije, sa stavom negiranja svega onoga sto zivotu obicnog covjeka daje smisao. Po prvi put u zivotu ona susrece muskarca koji nije sa njom samo da bi je iskoristio i da bi mu ona ispunila skrivene zelje. Medjutim ona se udala za njega spletom okolnosti, protiv svoje volje, samo da bi izbjegla vece zlo. Najveci dio romana se vrti oko njegovog pokusaja da slomi Kineski zid emotivnog mrtvila koji je ona podigla oko sebe i da prodre do njenog srca, na nacin koji je naveo Francine Rivers da romanu da bas takav naslov, "Iskupljujuca ljubav". Na tom putu Michael Hosea (tako se zove mladic) ce proci mnogo iskusenja, i omogucice nam da se po hiljaditi put poistovjetimo sa njime, dok svjedocimo kako se otapa led oko njenog srca.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 22:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
Juce sam zavrsio sa citanjem "Sto godina samoce" od G.G.Markeza...Prejaka knjiga...Jedina zamjerka je previse likova sa gotovo identicnim imenom pa me to u mnogome zbunjivalo i primoravalo da se ponekad vracam unazad kako bih shvatio ko je ciji sin, otac ili majka u cijeloj prici (onaj ko je citao sigurno me razumije), ali zaista sam ostao bez daha kada sam stigao do kraja...U pocetku sam pomislio da ce knjiga biti dosadna, ali me bas iznenadila...Toplo preporucujem...

Sad sam poceo citati "Zahira" od Paola Koelja...Takodje fantasticno...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 22:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Okt 2009, 18:54
"Ljudi sa chetiri prsta" Miodrag Bulatovic... Xtra je... :)

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 08:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
"Oprosti mi Natasa" - Sergej Kourdukov

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 09:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
I kakva je? Cula sam sve najbolje i planiram ju kupiti cim odem dole.

Zapis duse - Ljiljana Habjanovic Djurovic.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka

ajkula je napisao:
I kakva je? Cula sam sve najbolje i planiram ju kupiti cim odem dole.

.

Zasad odlicna. Stigla sam do pola. :)

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ajkula, jako je dirljiva i teska knjiga. Preporucujem ti da odes u N. Varos u "Mozaik", tamo imaju tu knjigu, naci ces je i kod pozorista, tamo prodaju hriscansku literaturu. A ako ni tamo ne nadjes obrati se meni pa cu ti prebaciti svoju. Btw. ja sam postavio link ka toj knjizi na ovoj temi, ima je na netu u PDF-formatu (EDIT: evo nadjoh link od mog posta: viewtopic.php?f=8&t=3030&p=820280#p820280)
Preporucujem ti takodjer i Francine Rivers, skoro sve i jedna njena knjiga je bestseler, a vjerovatno njena najbolja knjiga je "U znaku lava", prevedena je i kod nas.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 09:59 
Stara kuka
Stara kuka

Hristov je napisao:
Preporucujem ti takodjer i Francine Rivers, skoro sve i jedna njena knjiga su bestseleri, a vjerovatno njena najbolja knjiga je "U znaku lava", prevedena je i kod nas.

O cemu se radi u toj knjizi? Kako se knjiga zove u originalu (ili na njemackom) ?

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 10:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Knjiga se zove u originalu "Mark of the Lion" Evo pogledaj ovdje:

http://www.amazon.com/Mark-Lion-Voice-W ... 161&sr=1-6

Pogledaj malo recenzije i ocjene, kotira visoko medju najboljim knigama na Amazonu. Mislim da se radi o jednom serijalu od tri toma, pa ako neko zeli kupovati neka pogleda ovaj link: http://www.amazon.de/Mark-Lion-Boxed-Se ... 460&sr=8-7

Evo pogledaj ovdje za njemacke prijevode od Francine Rivers: http://www.thalia.at/shop/ama_homestart ... submit.y=0

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 10:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Feb 2008, 00:01
kama sutra 8)

(a kamo danas.....) :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo sad sam provjerio, znaci radi se o "Mark of the Lion" serijalu od tri knjige, evo i jedna recenzija:

Citiraj:
I just wanted to say that this series is the best! I have learned so much from the people in these books. Francine Rivers is my favorite author,and this I believe is her best! My spiritual life has changed so much since reading these! I would just like to say,that the Lord has blessed her with the oppurtunity to touch so many people, and I don't think I've known anyone who resisted the change in themselves that they get from her books. Francine, thank you SO much for everything you've done for me and many of my friends! You have truly inspired many!

Ovdje mozes procitati kratko o cemu se radi u knjizi: http://www.francinerivers.com/book_aVoiceInTheWind.asp

Citiraj:

The first in the "Mark of the Lion" series of inspirational fiction, this historical romance set in Rome about 100 C.E. is the story of Hadassah, a steadfastly Christian slave girl and sole survivor of her family, who is sold into slavery to the Valerian family. She serves as a maid to Julia, a young woman who makes several unfortunate and unhappy marriages. Simultaneously, Atretes, a captured soldier from Germania, is forced to become a gladiator. This is the time of Rome's decline; the decadence is well described as Christians are fed to lions while large crowds watch and cheer. Hadassah attempts to use her faith to influence events around her and the family, even though they worship Roman gods and are skeptical about Christianity. Recommended for all libraries where inspirational fiction is popular.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Imam pdf vec memorisan ali ne mogu nikako tako da citam. Ne ide mi :oops: Strpicu se jos koji dan pa cu ju kupiti.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 13:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

OK, ako budes imala problema da nadjes knjigu javi mi.

Btw, kao sto rekoh citam "Redeeming Love" pa sam naletio na jedan paragraf koji moooooram da citiram. Ukratko, djevojka koju je Michael Hosea ozenio je pobjegla od njega i vratila se svom starom poslu. On dolazi u grad po nju, medjutim gazda i musterije ne zele da je izgube, i napadaju Hoseu:

Citiraj:
"Stop it!" she screamed, sure they would kill him. Frantic, she looked for something to use as a weapon to help, but Michael wasn't down long enough. He kicked one man off of him and was on his feet. She stared, mouth agape, as he fought. He stood his ground, punching hard and fast as the other men came at him. Swinging around, he brought one foot up straight into a man's face. She had never seen anyone fight the way he did. He looked as though he had been doing it all his life instead of plowing furrows and planting corn. He hit square and he hit hard, and those he hit stayed down. After a few minutes, the men weren't so eager to come at him.
Michael stood ready, eyes blazing. "Come on, then," he grated, daring them. "Who else wants to get between me and my wife?" Come on!"
No one moved.

Sto ja gotivim ovog covjeka, sto je meni lako da se poistovjetim sa njime, to je nevjerovatno! :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
"Parfem"...Prejako...

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4092 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66 ... 205  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]