I ja sam citao ove mitologije, vise puta, mada je mene britanska mitologija uznemiravala jer je postajala veoma ruzna pri kraju. (cini mi se da je Persival izdao Artura, ili se na neki drugi nacin sukobio s njim, pa se pojavljuje Mordred, a Lanselot je negdje nestao...)
Pozaboravljao sam mnoge naslove, samo se donekle sjecam radnje. Jedna knjiga je pocinjala scenom djecaka koji je sjedio i gledao u sliku automobila na putu koji je odjednom krenuo i odvezao se u nepoznatom pravcu. Naravno, od tog momenta krece citava plejada blesavih likova, pa onda ulazenje i izlazenje iz slike koja sve vise lici na filmsko platno...
Blago Sijera Madre sam nacunjao u jednom zabacenom cosku biblioteke sa starim knjigama.
Sumnjivo lice i Ozaloscenu porodicu sam citao nebrojeno puta. Cak sam tih godina kupio tu knjigu koja je sada u jadnom stanju.
Omiske strijele je neka fantazija o jadranskim vikinzima. Mislim, nisu to vikinzi vec neki nasi ljudi koji imaju nekakve brodove s veslima sto je mene tada neodoljivo asociralo na vikinge.
Akademija profesora Kleksa je bila veoma cudna knjiga, ostavila je na mene jak utisak.
Da ne zaboravim omiljenog Hitlerovog pisca

, Karla Maja. Procitao sam gomilu njegovih knjiga, sto onih sa bliskog istoka, sto onih iz Sjeverne Amerike.
Skupa sa tim knjigama je bio i neki serijal o izvjesnom Fantomasu, majstoru prerusavanja i lopovu. To je mozda pisao neki francuz, sad se vec ne sjecam.
Procitao sam i sve lektire, nije mi tesko padalo (naprotiv), da ih ne nabrajam sad ovde...