meni je ovo sa bilbijom ipak jedna tuzna ljudska prica

....osjecam neku moralnu obavezu da napisem par recenica o tom covjeku,cisto da se cuje i neka druga strana price...
milorad bilbija je bio VELIKI igrac...jako je mali broj igraca koji su borcu dali toliko sebe kao on..dosao je kao seljace,iz sanskog mosta u veliki grad kao dijete zeljno svega...vrlo brzo su ga gradski mangupi uzeli pod svoje....tih godina sam radio kao konobar u caffe baru kalvan u novoj varosi gdje im je zadnji dinar ostavljao na poker aparatima dok su ga oni tapsali po ramenima...i ne samo zadnji dinar,vec i godisnje plate unaprijed

....kasnije je njemu i jos par njih josip kuze na kartama uzimao zadnji fening u autobusu na putovanjima na gostovanja....ali,i pored toga sto je znao da dinar od plate nece vidjeti bar pola godine jer se zaduzio kod raznoraznih mangupa i polusvijeta,on je postavljao na utakmicama glavu gdje niko ne bi nogu...u jednom takvom postavljanju glave,milorad bilbija je umro na terenu!
da,bas klinicki mrtav bio na policama u trebinju kad ga je miralem slato spucao punom u glavu....na stadionu nije bilo hitne,mi zanijemili od bola,utakmica prekinuta,i samo zahvaljujuci prisebnosti zorana sorajica iz uprave leotara,koji ga je strpao u svoj privatni auto i odvezao u hitnu pomoc na reanimaciju,milorad je ostao ziv!!
negdje u to vrijeme dok je bio u dugovima do guse,rodio se i ovaj mali nemanja,pa je malo milorad i stao an loptu da mu obezbijedi bar za pampers i cokolino....
u nasoj najvecoj utakmici u istoriji,roberta prosineckog je strpao u mali dzep...spica i on su na preuzimanje cuvali piksija i prosineckog koji su tada bili medju pet najvecih evropskih zvijezda,kao danas ronaldo,messi,cavani,falkao...i dodje seljace iz sanskog mosta i sin od bege cvjecara iz banjaluckog drugoligasa i ucine da na toj utakmici piksi i prosinecki djeluju kao drugorazredni igraci.....cak je bio i interni dogovor u svlacionici da na svaku zvezdinu visoku loptu se svi nasi sklanjaju i pustaju bilbiji da ide na nju,iako je zvonko lipovac bio visi od njega,ali nije imao taj herc junacki i takav odraz....a i ko se ne sjeca tih slavnih vremena,valjad mu je bar malo drag onaj trofej koji nam je bilbija donio protiv rudara u zadnjoj minuti svojim golom u prvoj poslijeratnoj utakmici pred 25 000 ljudi....
ja sam potpuno svjestan da je vama ova prica dosadna,vjerovatno vas u ovakvim trenucima i nervira,zato je bolje da i ne komentarisete ovaj post,i u pravu ste da se treba okrenuti nasim herojima i utakmici protiv radnika.....
ipak,bilo bi jako ruzno da neko kao ja zna sve ove stvari i cuti kao pitchka,najlakse bi se i meni bilo uklopiti u mainstream i psovati miloradu majku,nazivati ga retardom,ali to onda ne bih bio ja....
mali sad vec ima 23 godine,punoljetan je vec 5 godina i sam odgovara za svoje postupke.....siguran sam da mu otac ovo ne bi uradio nikad,a ova prica sto je neko ovdje pominjao kako je u ratu prelazio u slogu iz trna je smijesna,u ratu ovdje nije bilo uslova za igranje nikakvih liga...sve se to desavalo mnogo kasnije,a milorad je 95% svoje karijere proveo u borcu,ostavljajuci i srce i dusu na terenu....jeste,dobio je taj stan u beogradskoj,ali dobilo ga je i jos bar 50 onih koji nisu borcu dali ni 1% koliko milorad bilbija,kao uostalom i nemanja bilbija ciji doprinos borcu je smijesan u poredjenju sa miloradovim....jedan je cak odigrao svega 20-tak utakmica za borac!
zavrsavam na ovu temu,a svako neka formira misljenje za sebe.ja neke stvari ne mogu zaboraviti bar dok sam ja ziv,a kasnije neka psuju familiju,vrijedjaju...nek rade sta hoce.