JOCO STOKIĆ, NOVI IGRAČ BORCA OPTIMISTA PRED NOVU SEZONUPriznajem samo trofeje!
Citiraj:
Pojačanje banjalučkog Borca Joco Stokić tvrdi da crveno-plavi imaju kvalitet da se bore za najviši plasman u novom bh. šampionatu, ali i da je siguran da će u kvalifikacijama za Ligu Evrope odigrati najmanje četiri utakmice.
Ofanzivni vezista, koji je na Gradski stadion stigao iz ekipe BSK Borča, veruje da uz malo sreće on i saigrači čak mogu da doguraju i do trećeg kola kvalifikacija.
Stokić je prošao omladinsku školu Modriča Maksime, a potom sa „uljarima" priredio svojevrsnu senzaciju osvajanjem titule šampiona BiH u sezoni 2007/08. Kvalitet je dokazao noseći dres mađarskih prvoligaša Honveda i Kečekemeta, Zvijezde iz Gradačca i BSK-a iz Borče, a bio je standardan član mladih reprezentacija BiH do 19 i 21 godine.
Prema sopstvenom priznanju, još pre godinu dana bio je na pragu dolaska na Gradski stadion, ali je taj transfer realizovan tek pre nešto više od desetak dana.
- Tada sam bio u kontaktu sa direktorom Radmilom Šipovcem, ali sam ipak otišao u Mađarsku. Međutim, dolaskom na klupu Borca, mog nekadašnjeg trenera iz Modriče Slaviše Božičića, ta priča se ponovo aktuelizovala. Usledio je poziv, nisam se mnogo dvoumio i evo me na Gradskom stadionu!
U Banjaluci si već desetak dana. Koliko si uspeo da upoznaš nove saigrače?
- Većinu sadašnjih saigrača sam znao i pre, sa nekima sam igrao, a neki od njih su mi bili rivali! Mislim da je ovo iskusna i dobra ekipa, u pitanju su dobri momci koji su me odlično prihvatili. Takođe, kada sam, igrajući za Modriča Maksimu, dolazio u Banjaluku, samo je zapadna tribina imala stolice, dok se na istoku stajalo. Tribina iza gola nije ni bilo. Sada to izgleda mnogo lepše, nekako evropski. I još kada se završi severna tribina, biće to pravi stadion.
Kako se osećaš u Banjaluci?
- Što se tiče same Banjaluke, to je najlepši grad u Srpskoj. Dok sam igrao u Srbiji, dosta ljudi me je pitalo da li je Banjaluka stvarno tako lep grad. Meni se mnogo sviđa i o njoj mogu da kažem samo najlepše!
Koliko su se poklopile tvoje i ambicije kluba?
- Pa, ambicija svakog sportiste je da se bori za što bolji rezultat i da uvek osvoji neki trofej. A Borac je takav klub. Njegova filozofija je da uvek ima izuzetno visoke ambicije. U to sam se uverio kroz razgovore sa trenerom, direktorom i sportskim direktorom. Video sam da su se moje lične ambicije poklopile sa klupskim, a to je juriš na sam vrh premijerligaške tabele.
Koji broj bi voleo da nosiš u Borcu?
- Nisam još zadužio ni dres, a ni broj. Tražiću da dobijem dres sa brojem 14 ako to bude moguće. Taj broj mi je do sada bio taličan. Kad god sam ga nosio na leđima, sve je bilo u najboljem redu. Nosio sam taj broj u Modriča Maksimi i tada sam uzeo titulu šampiona BiH. Nisam imao nikakvih pehova i jednostavno mi je prirastao za srce. U Mađarskoj sam kasnije nosio 13, pa potom osam i nije mi bilo baš sjajno. Sada se odlaskom Borisa Raspudića otvorila šansa da dobijem omiljeni broj i osećaću se jako dobro ako ga zadužim.
Kako ocenjuješ konkurenciju u timu?
- Evidentno je da ću imati izuzetno jaku konkurenciju i, iskreno, ne znam da li sam ikada imao jaču konkurenciju za mesto prvotimca. Sve su to odlični fudbaleri sa reputacijom, kvalitetni i već dokazani. Biće veoma teško, a na meni je da dobrim radom pokušam da se izborim za status prvotimca. Videćemo da li ću uspeti, a ja se nadam da hoću.
Ti si već osvojio titulu u Premijer ligi. Da li Borac na kraju ove sezone može da se domogne pehara?
- Kao prvo, mislim da će Borac sa ovom ekipom jurišati na sam vrh. Osim toga, i Živković i Dugić su fudbaleri koji osim titule sa Modričom imaju ogromno iskustvo igranja u inostranstvu! Znači, oni ovoj ekipi mogu samo da pomognu. Obojicu ih odlično poznajem. Mnogo su dobri igrači, kvalitetni i kao fudbaleri i kao ličnosti. Borac je prošle sezone osvojio treće mesto i pored svih pehova koji su ga pratili. Sa ovakvim pojačanjima biće još bolji.
Da li je Premijer liga kvalitetnija sada ili kada si ti igrao u Modriči?
- Svi nešto pričaju kako je liga pre bila mnogo jača, a da je sada kao slabija. Nisam baš siguran da je tako, mislim da je sada nivo malo podignut, pogotovo što se tiče suđenja. Pre se u bar šest ili sedam kola dešavalo da u svim utakmicama pobede domaćini. Sada toga više nema, jer gosti mogu da igraju, što je dobro. A sa tim raste kvalitet. Osim toga, tereni su mnogo bolji, grade se stadioni, poboljšavaju uslovi, a sve to utiče da poraste i kvalitet igre.
Šta misliš o „lešinarima"? Plašiš li se da te navijači Borca neće prihvatiti?
- Fudbal nije isti sa njima i bez njih. Nije isto istrčati na teren i znati da nemaš podršku, ili izaći pred pune tribine! Odmah je to druga motivacija koja te tera da se mnogo više boriš i daš sve od sebe. Nadam se da će me navijači prihvatiti, a ja ću se potruditi da ih pridobijem svojim igrama i ponašanjem!
Borac već 5. jula igra prvu utakmicu prvog pretkola Lige Evrope. Može li da prođe bar jedno kolo?
- Danas svako igra fudbal i svaki protivnik mora da se poštuje. U svaku utakmicu se mora ući ozbiljno, ali mislim da Borac u prvom kolu ne bi trebalo da ima problema i realno je da preskočimo prvu prepreku. U drugoj rundi će već i sreća da igra veliku ulogu. Od žreba će dosta toga da zavisi. Ako tu budemo imali sreće, možda bismo mogli i dalje.
http://pressrs.ba/sr/sport/sportske_ves ... feje!.html