Nezavisne
Citiraj:
Kažnjen NK Travnik, Borcu pobjeda 3:0
Vedran Radenović, Vladimir Grbić - 31.08.2011 20:40
Prekinuta utakmica petog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Travnika i Borca registrovana je službenim rezultatom 3:0 u korist aktuelnih šampiona BiH.
Odlučeno je tako danas na sjednici Takmičarske komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, održanoj u Sarajevu. Susret igran prošle subote prekinut je na poluvremenu pri rezultatu 1:1 nakon fizičkog napada na glavnog arbitra Rusmira Mrkovića u službenim prostorijama.
"Analizirali smo 15 stranica materijala sa pomenutog meča i dopunskih izvještaja od službenih lica i aktera incidenta. Sva službena lica su napisala identično viđenje situacije i nama je preostalo jedino logično rješenje da susret registrujemo rezultatom 3:0 u korist Borca, jer je utvrđeno da je NK Travnik kriv za prekid", kazaio je Milorad Lale, potpredsjednik TK N/FS BiH.
Odmah nakon Takmičarske, juče je zasjedala i Disciplinska komisija, koja je NK Travnik izrekla i novčanu kaznu u visini od 5.000 KM, dok je stadion "Pirota" suspendovan na dvije utakmice igranja domaćeg tima pred praznim tribinama.
"Imali smo priliku da sa 3:0 vodimo na poluvremenu i žao mi je zbog toga, jer onda vjerovatno ništa od ovog ne bi ni bilo. Nakon svega viđenog na meču, Borac je bio bolji i veoma mi je žao što je došlo do incidenta. Dočekani smo kao prijatelji i niko od čelnika kluba, ali i navijača nije imao niti jednu zamjerku na suđenje", rekao je Radmilo Šipovac, direktor FK Borac, i dodao:
"Iskren da budem, očekivao sam ovakav epilog i odluka je zasnovana na pravilima fudbalske igre. Dužnost domaćina je da obezbijedi sigurnost službenim licima. Ovo je bilo suđenje za primjer, a druga stvar je što neki ne shvataju da nema domaćinskog suđenja. Želim isto suđenje na bilo kojem terenu i neka pobijedi bolja ekipa. Kao sportskom radniku mi je žao što je suspendovan stadion, jer to je nešto najgore što se može desiti zato što se fudbal igra zbog publike. Sudije su otimale iz očiju i u Banjaluci, ali mi imamo službe koje ne dozvoljavaju da se nešto desi sudijama. Oni su zaštićeni i niko i ništa ne smije da ih ometa u vršenju njihove dužnosti."
Pokrenut je i disciplinski postupak protiv Midhata Sarajčića, sportskog direktora Travnika, te Behudina Trbovića, predsjednika Fudbalskog saveza SBK, kojeg je sudija Mrković naveo kao napadača.
Disciplinska komisije kaznila je juče i Nebojšu Šodića, fudbalera Rudara. Izrečena mu je zabrana tri utakmice neigranja nakon što je pregledanjem snimka utvrđeno da je u utakmici sa Željezničarom udario protivničkog igrača. Istom metodom utvrđena je krivica i za Admira Raščića u utakmici Olimpica i Travnika, koji je, takođe, kažnjen sa tri meča neigranja. Sinoć je u Sarajevu održana i sjednica Komiteta za normalizaciju N/F BiH.
Banjalučani u Mrkonjić Gradu
Fudbaleri Borca danas su otputovali u Mrkonjić Grad, gdje će boraviti do subote tokom reprezentativne pauze u prvenstvu BiH. Na put je otišlo 25 fudbalera, a među njima je bio i Bojan Marković, koji se još nije oporavio od povrede leđa. Tokom boravka u Mrkonjić Gradu četa aktuelnog prvaka BiH će održavati formu za meč sa Zrinjskim, ali u tom periodu neće igrati kontrolne mečeve