Primjetih da previse afirmativno pisem o Travniku (zacas se stigne,prelijepi predjeli,cevapi vrh),pa skontah da vjerovatno ima neko ko ce prvi put ici tamo na utakmicu,zato je red da malo napisem i o tamnoj strani medalje,dark side of the moon,sto bi se reklo,da ne bi neko pomislio da ide u obecani grad na osnovu mojih postova,pa da nayebe
Znaci,iako je udaljenost Banjaluka-Travnik svega 100 km,kulturoloska razlika je toliko ogromna,kao da zivimo na razlicitim kontinentima,a ne u istoj drzavi.Vise poslom,a manje utakmicama,sam upoznao Bosnu uzduz i poprijeko,ali nigdje nema procenyualno ni priblizno toliko dzamija, "bradate brace" i "pokrivenih sestara" kao tamo,pogotovo pijacnim danom kad sidju i iz ostalih svojih baza u okolini Travnika,Mehurici i sl..Mozda jedino u Zenici,ali ipak ne toliko. Granica Republike Srpske je 15-tak kilometara od Knezeva,tacno pored Motela Ugar koga cete vidjeti sa lijeve strane,i tu prestaje svaka vrsta kurchenja! Cak ni prvo sledece mjesto,nekad srpsko Vitovlje,koje je bilo nase do zadnjih dana rata,vise nije u RS i nema vise ni S od srpskog tamo. Tu je sad saudijski kralj Fahd sagradio naselje sa par stotina kuca (vidjecete ih oko 500m od ceste sa lijeve strane kad se budete vracali,kao pod konac poredane),u kojima zive Muslimani,uglavnom pripadnici vehabijskog pokreta sa svojim porodicama,tako da ne preporucujem nikakvo bespotrebno zaustavljanje na tim prelijepim pejsazima Vlasica,i kao sto rekoh ni Vitovlje vise nije srpsko. U gradu Travniku zaboraviti na opijanja i galamu pritom,jer to nije pozeljno ni inace,a pogotovo sad za vrijeme Ramazana.Onaj ko ne moze docekati utakmicu a da se ne opusta uz par piva,bolje je da produzi par kilometara dalje,do Nove Bile gdje je hrvatski zivalj. Prijatnije ce se osjecati nego da jedini kao crna ovca pije pivo u Travniku.
Domaci narod je dobar i miran,cak i navijacke grupe skoro stalno prolaze direktno pored ostatka gledalista,bez problema. Ali,ne vole provokacije,zato bez ikakvog izlijeva emocija ako Borac da gol. Kolega mi je dobio upaljacem u glavu kad je skocio nakon sto je Vranjes promasio zicer!
Onaj ko se ne moze kontrolisati,neka nadje nacin da ode na tribinu sa Lesinarima,ili neka se nada da necemo dati gol
Znam da ste vecina bili tamo i da bezveze ovo pisem,ali hocu da sa svojih ledja skinem odgovornost da sam pisao hvalospjeve o Travniku.