Citiraj:
Jagodić: Iznenađen sam izborom!
Vlado Jagodić, trener Borca, nedavno je izabran za selektora mlade reprezentacije BiH. Sada je već gotovo sigurno da on neće ostati na klupi Borca.
„Jednoglasno su izabrali moje imenovanje, što je mene poprilično iznenadilo i zateklo. Ali šta da radim, ja sam već rekao da sam se orjentisao za klupski fudbal ali desilo mi se da mi se ponudi ovo mjesto.
Ovdje nije bilo nekog razumijevanja, odnosno nije bilo ni razgovora da ja nastavim u Borcu. Ja sam ponovo ispao prilično „zelen“ , jer se nisam vezao za nešto dugoročnije. Obećali su mi da ćemo, ako na polusezoni budemo među prve tri ekipe, sjesti da se dogovorimo.“
Izabrani ste za selektora mlade reprezentacije BiH. Možete li nam reći kako je uopšte došlo do te kandidature i jeste li iznenađeni sa ovim izborom?
Ja sam već nekoliko puta naglasio da jesam iznenađen i ja to ne krijem. Jer sam se orjentisao za klupski fudbal, a imao sam najavu nekih pregovora pa čak i ponuda. Borac je broj jedan i ja nisam ni ulazio u te razgovore. Znao sam da po dogovoru u savezu, to mjesto pripada treneru iz Republike Srpske, i da je FSRS uvijek bio za Branimira Tulića koji je tu na toj poziciji već osam godina, tako da se zaista nisam vidio tu. Prije mjesec dana, kada sam išao na seminar trenera u Dansku, bio je neki nagovještaj da ću biti član jedne od selekcija, najvjerovatnije olimpijske ali kao trener, a ne kao selekor. Ja sam to sebi prećutno uzeo k znanju i nije se ni raspravljalo o tome. Međutim evo desilo se, zaosta iznenada, da sam ja ušao u uži izbor. Izabran sam na prijedlog tehničke komisije FSBIH, koju sačinjavaju direktor Denijel Pirić i koordinator Josip Katalinski. I jednoglasno je to prihvaćeno od strane Komiteta za normalizaciju, koje je novoformirano tijelo i na čijem čelu je Ivica Osim a čiji je podpredsjenik Darko Ljubojević. Tako da su stavljena tri prijedloga, međutim, jednoglasno su izabrali moje imenovanje, što je mene poprilično iznenadilo i zateklo. Ali šta da radim, ja sam već rekao da sam se orjentisao za klupski fudbal ali desilo mi se da mi se ponudi ovo mjesto.
Ovdje nije bilo nekog razumijevanja, odnosno nije bilo ni razgovora da ja nastavim u Borcu. Ja sam ponovo ispao prilično „zelen“ , jer se nisam vezao za nešto dugoročnije. Obećali su mi da ćemo, ako na polusezoni budemo među prve tri ekipe, sjesti da se dogovorimo. Logično je bilo da ćemo se dogovoriti na dvije i po godine, kako bih nastavio da radim ono što sam 2009. godine počeo. Međutim to je ostalo samo na napomeni da ćemo sjesti i razgovarati za ostanak na duži period. Tačno je da meni sa završetkom sezone ističe ugovor. Koliko sam vidio, a to je pravo kluba, traži se novi trener.
Ja odlazim na jedan viši stepenik u mojoj karijeri. Slažem sa da je to napredak ali napredak bi bio i da vodim Borac u kvalifikacijama za Ligu šampiona.
Mnogo se priča o vašem nasljedniku. Ima li kakvih nagovještaja?
Ja sam skoncentrisan da završim ovo do kraja, jer odluka uprave kluba je da ja to uradim. Ne bih ja to komentarisao niti sam stvarno upoznat s kim razgovaraju ljudi iz kluba. Ja samo mislim da zbog ekipe i još neosvojenog prvog mjesta to možda nije trebalo raditi tako javno, ali to je stvar ljudi koji vode klub.
Tu se u neku ruku mogu složiti, jer se možda zabrinuti da neće naći bolje rješenje od mene, jer mislim da je dovođenje boljeg, rješenje jedino ispravno za Borac.
Bio sam konsultovan za mišljenje, samo što se tiče Vinka Marinovića, znajući da je on dugi niz godina sa mnom igrao a i radili smo zajedno i u Laktašima, odnosno on je igrao, a ja bio trener. Ja sam samo rekao da smatram da, ako već dovode novog trenera, to bi trebao da bude neko od ljudi koji dobro poznaje dešavanja i ovdje u Banja Luci i u Republici Srpskoj. Svakako da bih ja podržao dolazak Vinka Marinovića ali to se mene ne pita. Ja ovo samo komentarišem i ne bih volio da se to pogrešno protumači.
Nastojaću da iza sebe ostavim sve pisane tragove, za razliku od mojih prethodnika od kojih nisam ni jednog papira naslijedio. Sigurno ću napraviti kvalitetan izvještaj. Sve što se dešavalo u ovih godinu dana ja ću ostaviti mom nasljedniku , da mu olakša posao, jer je puno lakše raditi kad postoji stvarno stanje.
Osvajanjem titule Borac ide u kvalifikacije za evropska takmičenja. Šta možemo očekivati od ekipe i postoji li plan za dovođenje pojačanja?
Smatram se ozbiljnim trenerom i ja sam imao planova, jer sam zaista mislio da ću ostati, što mislim i da sam zaslužio. Kontinuitet u radu sa ekipom treba da postoji. Moje mišljenje je da se ništa ne može postići ako se svakih pola godine ili godinu mjenja trener, jer je on ipak ključni čovjek. Ko god da dođe poslije mene on treba da iznese svoj plan rada, svoje viđenje ekipe i ko mu je potreban.
Ja sam, isto tako, naslijedio ekipu u drugom kolu. Ali sam ja i prije toga pratio ekipu, jer sam čovjek Borca i biću uvijek. A, nepunu godinu prije dolaska ja sam bio ovdje i bilo je realno da ja poznajem situaciju.
Ako se dovede čovjek sa strane moraće se brzo reagovati jer je razlika velika. Prva kvalifikaciona utakmica za Lligu šampiona je 12. ili 13. jula, a to je veoma malo vremena.
Ova ekipa vrijedi, u tom sam siguran, ali ona treba da bude podržana. I oni su više pažnje zaslužili s obzirom na rezultat koje su napravili. Ne bih se pretjerano upuštao u to, prethodno sam rekao da sam bio spreman da se brzo riješe stvari oko nekih igrača koji nisu zadovoljili a i oko eventualnih pojačanja. Jer to je logično ako se ide u kvalifikacije, ne treba da se ide kao što je otišao Željezničar pa da se primi 5 golova.
Ova ekipa ne treba mnogo da se renovira, nego da bude psiholočki stabilna i da se odrade kvalitetne pripreme. Ne treba zaboraviti da je moj prethodnik imao probleme jer je pušteno nekoliko igrača koji su bili nosioci igre. To sada ne bi trebalo da se desi, a šta će biti to ćemo vidjeti. U ovom trenutku, kada se već zna da se traži novi trener, bilo bi pogrešno sa moje strane da radim dublje analize. Ja ću svoju analizu sigurno napraviti na kraju godine.
Možete li reći nešto više o skupu mladih igrača koji ste nedavno održali?
To je bio moj pokušaj da brzo reagujem, jer prva utakmica u San Marinu, protiv istoimene reprezentacije, je prvog juna. Mlada selekcija će pretrpiti velike promjene, jer generacija 1989. godišta koja je bila nosioc igre više nema pravo da igra. Počinje novi ciklus a veoma malo igrača iz generacije 1990. godišta je korišteno u reprezentaciji. Ja sam sada, faktički, u jednom pionirskom poslu da stvorim reprezentaciju, a igra se ubrzo. Zato sam iskoristio jedini termin koji mi je ponuđen da okupim, po mom razmišljanju, kandidate za selekciju koji su iz Premijer lige. Jer, ne bolujem za igračima iz inostranstva ako ih ne poznajem. Radije ću se upustiti u posao sa igračima koje dobro poznajem, a Premijer ligu izuzetno dobro poznajem. Nekoliko igrača koji su u prošlom sazivu bili članovi reprezentacije, a 1990. su godište, poput Bilbije, Stevanovića i Zahirovića takođe poznajem. Naravno da ću se osloniti na njih.
Zato sam morao sazvati igrače da bih mogao dvadesetog da saopštim spisak (kada će i trener A selekciji to uradit) igrača koji će biti na raspolaganju za utakmicu protiv San Marina.
Onda predstoji jedan duži period od dva mjeseca. Do tada očekujem da će sankcije da padnu i da se onda do drugog septembra ,kad se igra u Bjelorusiji, selektira prava reprezentaija.
Formiranjem Komiteta za normalizaciju počeli su se rješavati problemi u BiH fudbalu. Mislite li vi da će doći do usvajanje statuta FSBIH i rješenja problema?
Uvijek sam bio optimista i u startu sam tvrdio da formiranje Komiteta, sa ljudima koji su u njemu, vodi na dobro. Predsjeddnik Komiteta, Ivica Osim, je došao na prvi skup upravo da pozdravi kandidate za mladu selekciju i nas sve koji smo tamo radili. Zaista imamo punu podršku i bila bi katastrofa da se i selekcijama i klubovima uskrati da igraju evropska takmičenja. Mislim da je ovaj Komitet dosta posla odradio i na pravom su putu. Vidi se da imaju podršku UEFE i FIFE, a od njih treba da živimo zajedno sa svojim stvaralačkim metodama, marketingom i transferima igrača. FIFA i UEFA plačaju svako učešće u evropskim takmičenjim. Mi očigledno bez toga ne možemo. Mi ne možemo ni Kup kako treba da organizujemo.
Borac je u finalu Kupa, a još ne znamo ni termin kad će se igrati, a kraj je prvenstva i igrači treba da se odmore za pripreme jer već 12. I 13. jula se igraju prve kvalifikacione utakmice.
Treba dosta toga promijeniti i to se ne može odma desiti ali je sada bitno da se skinu sankcije, jer to utiče na psihu igrača.
Mnogo je uloženo u ovo sve a šta ako ne budu igrali kvalifikacije. To nikome nije interes i zato sam optimista i mislim da će to sve biti uredu.
Iako se već sprema proslava titule, treba pobjediti i u utakmici protiv Travnika.Šta očekujete od utakmice?
Apsolutno se slažem da ne treba početi sa slavljem, jer tek kad osvojimo prvo mjesto, bičemo prvaci.
Dok god postoji teorija da ne možemo biti prvi, a ona postoji, mi se moramo tako i ponašati. Ja svoje igrače pokušavam da savjetujem da je realno da razmišljamo o 3 boda, a tako sam nastojao da uradim i u Gradačcu. Iako smo napravili mnogo prilika nismo realizovati nijednu i to nam se osvetilo.
Tako da je pobjeda imerativ, a to je ono što ja nisam htio da se desi. Mi smo u sezoni 25 bodova osvojili na gostovanjima i mislio sam da možemo u Gradačcu da uzmemo bar 1 bod a išli smo na 3. Zato mi sebi ne smijemo dozvoliti kiks jer će Željezničar, gotovo sigurno, pobjediti u Banovićima.
Mi imamo snage, poznajem ekipu Travnika izuzetno dobro. Bez obzira što je on uvijek Borcu pravio problem, pa i prošle godine kada je Borac pobjedio u 95. minuti, mi ćemo spremiti igru. Mi nemamo drugog izbora nego tri boda, koja nam ostavljaju mogućnost da, već u nedelju, osvajanjem jednog boda na Grbavici budemo prvaci.
Da li je taj poraz protiv Zvijezde loše uticao na atmosferu u klubu?
Atmosferu u klubu ne bih komentarisao, mogu samo reći da ona treba biti bolja u ovom trenutku.
Što se tiče igračkog kadra, ja sam znao da Zvijezda igra fudbal i da se može nadigravati i tako smo i otišli na utakmicu. Od 14 šuteva mi smo imali 4 stopostotne šanse, međutim nismo ih realizovali, i primili gol u prvoj minuti nastavka. Naravno da je to ostavilo negativnog traga na ekipu, jer smo očekivali da možemo i vidjelo se po igri da smo,ako ne bolji, onda bar ravnopravni. Mi imamo odličnu odbranu, ubjedljivo smo ekipa sa najmanje primljenih golova, ali sa tom našom hroničnom neefikasnošću nisam zadovoljan, jer da bi došli do bodova u gostima mi moramo gol postići.
Da bi se atmosfera stvarala i održavala treba svi segmenti da budu na nivou, i onda se dobija taj pobjednički duh. Kad smo na početku sezone svi zajedno išli ka našem cilju, ali bukvalno svi, onda je ulazilo u gol i ono što nije trebalo da uđe. Nažalost sada od 10 prilika, postignemo jedan ili dva gola. Ili nijedan. Desilo se da smo, slovom i brojem, u prošloj utakmici imali 6 stopostotnih prilika i 22 šuta a nismo uspjeli da damo gol. Tako da su to stvari koje su veoma osjetljive. Svlačionica je živa materija, tu ima preko 25 raznih glava.
Ali smatram da smo mi spremni da u ova zadnja tri kola odgovorimo onako kako se to od nas očekuje.
To znači da ne dovedemo u pitanje ovo što smo radili čitavu godinu.
Razgovarao Marko Vrhovac