Schlager je napisao:
Ma shvatam ja vas mladalacki optimizam,to je prirodno i sam sam bio takav,ali mene jebe sto ja jako dugo pamtim! A od juce mi ne izlazi iz glave utakmica protiv Olimpije iz Ljubljane kuci kad smo zadnji put ispali iz Prve Lige Sfrj,i nakon te utakmice se nismo vratili u Prvu Ligu 9 punih godina!
Bila je jako slicna situacija sadasnjoj. U predzadnjem kolu nam dolazi Olimpija kojoj apsolutno ne trebaju bodovi ni za sta,ne mogu ni gore ni dole,sredina,a u toj ligi je godinama otprilike vazilo pred kraj pravilo "ako ti ne trebaju bodovi,ne zamjeraj se onome kome trebaju".Nije bilo covjeka u Banjaluci koji nije pricao da je to sve zavrseno,da je Borac izborio opstanak,da je utakmica formalnost.i da.ako ne pobjedimo nezainteresovanu Olimpiju ne trebamo ni ostati u Ligi. Cak je i raje bilo manje nego obicno na Gradskom!
Nama treba bilo kakva pobjeda i matematicki obezbjedjujemo opstanak u ligi bez obzira na sve ostale rezultate. Isto kao i sada za Grbavicu,se znalo da ce nas namjestiti u zadnjem kolu u Titogradu i da nam je ta utakmica sa Olimpijom biti ili ne biti. Iako sam bio dijete,sjecam se kao danas tog dana,kise koja je lila kao iz kabla citav dan i cijelu utakmicu. Sjecam se viktorije koja se igrala 90 minuta pred njihovim golom,sjecam se i sudije koji nas je "pazio" i cak nam penal svirao,sjecam se da smo ih prebili kao nikad nikog na Gradskom,ali dadose nam gol i kasnije nisu izlazili iz sesnaesterca,mi pogadjali precke stative,deset puta izlazili oci u oci sa golmanom,ali ipak smo samo uspjeli izjednaciti!
I dan danas ne znam jesam li nakon utakmice vise bio mokar od kise ili od suza,i zato sve ovo pisem kao upozorenje,jer i nasi igraci su vasih godina,i bojim se da i njih ne zdrma taj mladalacki optimizam "lako cemo'
Dabogda mi pobjedili 5-0 i da ovi moji postovi budu shvaceni kao bezvezno mracenje,ali ja moram to napisati! Sad posljedice nece biti velike kao tada,necemo biti 9 godina drugoligasi,ali opet bi bilo jako sugavo izgubiti vec osvojenu titulu.
Zato momci,idemo maksimalno! Vruce srce i hladna glava i da im ne damo milimetar prostora da nas iznenade,taman im Nijaz i Amar ponudili milion maraka stimulansa!!
Ma ti nemozes da covjeku nepokvaris ovo nedeljno posljepodne pa da ga jebes

,sad mi se ta slika vraca,kao da je juce bilo,a evo i tabele nako te utakmnice i sve je bila patnja do finala kupa 88