banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Dec 2019, 01:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1462 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 74  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jul 2012, 18:19 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Otvaram ovu temu političko-vojnog karaktera u cilju da razmijenimo činjenice o minulom ratu na našim prostorima iz analitičke perspektive. Znači početak rata, uzroci, formiranje vojnih jedinica, operacije, gubitci, šta je trebalo a šta nije trebalo da se radi u ratu kao i komandante zaraćenih vojski na ovim prostorima...Pošto na forumu ima dosta ljudi koji su učetvovali u ratnom sukobu, valjalo bi čuti iskustva iz prve ruke.
Gospodo monitor je vaš :wink:

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 18:29 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Citiraj:
Slovenija se spremala za rat

Ljubljana se godinu dana uoči oružanih sukoba pripremala za rat, jer je u tajnosti osnovana Manevarska struktura narodne zaštite


Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana, 21. maja – Studija Marka Prešerna otkrila je do sada nepoznat podatak iz zbornika američke obaveštajne agencije CIA „Balkanska ratišta” – da je slovenačka strana (a ne JNA) počela rat 1991. Ovdašnja službena verzija glasi da je za rat kriv Beograd odnosno Srbija i agresorska JNA. Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo odbrane nadležna su za pitanja „Politike”, saopšteno nam je iz kabineta premijera Boruta Pahora povodom dileme hoće li slovenačka vlada uoči proslave punoletstva „borbe za osamostaljenje Slovenije” preispitati dosadašnje vrednovanje rata iz juna 1991. i domaću javnost obavestiti ko je zaista počeo oružani sukob.

Iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da ministar pravosuđa Aleš Zalar već mesec dana raspolaže primerkom Prešernovog diplomskog rada „Tužilačka i sudska praksa u Republici Sloveniji po pitanju kršenja međunarodnog prava u oružanim sukobima 1991”. Od portparolke ministarstva pravosuđa Helene Jaklič nismo dobili konkretan odgovor na pitanja je li ministarstvo pravosuđa preduzelo mere, s obzirom na Prešernove zaključke da su kriminalisti osumnjičenim pripadnicima JNA podmetali dokaze kako bi im se svetili i možemo li ta suđenja pripadnicima JNA oceniti kao politički motivisana i montirana, odnosno koliko je pripadnika JNA pravosnažno osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne za događaje iz juna 1991?

Saznajemo samo da ministarstvo nije pokrenulo istragu povodom Prešernovog otkrića da slovenački sudovi ne znaju da primene Ženevske konvencije u slučajevima odlučivanja o ratnom zločinu (a sudskom procesu su podvrgnuta 104 pripadnika JNA). Uskraćen nam je i podatak da li je slovenačko sudstvo podvrglo procesu ikoga od pripadnika slovenačke Teritorijalne odbrane (TO) za ratni zločin, jer ministarstvo „ne vodi te podatke”. Ukratko, ministarstvo „nema podatke na osnovu kojih bi moglo da zaključi da je tokom mogućih sudskih postupaka u vezi sa ratom za osamostaljenje bilo odluka koje bi bile nezakonite”.

U vezi sa pitanjem tačnog broja žrtava „u ratu 1991”, upućuju nas na ministarstvo odbrane. Iz kabineta ministarke Ljubice Jalušič, međutim, nismo dobili taj podatak, ali jesmo informaciju da „vrednovanje istorijskih događaja nije u nadležnosti Ministarstva odbrane”.

Slovenija više ne krije ni da se još godinu dana uoči oružanih sukoba sa JNA spremala na rat, jer je 17. maja 1990. u strogoj konspiraciji osnovana Manevarska struktura narodne zaštite (MSNZ). To je bio odgovor tadašnje slovenačke vlade na odluku saveznog predsedništva, donetu 15. maja 1990, o razoružanju paravojnih jedinica.

TO je morala da preda oružje i municiju u skladišta JNA, ali za razliku od lokalnih štabova TO u drugim republikama SFRJ, slovenački su se oduprli i „sklanjali oružje iz skladišta TO” na tajne lokacije, prevashodno u Kočevskoj reci. MSNZ je presudno uticao na razvoj odbrambenih snaga i samostalnost Slovenije, podseća „Delo”, stoga važi za klicu „odbrambenih snaga novonastale države Slovenije”, što je juna 1991. omogućilo „odbranu pred vojnom agresijom jugoslovenske armije”. List ističe ulogu Janeza Janše (danas šef opozicije) i Igora Bavčara (sada u „Istrabencu”), koji su 1990. vršili funkciju sekretara odbrane (Janša), odnosno unutrašnjih poslova (Bavčar), pa su u konspiraciji „zajedno sa tajnom policijom i TO stvorili MSNZ, prvu slovenačku oružanu formaciju za borbu protiv agresije JNA”.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 22/05/2009]Marko Prešern: Rat u Sloveniji nije počela JNA

Prvo istraživanje kršenja međunarodnog prava u oružanim sukobima juna 1991. u Sloveniji donosi „šokantno otkriće”, javlja list „Žurnal”. Uoči Dana saveza veterana rata za Sloveniju, koji danas obeležavaju pripadnici nekadašnje slovenačke teritorijalne odbrane (TO) i policije koji su se borili protiv JNA, procurila je prikrivana strana tih događaja koja okreće na glavu (do sada važeću) zvaničnu verziju. Ukratko, rat nije počela JNA, već TO.

Autor otkrića je Marko Prešeren. Dobio je dozvolu vrhovne državne tužiteljke Barbare Brezigar da pregleda predmete tužilaštva koje je za različite kažnjive radnje proteklih godina gonilo 104 pripadnika JNA zbog učešća u oružanim sukobima 1991. Prešeren je, uprkos opstrukciji nižih instanci tužilaštva koje mu nisu omogućile da istraži sve slučajeve, došao do podatka da je „TO napala jugoslovensku vojsku (JNA), što je utvrdila i CIA, američka obaveštajna služba”. „Podaci potvrđuju da su se pripadnici JNA borili u skladu sa ženevskim konvencijama zbog čega im se ne bi smelo suditi (u Sloveniji)”, tvrdi Prešeren. Otuda su sve presude kojima su okrivljeni pripadnici JNA oslobođeni optužbi – pravilne, upozorava on. Uz to je većina od 104 procesa vođena „u suprotnosti sa ženevskim konvencijama jer su se vojnici i oficiri JNA borili u skladu sa ženevskom konvencijom”, a među optuženima za kršenje ratnog prava bio je samo jedan pripadnik slovenačke TO”, jer „tužioci nisu uvodili postupke protiv naših”, kaže Prešeren.

Rezultati istraživanja „Tužilačka i sudska praksa u Republici Sloveniji po pitanju kršenja međunarodnog prava u oružanim sukobima 1991”, iznenadili su i autora. „Utvrdio sam da (slovenački) sudovi većinom nisu sudili u skladu sa ženevskim konvencijama jer ne znaju da ih primene. Četiri punomoćne oslobađajuće presude su pravilne. Od 71 slučaja – 56 uopšte ne bi smelo da bude procesuirano. Ti vojnici, odnosno oficiri (JNA), uopšte ne bi smeli da budu gonjeni (od strane Slovenije), jer nisu učinili ništa naopako, u poređenju s našim kriminalistima koji su im podmetali dokaze kako bi im se svetili”, objašnjava Prešeren. „Žurnal 24” postavlja pitanje čitaocima znaju li koliko je oficira TO poginulo ili ranjeno tokom tzv. desetodnevnog rata za osamostaljenje Slovenije. Nijedan, glasi odgovor.

Dokumenti u koje je Prešeren imao uvid dokazuju nehumano delovanje i domaće filijale Crvenog krsta, jer je „saupravljao zarobljenički logor u zatvoru u Kopru i pomagao u gušenju pobune oficira JNA”. Prešerna je zanimalo i zašto nije uveden nijedan postupak protiv domaće TO.

Zaprepastila ga je reakcija tužilaca: „Tužioci su bili užasnuti – pa nećemo valjda protiv naših da radimo?!” Stoga Prešeren smatra da u Sloveniji treba sprovesti „usavršavanje tužilaca i sudija u pogledu ženevskih i haških konvencija”.

(Politika)


Citiraj:

Rat u Hrvatskoj

Nakon što je Predsjedništvo SFRJ na sjednici Vrhovne komande održanoj 12 – 15. marta 1991. godine odbilo prijedlog Štaba Vrhovne komande da se zavede vanredno stanje u zemlji i upotrebom JNA razoružaju i rasture paravojne formacije po Jugoslaviji, u Hrvatskoj su ubrzane aktivnosti političkih i vojnih pripremačiji je cilj bio otcepljenje od Jugoslavije i stavljanje srpskoga naroda u Hrvatskoj u potpunu i bezuslovnu pokornost. U pokušajima ostvarenja toga dijela cilja – stavljanja u bezuslovnu pokornost srpskoga naroda u Hrvatskoj - hrvatska vlast se služila svim poznatim ustaškim metodama iz vremena fašističke NDH. Pored zaštite koju je JNA pružala srpskom narodu, srpski narod u Hrvatskoj je bio prisiljen da se samoorganizuje za odbranu svojih domova i golih života, za odbranu svoga nacionalnoga bića.

U skladu sa političkim i vojnim mjerama unutar Hrvatske, išle su i mjere međunarodnih faktora koji su radili na razbijanju Jugoslavije. Aktivnosti međunarodnih faktora uvjek su se na dva načina ispoljavali – na otvorenoj sceni, javno; i kroz ilegalne ili poluilegalne kanale. Oba ova načina djelovanja međunarodnih faktora nastavila su se i nakon što se Evropska zajednica legalno, uz saglasnost odgovarajućih jugoslovenskih institucija, uključila u jugoslovensku krizu. Po sadržaju, djelovanje međunarodnih faktora obuhvatalo je veliki spektar radnji – od informativno–propagandnih preko političkih, ekonomskih, vojnih, do upravljanja i koordinacije cjedokupnim aktnvnostima, spoljnjim i unutrašnjim.

Oružani sukobi u Hrvatskoj imali su dvije faze.

Prva faza obuhvata vrijeme od prvih oružanih napada na Srbe u Srpskoj Krajini do kraja ljeta 1991. godine kada Hrvatska odpočinje sa otvorenim oružanim napadima i na JNA.

Cilj Hrvatske u prvoj fazi bio je da upotrebom policije i vojske uspostavi vlast nad srpskim krajevima u Hrvatskoj i slomi svaki otpor srpskoga naroda, kao nužnu etapu u ostvarenju generalnoga cilja – stvaranja suverene hrvatske države, kojaće obuhvatiti, pored cjelokupne teritorije u administrativnim granicama postojeće Republike Hrvatske, u docnijoj etapi razgradnje Jugoslavije i druge teritorije Jugoslavije sa većinskim hrvatskim stanovništvom, odnosno teritorije na koje rukovodstvo HDZ, po raznim osnovama, ima aspiracije.

Strategija i taktika realizacije toga cilja zasnivala se na sljedećim idejama. Izbjegavati oružano sukobljavanje sa JNA, a JNA neutralisati političkim i propagandnim sredstvima i aktivnostima. Veličinu vojske stalno povećavati mobilizacijom i u skladu sa nabavkom naoružanja. Grupisati oružane formacije oko Srpske Krajine, širiti strah stalnim prijetnjama o opštem napadu, prije svega na Kninsku krajinu, povremenim surovim oružanim napadima na pogodno izabrana mjesta lomiti moral srpskoga naroda i tako pripremiti uspjeh opšteg završnog napada na Srpsku krajinu u cijelini ili po dijelovima. Sve te vojne aktivnosti pratiti adekvatnim političkim mjerama u Hrvatskoj, a međunarodne faktore maksimalno iskoristiti za podršku u svijetu kao i za neutralisanje kontramjera u Jugoslaviji.

Cilj, zamisao i plan upotrebe JNA u ovoj kao i u narednoj fazi sukoba polazili su od modifikovane uloge JNA u odnosu na ulogu utvrđenu Ustavom SFRJ; od osnovnih ideja generalne zamisli u novostvorenoj sntuaciji u Jugoslavnji koju sam ranije izložio, kao i od konkretnog tekućeg stanja u Hrvatskoj, Jugoslaviji, svijetu i JNA. Imajući sve to u vidu cilj JNA u prvoj fazi oružanih sukoba u Hrvatskoj bio je: zaštititi srpski narod u Hrvatskoj od napada hrvatskih oružanih formacija i omogućiti mu da konsoliduje vojničko samoorganizovanje za odbranu; istovremeno pripremiti JNA za rat sa Hrvatskom kada ga Hrvatska otpočne protiv JNA. Zadatak lzvršavati u okviru „sprečavanja međunacionalnih sukoba” kako je to Predsjedništvo SFRJ svojom odlukom formulisalo. Sve te i druge aktivnosti voditi tako da se maksimalno doprinese sprečavanju rasplamsavanja već započetog građanskog ratačemu uporno teže spoljni i unutrašnji razbijači SFRJ.

Radi izvršenja postavljenoga zadatka ojačati jedinice JNA u Hrvatskoj i oko Hrvatske. Imati dvije vrste formacija. Veći broj oklopnomehanizovanih sastava jačine odčete do bataljona smjestiti što bliže mogućim mjestnma sukoba, tako da mogu brzo intervenisati. Odgovarajući broj oklopnomehanizovanih jedinica brigadnoga sastava i jačih, postaviti na odgovarajućim punktovima u Hrvatskoj i oko Hrvatske, tako da se mogu angažovati za veće intervencije.

Vojne, političke i propagandne aktivnosti u ovoj fazi oružanih sukoba u Hrvatskoj kretale su se velikom brzinom. Osnovne karakteristike i rezultati tih zbivanja su sljedeći.

Koordinacija političkih i propagandnih sa vojnim mjerama na hrvatskoj strani je mnogo bolja nego na jugoslovenskoj. Ovo je i razumljivo, jer su na jugoslovenskoj strani, Hrvati imali i svoje legalne i ilegalne predstavnike koji su radili za njnhov račun. JNA sve više osjeća pomanjkanje neophodne podrške svoje države, naročito u informativno-propagandnoj djelatnosti.

Međunarodni faktor sve više upravlja ukupnom krizom u Jugoslaviji, ali i sve neskrivenije radi na razbijanju Jugoslavije za račun secesionističkih snaga u njoj koje u takvim uslovima bujaju.

Uprkos ukupnim nepovoljnim uslovima u zemlji i otvorenoj međunarodnoj podršci, Hrvatska ne uspjepa da ostvari cilj prve faze, tj. da slomi otpor srpskoga naroda u Hrvatskoj i uspostavi nad njim svoju punu vlast. Naprotiv, kako je vrijeme odmicalo, to je Hrvatska bila sve dalje od ostvarenja toga cilja. Ono što Hrvatska uspjeva u ovoj fazi jeste da za svoju politiku secesije dobija sve veću međunarodnu podršku i veliku materijalnu pomoć za izgradnju i jačanje sopstvene vojske, što ona i čini.

JNA je potpuno ostvarila ciljeve ove faze sukoba – zaštitila srpski narod u Hrvatskoj, omogućila mu i pomogla da se vojnički, pa i politički pripremi za događaje kojiće sljediti, što je srpski narod u Hrvatskoj zaista i učinio, bez obzira na velike probleme sa kojima je bio suočen, pa i određena unutrašnja lutanja, nesporazume i sukobljavanja, što su inače neprijatelji nastojali maksimalno iskoristiti.

Po ocjeni hrvatskog vrhovništva, glavni razlog zbogčega Hrvatska, i pored niza povoljnih međunarodnih i unutrašnjih okolnosti, nije ostvarila svoj cilj da slomi otpor srpskog naroda u Hrvatskoj i ostvari potpunu vlast na cijeloj teritoriji u okviru postojećih administrativnih granica RepublikeHrvatske, jeste u ulozi koju je imala JNA. I ne samo to, već im je postalo potnuno jasio da taj cilj neće nikada ni ostvariti sve dok JNA bude tu. Zato su odlučili da promjene dotadašnju strategiju i taktiku ostvarenja cilja i to u cijelini i posebno u borbi sa JNA. Pored toga glavnoga razloga, na promjenu njihove strategije i taktike upućivali su ih i sljedeći elementi situacije. Oružane formacije Hrvatske su brojno ojačale, bolje su se naoružale, a mobilizacija se odvija bez većih problema. Očekuju daće u otvorenom ratu sa JNA, uz punu podršku moćnih zapadnih medija koji rade za njih, doći do raspada JNA po nacionalnoj i drugim osnovama, pogotovo što su dobro znali da je JNA nacionalno izmješana od odjeljenja i voda pa do Vrhovne komande, te da je i zbog toga izolacija nacionalno nepouzdanih praktično izvodljiva samo pojedinačno. Međunarodna situacija sve više im ide na ruku, a već ostvareni stepen umješanosti Evropske zajednice u jugoslovenske prilike neće dozvoliti nikakav nepovoljan razvoj događaja koji bi mogao dovesti u pitanje barem ono što su već postigli u razbijanju Jugoslavije i u učvršćenju svoje vlasti u Hrvatskoj. Konačno posljednje ali i najvažnije, jeste stav Nemačke da se ubrzano ide na stvaranje nezavisne Hrvatske države, odnosno da se ide na razbijanje Jugoslavije putem građanskog rata. Raznim povodima, Tuđman je u nekoliko navrata rekao kako su od njega tražili i predlagali mu da napadne JNA za vreme oružanih sukoba u Sloveniji i kako je on to odbio. Ja nisam ni jednom prilikom te njegove izjave komentarisao, ali sam smatrao i onda i sada, da bi za nas bilo bolje da nas je tada napao nego docnije, jer je bilo očigledno da do sukoba mora doći, a da vrijems radi više protiv nas nego za nas, kao i da mi, iz razloga koje sam detaljnije izložio povodom obrazlaganja osnovne zamisli upotrebe JNA u ovoj fazi sukoba, moramo sačekati napad, a ne prvi napasti.
Iz tih razloga Hrvatska donosi odluku da stupi u otvoreni rat protiv JNA. Napadi na vojne jedinice i garnizone u Hrvatskoj otpočeli su krajem ljeta 1991. godine, iako su provokacije sa postavljanjem barikada i prepreka oko kasarni u Virovitici, Križevcima, Bjelovaru i drugim mjestima, kao i druge pojedinačne provokacije počele već krajem jula. Tako počinje druga faza oružanih sukoba u Hrvatskoj i vremenski traje do prihvatanja Vensovog mirovnog plana.

Za Hrvatsku cilj druge faze rata ostaje u suštini isti onaj koga nije ostvarila u prvoj fazi sukoba u odnosu na srpski narod u Hrvatskoj, ali se tome dodaje i isterivanje JNA iz Hrvatske kao sledeći korak u ostvarenju generalnog cilja - stvaranja suverene hrvatske države.

Strategija i taktika se bitno menjaju u odnosu na prvu fazu. Ide se u otvoreni rat sa JNA. JNA se proglašava „okupatorskom vojskom koja ugnjetava i ubija hrvatski narod, a pomaže četnike i odmetnike”. Težište političkih i vojnih aktivnosti se, dakle, usmjerava protiv JNA. Traži se svestrana pomoć od saveznika iz inostranstva – od stručne i materijalne pomoći hrvatskoj vojsci do preduzimanja raznih mjera koje treba da oslabe ili potpuno parališu JNA kao što su neprekidne spoljnje pretnje i posebno uprezanje svih raspoloživih snaga u zemlji na koje i strani faktor ima uticaja da se onemogući uspješna popuna JNA sa rezerviim sastavom, da se maksimalno iskoriste sve snage i mogućnosti za razbijanje kohezije JNA po svim mogućim osnovama.

Najvažniji elementi situacije koji su opredjelili cilj, zamisao i plan upotrebe JNA u ovoj fazi rata u Hrvatskoj su sledeći. Glavnom zadatku – odbrani srpskog naroda u Hrvatskoj – sada se dodaje i zaštita objekata, jedinica, pripadnika JNA i njihovih porodica, što znatno usložava izvršenje zadatka. Međunarodna situacija postaje svakim danom sve nepovoljnija po nas, pogotovo što Nemci nastupaju otvoreno, sve agresivnije, direktno i preko Evropske zajednice odnosno Konferencije o Jugoslaviji koja je otvorena 7. septembra i koja jasno zagovara raspad Jugoslavije, priznanje novih država u okviru administrativnih republičkih granica. Razvoj događaja u Hrvatskoj u prvoj fazi sukoba je pokazao da srpski narod u Hrvatskoj JNA smatra svojom vojskom i tako se prema njoj odnosi, dok se hrvatski narod prema njoj odnosn krajnje neprijateljski. Oružane snage Hrvatske su brojčano ojačale i dostigle su veličinu od oko 300 hiljada, po raznim osnovama, naoružanih ljudi. One su sposobne uglavnom za defanzivna dejstva i manje taktičke protivudare.

Predsjedništvo SFRJ se pocjepalo na dva dijela. Nastupilo je potpuno fluidno stanje u pogledu državnih granica Jugoslavije koje bi JNA trebala braniti - bilo stare bilo nove Jugoslavije – a time i neadekvatna podrška države vojsci. Zato je Štab Vrhovne komande, u ovoj fazi rata, u nekoliko navrata predlagao da se što prije ide na stvaranje nove jugoslovenske države. Naravno, pri tome se nije rukovodio samo procjenom da ni jedna vojska, pa ni JNA, ne mogu uspješno voditi i dobiti rat bez jasno definisane države za koju se vojska bori i koja na pravi način, kako savremeni rat traži, podržava svoju vojsku, vsć se rukovodio, u prvom redu, procjenom da i na političkom planu treba preći u kontraofanzivu na način štoćemo razbijačima stare Jugoslavije suprotstaviti novu Jugoslaviju sastavljenu od naroda koji hoće da nastave zajednički život u njoj i koji neće dati da se takva Jugoslavija razbije. Ja sam se u tom smnslu dva puta i pismeno obratio Predsjedništvu SFRJ (onom njegovom dijelu koje je nastavilo da funkcioniše). Prvi put 22. oktobra 1991. godine, a drugi put 7. novembra 1991. godine. Evo najvažnijih izvoda iz moga obraćanja Predsjedništvu SFRJ 7.11.1991. godine.

„Na Sjednnci Predsjedništva SFRJ održanoj 22. oktobra 1991. godine, upoznao sam Predsjednnštvo sa ocjenom Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu o stanju u zemlji i „Elementima sporazuma” koje je Evropska zajednica ponudila za globalno rješenje jugoslovenske krize. Tada sam iznio i prijedlog odgovarajućih mjera koje se, po ocjeni SSNO-a, moraju preduzeti odlučno, brzo i koordinirano.

Predsjedništvo SFRJ u potpunosti se saglasilo sa ocjenama i prihvatilo predloge koje sam iznio. Iako sam posebno insistirao na brzni realizacije podnetih i prihvaćenih prijedloga kao bitnoj pretpostavci uspjeha, već je prošlo 15 dragocjenih dana, a praktično nije urađeno ništa na njihovom sprovođenju u život. Istovremeno, naši prijedlozi bjesomučno su napadnuti od svih spoljnjih i unutrašnjih razbijača Jugoslavije. Oštricu ovojih napada usmjerili su upravo na razbijanje jedinstva naroda i rukovodstava koji su se odlučno izjašnjavali za nastavak zajedničkog života.

Prijedloge sam zasnivao na procjeni i uvjerenju:
(1) Da većinačlanica Evropske zajsdnice, koja za sada radi pod dominantnim uticajem Nemačke,čini sve da onemogući opstanak bilo kakve jugoslovenske države, jer bi ona bila brana ostvarenju nemačkoga cilja za apsolutnu dominaciju na Balkanu. Dosadašnji tok Mirovne konferencije o Jugoslaviji to nedvosmisleno potvrđuje.
(2) Da srpskom narodu –čijim dijelovima je hrvatska vlast nametnula borbu za golu egzistenciju, a predstavnici Evropske zajednice ponudili podjelu i život u više samostalnih državica – niko, ni u Jugoslaviji ni izvan nje, silom ne može nametnuti riješenja koja su protiv njegovih prava i interesa. To jednako važi i za ostale narode koji žele da žive u Jugoslaviji. (3) Da ni jedna vojska, pa ni JNA, ne može opstati bez države na koju se oslanja i za koju se bori, odnosno da nijedna vojska, dugoročno gledano ne može voditi i dobiti rat, a da pri tom država ne izvršava svoj dio obaveza, a prije svega na mobilizaciji svih potencijala zemlje – vojnih, ekonomskih, političkih i dr.

Predloženo riješenje, po mome dubokom uvjerenju, jedina je opcija koja može zaustaviti novu najezdu fašizma, obezbjediti pobjedu sa najmanje žrtava i zadovoljavanje vitalnih interesa naroda kojima je stalo do produženja zajedničkog života u jugoslovenskoj državi. Svaka druga opcija vodi u vojni i politički poraz ili u mnogo duži, krvaviji i neizvjesniji rat.

General Velko Kadijević

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 18:54 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Etnička mapa SFRJ:
Spoiler:
Slika

Slika
Povlačenje iz Slovenije.
Slika
Uništena 84orka u Sloveniji.

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 18:57 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 28222
Lokacija: Je Suis Ahmed
Gospodine Lazanski nisam znao da se Vi zanimate sa ŠBBKBB.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 18:59 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Баби Папушка je napisao:
Gospodine Lazanski nisam znao da se Vi zanimate sa ŠBBKBB.

Kako ŠBBKBB? Pa bio je rat koji je počeo od Slovenije? Zanimaju me priče sa lica mjesta i stručna analiza.

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 19:41 
OffLine
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Postovi: 931
Mislim da je rat još sedamdesetih godina bio isceniran s vana od strane velikih centara moći. Mi smo bili samo obične pokusne ovce koje tu ništa nisu mogle uraditi. Baš kao što ni danas Dodik, Tadić, Kosor, Nikolić, Josipivić uopšte samostalno ne odlučuju nego sve usklađuju sa instrukcijama spolja. Kad se opet nekom tamo digne, mi ćemo se kao stoka ponovo poklati, a nacionalizma i svježe koljačke krvi fala bogu ne manjka ni na kojoj strani.

Takođe, mislim da su i najveće zločine koji su se dogodili u ratu stranci mogli spriječiti, ali nisu htjeli.

I možda ovo izgleda kao teorija zavjere, ali je u svakom slučaju manja teorija zavjere od one: "oni nas mrzili zato što smo najbolji i zbog toga nas napali. Narod se u ovom ratu nije pitao ništa.

_________________
Пустити фашисте на улице у име демократије је исто као пустити пацове у дјечије собе у име екологије.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 19:44 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Postovi: 5457
Hercegovac je napisao:
Narod se u ovom ratu nije pitao ništa.

Yok ti si se pitao :roll:

_________________
A MAN'S GOT TO DO WHAT A MAN'S GOT TO DO!!!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 19:55 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Ko što veli OFM, bilo je: tražili ste, gledajte! Narod je kao ovce pošao za čobanima koji su obećavali blagostanje i nacionalne države do Mliječnog puta , a raja bleeeee, bleeeee na klanje između sebe :angry3:

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 20:16 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Postovi: 8895
Lokacija: Daleko od raja
Mislim da tema i nije za ovaj podforum, malo mi glupo što se na tehničkom podforumu sve više uvlačimo u politiku i istoriju. :roll:

Možda i nisam u pravu ali kad sam predlagao stvaranje podforuma nije bilo u vidu da se zalazi duboko u politiku već čisto da postoji kutak za ljubitelje tehnike. :)

_________________
Ko ne voli rakiju, ne voli ni ljude!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 20:25 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 28222
Lokacija: Je Suis Ahmed
Takav je bio dogovor, nepokoreni se toga izgleda ne sjeća.


OT

Slovenci su počeli rat. Postoji video snimak, gdje Slobo optužuje Kučana za rasturanje zajedničke države.

Ali ni Hrvti, Bošnjaci, pseudo Dukljani i makedonski Bugari nisu ništa bolji.

Volim što sam Srbin.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 21:15 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Sjećam se dobro, ali ne možeš da govoriš o operaciji Koridor a da ne spomeneš političku situaciju u to vrijeme. Šovinistička prepucavanja i vrijeđanje to ni ja ne volim i ne želim na podforumu, ali ne možeš govoriti o upotrebi tehnike u ratu počinjući priču bila jednom jedna zemlja i odjednom počeo rat jel sad jasnije?

E sad da prvi bacim kamen :) najinteresantnije su priče o početku u Sloveniji, naime u opštem haosu i rasulu i izdaji neki niži podoficiri i vojnici su napravili dosta podviga vrijednih pomena, a o njima se malo govori. Postoji ispovjest u kasarni Mokronog kako su odbili zauzimanje kasarne tako što je hrabri desetar rekao istima da će pucati u rezervoar sa gorivom ako krenu, i blef je uspio (ako je bio blef :-? )

Početkom rata pokazala se vrijednost nekih MTS najlošije se pokazao OT M-60 koji je jedva štitio od puščane municije posadu, i BVP M-80 kao kvarljivo i nepouzdano vozilo, kome je spadao hodni dio kao i slab i neefikasan top 20 mm.

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 21:41 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Slika
G-4 pogođen u rep PV raketom sa zemlje 1991 i oštećen se vratio u bazu :) znači ipak smo pravili dobre avione. Ovaj srećko i danas leti sa novim repom koliko sam čuo :wink:

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 21:47 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Postovi: 8895
Lokacija: Daleko od raja
Sasvim je uredu da bude rasprava o tehnici, istine i zablude o onome čime smo raspolagali i čime je raspolagao neprijatelj.

Ali opet kažem da bi operacije, lica i događaje trebalo što više izbjegavati.
Kao što se praktikujeje na MyCity Military forumu. Znam da pišeš i tamo pa zato uzimam njih za poređenje. :)

_________________
Ko ne voli rakiju, ne voli ni ljude!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 21:52 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Na to sam mislio pod zablude i istine, tehniku, taktiku i sredstva :wink: A i My city military ima politički forum ali izbjegava se ratno dešavanje zato što je on ipak Ex-Yu orijentisan pa malo škakljivo :)
Od sad prihvata se pravilo i ovdje: samo tehnika i taktika - politika i prepucavanja spam i verboten!!

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 06 Jul 2012, 21:55 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Postovi: 5457
Niti je bilo tehnike, niti taktike, samo ojha, četa sastavljena od seljaka, a komandir čete najjači u selu, tehnika zrela za otpada 10 godina prije samog rata i to je to. Lock!

_________________
A MAN'S GOT TO DO WHAT A MAN'S GOT TO DO!!!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 07 Jul 2012, 13:11 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
old fashion men je napisao:
Niti je bilo tehnike, niti taktike, samo ojha, četa sastavljena od seljaka, a komandir čete najjači u selu, tehnika zrela za otpada 10 godina prije samog rata i to je to. Lock!

Ko misli da je u Evropi većina armija imala samo najmodernije gadgete, taj nema pojma. Okosnicu NATO snaga 80tih je činio tenk M-60, AMX, i u rezervi Patton, Leoparda i Abramsa je nešto zanemarljivo bilo, a na istoku je T-55, T-62 pa tek onda T-72 bio glavni tenk. DDR je bio vojna sila pa je u rezervi imao T-34, a mislim i Poljaci isto. U vrijeme Hladnog rata gledao se kvantitet.

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 07 Jul 2012, 13:44 
OffLine
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Postovi: 39493
Lokacija: Vostok Station, Antarctica
A danas se gleda da ima dobre felge i spojlere :(


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 07 Jul 2012, 16:25 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Na ovim prostorima se od prvih dana sukoba odlično pokazali T-55 i Praga :) iako je bila PVO oruđe, kako je zastarjela za tu ulogu bila je noćna mora za pješadiju na suprotnoj strani cijevi :evil: Iako je imala svojih mana poput slabog oklopa, velike potrošnje slabašnog motora i teške upravljivosti bila je kovana u zvijezde. Velika brzina paljbe, preciznost, domet i elevacija topa činila ju je paklenom orguljom u uvježbanim rukama :badgrin:

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 07 Jul 2012, 16:35 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Postovi: 5457
nepokoreni je napisao:
odlično pokazali T-55

I dalje tvrdim da je ovaj tenk bolji, pouzdanij i upotrebljivij od T-84.

_________________
A MAN'S GOT TO DO WHAT A MAN'S GOT TO DO!!!


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 07 Jul 2012, 16:40 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
Zato sam ga naveo :) trebao ti čekić i šarafciger i vozi Miško! M-84 je bio malkice sofistikovaniji pa mu je trebala obučena posada (najveći problem ovog vrhunskog tenka) i vući ga u pozadinu zbog kvara :-?

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1462 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 74  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs