banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Mar 2019, 00:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 88 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2016, 01:41 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 27135
Lokacija: Je Suis Ahmed
Citiraj:
Slika
(FOTO I VIDEO) SUDBINA PILOTA KOJI JE IZDAO RUSIJU: On je odvezao Mig-25 Amerima tokom Hladnog rata

PLANETA 17:19, 15.03.2016. 544


Istorija avijacije u vreme Hladnog rata puna je priča o prebezima pilota koji su svojim letelicama preletali na suprotnu stranu iz raznih ideoloških ubeđenja, ali i čisto materijalnih razloga.

Međutim, jedan prebeg koji se desio septembra 1976. godine posebno se izdvojio, kada je je sovjetski poručnik Viktor Belenko sa svojim supersoničnim lovcem MiG-25, preleteo u Japan i omogućio Amerikancima da steknu uvid u ovo svetsko čudo. Njima je tada, uspelo da se do najsitinijeg detalja upoznaju sa avionom, koji je tada predstavljao najstrožije čuvanu vojnu tajnu.

Priča o spektakularnom prebegu počinje na Dalekom istoku SSSR-a gde je poručnik Belenko službovao. Izvesni Džon Baron u svojoj knjizi „Pilot miga“ naveo je da Belenkov motiv prebega nije bio ideološki, niti materijalni, za milion dolara kako, se navodilo u sovjetskoj štampi nego, prema njegovim rečima „duboko razočarenje“.

Spoiler:
Slika


Naime Baron, za čijim identitetom se zapravo prema nekim istoričarima krio sam Belenko, navodi očajno stanje esakdrile u koju je stigao pilot supersoničnog lovca. Veći deo ovog sastava, prema njegovim rečima nije se treznio, a bili su smešteni u barakama bez elementarnih uslova za život. Navodno mladi Belenko je iz dana u dan postavljao pitanja o daljem putu partije. S jedne strane očajni uslovi život, s druge svakodnevno ubeđivanje da je on elita sovjetskog društva, kod njega su izazivali osećaj raspolućenosti, pisao je Baron.

Očajanje je bilo veće i zbog štednje na gorivu koje je bilo potrebno da se izvrši potreban nalet i ovlada letelicom kakva je MiG-25, što je kod pilota izazivalo frustracije. Navodno su komesari time sprečavali mogućnost prebega. Baron u nastavku knjige navodi da su piloti osim letenja imali i druge društvene aktivnosti kao što su bili krčenje šume, pravljenje puteva i slične neletačke aktivnosti. Letačka obuka je ponekad bila prekidana uzbunama zbog pojave američkih izviđačkih aviona SR-71 Black bird, kojima su u presretanje poletali migovi.

Slika

Zbog loše trenaže udesi sa migovima bili su česti, a posebno je Belenku ostao u sećanju slučaj, kada je MiG-25 izleteo sa piste i udario u kombi pun dece koji se kretao putem u blizini aerodroma. Međutim, niko kasnije nije zvanično, u SSSR-u potvrdio da se ikada desio ovakav slučaj, pa se često navodi da su Belenkove besede bile više plod preterivanja kako bi se ocrnio Sovjetski Savez. Prema ovoj priči, očajanje i nemoć uticali su i na Belenkov porodični život, jer ga je sopstvena supruga, sa sinom, napustila i vratila se u Moskvu. Takođe, prema njegovim rečima, jedini spas od očaja i beznađa bio je prebeg u Japan.

Belenko je počeo da kuje plan. Procenio je da sa količinom goriva koja se sipa u MiG-25 tokom letačkih dana bio nedovoljan za prelet do Japana. Shvatio je da mora da čeka priliku kada će rezervoari na avionu biti puni, a to se nije dešavalo često. Takođe, potrebna mu je bila i odlična meteo situacija, koja često nije bila sjajna. Osim toga njega je najviše plašilo, što ne zna ni reč engleskog jezika, a poseban strah je izazvala mogućnost obaranja od strane američkih ili japasnkih lovca, koji su često u toj zoni patrolirali.

Slika

Jedini kontakt koji mu je preostao bio je vizuelni, sa potencijalnim presretačima. Kako ne bi dobio raketu u avion, potrebno mu je bilo čisto nebo bez oblaka. Priliku za beg Belenko je dobio 6. septembra 1976. za vreme rutinske vežbe. Nakon poletanja sa matičnog aerodroma u blizni Vladivostoka, Belenko je sa migom prešao u brišući let kako bi ga kolege iz jedinice što teže uočile i presrele. Iskoristivši njihovu nepažnju ubrzo se domogao japanskog vazdušnog prostora. Let mu je ipak otežala nepovoljna meteo situacija i oblaci kako što mu je ometalo pronalaženje adekvatanog aerodrom za sletanje.

U trenucima kada je situacija sa gorivom već postala kritična, njemu se osmehnula sreća jer ugledao mali civilni aerodrom Hakodate. Tokom sletanja za dlaku je promašio jedan pun putnički avion, ali je ipak uspeo da sleti na omanju pistu i to 30 sekundi pre nego što su motori stali. U rezervoarima nije ostalo ni trunke goriva. Kako je pista u Hokadateo „kratka“ za sleteanje aviona kakav je Mig-25, Belenko je prilikom sletanja usled permanentnog kočenja spržio kočnice, i gume su na kraju popucale, posle izletanja sa piste. Letelica se zaustavila ispred antena u pretpolju. Iskočivši iz aviona pred zapanjenim Japancima odmah je zatražio azil, a tog trenutka se otvorila nova priča u koju je na scenu stuplila diplomatija i obaveštajci.

http://www.youtube.com/watch?v=EIo9W-KRrjo

Amerikanci su odmah po sletanju bili upoznati sa ovim neobičnim preleteom. Ni sami nisu mogli da veruju da su na poklon dobili lovac o kome su do tada raspredani različiti mitovi i legende. Vrhunski lovac od koga je strepeo USAF i NATO sa svojim članicama, našao se u američkim rukama. Započela je momentalna operacija ispitivanja letelice.

Avion je prebačen ekspresno u bazu Rajt Peterson u Ohaju. Ispitivanja su, navodno prema američkim izvorima, pokazala da je avion precenjen. Ispitivanjem je pokazano, da na mestima gde se očekivao titanijum u konstrukciji koristili čelične legure. Čitava letelica bila je nedorađena, a radar - cevaš imao je snagu od 500 kW. Amerikanci su tvrdili da je letelica inferiorna u borbi sa Fantomom F 4, a priča o 3 maha prenaduvana, iako su izraelski piloti i dalje prepričavali, kako su izviđački letovi MiG-25 RB nad nebom Izraela, nezaustavljivi i da su dostizali brzine od čak 3,2 maha. Inače, važan isotrijski detalj tokom „Pustinjske oluje“, bio je i taj da je upravo MiG-25 oborio američki F/A-18.

http://www.youtube.com/watch?v=npSvKmXslpg
Iznervirani Sovjeti odmah po saznanju o Belenkovom prebegu angažovali su najboljeg sovjetskog obaveštajca u Japanu Stanislava Levčenka da smesta obezbedi povratak aviona i Belenka u otadžbinu. Levčenko je imao kao prvi zadatak da na svaki način spreči da Amerikanci pregledaju avion iznuta. Uticaj je trebalo da krene prvo preko medija, kada je trebalo objaviti „navodno“ pismo Belenkove supruge koja, sva ucveljena, poziva muža da se vrati u Sovjetski Savez. Tekst je trebalo da bude praćen i njenom slikom kako bi što uverljivije bilo, iako se kasnije, posle ličnog Levčenkovog prebega, utvrdilo da je pismo bilo lažno. Japanski mediji su odbili da štamapaju ovo pismo, jer im je Belenko u pojedinim japanskim medijima, već dao ekskluzivnu priču u kojoj je naveo i da ga je supruga ostavila i vratila se u Moskvu.

Levčenkov napor je propao, kao i svi zakulisni pregovori da se MiG-25 odmah vrati u Sovjetski Savez. Amerikanci su posle detaljnog saslušanja odlučili da je Belenko odličan materijal, pa su ga umesto u Moskvu prebacili u SAD, tamo je dobio posao savetnika i predavača u američkim vazduhoplovnim agencijama. Zanimljivo je i to da samo tri meseca posle njega u SAD kao prebeg je stigao i Stanislav Levčenko koji je sa predhodno prebeglim pilotom postao prijatelj.

Slika

Epilog sa prebegom MiG-25 završio se 12. oktobra (67 dana od prebega) u luci Hitači kada je Sovjetima predata letelica. Avion je zatim brodom „Taigonos“ prebačen do Baltika i svoju karijeru je završio u Litvaniji u gradu Daugavilisu gde je predat na upotrebu Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji kao učilo, a posle isteka resursa bačen na otpad.

Sovjeti su odlučili da sprovedu detaljnu istragu o prebegu. Osim supruge, saslušan je i veliki broj oficira i civila sa kojima je Belenko bio u kontaktu. Tokom istrage obaveštajci GRU došli su do zapanjujuće informacije da Belenkov nastavnik letenja 1973. svojim avionom prebegao u Iran, a utvrđeno je i da je Belenko stalno bio u sukobu sa svojim naređenim oficirima. KGB je imao zadatak da diskreditiuje samog Belenka tvrdeći da ga je zavrbovala CIA, ali do dana današnjeg nisu publikovani nikakvi opipljivi dokazi koji bi potvrdili ovakvu priču.

Slika

Zvanični izveštaji u vreme propagande kada se posledice još nisu mogle objektivno potvrditi, pored navoda o „moralnoj šteti“, pokrenuli su i pitanje „materijalne štete“. Naime, bez obzira, što je avion vraćen, Belenku je pripisana materijalna šteta koju je pričinio SSSR-u u vrednosti od 2 milijarde rubalja, a zbog troškova prerade softvera koji je koristio MiG-25. Sistem „start-up“ lovačkih raketa, dobio je dugme za samouništenje, ovaj uređaj je odmah dobio nadimak „Беленковская”.

Prema nepotvrđenim izvorima, promenjen je odnos prema pilotima koji lete u vrhunskim avionima, u smislu povlašćenijeg položaja, ali sa znatno efikasnijom proverom patriotskih osećanja.
Vojni kolegijum Vrhovnog suda SSSR-a građanina Viktora Belenka, osudio je (u odsustvu) za izdaju – na smrtnu kaznu streljanjem.

Slika

Belenko je svoju karijeru nastavio i kao saradnik američke obaveštajne zajednice, pa se njegovo ime ponovo pominje u istrazi obaranja južnokorejskog boinga 747 ( KAL 007). Upravo je on navodno preveo i rastumačio prisluškivane razgovore pilota lovaca koji su učestovovali u obaranju boinga.Nepotvrđeni izvori navode i da je Belenko 1982 kontaktirao Sovjetskog vojnog atašea u SAD kako bi mu izložio želju da se vrati u Rusiju, međutim sa njim je odbijen svaki razgovor. Belenko se ni posle raspada SSSR-a nije vratio u svoju domovinu, pa čak i posle isteka krivičnog gonjenja i uklanjanja poternice 2001. jer mu sunarodnici nisu nikada oprostili ovaj izdajnički čin.

Pored toga, što im je isporučio avion, Belenko je Amerikancima doneo i pilotski priručnik za letenje na MiG-25, a kako bi pomogao američkim pilotima u proceni i ispitivanju aviona. Japan je u početku pristao da se nad njegovom teritorijom izvrše letna ispitivanja u cilju testiranja motora i radara. Međutim, procenili su da bi to moglo izavati Ruse na reakciju, pa su zahtevali da se avion testira „negde drugde“, tako da je već 25. septembra prebačen u SAD.

Američki predsednik Džerald Ford dao je pilotu politički azil, i čak je osnovao fond kojim se finansirao njegov boravak u SAD. Američki Kongres je Belenku dodelio državljanstvo 1980., koje je lično potpisao Džimi Karter. Tokom boravka u SAD, Viktor Belenko se oženio sa profesorkom muzike iz Severne Dakote, sa kojom se kasnije razveo. Nakon raspada SSSR-a, Belenko je kao američki građanin poslovno posetio Moskvu 1995.godine.

(Andrej Mlakar)

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Mar 2016, 15:09 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Postovi: 5501
Lokacija: Banja Luka Republika Srpska
Prebjega uvijek bilo i bice.......frustriran sto nema naleta i goriva pa odmah promjenio domovinu.....bljak

Nektar 4 - nije dobro bijelo dugme nije dobra katarina sta je dobro sta nam treba kicme,kicme disciplina

_________________
If in doubt , flat out !


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Mar 2016, 15:28 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 27135
Lokacija: Je Suis Ahmed
Vjerovatno ima u knjizi, ali kako je našao pistu ili bi se na kraju katapultirao?

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Mar 2016, 16:14 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Postovi: 5501
Lokacija: Banja Luka Republika Srpska
Da napisem da je sreca sto je nasao pistu ili aerodrom i nije.Znao je on od pocetka gdje da leti i kad i gdje ga mogu provaliti a gdje ne.....po meni ako je htio samo prebjeci na zapad onda unisti avion a ovako djeluje da se prodao i to za dobre pare......pa jos su ga ameri angazovali da protumaci razgovor pilota rusa sa tornjem kad je ovaj oborio korejski boing.....a istina je drugacija da je boing duboko zasao u ruski vazdusni prostor pracen americkim spijunskim avionom......al se desi kolateral ovaj oborio boing umjesto tog spijunskog aviona....i jos jedno pitanje se namece ako je neko izdao jednom i dobro naplatio koliko ce mu trebati da to uradi jos jednom?!?

Nektar 28 - if in doubt flat out

_________________
If in doubt , flat out !


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Mar 2016, 16:38 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 27135
Lokacija: Je Suis Ahmed
Ako se dobro sjećam sa History, aerodrom kod Staljingrada, Rusi nemaju aviona, a Njemci opkoljavaju aerodrom i bivaju iznenađeni kad su vidjeli kako grupa pilota kroz maglu korača i pucaju po njima.

Čovjek se uželio boljeg života, kao što je na početku ove teme neko napisao vojna tehnika vrh, ali životni standard nula. Zoltan Dani se danas bavi prodajom hljeba, a onaj iz nevidljivog je heroj Amerike.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Mar 2016, 16:57 
OffLine
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Postovi: 5501
Lokacija: Banja Luka Republika Srpska
Dragi filozofe nije Zoltan SAM oborio f117......za obaranje je zasluzna cijela posada.......e sad sto ga onaj novinar dize u nebesa to je druga stvar......i nije Zoltan otisao u pekare zato sto je htio ( znam ga bio sam mu u pekari cini mi se u Starcevu ili Stajicevu malo sam i zaboravio a to je uz Omoljicu gdje sam radio i gdje je sniman Salas u malom ritu a to je opet blizu Panceva), nego je UPLIV demokratije u srpsku politiku i vojsku uzrokovao da skoro sve sto valja u vojsci YUG ili SCG promjeni zanimanje jer nemogu da prehrane porodice. Zapad je uspio da rasturi vojsku demokratijom a gle apsurda to mu nije poslo za rukom bombama......

Nektar 19 - the best thing that a dressed man can do is to drive sideways

_________________
If in doubt , flat out !


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 17 Mar 2016, 21:34 
OffLine
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Postovi: 10614
Lokacija: Uvijek na pravom mjestu u pogrešno vrijeme!
filozof sa vrbasa je napisao:
Vjerovatno ima u knjizi, ali kako je našao pistu ili bi se na kraju katapultirao?

File, u vrijeme Hladnog rata i jedni i drugi su znali (uglavnom) tačno gdje se nalaže aerodromi zahvaljujući prvo špijunskim avionima pa satelitima. I vjeruj mi nije on letio naslijepo, a niti su tada tim modelima aviona letjeli zeleni piloti nego veoma obučeni kadar. Tako da ta priča o naivnosti ne drži vode.....
motozeljo je napisao:
Zapad je uspio da rasturi vojsku demokratijom a gle apsurda to mu nije poslo za rukom bombama......

Tačno.

_________________
Ako želiš da stvoriš monstruma, sruši svijet dobrom čovjeku.
U meni spava genije, ali je zato budala uvijek budna.


Vrh
 Profil  
 
PostPoslato: 09 Maj 2018, 13:46 
OffLine
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Postovi: 27135
Lokacija: Je Suis Ahmed
Ništa nema ljepše nego gledati Marš besmtrnog puka, e da sam bliže pa da pronosam sliku moje prababe sa Kozare. Ona je bila bolničarka.

Gledam na Rusiji danas, priča o jednom Nijemcu koji je prebjegao kod Rusa, pa su ga slali često preko fronta da prenese poruku Nijemcima. I u Berlinu nekoliko stotina ljudi je učestvovalo u Maršu.

_________________
SlikaSlikaSlika
BL 1993, 2003, 2013, 2023Mala Mediha treba vašu pomoć!
Najbolji citati BL forumaKultne teme BL foruma


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 88 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Hosting BitLab
Prevod - www.CyberCom.rs