motozeljo je napisao:
@Rokeru cekao sam kad ces se javiti.....da cujemo iz prve ruke.....
ima jos jedna kratka crtica iz odnosa puk. Lisice i 1.bVP ali Krol je ja mislim bolje upucen u to .....pa valjda ce to i napisati....jednom
Alkohol je sjebao mnoge oficire .......Lisica i Arsic .....isto je to ....skoro isto
Pa konkretno sto se tice Doboja nisam bio, ne bih se zakleo ali mislim da su bili ili teslicki VP ili mozda izvidjacki vod.
Pricam po onom sto sam cuo od ljudi u to vrijeme, doduse sve je to maglovito, bilo davno i preslo ko zna koliko jezika.
Apropo samo Lije, bio sam strasno razocaran. U stvari, na njemu se pokazala sva podmuklost i prevejanost SDS struktura i lokalnih mocnika. On kad je stigao u Doboj, dole je bila opsta uzbuna, jer je poremetio neke stvari . . .
U Teslicu isto, kompletan stab brigade je bio u panici.
Svi su jedva cekali da mu vide ledja.
Iako je sam sebe unistio alkoholom, ipak je znao motivisati ljude i podici moral, neograniceno. Kod nas je vazio za heroja.
Stvarnost je vjerovatno nesto malo drugacija puno je tockica bilo u toj Lijinoj masineriji, anonimnih ali vaznih.
Greske oko Doboja su posljedica neshvatanja vaznosti artiljerije, i koliko je bitno da onaj koji vodi akciju na terenu, na prvoj liniji mora direktno upravljati vatrom i imati punu kontrolu tokom trajanja dejstava. Vrlo malo, ili cak nimalo nasih oficira je bilo u stanju razumjeti zbog cega.