banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 16:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Borbeni avioni
PostPoslato: 07 Sep 2011, 14:42 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Jednomotorna umanjena verzija rafala. Za nas u to doba idealan, a i što se tiče izvoza sigurno bi dobro prošlo kod siromašnijih zemalja koje nisu bile u mogućnosti da nabave ili im nije bio potreban aparat poput rafala, MiG29 i sl.
Nažalost svi znamo kako su završili NA, Vihor i ostali projekti.

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2011, 16:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Koliko ima istine u priči da su Kinezi nabavili planove za NA i na osnovu njih (između ostalog) napravili J-10???

Vrh

PostPoslato: 07 Sep 2011, 16:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nebi me čudilo da je neko tih godina prodao kopiju planova za sitnu lovu (u odnosu na uložena sredstva). Dokumentacija je čuvana u VTI, nakon godina stajanja samo bi gubila na vrijednosti.
Određene sličnosti svakako postoje, ali sasvim je moguće da su i oni razmišljali isto kao i mi. Sva njihova tehnika se zasniva na kopijama ili modifikaciji postojećih tuđih rješenja i to ni sami nekriju.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2011, 18:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 07 Avg 2006, 11:22
Sto se tice NA ja sam prije par mjeseci pricao sa ljudima koji su radili na tom projektu, i znam prilicno o tome. Pricao sam sa ljudima koji su radili HUD sistem, zatim ENS i slicno. Dosta od tih sistema se tek poslije 30 godina pojavilo u radovima Izraela, Kine, Pakistana, Irana i sl. Ono sto je ironija citavog projekta, dobar dio dokumentacije je bio i u Cajevcu, koji je po mojim nekim informacijama zavrsio u kontejneru, kada se sve opremalo da postane cvjecara. Citava dokumentacija je vrijedila vise nego te hale koje su prodate, da su samo prodali dokumentaciju Cajavec bi stao na noge. Inace pilotska kabine je smjestena na VTI, postoji i snimak gdje jedan inzinjer prosle godine pri promociji Laste izjavljuje za RTS da bi bez problema mogli da zavrse NA ako bi postojala volja drzave. Ako vas sta interesuje vezano za ovaj projekat pitajte.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2011, 21:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Ako bi postojala volja države, ko bi dao motor? Kad bi u ovom trenutku završili NA, koliko bi njegova tehnička rješenja bila daleko od savremenih (uzmimo prosjek, dakle Gripeni, Rafali, F-15, ne ale pete generacije)? Čije naoružanje i radar bi nosio, jer mi nemamo tako šta?
Samo što od toga ne bi bilo ništa sve i da se napravi savremen avion (naročito tad) jer je i ovako konkurencija za prodaju velika, ne bi im trebao još jedan "natjecatelj".

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2011, 21:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Cijeli projekat je planiran u saradnji sa Francuzima, vjerovatno bi kupili licencu za neki njihov motor.
Ali opet i da je proizveden taj avion bi ovih godina bio zreo za modernizaciju, a u međuvremenu bi se radilo na osvajanju proizvodnje aviona u potpunosti proizvedenog kod nas.
U tom slučaju letne karakteristike nebi zavisile od političke volje stranih saradnika kao kod orla, već bi se mogao realizovati aparat po zahtjevima korisnika odnosno kupca.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2011, 22:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ja rekoh iskljucivo politicka volja. I veoma grijesite da bi njegova rjesenja danas bila mnogo iza ostalih, pa on je imao kontrolu naoruzanja glasom... Sto se tice ostalih parametara, daleko je bio ispred tadasnjeg konkurenta sa kojim su ga u direktnim testiranjima i poredili, F-16 koji je i danas u upotrebi. Taj neki motor se zvao Snecma M88 koji tad nije bio ni zavrsen, tek je serijska proizvodnja pocela sredinom devedesetih koliko znam. A prva zvanicna ponuda francuza se desila u fabrici Soko Mostar pred sam rat, kada su dosli u posjetu fabrici i donjeli konkretne ponude. Inace tad se razmatralo i o ugradnji FBW sistema uz pomoc britanaca. Inace planiranja godisnja ulaganja u razvoj su trebala da budu izmedju 150 i 200 miliona dolara, na godisnjem nivou, a prvi prototip je trebao da poleti 1996. godine. Vise od 90% novca za istrazivanje je dala Srbija, ostale republike nisu zeljele da ucestvuju, Slovenija nesto malo. Prakticno, sve je vec zavrseno, nema tu sta da se vise ulaze, sem da se pokrene proizvodnja, kao sto rekoh politicka volja ne postoji. Citav projekat je poceo da se razvija zbog toga sto je Yu bila vodeca u nesvrstanim drzavama i mogla da prodre na trzista na koja francuzi nisu mogli. U stvari NA je trebao da bude jeftinija verzija Rafala, znaci jednomotorac, ali veoma sposoban, gdje bi siromasnije zemlje odabrale prvo njega jer je cijena bila dosta niza od konkurencije, a dobili bi sigurno nebo. Takodje, cilj francuza je bio da se uz jednu paru Rafala prodaju bar 3 pare NA.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2011, 06:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
NA je i najviše realizovan u saradnji sa Francuzima, kao i djelimično Orao tako da bi pored Snecma motora bio naoružan Fracuskim sistemima, uključujući i čuveni Exocet, tako da bi oni samo imali korist od tog projekta jer navodno nisu davali licencu za proizvodnju nego partnerstvo. Danas bi lijepo ubili paru u komšiluku namjesto second hand f-16 i (pre)skupih Saab gripen.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2011, 09:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

To je sve tacno, ali tad se, koliko znam, pricalo o proizvodnoj traci za Mirage2000 koja nam je trebala biti ustupljena. Cime bi svi bili zadovoljni.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2011, 09:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Tako nešto. Al ne vjerujem Francuzići su stipse neviđene što se vojne industrije tiče, kriju tehnologiju ko zmija noge zato i nisu nešto visoko kotirani. Npr Izrael je zbog tih istih stvari sa Miragea prešao na američke aparate iz istih razloga + što Fracuzi dobro kolju održavanjem i remontom.

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2011, 20:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Izrael je na americke aparate presao jer su jevreji i glavni finansijeri vecine projekata. U stvari Ameriku treba gledati kao drzavu kojom vlada jevrejski kapital, al odosmo u politiku. Kao sto rekoh procitajte ovaj clanak i pogledajte snimak
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... elica.html

Vrh

PostPoslato: 15 Sep 2011, 14:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ma pusti politiku, gledao sam jednom prilikom dokumentarac u kojima se između ostalog spominju sjećanja pilota iz Jom Kipurskog rata, a oni su najveći broj pobjeda i najviše zadataka izveli na Mirage III, čak su i bili razočarani što prelaze na američke aparate. Kod amera i rusa za lovu sve može, a fracuzi već puno pitaju i ne daju sve na vidjelo.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2011, 12:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ponos vazduhoplovne industrije K.Jugoslavije Rogožarski IK-3
Slika
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%98%D0%9A-3

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2011, 18:07 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Juče obavljen prvi probni let BPL Pegaz011.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0urB1FuB4Os[/youtube]

I malo tehničkih karakteristika :)

Citiraj:
- Razmah krila: 6,34m
- Površina krila: 4,24m2
- Dužina : 5,395m
- Masa prazne letilice: 120kg
- Masa opreme misije: 40kg
- Maksimalna poletna masa: 230kg
- Maksimalna brzina: 200km/h
- Brzina krstarenja: 130-150km/h
- Operativna visina: 3000m
- Istrajnost leta: 12h + h
- Poletanje: automatsko ili ručno sa poluuređene PSS
- Sletanje: automatsko ili ručno sa poluuređene PSS ili prinudno padobranom
- Komandni link: UHF radio, frequency-hopping
- Video link: digitalni kodirani
Vođenje: komandovani let (autopilot) i autonomni let (programirana putanja)
- Pogonska grupa: dvocilindrični bokser motor Zanzottera 498H
- Snaga motora: 32KW (43 KS).

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2011, 11:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nije ovo nikakav novi projekat ovo je samo kombinacije nekoliko razlicitih UAV modela iz perioda bivse YU. Koliko vidim iskoristeno je dosta toga sa IBL i VBL modela. Ne znam ali meni se cini da se i dalje forsira nesto sto je stvar proslog vremena. Koja je onda bila poenta nabavke bespilotnih letjelica iz Izraela kada je bila mogucnost proizvodnje sopstvenih baziranih na starim modelima. Mislim da je svakom jasno da se sada u obicnoj garazi moze napraviti nesto slicno i to sa dijelovima kojih ima u slobodnoj prodaji. Nekad je to bilo inovativno ali sada sigurno nije, dajte mi dve godine i minimalna sredstva sam sam u stanju od nule napraviti ovako nesto...

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2011, 19:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Полетио први беспилотни пегаз
Datum: 19.10.2011 19:00
Autor: Глас Српске
БЕОГРAД - Домаћа беспилотна извиђачка летјелица великог домета "пегаз", која је развијена у Војно-техничком институту (ВТИ) у Жаркову, успјешно је обавила први лет, објављено је на сајту те научне установе.

Тактичка беспилотна летјелица, која је први пут представљена у јуну на сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2011", развијана је од марта 2010. године, а први лет је обавила у уторак, 4. октобра.
Карактеристике извиђачке беспилотне летјелице предвиђају да у ваздуху може да остане до 12 часова, и да има оперативни радијус од 100 километара.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2011, 20:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Citiraj:
Američki borbeni avioni puni kineskih lažnih delova

Nekoliko hiljada američkih borbenih aviona, vojnih brodova i projektila prepuni su lažnih delova proizvedenih u Kini zbog čega su izloženi potencijalnim kvarovima, navodi se u izveštaju Komiteta oružanih snaga pri američkom Senatu, prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf".

U izveštaju se ističe da je otkriveno 1.800 slučajeva u kojima je Pentagon kupio elektronsku opremu koja je možda lažna. Komitet navodi kako je otkriveno da je više od miliona lažnih delova ugrađeno u avione poput transportnog "Boinga-C17" i "C-130 džej super herkules" kompanije "Lokhid-Martin".

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/178188/Americki-borbeni-avioni-puni-kineskih-laznih-delova

Msm kad njima uspiju složiti divljake, onda se mi nadamo kako smo u auto ugradili originalan dio ili nasuli originalno ulje, aha hau jes no, ma nema teorije :-?

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2011, 21:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Ne znam šta su mislili. Američki radnik ima zagarantovan minimalac i ispod toga niko ne radi (zvanično). Onaj ko radi u vojnoj industriji ima još veću platu, dijelovi se prave po strogoj specifikaciji, moraju biti vrhunskog kvaliteta a po najnižoj cijeni. Ne treba biti genije da se vidi da tu nešto ne štima.
Uostalom, danas se sve proizvodi u Kini. Treba li to automatski da znači da je sve loše? Ne! Treba samo Kinezima dostaviti ispravnu specifikaciju, a ne da oni rade od oka i nadaju se najboljem. :D

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
od sledece godine mig-21 izlazi iz upotrebe u avijaciji Srbije,znaci ostaje jos samo 4 mig-29,od koga je jedan trenazni.

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2011, 21:48 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Znači li to da će Srbija opet imati najviše aviona od svih bivših republika?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]