banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 06:08 Danas je 28 Mar 2026, 06:08

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 235 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Feb 2026, 15:50 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
I još nešto ...... M70 je nastao najviše radi potrebe da se iz upotrebe izbaci tj. prevede u civilnu službu ogroman broj pištolja Bereta model 1934 zaostalih (zarobljenih) iz 2.SR i što se veliki broj oficira JNA žalio na težinu M57 TT 7,62mm. Naravno ulogu je igrala i zaposlenost kapaciteta Zavoda Crvena Zastava kao i kreativnost inženjera pomenutog zavoda jer je M70 solidna kopija više pištolja.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2026, 16:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
motozeljo je napisao:
I da li je "slovenac" preživio il se dozvao pameti pa se predao sam. Moguće da nisu bili TT-jci već oni 7,65mm M70 tzv. "pčelica".
Ja bih rekao 7.65 jer uzevši u obzir reputaciju TT kontam da bi prilikom potezanja tu prije došlo do samoranjavanja nego obračuna.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2026, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Mislim da je bio Para 88 - 9mm

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2026, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Ma nebitan model, one JNA furtole su bile čudo! Dok iščupaš prangiju, onaj drugi popije kafu i ispuši cigar.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2026, 23:42 
Bič božji
Bič božji

Upoznat sam sa postojanjem tri vrste futrola za M70, klasična za opasač zatvorena, za opasač otvorena i treća koja se nosoila preko ramena i vezivala bočno za kaiš (za skriveno nošenje). Zbog samog materijala od kojeg se pravio M70 kao i TT (čelik) najviše je preferirana zatvorena futrola zbog atmosferskih uticaja na sam materijal pištolja. Ne mali broj oficira je imao i po dva pištolja, u okolnostima koje su vladale u Sloveniji 1991. ne bi me iznenadilo da je zastavnik imao i skriveni pištolj uz seba.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 01:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja nikada nisam vidio da neko nosi 2 pištolja(osim na filmu), a vidio sam i upoznao svakavih baraba.
Stariji vodnik je trebao imati kalaš kod sebe, kad već spominješ okolnosti, mada je i ovako dobro ispalo.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 08:26 
Bič božji
Bič božji

Bezbjednjaci, koje sam poznavao su skoro pa uvijek nosili skriveno, pored standardnog.

A ni u Sloveniji nije bilo normalno, nisi znao ko će izdati i ko će se čijem jatu prikloniti ..... uglavnom Slovenci i Hrvati su izdavali, doduše bilo je i malo časnih izuzetaka, koji su održali datu zakletvu.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 10:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ja sam znao dvojicu i uopšte ih se ne sjećam sa oružjem. Vjerovatno su nosili nešto.
Bezbjednjaci su bili firma za sebe, mislio sam na standardnu vojsku.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 11:15 
Bič božji
Bič božji

Slovenija je bila posebna priča, jedno je bilo ujutro, drugo popodne a treće naveče. Niko nikom nije vjerovao i samo oni koji su vidjeli dalje su svoje porodice sklonili ranije ..... i nosili su oružje otvoreno i skriveno.
Dosta njih i vojnika i oficira je došlo u BL iz Ljubljanskog bataljona VP nakon povlačenja iz Slovenije. I naslušao sam se priča od izvođenja ranjenih vojnika na streljanje do ubistava .....

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nista tu nije posebno uvijek je i svagdje tako u slicnim okolnostima.
Sto rece onaj...dobro je proslo kako je moglo biti!!

btw ovaj je pucao da onesposobi u noge a ne da ubije, kasnije je ovaj drugi postao heroj i napredovao visoko u Sloveniji a ovaj nesto manje u Srbiji.
Kolege sa posla....!! :)

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 20:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
<Enter_name> je napisao:
7.65 mm ni ne treba da ima jače punjenje pošto je u pitanju pištoljska municija.
Zrno treba svoju energiju da prenese na tijelo i da ga onesposobi, ne da pravi prostrjelne rane.
Izvini inženjeru, ako ti tako kažeš.... Ja samo prenosim stav pokojnika , vojnog lica 1961-1995 sa godinom pauze.
Inače , Tetka je sad kod mene, 7.65 mm je kod sestre, pa možemo nekad u streljanu , da vidimo razliku na A4 tabaku sa oba zrna.....

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 20:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
I moj otac je proveo svoj životni vijek pod opasačem, i to od svoje 15 godine do penzije; dosta sam puta diskutovao sa njim o tim stvarima, te čitao knjige o tome dok je pripremao predavanja za mladu vojsku.
Jedno je nečiji stav, drugo su činjenice... imaš pravo na svoje mišljenje, ali to ne znači nužno da je tako.
Što se tiče testiranja - ne ložim se na pucanje iz vatrenog oružja, tako da to možeš sa nekim drugim...

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 22:57 
Bič božji
Bič božji

munja.alex je napisao:
<Enter_name> je napisao:
7.65 mm ni ne treba da ima jače punjenje pošto je u pitanju pištoljska municija.
Zrno treba svoju energiju da prenese na tijelo i da ga onesposobi, ne da pravi prostrjelne rane.
Izvini inženjeru, ako ti tako kažeš.... Ja samo prenosim stav pokojnika , vojnog lica 1961-1995 sa godinom pauze.
Inače , Tetka je sad kod mene, 7.65 mm je kod sestre, pa možemo nekad u streljanu , da vidimo razliku na A4 tabaku sa oba zrna.....

Imam kratku i dugu devetku ..... da se ugovoriti streljana.

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2026, 23:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Eto ga... moj tata tvoj tata ...ccc!
A moto...pazi ga on bi zenske u streljanu vodio ...eshh taktike... nikad nije kasno naucit nesto!!

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2026, 23:04 
Bič božji
Bič božji

Valja se podsjetiti i ovog čovjeka, oficira JNA koji takođe nije pogazio zakletvu ....

Vladimir Jagar, kapetan I klase

Sećanje na diskretnog heroja, večna mu slava i hvala za sve. Na žalost država koju je branio ga je izdala, ostao je upamćen kao hrabr i odvažan akter "Operacije Štit". Prošlo je sedam godina od smrti kapetana Vladimira Jagara. Pronašao sam tekst koji sam pisao o njemu 2019 na dan kada je preminuo.. Večno sećanje ostaje na aktere operacije Štit koje je Vrhovna komanda JNA izdala
Vladimir Jagar, oficir JNA, kapetan prve klase, jugosloven i heroj otpora raspadu Jugoslavije, koji je po svaku cenu hteo da spreči iznenada je preminuo 19. feburara 2019. godine u 60. godini života.
Za svoje kolege ostao je veliki patriota i častan oficir, prema kome zlo vreme koje se nadvilo nad JNA i SFRJ nimalo nije bilo naklonjeno, a jedan detalj bacio ga je u vrtlog krvavog raspada države kojoj je položio zakletvu.
Biografija Vladimira Jagara
Vladimir Jagran rođen je 1959. i odrastao je u selu Stari Gradac kod Virovitice u hrvatskoj porodici. Njegov otac Karlo Jagar bio je partizan i bivši jasenovački zatočenik, jedan od retkih koji je uspeo da preživi proboj iz logora 22. aprila 1945. godine. Posle završene srednje škole Vladimir je upućen Školu rezervnih oficira inženjerije u Karlovcu, a posle završetka škole i odrađenog staža Jagar je dobio posao u JNA, kada se prilikom jedne od vežbi jednica JNA i TO Hrvatske istakao.
Zaplet u Jagarovom životu počeo je sredinom oktobra 1990. posle završetka prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, kada je vlast formirao HDZ, a za ministra odbrane Hrvatske izabran njegov porodični prijatelj i nekadašnji partizan, titov oficir, general i pretposlednji komandant 5. Vojne oblasti Martin Špegelj, koji je posle penzionisanja i skidanja uniforme promenio stranu. Špegelj je odmah započeo plan ilegalnog naoružavanja militantnih članova HDZ i parapolicijskih jedinica koje su se formirale u okviru MUP Hrvatske. Špegelj je osim toga krenuo u razradu plana blokade vojnih objekata (kasarni i skladišta) JNA na teritoriji Hrvatske, ali i pripremu moguće likvidacije oficira i članova njihovih porodica koji bi pružili otpor.
Pošto je Špegelj znao da je plan nemoguće izvesti, ako nema ljude iznutra, krenuo je u akciju vrbovanja oficira hrvatske nacionalnosti. Prvo na koga se obratio setio, bio je sin njegovog nekadašnjeg prijatelja i komšije Karla Jagara, tad već pokojnog. Znao je da je on oficir bezbednosti u granizonu Virovitica. Međutim ono što nije znao jeste da je Jagar bio odan Jugoslaviji i da nije hteo da pogazi zakletvu.
Operacija " Štit"
Oficiri bezbednosti JNA već tad uveliko su sprovodili operaciju " Štit" kojom je praćeno ilegalno naoružavanje hrvatskih paravojnih formacija u okviru MUP uvozom oružja iz Mađarske. Pošto se znalo je da Špegelj jedan od aktera ilegalnog naoružanja, on je Jagaru saopštio da će doći u Viroviticu i da će se sastati sa svim hrvatskim oficirima u JNA gde će ih informisati o aktuelnoj situaciji u Hrvatskoj i podeliti ima važne zadatke. Jagar koji je bio projugoslovenski oficir o tome je obavestio svoje kolege iz organa bezbednosti JNA. Razrađena je akcija kako bi se video i tonski dokumentovalo Špegeljevo antiustavno delovanje na razbijanju Jugoslavije i napadu na JNA. Jagar je uspeo da nagovori Špegelja da se sastanak održi u njegovoj porodičnoj kući u Starom Gradcu. Cilj je bio saznati koji su oficiri Špegeljovi ljudi u Virovitici i da li ih ima u kasarni među oficirima i podoficirima.
Sastanak je održan, a snimak i video i tonski zabeležio je sve o ilegalnom naoružavanju Hrvatske, ali i Špegeljeva detaljna uputstva za blokadu kasarni i likvidacije oficira koji bi pružili otpor novoj hrvatskoj vlasti. Prema Jagarovim rečima, tuga i neverica obuzele su ga kada ga je Martin Špegelj, njegov doskorašnji komandant, partizan i porodični prijatelj, počeo vrbovati za budući rat protiv JNA, dodeljujući im zadatke da idu po stanovima oficira i ubijaju pištoljem bilo koga ko otvori vrata. Tada se setio i da mu je otac Karlo za života jednom rekao da se čuva Martina da je to beskarakteran čovek i da će prvom prilikom preći ,,putevima izdaje".
Kada je čuveni snimak objavila televizija Beograd, a transkripti tajnog sastanak izašli u specijalnom prilogu vojnog lista " Narodna armija" u Jugolsaviji je odjeknula medijska bomba, zbog koje je Špegelj pobegao iz Zagreba u Sloveniju, a onda i u Austriju plašeći se se hapšenja. Hrvatska medijska propaganda zdušno je tvrdila da radi o zlonamernoj montaži KOS-a.
Pošto se na snimku videlo u čijoj kući je sastanak održan, za koga je radio Jagar i da zapravo nije ni podržao Špegeljeve ideje za njega života u Virovitici više nije bilo. Vladimir Jagar je u međuvremenu preseljen u Beograd, gde mu je za zasluge dodeljen čin kapetana prve klase. Njegovu porodičnu kuću u kojoj je snimljen film ubrzo su minirali militanntni hadezeovci. Inače to je bila prva minirana kuća uoči izbijanja rata i to jednog Hrvata.
Izdala ga država koju je branio
Tamni oblaci nadvili su se nad Jugoslavijom i krvavi raspad države koju je Jagar voleo je počeo. U JNA su takođe počeli da duvaju neki novi vetrovi koji prema Jagaru nisu nimalo bili naklonjeni iako je on žrtvovao sebe za spas Jugoslavije. Ovde je već naredne 1992. od strane nekih proglašen za " hrvatskog špijuna" i ekspresno penzionisan, odnosno bio je neraspoređen, sa umanjenom platom. Prvu pravu penziju stekao je tek 1998. godine. Službeni vojni stan uspeo je da otkupi tek posle 2000. godine.
Uprkos svim nedaćama koje su zadesile ovog časnog oficira do kraja svog života je ostao veran svojim principima i nikad nije pristao na izdaju svojih ideala. Ukratko, bio je i ostao čovek. Jagara su njegove kolege, prijatelji i svi oni koji su ga poznavali smatrali ikonom humanog otpora zlu nesrećnog vremena koje je zadesilo Jugoslaviju.
Penzionerske dane Jagar je uglavnom provodio na reci u koju je bio veliki zaljubljenik i strastveni pecaroš gde se družio sa svojim nekadašnjim predpostavljenima i kolegama koji ga nisu nikad zaboravili, iako ga je nepravedno ova država zaboravila.

Neka ti je laka zemlja kapetane, i Bog dušu da ti prosti.

Vrh

[ 235 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12

Sva vremena su u UTC [ DST ]