banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jun 2025, 19:39

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1971 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 99  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Sep 2012, 20:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 17 Avg 2011, 13:21
hvalaaaaaa
Spoiler:
Slika

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
samo da se upišem na temu

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 22:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Moze li neko vise da kaze o avijaciji VRS-a gdje je djelovala od cega se sve sastojala i da li je neko od forumasa imao kontakta sa tim elementom vojske ?

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 23:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
djelovala je avijacija skoro citav rat,iako je vecim dijelom na snazi bila zabrana letenja iznad bih koju je uveo savjet bezbjednosti...nekad vise,nekad manje uspjesno,ali mene su kupili za sva vremena negdje otprilike tacno na danasnji dan 1995,kad su napravili pravu klanicu nad najelitnijim hrvatskim jedinicama u podrucju novog grada,kostajnice,dubice.....inace,meni licno je to najveci nas uspjeh u citavom ratu,cak mnogo veci i od koridora....hrvati su se bas bili tada osilili,nakon oluje,pa maestrala u kojem su zauzeli ogroman prostor,cak i jajce,odlucili su zauzeti i novi grad,dubicu,kostajnicu,prijedor i krenut prema omarskoj i banjaluci....akciju su organizovali licno tudjman,gojko susak,davor domazet i ante gotovina,zaobisavsi tadasnjeg nacelnika glavnog staba HV zvonimira cervenka,kojem tudjman nije previse vjerovao jer je bio jna kadar...imali su potpuno pogresne obavjestajne podatke da je srpska odbrana tu slaba,da je sve u rasulu...krenuli su u napad sa prvom gardijskom (tigrovi),drugom gardijskom (gromovi) i zbornim podrucjem bjelovar....ali,udarili su na TVRDO!.izuzetno dobro ukopana odbrana,pojacana sa tehnikom koja se nakon oluje izvukla iz RSK,narod spreman na bitku do zadnjeg u odbrani svojih ognjista,dobro organizovan,opsta mobilizacija.....udarni bataljon 2.gardijske,crne mambe koje su u pocetku i imali nekog uspjeha (nazalost,nad civilima :( :( ) su masakrirane potpuno,nikad se vise do kraja rata nisu oporavile,kao ni citava druga gardijska Gromovi...citav Sisak je bio zavijen u crno,jer malo ko da nije izgubio nekoga tih dana,posto je vecina druge gardijske bila odatle...nista bolje nije prosla ni prva gardijska,tigrovi iz zagreba....zbog ogromnih,nezamislivih gubitaka,tudjman je drugi dan prekinuo akciju,smijenjen je komandant gromova,jednom rjecju dozivjeli su pravi masakr...ono sto je interesantno za tvoje pitanje o avijaciji,je da su one ostatke koji su bjezali u rasulu zbog dobre odbrane VRS,nasi avioni potamanili na teritoriji hrvatske!!...bilo je cak migova i iz srbije,ali o tome se nikad nije javno pricalo...

ta mi je akcija ostala u srcu bas zato sto se desila kad su hrvati mislili da su jaci od nato pakta,da su nepobjedivi,a tako su dobili po nosu!

zao mi je sto se malo vise ne prica o tome,koridor je smijurija kakva je ovo rasturacina bila!!

takodje,ta mi je akcija potpuno otvorila oci da hrvati ne bi zauzeli NISTA,ni u RSK ni u RS,samo da nije bilo izdaje i dogovora na vrhu...gdje god je pruzen otpor,bjezali su kao zecevi,uz ogromne gubitke,a "osvajali" su samo tamo gdje je vojska bjezala prije naroda,i to uglavnom bez borbe...recimo u oluji,skoro nigdje nije uspostavljen borbeni kontak HV i VRSK :( :( :(

Poslednji put menjao Schlager dana 19 Sep 2012, 23:15, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 23:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Ratna avijacija VRS

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 23:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
Bas sam o ovome gledao juce na tv- u ,i bas jedan rece da je ta akcija bila isto tako vazna kao i proboj koridora.
Pa kolike su imali gubitke da su morali odustati

Vrh

PostPoslato: 19 Sep 2012, 23:28 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ne,znam,to se uvijek krije,ali ogromne....a i vecina ovih podataka koje saam iznio sa hrvatske strane,sam nasao u NJIHOVIM medijima,ko je organizovao akciju,odakle je bilo najvise poginulih,itd,itd....evo u ovom clanku iz hrvatske ti pise da je samo u prvih par sati poginulo 49 pripadnika 1.i 2. gardijske!!!!

onda mozes misliti sta je bilo do kraja akcije,i u povlacenju,tacnije bjezaniji glavom bez obzira,kad ih je jos i avijacija dokacila!!

Citiraj:
Citiraj:
Nakon dobro provedene operacije Oluja i netom nakon operacije Maestral hrvatsko Pounje bilo je pod izrazito jakim topnièkim udarom srpskih snaga iz tzv. Republike Srpske. Pod jakim je udarom bila Hrvatska Kostajnica, a cesta Hrvatska Kostajnica-Dvor bila je praktièki zatvorena. Trebalo je nešto uèiniti. Nošeno euforijom nakon uspjeha ljetnih operacija, hrvatsko vrhovništvo se na prijedlog predstavnika SAD-a odluèilo za jednu brzu i nepripremljenu operaciju. Naime, Richard Holbrooke je 14. rujna sugerirao hrvatskom vrhu napad na Prijedor s podruèja Banovine i Pounja. U Glavnom stožeru Hrvatske vojske vladalo je mišljenje da postoje realni izgledi za provedbu takve operacije. Akciju je inicirao sam dr. Franjo Tuðman i dogovorio je s Davorom Domazetom i Antom Gotovinom i Gojkom Šuškom. U èitavu akciju je bio ukljuèen i general Vinko Vrbanac, tadašnji naèelnik Operativne uprave Glavnog stožera. Zanimljivo, za operaciju “Una” uopæe nije znao niti tadašnji naèelnik Glavnog stožera general zbora Zvonimir Èervenko koji je procijenio da akcija “Una” ne može poèeti bez kvalitetne pripreme i razrade, jer æe u suprotnom doæi do tragedije. U pronaðenim transkriptima na Pantovèaku otkriveno je da je 18. rujna 1995. u 10.50 sati k Tuðmanu u ured došao vidno uzrujani naèelnik Glavnog stožera Zvonimir Èervenko. Na Tuðmanovo pitanje: “Generale, izvoli, što je razlog?” Èervenko se nije mogao zaustaviti: “Gospodine predsjednièe, ja ne želim ništa objašnjavati, ja sam samo došao da vam ovo predam i da vam objasnim ovo što se mimo mene, odnosno bez mog znanja ide. Da upozorim što treba dolje uèiniti, da ne doðe do nekih stvari koje su neželjene. Ja sam donio kartu. Ako treba, gospodine predsjednièe, ja æu zauzeti Kragujevac, ja æu tamo prvi iæi, ali molim s koordinacijom, s pameæu.” General Èervenko, prije nego što je došao na posao to jutra, oèito nije znao da kreæe operacija “Una”. „Gospodine predsjednièe hoæu znati što je cilj operacije, što treba zauzeti i kako. Ja æu to izvršiti gospodine predsjednièe”, nastavio je Èervenko. Bio je posve uvjeren kako Tuðman u njega nema povjerenja i da zbog toga nije upoznat ne samo s odlukom da se prijeðe Una nego niti s pravom svrhom operacije. “Ja æu to izvršiti, ali trebam o tome nešto znati. O tome se radi… Ako sam ja odgovaram za to na Uni, ako æu ja sutra odgovarati, godspodine predsjednièe, za poginule… Ja nisam èovjek kalibra našeg visokog èasnika, koji kaže da mu se, da oprostite, j... koliko æe vojnika poginuti, jer su oni i tako za jednokratnu upotrebu.” Kasnije se doznalo da je izjavu "j... mi se koliko æe vojnika poginuti, jer su oni i tako za jednokratnu upotrebu.” dao general Vinko Vrbanac.
Ciljevi operacije
Ciljevi operacije su bili sprijeèavanje topnièkih udara na Pounje i Hrvatsku Kostajnicu kako bi se ubrzao povratak proganika i poveæala sigurnost na tom podruèju stavljanje rijeke Une i Unske pruge pod nadzor HV-a i Armije BiH
odbacivanje srpskih snaga prema Prijedoru i Banjoj Luci èime bi se zauzelo više teritorija i time osigurale bolje pozicije pred predstojeæe pregovore
jedan od tajnih razloga je i bio ne dopustiti 5. korpusu ABiH izlazak na Savu
Pogrešne pretpostavke Hrvatsko vojno vrhovništvo nije dobro pripremilo napad. Zakazala je obavještajna služba. Oèekivalo se kako su srpske snage na tom podruèju slabe. No nije bilo tako. To je bilo podruèje u kojemu je bila stacionirana sva izvuèena tehnika Banijskog korusa SVK, ali i tzv. specijalne postrojbe SVK, one iste koje su mjesec dana prije izbjegle sa Banovine. Zbog Maestrala na juznim dijelovima Republike Srpske napad HV-a se oèekivao. Srpska se vojska psihološki oporavila i dobro ukopala èekajuæi napad HV-a. Osim toga, provedena je opæa mobilizacija jer je bio u pitanju opstanak ili neopstanak Republike Srpske, svaki civil je bio naoružan i motiviran za obranu. S druge strane, priprema operacije HV-a je krajnje zakazala, za razliku od pomne pripreme Oluje. Nije bila angažirana inženjerija koje je mogla u kratkom roku postaviti prijelaze na manje riziènim toèkama preko Une èime bi se zaobišli i okružili gradovi Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Dubica. Nije u dovoljnoj bila angažirana raketno-topnièka priprema. Zakalaza je i logistika. Za prelazak Une nisu bili osigurani kvalitetni èamci nego se planiralo Unu preæi obiènim drvenim èamcima. Takoðer, potpora 5. Korpusa ABiH je izostala, jer koordinacija s njima nije bila dobra, pa su bošnjaèke postrojbe mirovale u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci.
Postrojbe
U operaciji su sudjelovale snage Zbornog podruèja Zagreb s 1. gardijskom brigadom HV (Tigrovi), 2. gardijskom brigadom (Gromovi) i dio snaga Zbornog podruèja Bjelovar. Najveæi dio vojnika 1. i 2. gardijske brigade HV-a bio je tada na godišnjim odmorima, pozvani su odmah da se jave 17. rujna 1995. u svoje postrojbe. Nisu znali zbog èega su pozvani ili kuda se ide. Procjenjuje se kako je u operaciji “Una” sudjelovalo 1500 hrvatskih vojnika iz sastava gardijskih brigada i još toliko iz dviju domobranskih pukovnija.
Tijek operacije
Operacija Una poèela je 18. rujna 1995. Prelazak hrvatskih postrojbi preko Une odvijao se u vrlo nepovoljnim uvjetima kad je rijeè o prirodnoj prepreci kao što je rijeka. U prvih nekoliko sati operacije poginulo je 49 pripadnika Prve i Druge gardijske brigade, a petorica su se utopila u Uni i danas se vode kao nestali. Mostobran preko Une hrvatske postrojbe su radile pri brzini rijeke od 4 m/s što je vrlo rizièno, nekoliko èamaca se prevrnulo, no unatoè tomu i 1. i 2. gardijska brigada uspjele su uæi u Bosansku Dubicu i Bosanski Novi osvajajuæi dijelove naselja. U tim gradovima su se vodile uliène borbe. Iako su za prijelaz preko Une bili su spremni i hrvatski tenkovi oni nisu prebaèeni, tako da su mostobran pokušavale uspostaviti samo pješaèke postrojbe. Meðutim, s one strane Une doèekala ih je dobro ukopana srpska vojska koja ih je poèela tuæi iz sveg oružja. Mostobran nije bio kvalitetno uspostavljen u takvim uvjetima rijeènog toka, nije bilo dovoljno snaga da se slomi takav srpski otpor. U meðuvremenu, hrvatska obavještajna služba dobila je informacije kako su iz Srbije s aerodroma Batajnica na banjaluèki vojni aerodrom Mahovljani sletjeli srbijanski MIG-ovi i nešto Super Galebova G-4 s ciljem da napadnu hrvatske snage koje su se veæ nalazile na teritoriju Republike Srpske.
Prekid operacije
Dan nakon poèetka operacije 19.rujna 1995. donesena je zapovijed za prekidom akcije i to ne zbog amerièkih prijetnji kako se nakon toga prièalo veæ promašenih odluka i krivih obavještajnih procjena o stanju u srpskoj vojsci. Nakon neuspjele operacije prièalo se da je jedan dio hrvatskih snaga stradao pri samom povlaèenju.
Što bi bilo da je bilo...
Iako je èista špekulacija, pogledom na kartu jasno je da bi pomno pripremljena operacija zapoèeta otprilike u isto vrijeme kada je bila provedena operacija Južni potez donijela krucijalnu stratešku korist saveznièkim snagama. Razbijanjem snaga I korpusa VRS i zauzimanjem gradova Bosanske Dubice, Bosanske Kostajnice i Bosanskog Novog pod kontrolom HV-a bi se vjerojatno našlo cijelo bosansko Pounje, podruèje Knešpolja, te dio planine Kozare. Koordinacijom s ABiH u pitanje bi došlo i Potkozarje s Prijedorom èime bi se dala osnova za napredak prema Omarskoj, Ivanjskoj i Dragoèaju. Banja Luka bi bila znatno ugrožena s boka.
Epilog
Operacija Una informativno je ignorirana i vrlo brzo potisnuta iz kolektivnog sjeæanja. Informacija nije bilo, tako da se o stvarnoj situacije doznavalo tek iz razgovora s obiteljima branitelja koji su sudjelovali u akciji. Sisak je tih dana brujio o poginulim pripadnicima 2. gardijske brigade, od kojih su mnogi bili Sišèani. Danas je se uglavnom sjeæaju sudionici i obitelji poginulih hrvatskih vojnika. Postrojba koja je znaèajnije stradala jest 1. bojna 2 gardijske brigade, udarna postrojba zvana "Crne Mambe"

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 17:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Приликом пробоја „коридора“ значајну улогу је одиграла и комплетна 89. мхе. Херој ове ескадриле засигурно је био мајор Вељко Лека пилот хеликоптера. Доносио је боце с кисеоником, самоиницијативно је прелетао преко непријатељских положаја, како би довезао рањенике до прихватилишта. Увек је ризиковао сопствени живот како би спасао цивиле и рањенике. Све време био је у санитетској екипи. Са својим хеликоптером постигао је својеврстан рекорд. Спасао је шест стотина рањеника са „коридора“. Многи могу само њему да захвале, што су остали живи. У току дана знао је по три пута да тешко рањене вози за Београд. Три пута кроз тај уски коридор, испод далековода, јер се није смео подићи, гађале би га непријатељске снаге.

Jedna zanimljiva prica na koju sam naletio na nekom forumu :)

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 18:37 
Stara kuka
Stara kuka

Poznavao sam Veljka Leku,jedan prosijedi brkati,tihi covjek.Neko mi je rekao da je umro od karcinoma.Bio je odnekud iz RSK.Ti piloti helikoptera,gazela, su bili budale svoje vrste.Pogotovo oni ,tada,mladje garde.Panic,NJezic i ostali....Letio sam sa njima jedno vrijeme dok sam bio pratioc gen.Talica.I svasta dozivljavao od ludaka.....preticali kamione na ribnjaku u Prnjavoru,zamalo babi otkinuli glavu u nekim kuruzima kod Doboja,prolijetali ispod mostova....cak je ludi Pana maljutkom zdimio u vlastitu kucu na Ozrenu a mater stajala sa druge strane kuce.....ludaci.....hrabri ludaci koji su spasili nebrojeno zivota.

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 18:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Svaki skoro pilot kog sam upoznao ili je alkos ili je lud 100% :) i razumijem ih donekle oni su školovani u zemlji u kojoj su bili ponos i elita armije a sad rade ko portiri i električari :(

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka

ovi pobrojani su bili i jedno i drugo....ni sad nisu bolji :)

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 20:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Svaka im cast treba u skole u predmet istorije uvesti par rijeci o tim ljudima kao sto je Veljko Leko da se ne zaborave :salute: :salute: :salute:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PJ8HJMIR2Uk[/youtube]

Ovdje na 1:54 se vidi iskakanje padobranaca iz vjerujem Antonova AN-2 koji je koliko sam cuo isto tako bio u sastavu VA VRS-a

Koja je ovo jedinica i da li je ovaj avion koristen za npr prevoz vojnika u neke specijalne misije iza neprijateljskih linija ili nesto tome slicno ? Ili su ovakva iskakanja bilo samo za spot izvodjena :)

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka

Ne sjecam se ni AN da smo imali a kamoli takvih filmskih akcija :) :) znam da je AN koristen 92. uz Kikasa za transport vojnika tj razmjenu vojske sa Srbijom poslije maja 92. i to je sve....

Vrh

PostPoslato: 20 Sep 2012, 22:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

krol2 je napisao:
Ne sjecam se ni AN da smo imali a kamoli takvih filmskih akcija :) :) znam da je AN koristen 92. uz Kikasa za transport vojnika tj razmjenu vojske sa Srbijom poslije maja 92. i to je sve....

Pise da je VRS imala taj avion i mslm da je ovo AN-2 sto se vidi na snimku i danas mislim da VS ima 1 AN-2 za pocetnu obuku padobranaca ili tako nesto...

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2012, 13:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Dect je napisao:
Зна ли неко причу за камион(шлепер)пун нектар пива??:)Причам из сјећања отац ми причао давно,он је био на Козари и прислушкивао радио везу е сад не знам да ли је то било негдје у Крајини или на коридору не сјећам се.Као ослободили наши неко мјесто и сад награда била шлепер пун пива,све је то добро али наши кренули по радио вези причати срећни не могу вјеровати ово оно.Кад не лежи враже то слушали Хрвати и пресретну тај шлепер и разнесу га.Кад су ово чули наши људи каже 5 дана тукли по Хрватима свиме и свачим :)

Можда су то намерно урадили, то јест рекли да иде шлепер који су разнели Хрвати, да би ови добили већу мотивацију да туку још више по Хрватима :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka

Sargas je napisao:
I interesuje me posjeduje li neko Hi8 kameru, pošto imam mnogo video materijala na tim kasetama pa bi bilo korisno da se to prebaci...

kamera nabavljena....ako ti jos teba javi

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012, 11:27 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Javim se ja, malo sam u frci sad pa nemam vremena time da se bavim...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Pozdrav.

Vezano za temu, skoro sam procitao knjigu pukovnika Milovana Milutinovica-kako sam vodio medijski rat.
Bio je zaduzan za propagandno informativna djelovanja u toku rata, uglavnom ovdje u Krajini, zanimljivo mi je bilo citati pripremanje i izvodjenja nekih operacija VRS iz njegovog ugla.
Posebno operacija "Berbir" 1993 to jest napad na Gradisku i Srbac preko Save i operacija "Prsten" kod Maglaja 1993.
Ima dosta stvari vezanih i za pocetak rata, kako je sprijeceno odvozenje tehnike iz BL u Srbiju 1992 itd.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012, 21:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Birbir,ili Berbir,kako vec,nije bila 1993,vec 1992,negdje 5 avgust.....ucestvovao licno,i to mi je bila jedna od najdrazih akcija u citavom ratu....zato sto smo ih tako deklasirali da im vise nije palo na pamet nesto slicno,i barem djelomicno osvetili 16 momaka iz gradiske koji su poginuli u roku od 5 minuta :( :( :( ...nezapamcena tragedija za taj grad...16 momaka bi bilo puno za beograd,da pogine u jednom danu,a kamoli za gradisku...strasno...dosli smo u bok jankovac odmah nakon sto se to desilo i ubili puru u njima...bilo je cak i crnaca,mudzahedina i ostalih medju njihovim lesevima..

Pokoj im dusi,i Zoki Soboti i svima ostalima :( :(

ps nesto se ne mogu sjetiti tog milutinovica u bok jankovcu,akciju je vodio ratomir simic..

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2012, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Neko ziv iz 5MPOAP(B) ?
Ili mozda iz Zupljaninove cete sa Lipika? :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1971 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 99  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]