djelovala je avijacija skoro citav rat,iako je vecim dijelom na snazi bila zabrana letenja iznad bih koju je uveo savjet bezbjednosti...nekad vise,nekad manje uspjesno,ali mene su kupili za sva vremena negdje otprilike tacno na danasnji dan 1995,kad su napravili pravu klanicu nad najelitnijim hrvatskim jedinicama u podrucju novog grada,kostajnice,dubice.....inace,meni licno je to najveci nas uspjeh u citavom ratu,cak mnogo veci i od koridora....hrvati su se bas bili tada osilili,nakon oluje,pa maestrala u kojem su zauzeli ogroman prostor,cak i jajce,odlucili su zauzeti i novi grad,dubicu,kostajnicu,prijedor i krenut prema omarskoj i banjaluci....akciju su organizovali licno tudjman,gojko susak,davor domazet i ante gotovina,zaobisavsi tadasnjeg nacelnika glavnog staba HV zvonimira cervenka,kojem tudjman nije previse vjerovao jer je bio jna kadar...imali su potpuno pogresne obavjestajne podatke da je srpska odbrana tu slaba,da je sve u rasulu...krenuli su u napad sa prvom gardijskom (tigrovi),drugom gardijskom (gromovi) i zbornim podrucjem bjelovar....ali,udarili su na TVRDO!.izuzetno dobro ukopana odbrana,pojacana sa tehnikom koja se nakon oluje izvukla iz RSK,narod spreman na bitku do zadnjeg u odbrani svojih ognjista,dobro organizovan,opsta mobilizacija.....udarni bataljon 2.gardijske,crne mambe koje su u pocetku i imali nekog uspjeha (nazalost,nad civilima

) su masakrirane potpuno,nikad se vise do kraja rata nisu oporavile,kao ni citava druga gardijska Gromovi...citav Sisak je bio zavijen u crno,jer malo ko da nije izgubio nekoga tih dana,posto je vecina druge gardijske bila odatle...nista bolje nije prosla ni prva gardijska,tigrovi iz zagreba....zbog ogromnih,nezamislivih gubitaka,tudjman je drugi dan prekinuo akciju,smijenjen je komandant gromova,jednom rjecju dozivjeli su pravi masakr...ono sto je interesantno za tvoje pitanje o avijaciji,je da su one ostatke koji su bjezali u rasulu zbog dobre odbrane VRS,nasi avioni potamanili na teritoriji hrvatske!!...bilo je cak migova i iz srbije,ali o tome se nikad nije javno pricalo...
ta mi je akcija ostala u srcu bas zato sto se desila kad su hrvati mislili da su jaci od nato pakta,da su nepobjedivi,a tako su dobili po nosu!
zao mi je sto se malo vise ne prica o tome,koridor je smijurija kakva je ovo rasturacina bila!!
takodje,ta mi je akcija potpuno otvorila oci da hrvati ne bi zauzeli NISTA,ni u RSK ni u RS,samo da nije bilo izdaje i dogovora na vrhu...gdje god je pruzen otpor,bjezali su kao zecevi,uz ogromne gubitke,a "osvajali" su samo tamo gdje je vojska bjezala prije naroda,i to uglavnom bez borbe...recimo u oluji,skoro nigdje nije uspostavljen borbeni kontak HV i VRSK