banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 14:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Borbeni avioni
PostPoslato: 20 Maj 2010, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
sto nama niko nista ne poklanja,makar starudiju pa nek nam stoji po hangarima i pravi trosak:o

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 15:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Je*es ovakav poklon koji te izadje 300miliona, a uz to sta ce nam, mi bi odmah zaratili samo da imamo cime, zato nam i ne poklanjaju

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 16:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Šta će nam, i ono što imamo propada. Nedavno sam vidio slike aviona na Mahovljanima koji stoje u kaponiru već godinama. Nisam mogao vjerovati da je toliki nemar u pitanju da čak ni zaštitne poklopce nisu postavili na usisnike.

Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 16:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Raspitah se malo o tim avionima i oni nisu u funkcionalnom stanju... Pre par godina kada je street race bio na aerodromu, pa sam prolazio pored tih aviona, uglavnom svi stoje tako i odavno se nista ne radi na njima i nisu u pogonu

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 16:35 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Nisu dugo korišteni, ali iako su svima odavno istekli resursi uz neka manja ulaganja mogli bi biti dovedeni u operativno stanje i još desetak godina upotrebljavani za obuku pilota. Već duže vremena se priča o tome da BiH proda Srbiji tih nekoliko aviona (čini mi jedanaest J21 Jastreb, jedan G4 Galeb i sedam J22 Orao), ali od toga za sada nema ništa.

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 16:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ma velike su to pare, a problem je sto ne mozes danas ni poletiti bez dozvole stranaca, uz to gorivo za njih je preskupo da bi se mogli cesto koristiti... Sta znam, mozda je i bolje da ga prodaju, ali mislim da je Srbiji bolje da kupi nesto drugo od Rusa, ovi su jedino za delova dobri

Vrh

PostPoslato: 20 Maj 2010, 17:25 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kod nas je mlazna avijacija prizemljena prije nego što su nastale zajedničke OS. Ovi avioni su idealni za naprednu obuku pilota, tj. za prelazak sa klipnih aviona (recimo Utva 75 ili Lasta) na mlaznjake. Najveća prednost je relativno jeftina satnica leta u odnosu na MiG 21 i MiG 29, a i da se ubaci jedan međuelement kao prilagođavanje između za dva aviona.
Što se tiče neke druge kupovine nevjerujem da Srbija ima pare da kupuje nove avione (za one što su remontovali jedva su skupili). Ako bi bili pametni mogli bi da kupe od Mađara njihove MiG 29 koje će mislim ove godine povući iz upotrebe, a koji su koliko toliko održavani i ispravni.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 09:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Na to sam i mislio pod kupovinom, kakvi novi avioni, to se vise i ne sanja.. Uz to u ova krizna vremena sumnjam da ce ista takvog tipa da se kupi

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mislim da ove stare avione mogu dobro na zapadu prodati bogatim pojedincima,kolekcionarima...naravno ako je to moguce sa pravne tacke gledista...gledao sam na diskaveriju o nekom liku sto skuplja mlazne avione pa je imao i galeba ili orla,takodje travolta ima jednog.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

sad citam u glasu srpske da je na danasnji dan 1999 jugoslovenski pvo oborio b-2a iznad batajnice koji je pao u sumu u hrvatskoj,a ruski obavjestajci potvrdili informaciju godinu poslije.
zna li iko ista o ovom slucaju i koliko je fantastika i kucenje a koliko istina?

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Koliko ja znam samo se jedan B2 srušio i to 89-0127 Spirit of Kansas u februaru 2008 godine.
Na ovom linku imaju slike srušenog aviona koje su se pojavile tek par mjeseci kasnije. Takođe evo i YT snimak pada aviona.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8ZB-iziY2Bw[/youtube]

Kao i kod ostalih i kod nas su kružile mnoge priče, ali ova je potpuno neprovjerena. Ako je već i pao tamo gdje pretpostavljaju moralo bi biti nekih ostataka. Takvu šansu sigurno ne bi propustili, kao što nismo ni u slučaju oborenog F117 Night Hawk.
Zamjena nekog aviona drugim primjerkom sa istim serijskim brojem je moguća, jer to je rađeno u svim ratovima počev od prvog svjetskog pa do današnjih dana. Nije lako priznati da je lovac postao plijen i da je neprijetelj nanio gubitke reda milijarde dolara, ali to ne bi prošlo neopaženo.
Takođe sva njihova polijetanja je pratilo mnogo civila iz okoline baza i da se neki nije vratio vjerovatno bi se pročulo.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Citiraj:
Ako je već i pao tamo gdje pretpostavljaju moralo bi biti nekih ostataka. Takvu šansu sigurno ne bi propustili, kao što nismo ni u slučaju oborenog F117 Night Hawk.

Navodno je pao u Hrvatsku, a ja sam, kad sam istraživao po netu o tome, naletio na priču da su lokalni vatrogasci gasili nešto što je ličilo na šumski požar, ali je zemlja bila potpuno crna (rastopljeni metal ili šta već) kao i da su NATO ekipe za čišćenje sve to uklonile, što nije nevjerovatno. Kad je sakrivanje gubitka u pitanju, nisu oni od juče, mogli su naći način. Sve to ne znači da se obaranje stvarno desilo, ali onaj naš pukovnik, Mađar, kao se zove već, se kune u pogodak.

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 17:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ako mislis na zoltana on je oborio f-117

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 18:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Da, na njega. Tvrdi da je skinuo F-117, F-16 (sve potvrđeno) i Spirita (nepotvrđeno). Hoću da kažem sledeće:

Slika

Vrh

PostPoslato: 21 Maj 2010, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Наравно било jе ово

Citiraj:
at least one of USAF's stealthiest aircraft, the F-117A Night Hawk, is lost to Yugoslav anti-aircraft defenses. Russian Minister of Defense Igor Sergeyev announced that the stealthiest of the world's aircraft was brought down by two SA-6 surface-to-air missiles. Yugoslav Air Force officials said that the F-117 was also hit by one AAM launched from a MiG fighter aircraft. http://www.456fis.org/F-117_SHOT_DOWN.htm

Citiraj:
The pilot of an American F-16 that was shot down by Serbs over northwestern Bosnia has been found alive by an international rescue team and United States Marines, the Pentagon announced early today.

The pilot, Capt. Scott F. O'Grady, whose plane was destroyed Friday by a Bosnian Serb missile, was found about 20 miles southeast of Bihac.

http://www.nytimes.com/1995/06/08/world ... alive.html

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2010, 18:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-mZM1y8rcyE[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2010, 18:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

http://dnevnik.hr/vijesti/znanost-it/tu ... -cuda.html

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2010, 23:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Najsladje kad se tu-160 zalete prema engleskoj pa panika nastane :D . Imam negdje na kompu fotografiju koju su napravili britanski lovci, dva blackjack-a zalutala u britaniju :D

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2010, 23:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Evo i malo brisucih letova

http://www.youtube.com/watch?v=0tqfeFi7 ... r_embedded

Jedan od najboljih ruskih pilota Anatoly Kvochur

http://www.youtube.com/watch?v=v3c6fMql2uk

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 21:50 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Jedna pjesma za koju piše da je posvećena Ruskim pilotima. Nažalost ne znam Ruski, pa to ne mogu potvrditi, ali snimak je odličan a i muzika nekako dobro zvuči.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=laDmDOr6YoA[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]