banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 01:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Borbeni avioni
PostPoslato: 27 Jan 2010, 02:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
To je jedan od najboljih borbenih aviona, a definitivno najljepši :) Uz to, Rusi stvarno znaju ofarbati avion, mislim da je Rusko RV jedno od rijetkih koje i dalje drži do toga da im avioni budu ofarbani u lijepe i funkcionalne naskirne šeme, za razliku od ostalih koji kao da se trkaju ko će da ofarba avion u što dosadniju nijansu sive...

Usput, prvi let PAK-FA je najavljen za narednih nekoliko dana, pa treba malo pratiti medije, nadam se da će konačno prikazati fotografije :)

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 10:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Warrior of the Light je napisao:
To je jedan od najboljih borbenih aviona, a definitivno najljepši :) Uz to, Rusi stvarno znaju ofarbati avion, mislim da je Rusko RV jedno od rijetkih koje i dalje drži do toga da im avioni budu ofarbani u lijepe i funkcionalne naskirne šeme, za razliku od ostalih koji kao da se trkaju ko će da ofarba avion u što dosadniju nijansu sive...

Negdje sam pročitao da je trenutno Rusko vojno vazduhoplovstvo najjače na svijetu. Po raznim karakteristikama i jačinama SU35 ili SU27 su veoma jaki "prsa u prsa" i imaju specijalnu navigaciju za nestajanje na radaru protivnika.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Danas poletio PAK-FA:

Slika

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7YCQsN8O_Q4[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NPHzCqSJ5xY[/youtube]

Ovako na prvi pogled mi djelluje kao miks Su-35 i F-22, ali ne treba zaboraviti da je ovo tek prototip i da su pred njim još godine razvoja.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
FireKeyboard je napisao:
Warrior of the Light je napisao:

Negdje sam pročitao da je trenutno Rusko vojno vazduhoplovstvo najjače na svijetu. Po raznim karakteristikama i jačinama SU35 ili SU27 su veoma jaki "prsa u prsa" i imaju specijalnu navigaciju za nestajanje na radaru protivnika.

Neko te slagao.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 12:40 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Izace prvi avion BiH....... Nez jos kako se zove.........

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 13:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Još jedan dobar clip:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qxWZiSdWvns[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 14:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Koliko sam uspeo shvatiti, ovo je prvi avion koji su napravili posle jako dugo vremena, a u rusku flotu bi trebao uci do 2015.

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 20:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Ovu sliku sam našao na sajtu za wallpapere, opis uz nju je:

An FA/18 Super Hornet displaying a vapor cone during a sonic boom at the Jones Beach Airshow in Long Island, New York. Taken in continuous shooting mode. I was following it with my finger depressing the button... snap, snap, snap, then boom!! This was the loudest thing I've ever heard.

Canon EOS 400D, with a Canon EF70-200 f4L/USM lens.

http://interfacelift.com/wallpaper_beta ... oom!!.html

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 11:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Poleteo ruski „nevidljivi” avion

Slika

Prvi let ruskog aviona lovca petog pokolenja T-50-1 obavljen je uspešno sa vojnog aerodroma Dzemgi u Komsomolsku na Amuru jutros u 11.24 po lokalnom vremenu. Let je trajao 47 minuta, a pilotirao je Sergej Bogdan, pilot koji ima zvanje zaslužnog pilota Rusije.

Avion T-50 koji je napravljen u kompaniji „Suhoj” smatra se tehnički najsloženijim projektom u novijoj istoriji Rusije. Započet je još osamdesetih godina kad su i Amerikanci započeli pravljenje novog teškog lovca. Do raspada SSSR-a tempo rada u Sovjetskom Savezu i u SAD bili su približno jednaki. Početkom devedesetih, Amerikanci su napravili prototip „nevidljivog” F-22 „raptor”. Otprilike u isto vreme napravljen je u fabrici MIG i prototip ruskog aviona. Zbog nedostatka sredstava, dalji rad u Rusiji je obustavljen. Tek posle 10 godina konstruktorski biro „Suhoj”, uz pomoć indijskih stručnjaka, nastavio je rad. Ruski avion neće se mnogo razlikovati od američkog F-22, ali ima i neke inovacije – smanjenje takozvanog parametra rasejavanja, što avion čini manje vidljivim, a što ruski i američki stručnjaci rešavaju na razne načine.

Novi avion napravljen je uz primenu tehnologije stelt koja smanjuje vidljivost aviona za optičke, infracrvene, radarske dijapazone talasa. Avion će moći da leti u svim meteorološkim uslovima, u bilo koje doba dana i noći, ima veliku mogućnost manevrisanja i sposobnost da uzleti i sleti na površini 300–400 kvadratnih metara.

Tehničke karakteristike „nevidljivog” su tajna. Dobro upućeni stručnjaci smatraju da će moći da razvija brzinu od 2.600 kilometara na sati, da leti do 5.500 kilometara uz mogućnost višestrukog dopunjavanja rezervoara u vazduhu. T-50 će biti naoružan s jednim ili dva topa kalibra 30 milimetara. Pored dva bunkera za rakete unutra, rakete se mogu „okačiti” i sa spoljašnje strane. To povećava njegovu vidljivost, ali glavni cilj konstruktora bio je da poveća sposobnost aviona da pronalazi ciljeve na zemlji i u vazduhu, da ih pogodi sa maksimalne udaljenosti. Prostije rečeno da, ostajući što manje vidljiv, presretne i gađa američki „nevidljivi”, ukoliko bi se on, eventualno, našao na ruskoj teritoriji.

U odnosu na lovce četvrtog pokolenja, novi T-50 ima veće mogućnosti manevrisanja, leti dalje, može da pogodi istovremeno nekoliko ciljeva. Ima visokointegrisani sistem upravljanja sa programom „pomoć pilotu” koji njega oslobađa mnogih rutinskih poslova i omogućava mu da se skoncentriše samo na ispunjavanje tehničkih zadataka. Zahvaljujući mogućnostima saradnje sa drugim avionima i nadzemnim stanicama, „nevidljivi” može da dobije informacije ne uključujući svoje radare, što ga čini gotovo neprimetnim.

Pres-služba kompanije „Suhoj” objavila je da avion petog pokolenja ima potpuno novi kompleks avionike koji integriše funkciju „elektronskog pilota” i perspektivnu radarsku stanicu.

„Primena kompozitnih materijala i inovacionih tehnologija, aerodinamična linija aviona, izmene u motoru, obezbeđuju veoma nizak nivo radarske, optičke i infracrvene primetnosti”, kaže se u saopštenju.

Interesantno je da je, sve do današnjeg dana, sve što je u vezi sa ovim avionom bilo strogo i uspešno čuvana tajna. Avion je predstavljen javnosti prefarban, jer bi „stručno oko” po izgledu moglo odrediti od kog je materijala napravljen. Čak ni njegova fotografija (iako se tvrdi da su je neki mediji imali) nije se pojavila u javnosti do obaveštenja da je ispitivanje uspešno obavljeno. Ruski mediji ističu da u tome ima i elemenata sujeverja koji važe svuda u svetu: ne sme se fotografisati pre prvog leta, do spuštanja na zemlju ne objavljuje se ime pilota, probni letovi se ne obavljaju ponedeljkom...

Ruski premijer Putin izjavio je danas da će prva serija aviona lovaca petog pokolenja biti isporučena ministarstvu odbrane 2013. godine.

Izvor: "Politika"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gpQ-mToRvn8[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eh, "Politika" i njihovi "stručnjaci" :-?

Citiraj:
Avion je predstavljen javnosti prefarban, jer bi „stručno oko” po izgledu moglo odrediti od kog je materijala napravljen.

Avion je neofarban, nema ni kapi boje na njemu. Jasno se vidi koje su površine od metala a koje od kompozita. Nadam se da ćemo uskoro da ga vidimo i ofarbanog, naravno u neku od onih dobrih ruskih šema, jer Rusi ne samo da znaju da naprave lijep avion, nego ga znaju i lijepo ofarbati (za razliku od zapadne ekipe...)
Slika

http://www.kommersant.ru/dark-gallery.aspx?PicsID=415336&stpid=65

Citiraj:
Otprilike u isto vreme napravljen je u fabrici MIG i prototip ruskog aviona. Zbog nedostatka sredstava, dalji rad u Rusiji je obustavljen. Tek posle 10 godina konstruktorski biro „Suhoj”, uz pomoć indijskih stručnjaka, nastavio je rad.

U Suhoj-u nije nastavljen projekat MiGa nego su započeli spostveni.

Citiraj:
sposobnost da uzleti i sleti na površini 300–400 kvadratnih metara.

Šta su s ovim htjeli da kažu, da mi je samo znati... možda da je potrebna dužina poletno-sletne staze 300-400 metara, ali ne kvadratnih!

Citiraj:
Ruski premijer Putin izjavio je danas da će prva serija aviona lovaca petog pokolenja biti isporučena ministarstvu odbrane 2013. godine.

To je previše optimistično čak i za predserijske letjelice. Zvanične procjene govore o 2015. godini, a one opreznije o 2017.
Btw. mogli su da stave sliku pravog aviona, sad kad već postoje fotografije, a ne koncept art... A i taj video sampo prikazuje koncepte koji su se pojavili prethodnih nekoliko godina i koji su uglavnom bili bez sličnosti s pravim dizajnom (iako su neki bili prilično blizu).

U svakom slučaju, meni se sviđa kako izgleda, istina da sam očekivao originalniji dizajn, ali u svakom slučaju mnogo mi je ljepši u odnosu na F-22 i F-35. Zanimljivo da ovaj avion, pored TVC motora, ima potpuno pokretne vertikalce (bez fiksnog dijela) kao i pokretne LERX-ove.

Neka dugo leti i neka mu je vedro nebo :)

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2010, 12:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Citiraj:
Deliveries of fifth-generation fighters to Russia's Air Force will start in 2015 rather than in 2013 as previously announced, the Air Force chief said on Tuesday.

"In 2013, I hope... the [Sukhoi] PAK FA prototype will be ready and fine-tuned, and we will start deliveries to military units in 2015," said Col. Gen. Alexander Zelin.

A prototype of the fighter made its maiden flight in Russia's Far East on January 29. Prime Minister Vladimir Putin said after the 47-minute flight that the first batch of fifth-generation fighters would go into service in 2013.

Russia has been developing its newest fighter since the 1990s. The current prototype, known as the T-50, was designed by the Sukhoi design bureau and built at a plant in Komsomolsk-on-Amur.

Russian officials have already hailed the fighter as "a unique warplane" that combines the capabilities of an air superiority fighter and attack aircraft.

VLADIMIR, February 9 (RIA Novosti)

http://en.rian.ru/russia/20100209/157824658.html

Citiraj:
* Although T-50 specifications remain classified, fragmentary data on its engines imply that this heavy-duty fighter will have a take-off weight of more than 30 metric tons and will be close in dimension to the well-known Sukhoi Su-27 Flanker.

* The new fighter's exterior was designed using Stealth technology, also known as LO technology (low observable technology).

* The combat aircraft is fitted with 117S (upgraded AL-31) turbofan engines from the Russian aircraft engine manufacturer Saturn.

* The PAK FA can carry either eight next-generation air-to-air R-77 missiles, or two large controllable anti-ship bombs weighing 1,500 kg each.

* The new jet can also carry two long-range missiles developed by the Novator Bureau which can hit targets within a 400 kilometer range.

* The jet can use a take-off strip of just 300-400 meters, and perform sustained supersonic flight at speeds over 2,000 km/h, including repeated in-flight refueling. The highly-maneuverable plane has a range of about 5,500 kilometers.

* The fifth-generation fighter is equipped with advanced avionics to combine an automatic flight control system and a radar locator with a phased array antenna.

http://en.rian.ru/mlitary_news/20100129/157717728.html

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 00:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Laseri!
Prema pisanju Reutersa, SAD-u je po prvi puta rano jutros po srednjem evropskom vremenu uspjelo laserskom zrakom s posebno preuređenog Boeinga 747, detektirati, naciljati i uništiti balističku raketu u zraku.

Projekt nosi službeno ime Airborne Laser Testbed (LABT), a radi se o preuređenom boeingu 747 koji u posebnoj kupoli pod nosom nosi laser visoke energije koji je u stanju uništavati balističke rakete, ali i zrakoplove raznih veličina i oblika. Dio je to projekta na kojima godinama zajedno rade američko Ministarstvo obrane, Boeing, Northrop Grumman i Lockheed Martin, a nastavak je, pak, Rata zvijezda kojega je neuspjeli razvoj počeo s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom.

Testovi koji su za cilj imali akviziciju cilja (rakete) već su prošlog ljeta uspješno provedeni, a ovo je prvi puta da je visokoenergetski snop ispaljen iz zraka na cilj u zraku.

Američka Missile Defense Agency navodi da se očekuje da će projekt rezultirati sustavima koji će biti u stanju napadati višestruke ciljeve, brzinom svjetlosti i to na udaljenostima od više stotina kilometara od oružne platforme, koja je u ovom slučaju Boeing 747 zbog ogromnih instalacija potrebnih da se dobije dovoljno snažan laser, a koje su prevelike za stavljanje na taktičke manje jedinice poput lovaca ili helikoptera.

http://www.bug.hr/vijesti/laseri/100605.aspx

Vrh

PostPoslato: 13 Feb 2010, 14:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
http://www.airborne-laser.com/how_does_it_work.php

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2010, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Vader je napisao:
Laseri!

Bice i fejzori kad tad:)

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 02:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Google Earth otkrio veliko groblje borbenih zrakoplova
U zrakoplovnoj bazi Davis Monthan u Arizoni, nalazi se groblje nekoliko generacija ratnih zrakoplova američkih zračnih snaga vrijednih 35 milijardi dolara, koji sada služe kao rezervni dijelovi za trenutne modele. Više od 80 posto od 4.200 zrakoplova smještenih na 10 kvadratnih kilometara služi samo za rezervne dijelove, njih 350.000, koji se skidaju sa zrakoplova kada je to potrebno. Iako je pogled bio omogućen korisnicima Google Eartha od 2005. godine, ovo je prvi put da je omogućen pogled u visokoj rezoluciji. Pogledajte ovdje.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 10:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
A sta ih je covece :confused3: :confused3: :confused3:

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 10:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Ja ih danas tražio i našao u Google Earth :)

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Ameri ko Ameri, bogato, siroko.

Sta se desava sa MiG-35? Narucise li Indijci, hoce li se to proizvoditi?

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 22:44 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Nisam baš siguran da je prava tema, ali sumnjam da bi u temi o elektronskim knjigama bilo baš zapaženo. Knjige o napoznatijim ruskim avionima.

MiG-21
http://www.mediafire.com/?jynmqzz1yg2

MiG-29
http://hotfile.com/dl/25081767/2bb13c2/Famous_Russian_Aircraft_-_Mikoyan_MiG-29_(Malestrom).pdf.html

MiG-31
http://rapidshare.com/files/227660441/mikoyan-mig-31-famous-russian-aircraft.9781857802191.43883.pdf

Su-27
http://hotfile.com/dl/25088178/966af58/Famous_Russian_Aircraft_Su_27.pdf.html

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2010, 00:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hvala za knjige.

Nego, kada slijećete na nosač aviona, može vam se desiti da zbog lošeg prilaza, nezgodnog vjetra ili čega drugog - ostanete bez uzgona u veoma nezgodnom momentu. U takvoj situaciji može vam biti od pomoći činjenica da vaš avion ima dva motora s potiskom od 122.6 kN svaki 8) :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UE6fJMSSl7U[/youtube]

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]