danijell je napisao:
Ja taman kada sam mislio napisati da prebacivanje oružja u Mađarsku, kao bolja varijanta nego da ostane u Hr... Možda nije toliko loša. Zato što vjerovatno bi to Mađari zadržali za sebe, mada bi vjerovatno prodali to Hrvatima... u boljem slučaju zadržali kao Iran iračke avione i kamione. Ali napad na Mađarsku

To kao da se svađaš sa ženom i onda odeš kod komšije i udariš njegovu ženu, da bi smirio situaciju u svojoj kući.
Vidis, shvatio si da se oruzje moze prebaciti u Madjarsku (ili Sloveniju) ali odmah unistiti bez predaje tehnike Madjarima (Slovencima).
A nije mi jasno zasto je sukob sa Madjarskom kao nacin sprecavanja dogadjaja koji su uslijedili sa proljecem 1991. toliko smjesan? Madjarska je idealna kao opasnost jer se naslanja na Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, a ni Bosna nije daleko.
Madjarska je super izbor jer je bila u totalnom raspadu i mislim da su dijelovi nasih jos uvijek projugoslovenskih tajnih sluzbi mogli lako i brzo dovesti na vlast nekakav nacionalisticki pokret za Veliku Madjarsku. Mogli su i u madjarskom narodu situaciju nabrijati u u pravcu sirenja Madjarske.
Dakle, nije bio problem navesti Madjare da nasrnu na Jugoslaviju. U tom slucaju se u YU prakticno proglasava ratno stanje i JNA preuzima upravljanje zemljom i odbranom. Treba li dalje?
Prije nego sto zakukate da je sve to mjesanje u unutrasnje stvari druge drzave i da je neizvodljivo, reci cu da smo se vec ranije uspjesno mjesali u komsijske probleme. Eto, npr u Albaniji.