|
Славиша …
* Мирнооо! Вучићу, шта је смијешно? Испричај и нама па да се цијела чета насмије... Хајде, хајде, знаш ти то... * Водниче, опростите ми, нешто ми је Грбић јутрос испричао, па сам се сјетио и не могу престати да се смијем. * Е, баш једва чекамо да чујемо. Јел' тако војско?! * Тако је, тако је. Хајде Вучко причај. * Тишина у строју! Не морате гагтати ко вране. Сада ће Вучић да нас насмије. * Е, брате, је.и га. Ја теби испричао, а ти ћеш сада испричати свима. Да знаш да ти више никада ништа нећу повјерити. * Јој Славиша, па смијешно ми је, нисам могао издржати. Не љути се. * Хоћемо ли Вучићу? Немамо времена, рат је свуда око нас. * Водниче, само да вас упозорим да није виц и да вам можда неће бити смијешно. * Хајде, хајде. Дочарај ти то да буде смијешно, јер ћеш са Грбићем подијелити дежурство. Треба чучавце угланцати. * Е, па овако. Испричао ми је Грбић да је имао ... Па су се дописивали... Трајало је до одласка у војску... И то је то. * Исприча ти нама Маркове конаке и никоме од нас није смијешно. Хајде тамо задужите џогере и рукавице. Можда ће чишћење бити смјешније. Мирнооо!!! Вас двојица у павиљон, остали на мјесту вољно. Слободни сте до теоретске обуке. А, ви глумци, јавите се када све средите... * Хвала ти лудаче један. Умро сам док сам чекао шта ћеш испричати. * Брате, а го.на? Не смета ти што ћемо чистити чучавце? * Ма је.еш чучавце. Људи гину... * Јел' отишао Тошић? * Јесте. Прије пар минута. * Ко ће глумити мртваца? Славиша? * Опет ја?! Јуче сам глумио. Може Ненад? Лекић? * Хајде лези и затвори очи. Дајте плахту и свијећу! Немој се смијати, па мртав си! * Ма не могу да се не смијем кад чујем тебе да глумиш Попа, а и ови остали направили ужасне фаце. Умиреееем! * Добро, добро. Хајде се добро исмиј, па ћемо дозивати духове. * Ок. Хајде нећу више... Ма не могу. Окрените леђа или ме немојте гледати. * Славиша, па баш си идиот! Мртав си, не можеш се смијати. Загризи усну јако. * Нека загризе ... * Ха,ха,ха,ха... * Чујеш ли нешто? Нешто шушка? * Дај, па ти стварно ниси нормалан. Ја не чујем ништа? * Ја чујем! * Ја не чујем! * Ма боли ме брига што ти не чујеш, нешто има тамо у мраку. Пуцаћу. * И ја ћу! * ... * Брате, испуцасмо све синоћ у мрак. * Неће нам нико дати муницију, јер ми убијамо мрак. * Не волим ја то шушкање. Ваљда нисмо убили некога? * Нисмо, до сада би се већ чуло. * Хајде да се поздравимо. Јбг. Мислио сам да ћемо заједно до краја рата. Ја ћу у 1. ОКБр, чета војне полиције. * Ја остајем на транспортерима. Пјешадија је закон. Не треба велике памети. Напуни, испразни... И тако у круг. * Није то баш тако. Тамо гдје идеш, мрак узвраћа паљбу. Чувај се лудаче. * Чувај се ти. Знаш да нико не воли војну полицију. * А, ти? Волиш ли ти? * Не волим ни ја! Ха, ха, ха... Ти ниси војна полиција, ти си будала. Требао си остати са нама. Ко ће сада глумити Попа, док ја будем глумио мртваца? * Не можеш ти глумити мртваца, ниси озбиљан,а смрт је озбиљна ствар. * Хеј, хвала ти што ниси испричао оно пред четом. Ја стално глумим мртваца, јер се бојим да ћеш ланути. * Ти си стварно будала. Па како то можеш и помислити. Али си ми дао добру идеју. Када се рат заврши, ја то морам испричати пред људима, јер су ми многи већ рекли да знају да сам онда измислио причу, ризикујући чучавце. * А, ја ризиковао лажну смрт да не испричаш... * Чувај се Славиша... * Рекоше ми наши заједнички другари из строја, да је био много храбар, смијао се стално. Смијао се и када га је погодило. Очи су му биле пуне суза, али се смијао. Ја сам увијек знао да ће и то схватити као шалу. Имао је тек 19 година, како је могао знати... Он се бојао само лажне смрти. Спавај Славиша, још ће се дуго, дуго чути твој смијех, а ја ћу тајну испричати пред свима, када дођем... Чувај све наше, чувај Њању и Ћолу... Вучић Бранислав Вучко
_________________ 1.If in doubt , flat out ! 2.A true soldier fights not because he hates what is in front of him, but because he loves what is behind him.
|