banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Dec 2025, 07:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2054 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 99, 100, 101, 102, 103
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Nov 2025, 20:51 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Očekujem direktno uključenje 28.brdske leteće brigade iz Malme-a, da opravda laži kao istinu.

@borik bl .... ima li te?

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2025, 21:07 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
jedan od svjedoka i vesna pešić koja je za pjescanik izjavila

"Negde u julu 1994, u želji da se solidarišemo sa građanima koji su živeli u nemogućim uslovima – bez struje, hrane i pod svakodnevnim snajperima sa Pala – u grupi od devet beogradskih mirovnjaka posetila sam Sarajevo"

ameri dali srbima snajper koji tuce preko 20km..

Vrh

PostPoslato: 30 Nov 2025, 19:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Slika

Slika

Slika

(Не)знани хероји. Отргнимо их од заборава кад год можемо.
Вјечна слава Стевану и Ради.

Vrh

PostPoslato: 03 Dec 2025, 21:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Maj 2018, 11:37
'92, pocetak rata: sranje malo u Kljucu, odmah zatim mnogo vece na Jajcu, prve pogibije, prve granate, skola raus, nas djecu salju na selo, onda velika tragedija: zasjeda i pogibija do 30-ak vojnih i civilnih policajaca i jos 20+ zarobljenih, citavo ljeto samo o tome prica grad, restrikcije od po 20 dana, Jajce I i II u blokadi, Bocac i dalje fercera.. (E da:-znali smo za restrikcije od po 40 dana u BL, mi smo poslije operacije 'Jajce' bili ipak privilegovaniji, struja je dolazila cini mi se skoro svakih 7 dana, samo naravno bilo je i lokalnih privilegija, u mom stambenom naselju u mojoj zgradi struja je uvijek stizala posljednja, druga naselja i okolne zgrade uvijek prije nas dobijale, neke cak i na svaka 3-4 dana, poenta:-zgrade i naselja koja su imali svoje ljude ili vise uposlenika u E-distribuciji, vjerujem da je tako i kod vas bilo).

Našao sam ovaj post u temi o BL u devedesetim... o kome se slučaju i zasjedi piše ovdje

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2025, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka

PIB je napisao:
'92, pocetak rata: sranje malo u Kljucu, odmah zatim mnogo vece na Jajcu, prve pogibije, prve granate, skola raus, nas djecu salju na selo, onda velika tragedija: zasjeda i pogibija do 30-ak vojnih i civilnih policajaca i jos 20+ zarobljenih, citavo ljeto samo o tome prica grad, restrikcije od po 20 dana, Jajce I i II u blokadi, Bocac i dalje fercera.. (E da:-znali smo za restrikcije od po 40 dana u BL, mi smo poslije operacije 'Jajce' bili ipak privilegovaniji, struja je dolazila cini mi se skoro svakih 7 dana, samo naravno bilo je i lokalnih privilegija, u mom stambenom naselju u mojoj zgradi struja je uvijek stizala posljednja, druga naselja i okolne zgrade uvijek prije nas dobijale, neke cak i na svaka 3-4 dana, poenta:-zgrade i naselja koja su imali svoje ljude ili vise uposlenika u E-distribuciji, vjerujem da je tako i kod vas bilo).

Našao sam ovaj post u temi o BL u devedesetim... o kome se slučaju i zasjedi piše ovdje

Može li link od ove teme .... da pročitam širi kontekst? Pa možda i odgovorim.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2025, 15:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Vjerovatno ovo

https://mrkonjic-grad.rs/lat/novost/111 ... olicajcima

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2025, 18:58 
Početnik
Početnik

Koliko smo tih zasjeda zijanili te 1992.
Žepa, mislim da su bile 2 u okolini Foče, mislim da je Banj Brdo bilo 1993, pa onda i ova...
O Glodjanskom brdu i tom nesretnom masakru da ne pišemo ponovo...

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2025, 19:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
O, pa bilo je i 1991. sa JNA na umrlu tadašnjom......
Žepa je te 1992. koliko čujem bila greška i vodećeg oficira. Kolega koji je proučio slučaj kaže da je do njega i želje da se probije do releja....

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2025, 20:32 
Početnik
Početnik

Žepa je bila fijasko po svakoj stavci ... od komandira, standardnog našeg javašluka pa onda i gluposti tj. naivnosti.
Ja ne znam da li smo mi negdje njima postavili takvu klopku... nešto najbliže tome je bila UNA 95.

Vrh

PostPoslato: 04 Dec 2025, 21:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Rivaldinho je napisao:
Slika

Slika

Slika

(Не)знани хероји. Отргнимо их од заборава кад год можемо.
Вјечна слава Стевану и Ради.

Samo bih dodao par rijeci o pokojnom Stevi Popovu. Uz njega je skoro uvijek bila ista posada koja se ovde ne pominje,koji su podnijeli strahovit teret.
Ispravka jedino nije letio jatovu 707 ,nego tkz "kikasa" avion koji je prisilno spusten na Pleso a bio je pun oruzja za zng i mladu Hrvatsku demokraciju. Tadasnji rv jna nije imao pilote za 707 nego su ih "uzimali" od jat. Svi tadasnji jatovi piloti su imali i cinove u jna,a Popov je tad vec bio veteran sa ogromnim naletom. A kako je sam znao reci pilotirao sam svim sto moze da leti od jedrilice ,padobrana pa do boinga.
Pocivaj u miru.

Vrh

PostPoslato: 05 Dec 2025, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Kikas. Tamnosivi teretni Boeing 707.
Zaplijenjen u Zagrebu, bio u vlasnistvu Madjara Kikasa, trgovca oruzjem.

Letio 92' i iz Sarajeva i iz Banjaluke.

Popovu nek je slava i hvala.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2025, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46

E, ово је већ нешто занимљиво! Поготово у контексту дешавања у Сребреници.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2025, 21:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Dukke je napisao:
Kikas. Tamnosivi teretni Boeing 707.
Zaplijenjen u Zagrebu, bio u vlasnistvu Madjara Kikasa, trgovca oruzjem.

Letio 92' i iz Sarajeva i iz Banjaluke.

Popovu nek je slava i hvala.

Kikaš nije bio nikakav Mađar nego Hrvat, u Tesliću mu živio brat...

Citiraj:
Anton Kikaš, ugledni kanadski građevinski poduzetnik, bio je vrlo aktivan u hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. Rođen je 1941. u hercegovačkom selu Bijakovići, djetinjstvo i mladost proveo je u Kaknju i Sarajevu, a u Zagrebu je diplomirao na Geodetskom fakultetu.

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2025, 21:24 
Stara kuka
Stara kuka

PIB je napisao:

U Monografiji 1.bVP 1.KK VRS "Birani da budu najbolji" je opisan ovaj događaj.
Neću detaljisati ali šira lokacija je Gola planina kod Mrkonjić grada u blizini sela Šebezi kod Bareva. Zadatak je bio da se presječe put ubačenoj diverzantskoj grupi (koja je primjećena) koja je "navodno" imala zadatak da napadne/zauzme/ošteti ili uništi HE Bočac. Krajnji lijevo su bili pripadnici vojne policije iz Drvara (tada još uvijek nije formiran korpus u Drvaru) i cijenim da su ti vojni policajci bili iz neke od brigada ili tadašnje 30.Divizije, sredinu su držali vojni policajci iz 5.bVP Banjalučkog korpusa JNA a desno civilna policija iz Mrkonjić grada. Prilikom formiranja odbrane bilo je predloženo od strane komandira naše jedinice da se svi izmješaju radi lakšeg prepoznavanja ako dođe do pucnjave ali civilna policija je to odbila.
Uglavnom pred zoru pripadnici 5.bVP su uočili i pustili blizu svojih položaja ubačene diverzante i započela je borba koja se brzo završila jer su se oni povukli, ali su vrlo brzo napali na desnom krilu civilnu policiju koja je recimo tako bila uhvaćena na iznenađenje. Predio koji je branjen je šumovit i brdovit a položaji između 5.bVP i civilne policije su bili udaljeni oko 2km. Moji saborci su vrlo brzo uspjeli doći do položaja gdje je bila civilna policija ali je nažalost sve već bilo gotovo. Zatekli su 18 izmasakriranih leševa, jednog teško ranjenog koji je prebačen u bolnicu (preživio je) i jednog koji je izbauljao iz šume dezorjentisan govoreći da je zarobljen ali da je uspio pobjeći. Taj koji je pobjegao je tvrdio da ima još živih i zarobljenih koji su odvedeni u nepoznatom pravcu.
Činjenica je sledeća da od ubijenih i izmasakriranih samo je jedan uzvratio vatru iz svog PM kraj kojeg su pronađena dva prazna okvira i treći puni koji nije bio ubačen u PM.
Nije poginuo niti je ranjen ijedan vojni policajac, nastradali su civilni policajci.

Pokojni Krol je bio učesnik ovog događaja, kojeg mi je svojevremeno detaljno ispričao. I pri njegovoj ispovjesti koja je tonski zabilježena za neka buduća pokoljenja, meni nije bilo dobro. Koliko zbog pogibije , još više zbog ponašanja popa u Krupi i civilnoj vlasti u BL i Mrkonjić gradu. A to je već neka druga priča.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 2054 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 99, 100, 101, 102, 103

Sva vremena su u UTC [ DST ]