banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Jul 2025, 17:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 187 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jan 2024, 11:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
mirdza je napisao:
Pametni ljudi tvrde da nije bilo obučene posade za M-84. Zato se M-55 bolje pokazao.

Svako može biti pametan nakon 30 i kusur godina, ali nisi u pravu bar za one posade tenkova koje sam sretao i sa kojim sam sarađivao. Bilo ih je obučenih ali nisam siguran da ih je bilo dovoljno. Tenk M-84 je ušao u operativnu upotrebu 1984. a to je samo 7 godina prije sukoba na teritoriji SFRJ. Mislim da JNA nije stigla osposobiti dovoljno posada. Činjenica jeste da je M-84 bio malo više "osjetljiv" na nenježno rukovanje.
T-55 je bio radni konj i bilo je dovoljno obučenih posada.

Vrh

PostPoslato: 10 Jan 2024, 14:31 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Upravo o tome govorim - falilo je ljudi i vremena. Sjećam se kad je jedan poznanik govorio da nisu znali da koriste dobar dio funkcija koje je M-84 posjedovao.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2024, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Негдје сам нашао да је Владо Ивановић рекао како су на тестирању са 2 километра из покрета са типа 40 км/х погодили покретну мету, али "морао си знати које дугмиће да стиснеш".
Усвајање софистицираних технологија уопште није једноставно, ни у производњи, ни у примјени. Мора да буде штуцања и дјечјих болести, а што рекосте, времена је било мало. Чини ми се да је то био најсложенији пројекат домаће војне индустрије, до тада. Једино га је "Нови Авион" могао престићи по сложености и цијени.

Ево пар занимљивих страних мишљење о 84-ци: https://www.quora.com/How-good-or-bad-i ... f-that-era
Иначе сам се начитао свакаквих прича по нет коментарима, од хвалоспјева како је надмашио Абрамсе у брзини и гађању, до тога да је су били смеће, да су се кварили, да су композити били лоши и да су их Ирачани прочепљали 72-кама (званично, ниједан дуел се није десио)...

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2024, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Рачунам да би ово ваљао сагледати.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2025, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2025, 19:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Добар видео од њих, као и увијек. А Вихор... фенси изгледа, али данас би то био тек још један олимпијски бацач куполе, тако да и боље што није успио. Сва муниција унутра, један степен преноса за вожњу уназад... Занимљиво да су се одлучили за превазиђену варијанту композитног оклопа са кварцним/керамичким уметком, тако да ни сприједа не био био баш нека јуначина, брзо би га вријеме прегазило. То су први Руси убацили још на Т-64, али као што у видеу рекоше, у вријеме развоја Вихора су већ у свијету кориштена другачија рјешења.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2025, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Odgledao sam video do kraja, a znajući kako i koliko je puta promjenjen projekat Kapela (što sam opet saznao divaneći sa Vladimirom Ivanovićem) siguran sam da bi možda nulta ili eventualna prva serija Vihora imala ovo rješenje kupole, ali da bi u drugoj seriji kao i na modifikacijama M-84 se radila ugradnja drugog rješenja kupole (da ne kažem naprednije). Siguran sam da je VTI kao i livnice čelika na teritoriji SFRJ pratile nove metologije i da recimo Ravne na Koroškem livnica ne bi imala problem da napravi bolje oklopljenu kupolu. Stručnjaka koji su bili žednji znanja i novih tehnologija u vojnim pogonima širom SFRJ nije nedostajalo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 187 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Sva vremena su u UTC [ DST ]