banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Apr 2025, 23:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1968 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 95, 96, 97, 98, 99
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Mar 2025, 16:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 16 Jul 2018, 17:38
motozeljo je napisao:
kaw_liga je napisao:
Rivaldinho je napisao:
_зока je napisao:
Pitanje kakvim informacijama je "hranjen" tj šta mu je KOS slao. Ne mora biti nesposoban, dovoljno je da bude neinformisan ili dezinformisan. Pa jasno je da državnom vrhu nije bilo u interesu ni da se rat zaustavi, niti da se država sačuva.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Наводно, кад је дошао у Београд, блиједо су га погледали "Ти си жив?!".
Човјек је остављен на цједилу, то јесте чињеница. Као што мислим да је чињеница да се у тој ситуацији није добро снашао, при чему наравно не мислим на жртвовање војника јер војнички не би донијело вјероватно ништа, већ је "онеспособио" опрему на основни начин по П.С. (ако и то) и што рече човјек горе, вјероватно чекао да запали за БГ.

veteran 1987 je napisao:
munja.alex je napisao:
Nije izdajnik dok se ne dokaže. Ali da je nesposoban, to je definitivno. Mora se shvatiti mentalitet tadašnjih guzonja u JNA. Vojnici su služili za seljenje i pravljenje vikendaji po Jadranu. Navikli samo da naređuju. Isti taj Trifunović ne bi znao, a ni htio sam da ubaci npr. bombe u kupolu tenka. Njemu je u glavi bilo da što prije zapali za BG, tamo ga čeka veliki stan i pare....

Jako dobar opis vecine starjesina u JNA, pogotovo onih visih.
Ali ako je ista olaksavajuca okolonost to je da vi ne mozete ni zamisliti okolnosti tog vremena.
Vecina ostavljena od vise komande prepustena sama sebi a oni nisu nauceni na to. Drugo to je vrijeme takvog rasula, dezorjentisanosti, izdaje, da me cudi da ih se vecina nije snasla.

Генерал Младић, један тренутак у рату. Спремна акција, али киша лије као из кабла. Војници се жале. Младић излази из објекта, узима шљем и прилази бурету са водом које је поред. Захвата воду и полива по себи. "Војниче, сад смо исти!".
Није свако за рата...

Meni nikako nije jasno zašto je Mladić forsirao taj istočni pravac Srebrenicu itd dok ovamo padaju velike opštine Glamoč, Drvar, Petrovac,Grahovo ?
Često sam čuo od od bivših vojnika Rsk to kako su ih iz Rs a ostavili na cjedilu i nisu pomagali u obrani Dinare sem neke jadne 9lake Grahovske brigade."Mi smo išli u probijanje Koridora,na Bihaću bili godinama Kupresu a oni sem Vukova sa Vučjaka nisu prešli u pomoc". Čak za vrijeme Bljeska Karadžić izjavljuje da to nije njegov problem i ne destvuje u pomoc sa druge strane Save..Bio sam dijete u to vrijeme sjecam se dobro oluje ali ta priča se uvjek provlači kao izdaja ili po meni više nesposbnost.
Zašto se dozvoljava nakon Kupresa pad Cincara,Šatora, Dinare i ogrmnog teritorija ?
Zanima me vaše viđenje tih događanja.

Pitaj tog svog zašto je Milicija Krajine u zadnji momenat odustala od akcije Breza 94, ko je koga pustio da kroz teritoriju RSK zađu iza leđa našim jedinicama i koja su tri čovjeka iz RSK bila glavna za šverc sa muslimanima?

Još 93 u ljeto se šuškalo o padu RSK i zapadnokrajiških opština, a krajem 1993. su se već crtale karte u Beogradu.

Cilj je bio da se muslimani iz BiH ne povežu direktno sa Sandžakom, što se u konačnici i desilo, postoji tampon zona, zove se Republika Srpska.

Možeš li pojasnit kako je milicija RSK/SVK (jedinice iz banijskog korpusa) odustala od operacije breza 94,ako smo u toj operaciji imali poginulih i uništene tehnike od strane muslimana ?

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2025, 16:24 
Majstor
Majstor

danijell je napisao:
Kako se zove ono veliko vojno skladište kod Knina? E tu su dolazili iz RS kamioni prije Oluje da izmjeste municiju, ali nisu dali pa se vratili s kantama. Da ne budu prazni... Na kraju to neoštećeno ostavljeno HV-u.

Skladište je bilo u selu Kninsko Kosovo.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2025, 17:51 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Sep 2015, 23:44
Ima više tih skladišta u Staroj Straži,Golubiću kraj Krke u Kninu,sjeverna i Južna Kasarna i u Pađenima nedavno je gorjela pa je bilo detonacija nez za tu u Kosovu...O toj operaciji Brezi neznam ništa.Slobodno podjeli svoja saznanja zato služi forum. Znam po pričama da se sad ne ponavljam o izdaji u Bljesku,Zap Krajini itd. Izdaje je bilo i medu samim Krajišnicima daleko od toga da nije.Npr jednu kotu Igla na Dinari su držali za vrijeme Oluje dok nisu vidjeli da su skoro u okruženju jer su se druge jedinice povukle bez rječi.Opšte rasulo uvjek je bilo priča mi ratujemo Kninjani po kaficima Benkovčani bježe mobilizacija 0.Zašto je mobilizacija loša 95e a 45e su svi išli nije ih trebalo loviti po ulici ima puno faktora..Realno dobro smo i prošli tko nas je vodio malo poginulih, sramota po meni za nas velika bez obzira na izdaju.Jedino je Banija osvjetila obraz.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2025, 18:12 
Majstor
Majstor

Što se tiče operacije breza 94 laž je da je SVK odustala od operacije i pustila muslimane iza leđa VRS.
Evo i muslimanskih snimaka iz tog vremena gdje se vide uništeni kamioni sa registracijom SVK od 12:10 minute.

https://youtu.be/l8ILOsHcFMI?si=-gmPpSMmhWtW4vDO

Benkovčani nisu biježali, naprotiv 92 benkovačka mtbr je imala 351 poginulog borca u ratu i preko 600 ranjenih.Brigada s najviše poginulih u SVK u ratu.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2025, 19:10 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Nikog nisam optužio da je bježao, ....... i ne želim da pričam više o tome ....... postoji knjiga koju su odštampali gdje sve piše. Desilo se što se desilo, bolje ne načinjati uspomene.

Vrh

PostPoslato: 16 Mar 2025, 20:06 
Majstor
Majstor

Napiso si da je SVK odustala od operacije breza 94 i pustila muslimane iza leđa VRS.Ko je odštampo knjigu i kako se zove knjiga ?

Vrh

PostPoslato: 21 Mar 2025, 11:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
Poslao sam ti PP.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2025, 14:00 
Majstor
Majstor

Operacija pauk.Pogled s muslimanske strane.
https://youtu.be/vCzrXuB8SyM?si=ROB5cNpJUrKx3cwa

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1968 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 95, 96, 97, 98, 99

Sva vremena su u UTC [ DST ]