banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 15 Feb 2025, 01:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1948 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 94, 95, 96, 97, 98
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Jan 2025, 17:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Meni isto nije jasno zalaganje za neko žrtvovanje tog ostatka garnizona. Samo mi je jasno da se trebalo malo više prije predaje napraviti na onesposobljavanju sredstava. Žrtvovanje ljudi (besciljno ili ne) više naginje sovjetskoj školi. Ratovi se vode tako da što manje imaš svojih gubitaka uz što više neprijateljskih, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2025, 18:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Sjećam se priče mog pokojnog Ćaće. Položaj na Strugu, početak 1991., i komandant (oficir JNA) komentariše da nije puno ako pogine ~120 ljudi na čuvanju pozicije. Inače, bili su opkoljeni dva tri dana, a Stari se vratio sa ratišta sa pritiskom 240...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2025, 19:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
_зока je napisao:
Pitanje kakvim informacijama je "hranjen" tj šta mu je KOS slao. Ne mora biti nesposoban, dovoljno je da bude neinformisan ili dezinformisan. Pa jasno je da državnom vrhu nije bilo u interesu ni da se rat zaustavi, niti da se država sačuva.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Наводно, кад је дошао у Београд, блиједо су га погледали "Ти си жив?!".
Човјек је остављен на цједилу, то јесте чињеница. Као што мислим да је чињеница да се у тој ситуацији није добро снашао, при чему наравно не мислим на жртвовање војника јер војнички не би донијело вјероватно ништа, већ је "онеспособио" опрему на основни начин по П.С. (ако и то) и што рече човјек горе, вјероватно чекао да запали за БГ.

veteran 1987 je napisao:
munja.alex je napisao:
Nije izdajnik dok se ne dokaže. Ali da je nesposoban, to je definitivno. Mora se shvatiti mentalitet tadašnjih guzonja u JNA. Vojnici su služili za seljenje i pravljenje vikendaji po Jadranu. Navikli samo da naređuju. Isti taj Trifunović ne bi znao, a ni htio sam da ubaci npr. bombe u kupolu tenka. Njemu je u glavi bilo da što prije zapali za BG, tamo ga čeka veliki stan i pare....

Jako dobar opis vecine starjesina u JNA, pogotovo onih visih.
Ali ako je ista olaksavajuca okolonost to je da vi ne mozete ni zamisliti okolnosti tog vremena.
Vecina ostavljena od vise komande prepustena sama sebi a oni nisu nauceni na to. Drugo to je vrijeme takvog rasula, dezorjentisanosti, izdaje, da me cudi da ih se vecina nije snasla.

Генерал Младић, један тренутак у рату. Спремна акција, али киша лије као из кабла. Војници се жале. Младић излази из објекта, узима шљем и прилази бурету са водом које је поред. Захвата воду и полива по себи. "Војниче, сад смо исти!".
Није свако за рата...

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2025, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Rivaldinho je napisao:
_зока je napisao:
Pitanje kakvim informacijama je "hranjen" tj šta mu je KOS slao. Ne mora biti nesposoban, dovoljno je da bude neinformisan ili dezinformisan. Pa jasno je da državnom vrhu nije bilo u interesu ni da se rat zaustavi, niti da se država sačuva.

Човјек је остављен на цједилу, то јесте чињеница. Као што мислим да је чињеница да се у тој ситуацији није добро снашао, при чему наравно не мислим на жртвовање војника јер војнички не би донијело вјероватно ништа, већ је "онеспособио" опрему на основни начин по П.С. (ако и то) и што рече човјек горе, вјероватно чекао да запали за БГ.

veteran 1987 je napisao:
munja.alex je napisao:
Nije izdajnik dok se ne dokaže. Ali da je nesposoban, to je definitivno. Mora se shvatiti mentalitet tadašnjih guzonja u JNA. Vojnici su služili za seljenje i pravljenje vikendaji po Jadranu. Navikli samo da naređuju. Isti taj Trifunović ne bi znao, a ni htio sam da ubaci npr. bombe u kupolu tenka. Njemu je u glavi bilo da što prije zapali za BG, tamo ga čeka veliki stan i pare....

Ali ako je ista olaksavajuca okolonost to je da vi ne mozete ni zamisliti okolnosti tog vremena.
Vecina ostavljena od vise komande prepustena sama sebi a oni nisu nauceni na to. Drugo to je vrijeme takvog rasula, dezorjentisanosti, izdaje, da me cudi da ih se vecina nije snasla.

Генерал Младић, један тренутак у рату. Спремна акција, али киша лије као из кабла. Војници се жале. Младић излази из објекта, узима шљем и прилази бурету са водом које је поред. Захвата воду и полива по себи. "Војниче, сад смо исти!".
Није свако за рата...
Osnovni način po PS mi je objasnio otac , kojem je to struka, a sastoji se iz toga da se "rascvjeta" cijev topa, uništi motor i unutrašnjost kupole po pitanju elektronike. Ako su tenkovi imali borbene komplete, a morali su, makar njih par, to je bilo moguće. Onda ni 10 ĐĐ iz Sl. Broda ih ne bi skrpili da se pojave u roku od koji dan na ratištu.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2025, 11:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 16 Jul 2018, 17:38
Drinska eskadrila.
https://youtu.be/h1JzpECfJ28?si=P66l_U1b4HUTfkiR

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2025, 11:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nebo nad Bijelovarom.
https://youtu.be/vS5N-7NGGic?si=lXOczslbRvdGjaGZ

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2025, 11:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

filozof sa vrbasa je napisao:
Ja ipak mislim da bi tns plan o napadu na Mađarsku mogao promjeniti stvari. SSSR se ne bi raspao već bi sa milion tenkova došli da brane Mađarasku, oni bi upali u Sloveniju i Hrvatsku i rješili bi i naš problem, a zapadna Evropa bi imala milion tenkova pred vratima.

Zašto napadat drugu državu,kad su postojale i jednostavnije opcije ?! Npr.stupit sa Slovencima u kontakt,i izvršiti proboj iz Varaždina u Sloveniju i predat sve Slovencima.
Poznavajući Slovence znam da hrvati od njih ne bi dobili ni čačkalicu,a kamoli tenk.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2025, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 24 Mar 2015, 20:12
munja.alex je napisao:
Rivaldinho je napisao:
_зока je napisao:

veteran 1987 je napisao:
munja.alex je napisao:

Није свако за рата...
Osnovni način po PS mi je objasnio otac , kojem je to struka, a sastoji se iz toga da se "rascvjeta" cijev topa, uništi motor i unutrašnjost kupole po pitanju elektronike. Ako su tenkovi imali borbene komplete, a morali su, makar njih par, to je bilo moguće. Onda ni 10 ĐĐ iz Sl. Broda ih ne bi skrpili da se pojave u roku od koji dan na ratištu.

Slažem se donekle sa Munjom, postoji više načina da se onesposobi tenk i to ovim redom motor, nišanska sprava i cijev. T-55 nije imao puno elektronike ali to je nebitno u ovom trenutku. Bilo je i najmanje 15 tak komada M-84 u raznim verzijama koje su na kraju završili u Kuvajtu, ali prije toga su po predaji kasarne sejali smrt JNA vojnika. Kako onesposobiti tenk svaki vojnik tenkista zna a kamoli mlađi oficir.

Tepić je odlučio da digne u vazduh skladište jer nije vidio drugi izlaz i imao je jednu manje nepoznatu u odnosu na Trifunovića. Imao je premalo vojnika da pruži iole ozbiljniji otpor i koliko znam ranije je izvukao porodicu van Hrvatske.

Trifunović je imao dovoljno vojnika da brani kasarnu i vjerujem dovoljno municije samo nisam siguran u voljni momenat. Dalje, porodica mu je bila u Hrvatskoj i vjerujem da je i njihov život bio plod ucjene i dogovora da ne uništi tehniku u dovoljnoj mjeri da ona bude trajno onesposobljena. Naravno spasio je živote vojnika ali koliko ih je poginulo od tehnike i mts zarobljenih u kasarni. I još nešto tražio sam još podatak da vidim kad je Trifunović preuzeo komandu nad 32.Varaždinskim korpusom i nisam našao ali nisam baš siguran da je imao dovoljno vremena da organizuje izvlačenje tehnike na poligone oko Varaždina a kamoli dalje.

Ja poznajem oficira, potporučnik tada, koji je držao u blokadi jedno mjestašce u Sloveniji mjesec dana nakon povlačenja JNA iz Slovenije a pametnom taktikom je spasio tri karaule i sve vojnike sa istih kao i sva MTS sa istih. Niko ni ranjen a kamoli da je neko poginuo iako je imao izdaju od svojih podčinjenih a viša komanda ga je "zaboravila". Nakon saznanja da se nije predao svi su evakuisani helikopterima ali su i "guzonje" iz tog mjestašceta bili u istim. Tek kad je evakuacija završena "guzonje" su izbačene iz helikoptera negdje u Hrvatskoj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1948 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 94, 95, 96, 97, 98

Sva vremena su u UTC [ DST ]