Svaki kameni blok visok je oko 2 metra, neki dugi i po 5 metara, teški nekoliko tona. Pa sada se zamislimo uz tehniku koja je bila u to vrijeme poznata i korištena, trebalo je odvaliti takav blok kamena, obraditi ga, od kamenoloma do čamca prevesti, zatim ga po nabujaloj rijeci prevesti do najbližega mjesta gradilištu piramide, pa onda istovariti, dovući do same građevine i postaviti na odgovarajuće mjesto na njoj.

Sama , najvišlja od njih, Keopsova piramida, ima u sebi 2.500.000 (dva miliona petsto hiljada) kamenih blokova. Koliko truda za to, ljudskih žrtava, koliko energije da se sagradi, da bi netko u njoj imao zagrobni život, odnosno prelazak iz jednoga u drugi život. Građevina u pustinji od 145 metara visine. 145 metara muka, napora, sakaćenja i smrti mnogih ljudi. Tragedija porodica, plemena, naroda.Vrijedno li je to sve toga?

Životni putevi doveli su me i do toga mjesta. Do piramida. Gledao sam ih, divio se graditeljskom umjeću ljudi koji su je gradili, razmišljanjima "inženjera" koji su je projektovali, nadzirali gradnju, radili inovacije u gradnji ne bi li sagradili piramide. Koliko su nepoznanica pri tome u hodu riješili.

Na vrelom suncu (temperatura u hladu je bila 41 stupanj Celzijusa) polako sam obilazio ta čuda ondašnjega graditeljstva. Opipavao sam kamen da se uvjerim da li je to stvarno kamen, prilazio blizu radi usporedbe visine kamena sa svojom visinom, koracima mjerio poveće gromade. Veličanstveno, impoznatno, zastrašujuće . . .

Gaza, kako se taj predio Kaira zove, prepuna je piramida. Šetajući među njima upitao sam se koliko je boli ovdje zadano, koliko patnji, koliko nevolja i jada. Da li je više bilo nesreća ili sreća.

U tome razmišljanju pomalo postadoh svjestan i okoline koja me okruživala, a koju u prvi mah nisam uočavao. Okoline koja me zgrozila, zaprepastila, ali zbog koje i pišem ovu pričicu.

Tako vrijedne povjesne građevine dužni smo svi čuvati, paziti, ne oštećivati. Okolinu njih držati čistom, nas samih radi, turista koji dolaze u pohode, ali i u spomen svih graditelja koji su životom platili izgradnju objekata - piramida.
Kultura od prije 4.500 godina kao da je zamrla, kao da se izgubila, nestala. Ostalo je nešto što me zgražalo.
Na tome, za sve na svijetu svetom lokalitetu ljudskih ruku, sami domaćini pokazaše svoju nekulturu, svoj prezir prema tradiciji, kulturi svojih predaka, prema samima sebi. Umjesto da zaštite okolinu, da je održavaju čistom, oni je zanemariše.
Na cijelom lokalitetu ne postoji koš za smeće, smeća posvuda, plastičnih boca također. Uokolo se jašu deve i konji, po tlu njihovoga izmeta koji se raspada na vrelini sunca, smrad, haos.