O zaprašivanju iz vazduha se prvi put počelo govoriti tokom rata 92-95. Kružile su paranoične priče kako nas "Amerikanci zasipaju nečim iz vazduha". Sjećam se kako je jedne ratne zime zavladala epidemija veoma gadnog kašlja, ja sam pokupio tu zarazu, sjećam se da su me napadi nekontrolisanog kašljanja budili iz sna nekoliko mjeseci. Pričalo se da je ta bolest stigla "odozgo". Nakon uspostavljanja zone zabranjenog leta koristio sam priliku da, kao pravi aviation spotter, redovno posmatram NATO avione... samo jednom sam vidio avion kako nadlijeće BL (sjećam se scene k'o da je juče bilo, Panavia Tornado u niskom preletu) i ispušta mlaz nečega - ne iz motora, već ispod krila... ali to je trajalo svega par sekundi i trag se brzo raspršio.
Nakon rata sam imao priliku da posmatram crnogoričnu šumu na planini Vitorog, gdje su se stabla osušila u pojasu širine 15ak metara i dužine nekoliko kilometara ravne linije. Uzrok: napad potkornjaka. Očigledno je da su potkornjaci izbacivani iz letjelice koja je prelijetala tu dionicu...
Priče o korišćenju aviona i ostalih letjelica za raspršivanje bioloških agenasa nad neprijateljskom teritorijom sasvim sigurno imaju utemeljenje u realnosti... ali narode, mislim da je priča o chemtrailsima otišla predaleko... Npr. ovo:
Citiraj:
Normalne mlaznice nastaju od izduvnih gasova izbačenih iz turbina avionskih motora. One se na visini preko 10000 metara pretvaraju u ledene kristale i normalno se mogu održati u vazduhu najviše 20 minuta.
Ovo jednostavno nije istina i nikako mi nije jasno kome je u interesu da plasira ove priče. Npr. postoje fotografije iz perioda II svj. rata gdje se vide kondenzacijski tragovi koji dugo ostaju na nebu. Otkud sad to, ako chemtrails postoje u zadnjih 10-ak godina. Mogu reći da još od djetinjstva posmatram avione i svakakvih kondenzacionih tragova je bilo oduvijek (osim u periodu rata, kad je bilo jako malo preleta). Koliko dugo će trag ostati na nebu zavisi od gomile atmosferskih uslova i njihovih bezbrojnih kombinacija. Npr. ako je mirno anticiklonalno vrijeme s relativno mirnim gornjim slojem troposfere, kondenzacioni tragovi mogu ostati na nebu satima bez raspršivanja. S druge strane, ako ciklon nailazi i smjenjuje anticiklon, to će prvo postati vidljivo u višoj troposferi zbog nailaska toplijeg vazduha koji se "penje" uz hladnu anticiklonsku masu s višim pritiskom, polako je gurajući ispred sebe, što prouzrokuje fenomen raspršivanja i razvlačenja kondenzacionog traga i njegovo pretvaranje u tvorevine slične cirusnim oblacima.
Jednom sam napisao sve ovo na jednom conspiracy forumu i doživio neviđeno pljuvanje od strane ljudi koji se hvale kako imaju "otvorene oči" i kako "misle svojom glavom" itd. Još jedna stvar: ljudi koji prate "chemtrails" su se dosjetili da broje i bilježe njihove pojave širom svijeta i da broje avione koji učestvuju u njihovom stvaranju. Ispostavilo se da bi za stvaranje tolike količine chemtrailsa bila potrebna gomila aviona, ne sjećam se tačnog broja ali radi se o stotinama ili hiljadama letjelica, što znači da je potrebna logistika za njihovo održavanje, aerodromi, prateća industrija, remontni zavodi itd. itd. Naravno, ubrzo su shvatili da je nemoguće da bilo ko na svijetu ima toliku količinu operativnih aviona i prateće logistike skrivenih od očiju javnosti... ali se rješenje nametnulo samo po sebi: "to zapravo nisu avioni, već leteći tanjiri koji polijeću iz podzemnih baza ili dolaze from outer space, a imaju neku vrstu cloaking uređaja pomoću kojeg izgledaju kao obični mlazni avioni"
Mislim stvarno, šta više reći...