banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 08:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
Ovo je reakcija na obični sarkazam, prepun alegorije i etnografskih metafora:
Citiraj:
Na kojoj temi se može poručiti manitom govedu da se napuši kurca provincijskog, onog seljackog?

Jedan primjer nezrelosti i nekulture, karakteristican za ruralna i manje urbana područja, no naravno, slične pojave imamo i u gradovima.

Ipak, ovde bih se pozabavio jednim drugim fenomenom.
Život u provinciji često proizvodi ljude sa kompleksima ili određenim stepenom socijalne disfunkcionalnosti. Uzrok tomu možemo tražiti u nespremnosti ega da na liniji jednog identiteta uravnoteži različite identifikacije, a koje su mahom proizvod želja nastalih kao posljedica konzumerizma i potrosackog mentaliteta nametnutog kroz medije i javnu riječ. Kraće, radi se o nesposobnosti da se sagleda šira realnost današnjeg savremenog društvenog konteksta, a s tim u vezi rastu i frustracije.

Manifestacije tih poremećaja i neuroza možemo vidjeti svakodnevno, a na najnizem levelu dijaloga ja sam to okarakterisao kao "retorički borbeni duh" ili nespremnost na dublje promišljanje ili humor/sarkazam ili čak šalu na vlastiti račun, nego se odmah ide u kost, kao Ilija Zmaj, "nesh na' da me" i to je ta logika djelovanja.
Interesantan je to fenomen koji sam zapazio kod mase provincijalaca i ruralaca, a zapaženje iznosim bez namjere da uvrijedim zdrave jedinke iz tih sredina.

Imate li slična iskustva i zapažanja?

P.S. Možete prebaciti temu na psihologiju i prilagoditi naslov ako vam se čini neadekvatan :)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2011, 19:09
Generalizuješ.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

GialloRosso je napisao:
Generalizuješ.

Moguće, no imam osnove, mnogo sam u kafani i pratim te dijaloge

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
U ovom mom kraju blizu grada kažu da svaka budala ima svoje veselje i ja se slažem s tim.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Ljebe sutrašnji

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Нова Варош je napisao:
Ljebe sutrašnji

:lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Mar 2007, 22:19
Pa u provinciji nema prostitucije,otimanja torbica zenskim na ulici,bronx.a(mejdan) dilanje droge minorno,a vidjeti da dodje cikrus je cudo bozije I tak to.Ne samo to,nego nema lakih poslova vecinom poljoprivreda,sumarstvo I tu se covjek cjeni po snazi u ruci.E sad kad se seljak (farmer) isfura normalno da kraci fitilj ima onaj ko radi teze poslove,cak ni djevojke nisu tog postedjene,nemaju se gde promovisat,nema privatnih fakulteta
Mislim da se to posebno odnosi na hercegovinu tu je jedinih 5% neplodne zemlje istorijski gledano posle Grcke tu se prvo hajducija prosirila.Slicno kao I terorizam to sve siromastvo gura,ako im podjelis milione tamo vidjet ces brzo kako se ljudi emacnipuju,ovako nije samo sta cu jesti,ima tu I platit racune ovo_ono npr banalni primjer broj laznih penzija zna.se gde najveci,slicno je I sa prevarama ziranta

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ja ne znam sta ovde pise, al' ako je pisanje po turcinu i derventi .. podrzavam :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 14:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
:lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

V@nja je napisao:
Ja ne znam sta ovde pise, al' ako je pisanje po turcinu i derventi .. podrzavam :lol:

:lol:
Hvala Veliki vođo :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol: Vas sam i očekivao

Nego, je l' znade da je dizel pojeftinio, sad se za pinkaru možete i vratiti kući :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

:cat:
djordjevet je napisao:
Pa u provinciji nema prostitucije,otimanja torbica zenskim na ulici,bronx.a(mejdan) dilanje droge minorno,a vidjeti da dodje cikrus je cudo bozije I tak to.Ne samo to,nego nema lakih poslova vecinom poljoprivreda,sumarstvo I tu se covjek cjeni po snazi u ruci.E sad kad se seljak (farmer) isfura normalno da kraci fitilj ima onaj ko radi teze poslove,cak ni djevojke nisu tog postedjene,nemaju se gde promovisat,nema privatnih fakulteta
Mislim da se to posebno odnosi na hercegovinu tu je jedinih 5% neplodne zemlje istorijski gledano posle Grcke tu se prvo hajducija prosirila.Slicno kao I terorizam to sve siromastvo gura,ako im podjelis milione tamo vidjet ces brzo kako se ljudi emacnipuju,ovako nije samo sta cu jesti,ima tu I platit racune ovo_ono npr banalni primjer broj laznih penzija zna.se gde najveci,slicno je I sa prevarama ziranta

:cat:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Nego, je l' znade da je dizel pojeftinio, sad se za pinkaru možete i vratiti kući

I sendvic pojest usput :lol:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
:lol: Vas sam i očekivao

Nego, je l' znade da je dizel pojeftinio, sad se za pinkaru možete i vratiti kući :D

Na tebe ne vredi ni toalet papir potrositi, a kamo li marku za gorivo

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Šako ti si vazda na udaru na forumu, ako ne tuče ajvarka, tuče taškelaci s vraćanjem™ novca, kad taško ohane manitu se natovari :( :(

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Maj 2008, 14:32
djordjevet je napisao:

Slika

I tak to.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Нова Варош je napisao:
Šako ti si vazda na udaru na forumu, ako ne tuče ajvarka, tuče taškelaci s vraćanjem™ novca, kad taško ohane manitu se natovari :( :(

Voli da čačka :)

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Mr Jack Lumber je napisao:
[l

Slika

I tak to.

Sve nekako, al da nema prostitucije, odmah sam prestao čitati :D

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ja :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2015, 15:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Нова Варош je napisao:

E moj Ćaća, nije više lako ni seljak biti :-(

Hertz otpada, dakle ostala još trojica :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 70 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]