banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 21 Jun 2026, 03:22 Danas je 21 Jun 2026, 03:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 878 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Dec 2025, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Samo da razjasnimo po ovom istom zakonu, ako koristim unutrašnju traku (vanjska slobodna) , da li se ovaj sto ima STOP smije uključiti u tu vanjsku traku i napraviti mi problem kod idućeg izlaza

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Ako ti nisi započeo prestrojavanje u desnu traku, naravno da se može uključiti. Ako ti vozis 20km/h a on 50km/h on ce biti u mogucnosti da ti napravi problem pri izlazu.
Isto bi se desilo da si na tranzitu u lijevoj traci i neko se ukljuci sa sporednog puta i ide brze od tebe, a ti trebas desno skrenuti. On ima prvenstvo jer je desno, a ti se nisi na vrijeme prestrojio. U oba slučaj ga moraš pustiti.
Kruzni tok je isto što i tranzitni put, samo ide u krug, a ovaj pravo. Pravila su ista.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brate...ta pravila su glupa i treba ih mjenjati. Kako vec neko gore napisa...iz desne trake se uključi za ravno ili desno ,iz lijeve za ravno i lijevo i to je to.

Nisam se prestrojio na vrijeme, kao da nam je kruzni tok od 500m , prestrojim se ranije, dam zmigavac , ovaj sto čeka da se uključi konta da cu se ja iskljuciti na tom izlazu jer sam dao zmigavac i odmah kreće.
Ako ne dam zmigavac već čekam da prodjem taj izlaz,pa onda dam zmigavac..ali ovaj se već uključio i sad mi on smeta u vanjskoj jer nagazio pun gas da se samo uključi u kružni tok, te od njega ne mogu izaći na željeni 3. izlaz.
Nije mi se jednom desila situacija da moram napraviti krug zbog ovoga. Zaključak uvijek udji u vanjsku traku i šta te briga...a to ne želim jer mi je to debilno.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 16:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Vas što govorite desno, pravo i lijevo u kružnom toku treba poslat na Slaviju, pa da vidim gdje ćete se isključit...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 16:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2003, 12:10
<Enter_name> je napisao:
Vas što govorite desno, pravo i lijevo u kružnom toku treba poslat na Slaviju, pa da vidim gdje ćete se isključit...

Bio sam na Slaviji i to prije rekonstrukcije. Nije problem, znam o čemu pričaš.
Nevjerovatno je koliko ste zapeli da objasnite kako kaldrma mora imati fugu i da se ne može živjeti u jednoiposobnom čadoru, a ja tražim dvjesta prasića.
Evo Mr.Speed navodi sve moguće varijante, raspisao se naširoko, a samo pola rečenice je napisao o tačno onome što smo potegli. Sve ja razumijem i poštujem što vi pišete.

Ali slučaj koji smo raspravljali je decidan i jasan: Govorimo o kružnim tokovima u našem gradu i to specifično nekoliko njih sa dvije prilazne kolovozne trake i dva "prstena" u kružnom toku. I to isključivo one koje na ulazu u kružni tok imaju saobraćajni znak sa obaveznim smjerom kretanja o određenoj traci (*ebeni plavi znak sa bijelim strelicama). Kao recimo kružni kod Centruma ili "Tulipani". Rekao sam da nemaju svi kružni tokovi ovakav slučaj sa znakovima i rekao sam da diskutujem samo o ovima koji imaju. Ostali imaju jedino znak o ukrštanju sa ulicom koja ima prvenstvo prolaza, ali to je Mr.Speed potanko objašnjavao.

Dakle, na ulazu u kružni tok stoji znak o obaveznom smjeru kretanja za svaku traku. Za desnu traku stoji da se mora kretati tako da izađe na prvom ili drugom izlazu. Ili ako baš hoćete, desno ili pravo. Izvini Enter, ali u našim slučajevim stvarno jeste desno i pravo, mada sam ja koristio redni broj izlaza u raspravi, a strane u primjeru za običnu raskrsnicu. Ti si Enter napisao :
Citiraj:
Ne baš, u zakonu piše da moraš koristiti krajnju desnu traku ako se isključuješ na prvom ili drugom izlazu, nigdje ne piše da ne smiješ napraviti pun krug u vanjskoj traci.

Ja sam pitao kako može biti da u zakonu piše da nešto MORAŠ, a onda nakon toga konstatacija NE PIŠE DA NE SMIJEŠ. Ako stoji znak (I OPET: AKO STOJI ZNAK!) da nešto MORAM, kako može biti NE PIŠE DA NE SMIJEŠ?! To sam jedino pitao. Ako imam znak koji kaže da se MORAM isključiti na prvom ili drugom izlazu, kako onda gore vi zaključujete da se mogu vrtiti u krug, odnosno proći drugo isključenje, jer, eto, *ebe mi se?! To sam jedino pitao, a vi ste krenuli pričati o tranzitnim putevima, pravilima desne strane, prvenstvu prolaza i svemu ostalom što nisam pitao, samo ne ovo što sam pitao.

Jbte, iznervirah se k'o kreten...

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

<Enter_name> je napisao:
Prolazio i tamo i u Tirani...i nekako mi je cak bilo lakše nego ovdje kod nas. Tamo daš zmigavac čovjek te pusti da se prestrojis, tako i ti pusti nekog drugog. Ovdje kod nas nikad nisam načisto šta će se desiti.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 16:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
ovim što od roditelja ukradu stotine miliona pa njihovoj djeci kupe minibus od 20 000

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 17:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Ja sam pitao kako može biti da u zakonu piše da nešto MORAŠ, a onda nakon toga konstatacija NE PIŠE DA NE SMIJEŠ. Ako stoji znak (I OPET: AKO STOJI ZNAK!) da nešto MORAM, kako može biti NE PIŠE DA NE SMIJEŠ?! To sam jedino pitao. Ako imam znak koji kaže da se MORAM isključiti na prvom ili drugom izlazu, kako onda gore vi zaključujete da se mogu vrtiti u krug, odnosno proći drugo isključenje, jer, eto, *ebe mi se?! To sam jedino pitao, a vi ste krenuli pričati o tranzitnim putevima, pravilima desne strane, prvenstvu prolaza i svemu ostalom što nisam pitao, samo ne ovo što sam pitao.

Jbte, iznervirah se k'o kreten...

Da citiramo član zakona:
Citiraj:
Vozač koji se vozilom uključuje u kružni tok sa više saobraćajnih traka obavezan je koristiti krajnju desnu traku za isključenje na prvom i drugom izlazu, osim ako je saobraćajnom signalizacijom drugačije regulisano.

Da li se negdje spominje da se krajnja desna traka koristi isključivo ako se isključuješ na prvom ili drugom izlazu?
Da li negdje piše da je zabranjeno koristiti krajnju desnu traku za isključenje na n-tom izlazu?
Šta ako se prestrojim iz unutrašnje u vanjsku traku u kružnom toku (dozvoljeno je), šta je onda prvi, a šta drugi izlaz?
U saobraćaju, ako nešto nije zabranjeno - dopušteno je.
Što se tiče te signalizacije, recimo da je nacrtano da se iz desne trake možeš isključiti na prvom ili drugom izlazu, dok se iz lijeve trake možeš isključiti na drugom ili trećem izlazu.
Da li to znači na se ne smijem isključiti na četvrtom izlazu, tj. da praktično napravim polukružno koristeći kružni tok?
Ne vidim što se nerviraš... ako misiš da ćeš time promjeniti način na koji se ljudi ponašaju u kružnom toku - grdno se varaš.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 18:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Различито тумачите исту реченицу.

Возач који се искључује на првом или другом излазу мора користити вањску траку.

Возач који користи вањску траку мора да се искључи на првом или другом излазу.

То су различите ствари.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 18:42 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

dtb_pro je napisao:
Na mali milion lokacija imate saobraćajni znak obaveznog smjera kretanja ili da ne smijete skrenuti u neku ulicu (najčešće jer je ta "zabranjeno u nju" ulica jednosmjerna iz suprotnog smjera). Dakle ili obavezan smjer kretenja, ili zabranjeno skretanje. Nema oba znaka. Ako stoji da moraš pravo, ne možeš skrenuti lijevo nego ideš pravo. Ako stoji zabranjeno skretanje ulijevo, ne možeš skrenuti ulijevo nego opet ideš pravo. Ne trebaju ti oba znaka, jedan podrazumijeva drugi.

Samo jedna opaska, znak za obavezan smjer i zabrana skretanja djeluju da rade istu stvar, ali nisu isti.
Znak obaveznog smjera (onaj plavi sa stelicama) se stavlja kada je skretanje u ulicu nemoguće zbog smjera kretanja (ušao bi u nju u kontra smjeru).
Znak zabrane skretanja (onaj sa prekriženom strelicom) se stavlja kada je manevar "ispravan" (ušao bi u korektan smjer), ali zabranjen (obično je puna linija).

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 20:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
<Enter_name> je napisao:
Samo jedna opaska, znak za obavezan smjer i zabrana skretanja djeluju da rade istu stvar, ali nisu isti.
Znak obaveznog smjera (onaj plavi sa stelicama) se stavlja kada je skretanje u ulicu nemoguće zbog smjera kretanja (ušao bi u nju u kontra smjeru).
Znak zabrane skretanja (onaj sa prekriženom strelicom) se stavlja kada je manevar "ispravan" (ušao bi u korektan smjer), ali zabranjen (obično je puna linija).

Nadvožnjak kod Meridiana, iz pravca Trapista je bio znak zabrane skretanja lijevo koji je zamijenjen obaveznim smijerom (pravo i desno) ali je ulica u koju ne treba skretati dvosmjerna. Kontra tvome objašnjenju.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 20:56 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ja sam napisao šta je namjena kojeg znaka, ne znači da je kod nas svagdje stavljeno kako treba.
I sam si rekao šta je prethodno stajalo, a šta sad stoji.

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 20:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2007, 02:36
Citiraj:
Vozač koji se vozilom uključuje u kružni tok sa više saobraćajnih traka obavezan je koristiti krajnju desnu traku za isključenje na prvom i drugom izlazu, osim ako je saobraćajnom signalizacijom drugačije regulisano.

osim ako je saobraćajnom signalizacijom drugačije regulisano.
Slika
U ovom slučaju je regulisano koji su obavezni smjerovi obe trake.
U ovom kruznom toku nije onda moguće kruzenje. Ako je zastoj, čekaš jer nema kruzenja. Nema produzenje vanjskom na treci ili cetvrti izlaz. Nema iz unutrasnje izlaziti na prvom ili drugom izlazu.

Zakon je karina malo veća, jer osim što ste vas dvojica (dtb_pro i enter) našli da ga tumačite svako po svome (realno svako ima pravo), gdje je problem sa ovim zakonom? Kako jebeni Hans iz Minhena zna, koji zakon je neki čoban sa kupljenom diplomom iz RS napisao ako nema znaka u kruznom toku?
Ako nema znaka, vazi (međunarodno) pravilo desne strane i tacka! A nama je ovo samo još jedan primjer u kakvom društvenom (ne)uređenju mi zivimo....

Vrh

PostPoslato: 22 Dec 2025, 21:03 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ajd da se manemo toga ko je u pravu ili nije, ali valjda svako vozi gledajući šta se oko njega dešava.
Mogu ja znati da sam u pravu 1000%, al kad vidim da majmun vozi po svom nahođenju - naravno da ću popustiti.
Valjda je svima jasno da je za nesreću dovoljna jedna budala... valjda se svi trudimo da mi ne budemo ta budala. Valjda.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2025, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Zar nema posebna tema za kruzne tokove ? Ubiste puru sa tim jbt. Jos sutra neko da vas ovdje pomene :D :D :D jer zatrpavate kvalitetnu temu.

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2025, 05:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ništa im nije sveto

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2025, 16:22 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Po ko zna koji put, seljacima koji parkiraju gdje stignu... samo čekam kad će blokirati cijelu ulicu zato što mu je tu bilo zgodno parkirati.
Vrati se na planinu, pa parkiraj na svojoj livadi u pozi koja ti najviše odgovara... ili se nauči živjeti u gradu.

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2025, 16:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

znači seljazzi su samo sa planina...hvala 8)

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2025, 16:36 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ljevčani su posebna kategorija ;)

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2026, 08:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Nov 2004, 13:31
<Enter_name> je napisao:
Po ko zna koji put, seljacima koji parkiraju gdje stignu... samo čekam kad će blokirati cijelu ulicu zato što mu je tu bilo zgodno parkirati.
Vrati se na planinu, pa parkiraj na svojoj livadi u pozi koja ti najviše odgovara... ili se nauči živjeti u gradu.

Slika

Vrh

[ 878 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]