Hristov je napisao:
Mi
vas da obozavamo i pjevamo hvalospjeve, a vi nama niti hljeba niti igara, a vala niste ni onaj ep platili

Ja volim beskrajno samo jednog.
Njemu kličem, njemu se radujem. Za njim moje čežnjivo srce žudi.. Ah.. dvorske dame.. tješite me dok se moj dragan ne vrati iz boja. Polijte me vodom sa izvora, umivajte me sandalovinom, pravite mi kupke od ljiljana, narcisa i jorgovana.
Šetam sama dvorskim avlijama, mirišem ubrani cvijet. Nosim ga u grudima, kao davnu tajnu. Žudnja će srce da mi zarobi, samo njega sanjam.. samo njega ljubim.
Okrećem se za topotima drskih konja, nose na sebi plemiće tuđeg nekog roda. To nije moj dragi. Moj dragi mene ljubi i kad je daleko. Bjež'te stranci od mene.. svi... Vaša usta su laskava, a riječ vam odumire dok se izgovori. Nisam vaša. Odite drugima, njima laskajte. Moje srce je u vlasništvu mog junaka. Zarobljeno poput divlje aždaje koju je nekoć sam savladao u pećini iza 7 gora.
Ah... junače.. Sanjam naše uzdahe.. poljupce krišom date preko plota jedne usnule ograde. Zar da nas ograde dijele... Zar jedna taraba može protiv naše ljubavi..
Još osjećam opor ukus vina na usnama. Sladio si me medovinom, mio si me poljupcima...
Svaki dan je sjećanje i nada da ću te ugledati na kapiji, kako silaziš sa Pegaza i juriš mi u susret. Sanjam naše zagrljaje ispod plota.
Znam da si živ, junače. Moje srce te sjeća. Vapim za tvojim srcem čarobnim i nježnim poput ovog usnulog cvijeta mi u kosi.
Dođi mi što prije daleka strasti, padni mi na skute.... Ne obziri se na dvorske spletkaroše... Spletkaroši se sapliću o vlastite stupice...
Samo dođi...