Sada neko dijete u Senti dobije šamar na malom odmoru i svi mediji bruje. Roditelji zabrinuti od Metkovića do Prilepa. Gdje onaj članak između dva rata, naša ali i svjetska, kako hoće da zabrane djeci da piju vino u kafanama jer pijani dolaze u školu. U BL.
A tek da je bilo prije i tokom ovog rata telefona i nadzornih kamera kao sada da snime svaki detalj, pa kakvog bi tu bilo materijala. Barem na Mejdanu

Pa da sam snimio kako direktor škole mlati đaka stolicom, čovjek bi u zatvoru završio. Tada se na to gledalo kao na prevaspitavanje, sada kao nasilje. Sada ga pamte kao dobrog direktora, a loša sjećanja izblijede. Da sada neki nastavnik ošamari dijete, bio bi najcrnja ličnost ikada tih par dana. Naravno da nema on pravo udarati dijete, ali ne treba zaboraviti da nije daleko bilo kada su djecu mlatili od roditelja, komšija, učitelja. I onda još šuti da te još neko ne zakači. I to je bilo normalno. Treba vremena za borbu protiv tradicije

Mada, ima razlike. Prije su npr djeca policajaca ako se desi neko sranje najviše se plašila da dođe do starog. Sada se nadaju da će doći do starog da sredi to... Slično i u školi. Bilo je prije i jednog i drugog, ali mislim da je sada otišlo debelo na tu zaštitničku stranu. Možda čak iz jedne krajnosti u drugu. Prije djeca u strahu, sada o svojim pravima pričaju u prvom razredu

Naravno da treba zaštiti dijete, ali treba ga naučiti da se i bori. Prošao sam ja to sve sa nekim skoro do punoljetstva, pa nije da pišem tek tako. Znam dobro kakav je osjećaj kada pustiš predškolsko dijete da se malo igra sa djecom ispred zgrade, pa izađeš da provjeriš a djeca kažu da je neka teta odvela... Onda kao lud se voziš po naselju, pa se vratiš i vidiš kako nasmijano izlazi iz drugog ulaza. Zaigralo se dijete. Dođe ti da ga namlatiš, prethodne generacije govore iz tebe

Ali se sjetiš da si i sam znao otići u prodavnicu pa se vratiš nakon sedam sati. Jbg, monopol na brzinu se oduži...

Ali znaš da moraš popričati i da to ima više efekta. I prije su to ljudi shvatali, pa drugo, treće dijete često sa manje batina prođe. Ili pametno mlađe dijete na tuđim batinama uči

Što se tiče odlaska po djecu, pa sad djeca godinu ranije kreću u školu. I to treba uzeti u obzir. Mada je dobar produženi boravak za taj prvi razred kod škola koje imaju vrtić pored. Pa tete to odrade.
Nije da je prije manjeg straha bilo. Pa u sadašnjoj P.P.NJ. školi je ranije skoro svake godine jedno dijete ginulo, ili sa teškim povredama završi, na cestama oko škole dok nisu stavili ležeće. Moji radili, nije bilo babe u blizini ili slično, a sestra od prvog razreda kontra smjena... Pa išao sam. Birao duži, ali sigurniji put.

O Bože, zašto sam se ja o ovoj temi ovoliko raspisao. Možda je vrijeme za bebu. Ima li koja zainteresovana