banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jun 2025, 00:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 876 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Hm, kod nas je sad malo čudna situacija oko titula.

Magistra jeste nepravilno, gramatički, ali zamisli da nekoj ženi kažeš magistre. A kao što doktora moraš da oslovljavaš sa doktore, moraš i nas magistre farmacije, a pošto smo mi najpotcjenjenija zdravstvena struka, realno, onda rizikuješ da ti neko izvadi oči ako ne korisitš titulu. :lol: Najgore je to što ako je ti sam ne namećeš kao takvu, odnosno ako nemaš ovaj stav zbog kojeg me je Herz prozvao ministarkom, naročito ako imaš posla sa ekonomistima ili ljekarima, svo tvoje znanje i sposobnosti nemaju nikakve veze, ti si niko i ništa. Ali ako imaš titulu, i još bitnije imaš stav, e to je već druga stvar. :wink:

Što se tiče same titule, mimo svijeta smo, kao i obično. :lol: Dipl. ph. se stiče po završetku fakulteta, barem kod nas, mr ph. nakon položenog državnog ispita.

Šta smo istinski, ni sami objektivno ne znamo. :lol:
Ovo je nekad bila titula ne akademska nego, kako se to kaže, nije počasna nego... grrrrr... stao mozak... :angry3: Elem, uglavnom, titula je bila zbog vrste posla a ne visine škole, i za magistra farmaceutskih nauka se išlo dalje u školu. Ali danas, zbog reorganizacije školskog sistema, magisterij je ukinut, tako da mi direktno idemo na doktorat ako ćemo se dalje akademski vazdizati, tako da nismo ni pravi mr sci. ni master nego nešto između. :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Bik koji sedi je napisao:
_зока je napisao:
vlakanje je napisao:
Маркетинг у фарм. је екстра шљака... као "мед.реп"

Jesu to oni što podmazuju doktore pa mi prepisuju preskupe ljekove na šarenim bločićima?
Ovdje mala ispravka - *propisao lijek, nije prepisao. Pitaj Finiks ako ne vjeruješ :D

Otvori ovu stranicu
viewtopic.php?f=46&t=44250&p=1858958#p1858958
i lagano po F5 :)

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2012, 17:26
danijell je napisao:
Ovdje mala ispravka - *propisao lijek, nije prepisao. Pitaj Finiks ako ne vjeruješ :D

Otvori ovu stranicu
http://banjalukaforum.com/viewtopic.php ... 8#p1858958
i lagano po F5 :)
Ovo je dobronamjerno, nemoj me podsjećati na tu stranicu. ;)

Poslednji put menjao Bik koji sedi dana 14 Mar 2013, 19:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
_зока je napisao:
Mogu li ja da kažem nešto za dnevnik? Prvo, ne kaže se magistra, to ne postoji, titule su muškog roda i drugo, master nije magistar. Za magistra ipak treba malo više škole. Master bi bio ravan dipl.nečemu....

Magistra je kolokvijalizam koji se koristi u tim krugovima
Titula magistra farmacije im se dodjeljivala, ali u smisli magistra struke, ne magistra kao naucne titule
To sto je farmaceuti stalno poturaju u prvi plan da bi sebi malo digli rejting je drugi par opanaka :D

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
To sto ti radis, danas radi svako ko je zavrsio medicinu, stomatologiju ili farmaciju i znam milion ljudi koji to rade i svakako ne idu okolo i ponavljaju ko si i sta si, koja ti je diploma i maticni broj... Da li ti je struka najpotcenjenija ne znam, ali taj posao svakako rade svi ravnopravno, tako da ne vidim zasto toliko insistiranje na necemu bespotrebnom...

I to sve nema veze sa gospodjom ministarkom, OPET ne razumes, ali i ne ocekujem s obzirom na tvoje misljenje koje delis ovde :D

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Dosta of topika....Vrat' te se na temu :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Ja znam da zubarima ne smiješ ni slučajno reći da nisu doktori, odmah nastane frka. I to stalno guraju u prvi plan, bar ovi koje ja znam.
dobro, vraćam se na temu- nemam pojma gdje je većina mjesta koje ste spomenuli, pa odoh na neku drugu temu onda. :D

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Phoenix je napisao:
Hm, kod nas je sad malo čudna situacija oko titula.

Magistra jeste nepravilno, gramatički, ali zamisli da nekoj ženi kažeš magistre. A kao što doktora moraš da oslovljavaš sa doktore, moraš i nas magistre farmacije, a pošto smo mi najpotcjenjenija zdravstvena struka, realno, onda rizikuješ da ti neko izvadi oči ako ne korisitš titulu. :lol: Najgore je to što ako je ti sam ne namećeš kao takvu, odnosno ako nemaš ovaj stav zbog kojeg me je Herz prozvao ministarkom, naročito ako imaš posla sa ekonomistima ili ljekarima, svo tvoje znanje i sposobnosti nemaju nikakve veze, ti si niko i ništa. Ali ako imaš titulu, i još bitnije imaš stav, e to je već druga stvar. :wink:

Što se tiče same titule, mimo svijeta smo, kao i obično. :lol: Dipl. ph. se stiče po završetku fakulteta, barem kod nas, mr ph. nakon položenog državnog ispita.

Šta smo istinski, ni sami objektivno ne znamo. :lol:
Ovo je nekad bila titula ne akademska nego, kako se to kaže, nije počasna nego... grrrrr... stao mozak... :angry3: Elem, uglavnom, titula je bila zbog vrste posla a ne visine škole, i za magistra farmaceutskih nauka se išlo dalje u školu. Ali danas, zbog reorganizacije školskog sistema, magisterij je ukinut, tako da mi direktno idemo na doktorat ako ćemo se dalje akademski vazdizati, tako da nismo ni pravi mr sci. ni master nego nešto između. :lol:

питај доктора медицине или стоматологије, па чак и ветерине и рећи ће ти да си трговац са факултетом :D

а што се ословљавања тиче,вађење очију је скоро па редовна појава... наиме, једном приликом, крајње случајно, ненамјерно, спремајући уговор за једну, хм, госпођу фармацеута :) на мјесту предвиђеном за потпис од дотичне не ставим све титуле које је накупила током година школовања и рада :evil3:
ставио сам само mr ph. а драга госпођа се толико увриједила да ми је дала визит-карту на којој пишу све титуле, са ПРАВИЛНИМ скраћеницама за исте, да се лагано вратим у БЛ, и то преправим и донесем поново да потпише.... ј..е се њој што је у питању 300км и одлагање посла, НЕ :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo još ću ovo.

V@nja je napisao:
Magistra je kolokvijalizam koji se koristi u tim krugovima
Titula magistra farmacije im se dodjeljivala, ali u smisli magistra struke, ne magistra kao naucne titule
To sto je farmaceuti stalno poturaju u prvi plan da bi sebi malo digli rejting je drugi par opanaka :D

E ovo sam htjela da objasnim, hvala. :lol:
A moramo kad nas svi tretiraju kao da smo niko i ništa (ovi doktori medicine naročito, ali i to je doktor struke a ne doktor nauka :-P), a mi svašta po malo. Jbt. ja sam i pravnik i ekonomista i komercijalista i ljekar i stomatolog i travar i tehnolog više nego farmaceut. A samo sam htjela da se igram sa bijelim miševima, lijepim, šarenim rastvorima i onim sudovima neobičnih oblika. :crybaby:

vlakanje je napisao:
Маркетинг у фарм. је екстра шљака... као "мед.реп" (увијек умирем када помислим на овај модерни термин :D ) или "сс за апотеке" 8) 8) 8) :D :D

O ovome sam ja i pričala jer sam ja radila ovaj posao. Dobiješ apsolutno sve (auto, telefon, dnevnice, dobru platu) da bi bio sređen, fin, šarmantan, nasmijan i ubijedio doktora da piše tvoj lijek više nego neki drugi. A pošto farmrepova ima milion, rijetko ko će te zapamiti brzo, izuzev ako se nečim ne istakneš, npr. šešir tu i tamo, crveni kaput u moru crne/sive/bijele boje ili ogromnom frčkavom kosom. Moja sestra koja je ovo isto radila mi je rekla da će me ljudi zapamtiti nek poslije 3. posjete (u prosjeku), što ja nisam mogla sebi da dozvolim jer sam imala ogroman teren.

_зока je napisao:
vlakanje je napisao:
Маркетинг у фарм. је екстра шљака... као "мед.реп"

Jesu to oni što podmazuju doktore pa mi prepisuju preskupe ljekove na šarenim bločićima?

Sjedi 5. :wink: Propisati lijek i recept za lijek, a prepisati recept za kolače.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Jeb'o to sve sta je biti profesor istorije :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:42 
Administrator
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Jeb'o to sve sta je biti profesor istorije :lol:

Kao da ćeš ti to ikada saznati :P

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Hvala na potvrdi Finiks. Tako je i nama prof. objašnjavala sa receptom za kolače. :D

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mada mi reče jedan ekonomista koji se miješa u farmaciju (i naravno sve bolje zna od nas farmaceuta) da je to gramatički neispravno. :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Vjerovatno ste išli u istu školu. Gimnaziju recimo. Tamo gdje profesori imaju simpatične doskočice kojima "utjeruju" znanje u glave učenika. Tipa "ljudi su suglasni /saglasni, a cigle se slažu"....Iako to nije tačno, bar prema Matici srpskoj...Koja takođe kaže da ljekar može lijek i da propiše, a i da prepiše....

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Vjerovatno ste išli u istu školu. Gimnaziju recimo. Tamo gdje profesori imaju simpatične doskočice kojima "utjeruju" znanje u glave učenika. Tipa "ljudi su suglasni /saglasni, a cigle se slažu"....Iako to nije tačno, bar prema Matici srpskoj...Koja takođe kaže da ljekar može lijek i da propiše, a i da prepiše....
Ako su nestručni, onda prepisuju iz nekih skripta, enciklopedija... a pravi stručnjaci propišu. :D Šalim se, ako piše da može oboje, onda ti vjerujem... a i lingvistika je zeznuta nauka, nikad nisi načisto. Zeznutija i od farmacije... :P

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 19:56 
Administrator
Korisnikov avatar

Stvar je tumačenja, mislim. Propiše ti terapiju, a prepiše recept....tako nešto...Ako se sjetim sutra, provjeriću.....

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 20:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Nemoj, dina ti... Kvaris mi temu :P

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nas su strogo učili na fakultetu da je propisivanje. Propisati lijek i tačka, tako je stručno, tj. to je taj farmaceutski žargonizam. :-P
Imamo mi tih zanimljivih izraza koji su po gramatici napravilni ili znače nešto drugo. Recimo, kada napraviš nešto u većoj količini i treba da razdjeliš na jednake dijelove, ti ćeš to raspuniti. Npr. napravila sam 5L sirupa bijelog sljeza i treba da to dalje podijelim u bočice, ja ću reći da to treba da raspunim. Avan i tučak se zovu tarionik i pistil, oznaka za litar je češće L nego l (mada je to generalno pojava u laboratorijama), količina tečnosti se češće izražava u gramima/kg nego u mL/L, pogotovo u magistralnoj praksi, droga nije samo opijum nego i list mente i cvijet kamilice, a o titulama i rodovima smo već dosta raspravljali. :lol:

Pravo žensko zanimanje koje je ni na nebu ni na zemlji zbog svega što ti treba da bi ga obavljao a što nikad ne apsolviraš, kojim još pritom rukovode muškarci, (dodaj ekonomisti i ljekari) pa gdje ćeš gore? :lol: I onda se čude što smo prave kvočke. :lol:

Spoiler:
Ali koliko god hejtovala i karikirala, i bila razočarana stvarnom farmacijom danas (sprem idealima i iluzijama koje sam imala), volim ja svoju struku, pogotovo ono što sad radim, pa makar i ne vadila nos iz papirologije. :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
A jbt zene, pocece iz frizidera da iskace sa svojom diplomom i znanjem i pamecu i ostalim sranjima :lol: Feniks, super, zavrsila si faks u roku ali pobogu ni prva ni posljednja, cemu to toliko isticanje? Ako se moras dokazivati na poslu zasto to radis na forumu i to vec godinama? Opusti se malo, iskuliraj, pisi gluposti ili pametuj samo nas nemoj vise silovati svojom skolom. Molim te :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2013, 21:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Menjajte joj nick u "mr dr sci ph zd kgh u czs fenix" :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 876 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 44  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]