pa ne znam bas..mozda hoce,mozda nece...puno je tu faktora...ne bih se mogao zakleti da ce biti lakse/teze
Sta pozitivno utice (sta ce olaksati sutra kupovinu veceg stana) : rast licnih prihoda, lakse je preci iz manjeg u veci stan nego kupiti prvu nekretninu, povecana privredna aktivnost (gradnja novih objekata),jeftinije zaduzivanje u buducnosti, mogucnost zamjene manjeg stana za veci na periferiju (ako ti bas treba veci), itd...
Negativno : inflacija (neizbjezno), dodatni priliv ljudi u grad-jacanje traznje, itd...
faktori na koje ne mozes uticati : rat,zemljotres,ekonomska kriza (mozes prepoznati pa kontrolisati stetu) , itd
* faktor koji takodje nije za zanemariti,nije se isto zaduziti manji iznos npr. 30 000 na 5 godina, nego 90 000 na 20 godina - sto je razlika izmedju ovakvog stana i trosobnog
- u prvoj opciji vratis 3400KM za kamatu
- u drugoj opciji vratis 34 400KM
ako racunam IRB, ako racunam obicni kredit,onda je jos vec razlika...
poenta,puno faktora za obracun,jedan se promjeni,mjenja sve ostalo....treba samo prelomiti

hvala svima na savjetima, moram ovih dana dobro razmisliti...da li ici na ovo,ili cekati novogradnju u Rosuljama (pa biram stan,polozaj i sve) ....ali mi to znaci jos 18 mjeseci kirije po 400KM
Mi bili u slicnoj varijanti prije 10tak godina....i odlucili se na stan na 4. spratu u zgradi bez lifta. I da, dobili smo prvo jedno, pa drugo dijete, kolica, prodavnica, stvari itd...pa i to prodje pa klinci sami jurcaju. U medjuvremenu, posto smo znali da cemo manje biti optereceni kreditom, skupili smo novac i kupili vikendicu u Slatini. To je ta razlika novca koja nam je donijela dodatnu vrijednost. Vjerovatno ce mi za 10 tak godina smetati visina na koju moram da se svakodnevno penjem, pa cu razmisljati o promjeni stana, spratnosti itd. Do tada uzivam u blagodetima brzo otplacenog stana i vikendici