banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 09:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 749 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: ZANIMLJIVO
PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:26 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Nažalost nisam.Istorijom se bavim "rekreativno"...ali mi ne pada na pamet da kontriram školovanim istoričarima. :)

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
_zoka je napisao:
Nažalost nisam.Istorijom se bavim "rekreativno"...ali mi ne pada na pamet da kontriram školovanim istoričarima. :)

:D Vidim da bas odlicno baratas informacijama pa pitam. Izgleda mi da je to malo vise "rekreativno" :D

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Jbg,svaka budala ima svoje veselje... :)

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 09:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:D :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 12:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2010, 15:32
_zoka je napisao:
Elem,rekoh juče da ću citirati novi prevod jednog latinskog izvora koji je uradio jedan od Deretićevih "suboraca" dr.Vlajić-Zemljanički (i on je nosilac titule kakvu mi nećemo nikadda imati)u svojoj knjizi "Srbi starosjedioci Balkana" na strani 6.
Inače izvor je Tacitova istorija:
Citiraj:
Aktivnost za povrtak sebi slave(bogatstva) svirepim bitkama na oglašeno neslaganje(bune),takođe samostalno smirivanje i sređivanje stanja,kada:mnoštvo prvaka vodi međusobno trgovanje,trećina provincija ratuje,mnoge spoljne(autonomne)isto tako,prepuštene su(svojoj državničkoj volji),prosperitet na istoku,situacija (teška) u zapadnoj stvarnosti,nemir Ilirika,Galija u opasnosti (od Germana VB),izgubljena Britanija i već otpuštena,suprotno od nas odredi Sarmata uostalom Sveborum naroda,obustavljena razmena od plemena Dakije,pokreti vojske pod oružjem na domak Parthoruma,sve su to predmeti podsmeha Neronu.
Na stranu što se u pravodu koriste moderne riječi tipa aktivnost ili prosperitet..
E,sad evo prevod tog teksta na hrvatski ali mislim da ćete se snaći....Prevod je uradio Jospi Miklić za knjigu "Historije" Tacit,Zagreb,1987,str.27
Citiraj:
Prihvaćam se dijela bogata nesrećama,puna strašnih bitaka,razdora i buna,čaki i u miru užasna.Četiri cara smaknuta mačem,tri građanska rata,više vanjskih ratova,i ponajčešće i jednih i drugih istovremeno.Uspjesi na Istoku,neuspjesi na Zapadu,uznemiren Ilirik,Galije nepouzdane,Britanija pokorena i smjesta napuštena;podigla se na nas plemena Sarmata i Sveba,proslavio se svojim i našim porazima Dačanin.Umalo se na oružje ne digoše i Parti,zavedeni vještom varkom lažnog Nerona.

Vidiš sada koliko je bitno da o istoriji pišu istoričari?
Deretić u svojoj knjizi "Zapdna Srbija" poziva na poznovizantijske pisce Jovana Zonaru,Jovana Kinama i Laonika Halkokondila i onda u napomenama donosi latinski test,a utvrđena istorijska činjenica je poznivizantijski pisci pišu na grčkom i,sem par izuzetaka,ne znaju latinski....I onda neko na takvim "naučnim" djelima intelektualaca "par exelance" zasniva svoju istoriju? :puke:

Što se tiče Aleksandra on nije bio Grk, on je bio Makedonac (bar po teritorijalnoj pripadnost). Njegov maternji jezik nije bi grčki (koji god da je bio). A Grci su napravili veliki problem u istoriji, prisvajajući i prevodeći sve na i u grčki.

Ova dva navedena teksta, nemam pojma šta treba da dokažu. Vjerovatno dva različita prevodioca obrađuju jedan tekst na dva različita načina. Naravno da prevodilac ima pravo da koristi izraze za koje smatra da će najbolje pokazati poruku koju nosi tekst. Po stilu pisanja ne možemo odrediti koji je od ova dva teksta ispravniji, za tako nešto bi nam trebao originalan tekst. Koji od ova dva teksta je pisao istoričar, a koji ne, ni to ne možemo odrediti. Informacija koju su donijela ova dva teksta ne govori ništa, niti obrađuju neku konkretnu stvar. Po slobodnoj procjeni rekao bih da dva novinara šalju izvještaj sa terena svojim matičnim kućama, koji nije tako dramatično različit, koji doduše jeste obojen ličnim imopresijama, ali suština je u principu ista.

Međutim, ja ne tvrdim da ne postoje šarlatani u iistoriji, ali je ko to pozvan da procjenjuje nečije šarlatanstvo. Mnogo je ljudi koji se kao ti "rekreativno" bave istorijom kako ti reče:" Jbg,svaka budala ima svoje veselje... :)" i u suštini svi oni sve svoje stavove zasnivaju na simpatijama i ličnom ubjeđenju. Količina informacija kojom raspolažu i koju su uopšte bili u stanju obraditi je sramotno mala. Ali oni prednjače u pobijanju nekih stavova o kjima imaju samo lična ubjeđenja, ali ne i konkretne argumente. Sve se svodi na priču: "Znaš ljudi lažu, neko će nam se smijati, nismo mi to,... " A nikada nisu ušli u dublju analizu problema, da pokušaju bar da se zamisle. Odale takav način razmišljanja? Zašto neko pokušava da plasira takvu informaciju? Da li tu postoji mogućnost da se nešto zaista desilo od tih tvrdnji? Kako objasniti neke nelogičnosti?

Ne sve se svodi na grubo pljuvanje, omalovažavanje, nipodaštavanje, ismijavanje i to od likova koji sebi recimo daju nicname Šakal (osoba je nebitna i nezanimljiva, ali je najbliža da posluži kao primjer)

(Šakal je jedna vrsta divljeg psa koji vodi noćni život. Kruži savanom u paru ili u čoporu u potrazi za hranom: glodarima, zečevima, zmijama i gušterima. Često slijedi hijenu, ali se leševima prbiližava tek kada se hijene udalje.) Vjerovatno je to podsvjesna veza. On pravi simbiotičku vezu na forumima, tako što će se priključiti većini u napadu na jednu osobu.

Elem,...

Da li postoji negdje ozbiljan, naučni, istorijski rad koji može pobiti ono što su pisali recimo Prof. dr Olaga Luković Pjanović. Ne ulazeći u raspravu o njenim stavovima i pisanju. Osoba koja je doktorirala na Sorboni. Osoba koja je preko trideset godina posvetila proučavanju, sakupljanju i studiranju istorijske građe. Ti možeš imati lični stav i reći ne dopada mi se to što ona promoviše i piše, ali ne mogu to da pljujem, jer ona je ipak verifikovana da ima pravo da da svoje mišljenje (ovde ne ulazimo u raspravu o ispravnosti njenog mišljenja i stava). Osoba kojoj njene godine iskustva u datoj problematici, titule koje je zvanično zaslužila i priznanja koja je dobila od eminentnih institucija daju za pravo da ima svoje mišljenje.

Da li mi "rekreativci" imamao etičko, moralno, intelektualno, stručno ili bilo koje drugo pravo da jednoj takvoj osobi osporimo sve to. Naravno da nemamo, naravno da nećemo naći nijedan tekst koji bi se bavio osporavanjem njenih ideja , naravno da ljudi njenog iskustva, znanja i zvanja, nikada neće krenuti u frontalni napad na nju. Zašto? Ne zato što se plaše nje, već zato što znaju da iza nje stoje godine mukotrpnog rada istraživanja i proučavanja i što je takve stvari nemoguće pobiti!

Ovim tekstom zatvaram svoju prepisku, jer ne vidim smisao svemu ovome!

Pozdrav POLLARIS

Твртко I Котроманић

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aleksandar je bio Grk, nadimak nosi po Grčkoj provinciji Makedoniji, to nema veze sa današnjom Makedonijom niti pripadnošću.

Ovo ostalo sto si napisao - te stavove su ozbiljni istoričari odbacili prije 50 godina, a sa budalom kao sto si ti se ne vrijedi raspravljati jer ocito je da si na domacem terenu.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 13:53 
Administrator
Korisnikov avatar

POLLARIS je napisao:
Što se tiče Aleksandra on nije bio Grk, on je bio Makedonac (bar po teritorijalnoj pripadnost). Njegov maternji jezik nije bi grčki (koji god da je bio).
Da mu nije makedonski bio maternji jezik?Prvo i osnovno,Grčka kao država ne postoji do savremenog doba.
POLLARIS je napisao:
Ova dva navedena teksta, nemam pojma šta treba da dokažu. Vjerovatno dva različita prevodioca obrađuju jedan tekst na dva različita načina. Naravno da prevodilac ima pravo da koristi izraze za koje smatra da će najbolje pokazati poruku koju nosi tekst. Po stilu pisanja ne možemo odrediti koji je od ova dva teksta ispravniji, za tako nešto bi nam trebao originalan tekst. Koji od ova dva teksta je pisao istoričar, a koji ne, ni to ne možemo odrediti. Informacija koju su donijela ova dva teksta ne govori ništa, niti obrađuju neku konkretnu stvar. Po slobodnoj procjeni rekao bih da dva novinara šalju izvještaj sa terena svojim matičnim kućama, koji nije tako dramatično različit, koji doduše jeste obojen ličnim imopresijama, ali suština je u principu ista.
Ček,ček....tebi ovaj prvi tekst ima smisao?Ima poruku?Jeste latinski nezgrapan ali ne toliko....

POLLARIS je napisao:
Da li postoji negdje ozbiljan, naučni, istorijski rad koji može pobiti ono što su pisali recimo Prof. dr Olaga Luković Pjanović. Ne ulazeći u raspravu o njenim stavovima i pisanju. Osoba koja je doktorirala na Sorboni. Osoba koja je preko trideset godina posvetila proučavanju, sakupljanju i studiranju istorijske građe. Ti možeš imati lični stav i reći ne dopada mi se to što ona promoviše i piše, ali ne mogu to da pljujem, jer ona je ipak verifikovana da ima pravo da da svoje mišljenje (ovde ne ulazimo u raspravu o ispravnosti njenog mišljenja i stava). Osoba kojoj njene godine iskustva u datoj problematici, titule koje je zvanično zaslužila i priznanja koja je dobila od eminentnih institucija daju za pravo da ima svoje mišljenje.

Olga Luković Pjanović je lingvista.Ne istoričar.Naučno djelo koje opovrgava njene teze i rad postoji.Zove se "Srbi pre Adama i posle njega".Autor je profesor vizantologije,gle čuda istoričar pravi,jedan od naših vodećih,Radivoje Radić.Toplo preporučujem.Ako treba pozajmim ti i na čitanje.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 14:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
_zoka je napisao:
Da mu nije makedonski bio maternji jezik?Prvo i osnovno,Grčka kao država ne postoji do savremenog doba.

Ili Makedonija?

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 14:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Grčka.U antičko doba je bila rascjepkana na polise,gradove države.Nakon toga je pala pod vlast Rimljana,"pretočila" se u Vizantiju,okupirali je Turci i tek zbacivanjem turskog jarma počinje istorija Grčke kao jedinstvene države....

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 16:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Do mene je...

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 16:39 
Administrator
Korisnikov avatar

U sučeljavanju sa mnom uvijek je do tebe... :p

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jest tamo gdje si ti moderator :)

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 16:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
POLLARIS je napisao:

Što se tiče Aleksandra on nije bio Grk, on je bio Makedonac (bar po teritorijalnoj pripadnost). Njegov maternji jezik nije bi grčki (koji god da je bio).

Ljudi dragi, zar nakon ove recenice nastavljate da diskutujete sa ovim likom???

Pa ovo je jedna od najglupljih stvari koje u zivotu procitah, a procitao sam ih mnogo!

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 16:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Meni je ipak gluplja ona da je Aleksandar poklonio Srbima dijelove osvojenih teritorija u srednjoj Evropi... hohoho. Dobro da nam nije poklonio Brazil.

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 17:11 
Administrator
Korisnikov avatar

Ташко je napisao:
Meni je ipak gluplja ona da je Aleksandar poklonio Srbima dijelove osvojenih teritorija u srednjoj Evropi... hohoho. Dobro da nam nije poklonio Brazil.

Jesi siguran da nije?Mene kapoera ritmički podsjeća na gusle... :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 17:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

:lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Apr 2011, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Moja teorija je da je Aleksandar Makedonski bio Srbin...mislim, s tom predpostavkom kao početnom, sve se kockice savršeno slažu...
I, naravno, umjesto Aristotela, podučavao ga je Gandalf...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 07:42 
Administrator
Korisnikov avatar

I Aleksandar je bio Srbin...i car Konsantin,Mehmed Osvajač...svi su bili Srbi.... :?

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 08:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I Gandalf

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2011, 08:40 
Administrator
Korisnikov avatar

Ma za Gandalfa nema potrebe ni govoriiti...To se podrazumjeva...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 749 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 38  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]