Ma Laoce, to su gluposti. Ne treba pretjerivati i karikirati...
Evo konkretno:
1) Prijava prebivališta - online.
2) Sudski izvod o nekažnjavanju - online.
3) Zamjena tablica - u bilo kojem "Zulassungsstelle", nije jedan CIPS kao kod nas, već imaš te kancelarije u skoro svakom osiguravajućem društvu; nije bilo nikakve gužve, sve završeno za 10 minuta.
4) Parking dozvola za stanare - online, sve završeno 2-3 sata nakon slanja dokumenata.
Meni stvarno do sad ništa nisu otezali i sve je bilo rješavano u kratkom roku.
U Gracu je dovoljno sedmicu dana prije isteka vize predati zahtjev za produženje. Čak i kad je najgora gužva, nije se čekalo duže od sat vremena...
Evo sad sam baš pogledao kakvo je stanje za pasoše, a budući da im je 1.11 neradni evo situacije:
Grac, znači u utorak i petak nema slobodnih termina...
U Beču ima nešto manje termina, ali se može probrati. Evo ovdje samo jedan mali dio kancelarija za izdavanje pasoša...
Meni je opet draže rezervisati termin, pa doći u zakazano vrijeme i biti gotov za 10 minuta, nego da dreždim 3 i po sata i čekam da mi se neka šalteruša smiluje...
Što se tiče papira koji ljudima fale, tu je glavni problem što ljudi ne gledaju zvanične izvore informacija, nego čitaju neke portale ili pitaju prijatelje.
Brate mili, zvanična stranica institucije u koju ideš, uvijek ima izlistano šta ti treba. Ne znam kog đavla je ljudima teško to pročitati...