banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jun 2025, 14:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: VAMPIRI
PostPoslato: 08 Nov 2008, 23:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Sep 2008, 00:09
Prikačeni fajl:
cgjf5.jpg
cgjf5.jpg [ 60.29 KiB | Pogledano 2556 puta ]

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 00:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Što se tiče horor filmova još uvijek (za mene) primat drži film iz 1989. g. Pet Sematary (Groblje kućnih ljubimaca), snimljen po istoimenoj knjizi Stivena Kinga.

Film ne odudara mnogo od zadate teme.

Obitelj Creed doseljava u slabo naseljeno mjestašce na čijem koledžu Louis, sa njim dolaze žena Rachel, kćer Ellie, sinčić Gage koji je tek stao na vlastite noge i mačak Church.

Veoma prometna cesta ispred njihove kuće uzrok je smrti brojnih kućnih ljubimaca što je i razlog postojanja groblja kućnih ljubimaca iza njihove kuće. Nesretna će sudbina zadesiti i obiteljskog mačka što će teško pasti maloj Rachel.

Na nagovor susjeda Juda Louis odlučuje pokopati mačka na staro indijansko groblje nakon čega bi se četveronožni ljubimac trebao vratiti u život. To se zaista i događa, mačak se sljedećeg dana vraća kući no uskoro će se ispostaviti da baš i nije isti kao prije.
    Isti je problem zadeseio i Juda koji je svog povraćenog psa morao ubiti. Ipak, sve to nije ništa u usporedbi sa užasom koji će zadesiti Creedove kada kamion pregazi malog Gagea.

Stephen King je sam napisao scenarij za film te je inzistirao na strogom poštivanju istog kao i na tome da se film snima u Mainu.

Video, kraj filma

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iE-ejSU_ksM[/youtube]

Eto, za danas smo završili sa mini video vampir-ciklusom. ;)

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 12:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
"Pet sematary" je, ako cemo pravo, vise blizak zombi tematici, nego vampirskoj, jer o vampirima ni rijeci. Ako cemo o Kingu i vampirima, mislim da je najreprezentativnije djelo "Salem's Lot" (stara ili nova verzija).

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 13:59 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Uzeo si mi riječ iz usta, ali dobro šta vampiri znaju o vampirskim filmovima. :D Što se tiče Kinga
znaš i sam kakve su ekranizacije njegovih filmova. Salem's Lot sam gledao staru verziju a ova sa Rob Lovom je toliko razvučena da sam odustao. Probaj The Night Flier, nije loš.

Elem, pomenuto je da je riječ vampir izvorno srpska, to je tačno, evo šta kažu englezi:

In 1725 villagers of Kisilovo in the Vojvodina region of Serbia reported that Peter Plogojowitz had returned from the grave - the Austrian government report on this incident used the word 'vampire' for the first time.
The French version of the word 'vampyre' was introduced into the language seven years later when Arnold Paole was blamed for dozens of deaths of people and cattle around the town of Medvegia, Serbia. He was apparently bitten by a vampire while fighting on the Turkish front in Kosova. The detailed description of his corpse being dug up (with growing hair, flesh complexion and fresh blood evident) as well as his dramatic staking became one of the best selling government reports ever.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 20:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

O Šaoline srećo, kakvu si to namontirao sličicu? :D

Vampiri zaista postoje, naime radi se o šišmišima vampirima (obični, bjelokrili i češljozubi vampir šišmiš) i vjerovatno su oni nadahnuli autore raznih mitova o vampirima.

Citiraj:
To su jedini poznati sisavci koji se hrane isključivo krvlju. Vampirski šišmiši ližu krv. Pogrešna je tvrdnja nekih ljudi da vampirski šišmiši sišu krv. Najčešće slijeću na neku domaću ili divlju životinju (kravu, konja, svinju, kokoš, tapira, ptice...). Rijetko slijeću na čovjeka. Prvo poližu kožu životinje, a zatim svojim oštrim prednjim zubima zagrizu kožu i stvori se mala rana iz koje jezikom liže. Njihova slina sadrži antikoagulans što omogućuje nesmetano isticanje krvi bez da se krv zgruša. Životinje najčešće to i ne osjete. Obično popije vrlo malo krvi, samo 20 ml. Ljudi se boje vampirskih šišmiša.
....
Neovisno o ovim europskim legendama, u mitologiji Maja pojavljuje se čudovište Camazotz koje ima oblik šišmiša i napada životinje i ljude i pije njihovu krv. Do koje mjere su na ovaj mit utjecale predodžbe o običnom vampiru ili o izumrloj vrsti Desmodus draculae koja je bila veća od današnjeg običnog vampira, nije jasno.

Znači i mnoge druge kulture su izmislile razne legende, a inspiracija su bili ovi leteći sisari.

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 20:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Za druge ne znam, ali za tebe sam 100% siguran da si vampirka. 8) Samo se ti motaš po ovom topicu.

NAJPOZNATIJI SRPSKI VAMPIR

Sava Savanovic je po pricama ordinirao sumama i zabacenim putevima zapadne Srbije sve do 1880. godine, kada je njegov grob pronadjen i otkopan. Savin kovceg je proboden velikim kolcem,a iz kovcega su izletjele dve nocne leptirice koje su davile novorođencad po zapadnoj srbiji još 30 godina posle toga. U razgovoru sa mestanima Zlatibora pokusali smo da se raspitamo o legendi S.Savanovicu a uglavnom smo dobijali ovakve odgovore: „Nemoj se dijete s tim zayebavati”,„Savo je nas najveci vampir i boga mi doći će ti kad se najmanje nadas i šta ćeš onda”,„Koji Sava”,„Ma taj je bio neki bandit pobjegao od Turaka iz Bosne pa davio i pljackao ljude i eto ti sad odjednom vampir.” Jedna gospodja nam je ispricala da je u zimu 1942. njenog dedu napao Sava u sumi kod sela Kremna. Sava mu je naime skocio na ledja iz krosnje drveta i poceo da huci „Huhuhuuu” i da se zlo smeje „ha,ha,ha” i taman kad je hteo da ga ujede za vratnu zilu,ovaj se prekrstio i rekao „Sveta Trojice,sveta Bogorodice,pomagajte” i Sava je nestao. Po legendi,Sava je bio vodenicar a njegova doduse napustena vodenica nalazi se u blizini sela Zarozja između planine Tare i grada Valjeva. Ova vodenica zaista postoji nalazi se u gustoj sumi koja podseca na onu iz filma „Vestica iz Blera”. po prici je Sava i posle svoje smrti navracao u vodenicu i klao usnule mlinare. Kada Sava nocu pridje vodenici tocak za mlevenje staje,voda iz potoka takođe, cuje se samo zavijanje vukova i sova koja huci. Savo prvo uroni ruke u brasno, a zatim se gosti krvlju usnulog vodenicara. sava se takođe izivljava nad sirotim nadnicarima sve dok nije nabasao na izvesnog Strahinju, koji je bezeci od njega upao u duboko brasno i tako uspeo da sakriven saceka zoru. Strahinja je obavestio seljane šta mu se desilo, a odlucnom akcijom seljana i lokalnog popa, Savin grob je nađeni uradjeno je ono već pomenuto ali su iz sanduka izasle dve leptirice koje se nastavile „da cine zlo”. Sava S. bio je inspiracija za pripovetku „Posle 20 godina” Milovana Glisica, film „Leptirica” Djordja Kadijevica, i roman „strah i njegov sluga” Mirjane Novakovic.

Posle devedeset godina, Milovan Glišić

http://www.rastko.org.yu/knjizevnost/umetnicka/mglisic-price.html#_Toc526669590

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 21:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A ko meni pravi društvo na ovom topiku? :wink: Priznaj slobodno svoju tamnu stranu, ko te bude dirao zbog toga "krvi ću mu se napiti"! :lol: :lol: :lol:

sorry na off topic-u

Vrh

PostPoslato: 09 Nov 2008, 21:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Ne brini, od kada sam po forumima moj jedini topic je off topic. Ako si ikad gledala ili čitala Šerloka Holmsa onda znaš kakav je njegov sistem dedukcije. Idemo redom:

Zanimaju te vampirske teme a nisi gledala ni jedan film te vrste.

Javljaš se samo noću, po danu si, naravno, u kovčegu.

Mijenjaš teze tvrdeći da sam ja, u stvari, vampir.

Pišeš o "mitovima o vampirima" da bi relativizovala činjenice.

Pominješ nekakvog Tozu koji se lažno predstavlja.

Pokušavaš da mi se udvaraš na vampirski način. :wink:

Kada sam napisao podatke o tvojoj porodici, pokušala si da promjeniš temu.

Nisi mi odgovorila gdje je sniman spot. Sniman je u Murskoj Soboti ex-YU, (u dvorcu gdje si ti živjela, zar ne)

Mogao bih da pišem do sutra, ipak...

Nemam nikakvu tamnu stranu, a ti si tamna od glave do pete, poručila si mi direktno (ove sub poruke neću ni da pominjem) da ćeš se "krvi napiti".

I za kraj, protiv tebe nemam ništa lično, čak si mi simpatična, ali ako se ikada sretnemo zabiću ti kolac u ... znaš već gdje. Pozdrav.

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 17:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Moram priznati da si me zaista nasmijao svojom dedukcijom :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 19:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Čuli ste za Krvavu Groficu?

Slika

Postoje mnoge legende o vampirima. Najvjerodostojniji su dokumenti iz sedamnaestog stoljeća koji dokazuju postojanje grofice Elizabete Bathory, najkrvožednije vampirice svih vremena.

Grofica Bathory rođena je 1560 godine u jednoj od najstarijih i najbogatijih porodica u Transilvaniji. Imala je puno moćnih rođaka; kardinala, princezu i bratića koji je bio Mađarski premijer. Najpoznatiji pripadnik porodice Bathory bio je Poljski kralj Stefan (1575-86).

Elizabeta Bathory udala se u petnaestoj godini za grofa Ferencza Nasdasdya. Zajedno su živjeli u dvorcu Csejthe u Mađarskoj. Grof Nasdasdya (sada Nasdasdya-Bathory) puno je vremena proveo u ratovima zaradivši nadimak "Crni heroj". Dok je grof ratovao, Elizabeta se upoznala sa okultnim preko sluge Thorka.

Mlada grofica je čak pobjegla sa tamnim slugom ali se brzo vratila a Ferenz joj je oprostio. U to je vrijeme već počela mučiti sluškinje uz pomoć svoje stare dadilje Iloone. Tamnim su se obredima pridružili i domar Ivan Ujvary, sluga Thorko i dvije vještice Darvula i Dorottya.

1600 godine grof Ferencz umire i legenda o Elizabeti Bathory počinje bivati stvarnost. Grofica je bila lijepa i tašta i starenje ju je plašilo više od svega. Jednog je jutra sluškinja češljajući slučajno počupala groficu. Elizabeta ju je udarila jako, do krvi. Krv mlade sluškinje zaprljala je grofičine ruke. Ovoj se učinilo da je njena koža poprimila svježinu i mladost djevojke. Naredila je domaru i Thorku da raščereče sluškinju i iscjede njenu krv u veliki kotao. Elizabeta Bathory se okupala u kotlu punom krvi zbog ljepote vlastitog tijela.

Tijekom sljedećih deset godina sluge su dovodile nove djevojke za rituale i krvave kupke i jedna je nesuđena žrtva pobjegla. Tajna je procurila i vlast je saznala za grozote koje su se godinama odvijale u dvorcu Csetje. Mađarski kralj Matija naređuje grofu Cuyorgiju Thurzu, upravitelju provincije, da osvoji zamak. 30 prosinca 1610 godine Csetje pada i tamnice dvorca se otvaraju. U samom je dvorcu nađena jedna mrtva djevojka bez krvi, u podrumima nekoliko živih dok su ispod dvorca u katakombama nađeni ostaci 50 žrtava.
Elizabeta je stavljena u kućni pritvor a suđenje je održano 1611 godine u Bitcsu. Grofica je odbila priznati krivnju ili tvrditi nevinost. Potpuni prijepis suđenja danas postoji sačuvan u Mađarskoj. Domar Ivan Ujvary svjedočio je o umorstvu 37 neudanih djevojaka od kojih je šest on sam doveo u dvorac. Žrtve su bile zavezane i rasječene škarama. Elizabetina dadilja je posvjedočila o mučenju i umorstvu 40 djevojaka.

Svi umješani u ubojstva osim grofice i vještica su pogubljeni. Sud nikada nije osudio Elizabetu Bathory za zločine. Grofica je živa zazidana u zamku, ostavljena je samo mala rupa kroz koju joj je davana hrana. 1614 godine jedan od stražara poželio je vidjeti tu poznatu ljepoticu i našao je mrtvu.

Postoji povezanost između Bathorya i Drakula. Zapovjednik ekspedicije koja je pomogla grofu Drakuli da se domogne trona u Transilvaniji zvao se Stefan Bathory. Posjed porodice Drakula, zamak Fagaras prodan je porodici Bathory za vrijeme Elizabete. Obje porodice imale su simbol zmaja u porodičnom grbu.

Poslednji put menjao Shaolin Drunkard dana 11 Nov 2008, 00:27, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Nov 2008, 19:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Talija u školi

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TdItwaLrv1U[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 01:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

i hrvati su se bavili vampirskim poslovima...

Prvi zabeleženi slučaj vampira je slučaj Istranina koji se zvao Jure Grando. On je zvanično prvi evropski vampir. Bio je seljanin iz mesta Kringa u Istri. Umro je 1656. Šesnaest godina posle smrti se povampirio, ustajao je noću iz groba i maltretirao seljane. Seoski sveštenik je otkrio da svake noći neko kuca na vrata seoskih kuća i da iz kuća iz kojih su odgovarali na kucanje otvaranjem vrata u narednih nekoliko dana neko umre. Isti taj sveštenik je šesnaest godina ranije pokopao Jura. Jure se javljao nekolicini seljana, a svojoj udovici je dolazio u postelju. Ona je govorila da je leš izgledao kao da se osmehuje i da je pravio pokrete lica kao da pokušava da diše. Kako bi zaustavio zlo, sveštenik je stavio raspeće ispred sebe i povikao: "Pogledaj Isusa Hrista, vampiru! Prestani nas mučiti." U tom trenutku su iz vampirovih očiju potekle suze. Najhrabriji seljani su pokušali da ubiju vampira. Uhvatili su ga i pokušali su da mu probiju srce glogovim kolcem, ali nisu uspeli pošto se kolac odbio o njegove grudi.
Posle toga, devetoro ljudi opremljeno raspećem, lampama i glogovim kolcem je noću otišlo na groblje. Iskopali su Grandov grob i u njemu našli savršeno očuvan leš koji se smeškao. Opet su pokušali da mu probiju srce, ali se kolac odbio. Posle nekoliko ezorcističkih molitvi, najhrabriji seljanin, Stipan Milašić, uzeo je tsteru i odrezao mu je glavu. Kada je testera počela da zaseca vampirov vrat, vampir je počeo da vrišti, a krv da kulja toliko da je ceo grob uskoro bi pun krvi. Posle toga, mir se vratio u Kringu.
Život i (ne)dela Jura Granda su opisana u knjizi Slava vojvodstva Kranjske (Ehre des Herzogtums Krain) koju je napisao Janez Vajkard Valvazor, a koja je objavljena 1689. O prvom evropskom vampiru su pisali i Erasmus Francisci i Johann Joseph von Goress ("La mystique divina, naturelle, et diabolique" Paris 1855), ali njihova priča je mnogo ukrašenija, bogatija, puna fantastičnih detalja koji su najverovatnije izmišljeni kako bi priča bila zanimljivija

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 18:44 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxxx

Poslednji put menjao catmandoo dana 11 Nov 2008, 21:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 18:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

ŠTA SI TI DUVO? I JA BI MALO, TOGA. :D

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 19:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ćut' bre Šaoline!

Catmandoo

Jesi li siguran da nisi pobrkao lokaciju? Naime, selo Svetinja se nalazi u opštini Jakšić, u Požeško-Slavonskoj županiji.

Izvještaj DVD (dobrovoljno vatrogasno društvo) pokazuje da je početkom ove godine u tom selu izbio požar koji je uspješno ugašen.

Citiraj:
Dana 02.10.2008. u 11.39h oglašena je uzbuna za DVD Jakšić. 7 Vatrogasaca u navalnom vozilu izlazi u 11.43h na intervenciju gašenja stambenog objekta (ljetna kuhinja) u selu Svetinja, k. br. 8. Po dolasku u 11.49h pristupa se gašenju sa brzonavalnim vitlom jer je požar bio u razbuktaloj fazi. Brzom reakcijom i gašenjem spriječena je moguća šteta na krovištu zgrade, te je spriječeno širenje na samu kuću koje je spojena sa opožarenom prostorijom. Pregledom potkrovlja utvrđeno je da se vatra nije proširila na krovište iako zbog stropa od trstika je to bilo moguće... Na požar je izašlo 7 članova DVD-a Jakšić:

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 19:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2008, 18:22
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
xXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Poslednji put menjao catmandoo dana 11 Nov 2008, 21:36, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 20:15 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Znači da odem u te selendre i tražim Crack dealera. OK.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2008, 22:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

catmandoo je napisao:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
xXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

:scratch: Kako bi se ovo moglo nazvati? Dosije X? :?: :!:

Vrh

PostPoslato: 13 Nov 2008, 22:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Malo knjiga na istu temu

Slika

Slika
Slika
Slika

En Rajs je godinama najtiražnija u ovom žanru. Meni se lično ona ne sviđa (slabo čitam ženske autore) ali može biti dobar uvod.

I am Legend
Slika

za ovo ste svi čuli... i film nema veze sa knjigom.

Anno Dracula
Slika
Slika

jako dobar serijal...

Slika

Kod nas preveden kao Zlatna Krv. Obavezno.

Najbolji horor autor Den Simons
Slika

Slika

Jedna od omiljenih, jako uticala na moje misaone procese... Iako se samo jedna priča bavi vampirima, i to indirektno, Dying in Bangcock (tako ameri zovu bangkok, šta mislite zašto) :D ostale su odlične... Ležaj entropije u ponoć, Veliki ljubavnik.... ma sve.

Evo linka na srpskom, pa ako hoćete da me bolje upoznate :wink: , samo čitajte Simonsa.

Umiranje u Bangkoku

http://www.freewebtown.com/polarissf/html/ljubavis/index0.html

Neke od ovih knjiga ima da se kupe kod Neše u Biblioneru...

i Incelu vraćaj naziv teme ili ću da te protatatatiram...

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 00:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Šta je ovo sa naslovom teme i prva dva posta u temi?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 67 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]