banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Nov 2025, 16:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57133 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2853, 2854, 2855, 2856, 2857
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Okt 2025, 01:22 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Ма нема шансе да ће бити било какве потребе у стану за нечим сем климе, ове иду до -25. Код доста људи сам примјетио да се жале да не грије како треба, јер около климе се брзо угрије и термостат који је у јединици угаси гријање, па кроз кратко вријеме почне опет кад се охлади, и тако се стално пали гаси и људи не буду задовољни. Потребно је подесити да чита температуру са даљинског, и онда нема проблема.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 06:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Mali osvrt na klimu i sa nekog drugog aspekta:
klima isusuje vazduh vise nego druge vrste grijanja, a vlaznost igra bitnu ulogu sto zbog subjektivnog osjecaja, sto zbog zdravstvenog, jer nije prijatno ni zdravo spavati ili boraviti gdje je niska vlaznost. Subjektivno gledano 24° na 40% i 24° na 60% vlaznosti daje osjecaj da je par stepeni razlike u prostoriji. Imam malu djecu i znam da sam i pored grijanja na radijatore svasta radio kako bih digao vlaznost tamo gdje spavaju.
Da ne pricam o mjesanju vazduha, ili sjedenju ispod klime...
Svaka cast sto se tice energetike i potrosnje, ali ne bih samo o tome razmisljao kada sam u fazi rjesavanja grijanja tokom citave sezone.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2010, 11:56
Fino si to objasnio.
Npr. ljeti na +35°C kod vlažnosti 80% hoćeš da se istopiš, ali kada je suvlje/suhlje/suše/sušnije/kako se kaže jebem li ga onda je podnošljivije.
Za neku sobnu vlažnost se preporučuje između 45% i 55% (zavisno od uzrasta i eventualnih zdravstvenih stanja).
Btw, u jesenjim/kišnim mjesecima kada mi se zamagli šajba na autu, ja upalim klimu, ona odmah odmagli/isuši, a do grada idem nizbrdo 2km tako da klima ne troši gorivo nego još radi kao motorna kočnica.
Za još trivijalnih i nebitnih savjeta me zapratite. 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 08:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Klima može da isušuje jedino ljeti, jer je izmjenjivač leden, pravi se kondenz na njemu, i ona tu vlagu (vodu od kondenza) izbacuje van objekta.
Otuda i neka luda zabluda da isušuje zimi, ili je to namjerno trolovanje, jer čujem da navlači vlagu ili da isušuje, nikad ne čujem ništa pozitivno od strane klima skeptika (vatra je vatra argument).

Klima kada grije, ventilatorom energiju sa svojih izmjenjivača toplote raspoređuje po prostoriji, tako što uvlači sa plafona iznad sebe vazduh, gura ga kroz izmjenjivač i vraća u prostoriju.

To je ujedno i jedina mana invertera, jer nekima subjektivno naprosto ne prija da nešto "duva" pirka i puše. Pravilno je usmjeriti klimu potpuno prema dolje kada grije, da mješa hladni vazduh sa toplim i nigdje ne pregrijava, a i da nikome ne "tuče" u glavu/leđa.

Kad bi klima sa svojih zimskih 40ak stepeni na izmjenjivaču širine 80 cm i mase par kg mogla da isušuje, svi standardni radijatori, koji su izmjenjivači toplote centralnog grijanja bi uništili prostorije i vlagu zakucali na 0 jer imaju površinu od nekoliko m2 i uz to uu daleko veću masu zagrijanu na 60+ stepeni..

Pošto imam i invertere i centralno i mjerače vlage, potpuno je ista priča, na šta god sam se grijao to je u par procenata bilo.

Za ovo što je gdin Rajder napisao - vazduh ne isušuje klima u autu, već fizičko svojstvo da hladan vazduh u sebe može da veže daleko više vlage od zagrijanog (koji je zasićeniji).
Kakav vazduh ti izbaci klima? Taj leden vazduh u procesu izjednačavanja svoje temperature sa okolnom veže u sebe vlagu (smanjuje ukupno vlažnost). Isto ti je i kad prozračiš zimi kuću, čim ubaciš leden vazduh (a izbaciš topao i zasićen), vlaga momentalno pada.

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 09:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zašto onda ventilacija u hladnom autu ni približno ne odmagljuje šajbe kao klima u istom tom hladnom autu? Čak i kad klima grije bolje odmagljuje šajbe.

Poslato sa BRP-NX1M pomoću Tapatoka

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 09:58 
Veteran
Veteran

https://fjcinc.com/is-it-ok-to-run-the- ... ter-is-on/
Zato što opet ide preko isparivača i izgubi dio vlage i to je značajno za tako malen prostor u kojem toliko ljudi "diše" i pravi vlagu.
Automobil ima klimu kapaciteta 12000 btu kao što je prosječnu kućnu, ali opslužuje i promeće par m3 vazduha, dok prosječna prostorija od 4x4 ima 40-45 kubika...

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 10:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Ниједан грејни елемент не уништава влагу у ваздуху. Он само подиже температуру у ваздуху и тиме релативну влажност смањује (топлији ваздух може да прими више влаге у себе због неке енергије која постоји међу молекулима). Апсолутна количина влаге остаје иста, без обзира чиме се гријеш.

Када релативна засићеност "пређе" преко 100% тај вишак је конденз који се јавља.

Морао бих погледати куда све ваздух пролази прије него што дође у ауто да бих то објаснио. Моја пп. је да кад упалиш климу у ауто ти улази сувљи ваздух и онда брже суши. То вјв зависи од вентилационих отвора. Вјв се брже грије ваздух са климом него без ње.

По мени је једина мана климе евентуална јача циркулација ваздуха која може да смета људима са алергијама (због прашине).

Vrh

PostPoslato: 28 Okt 2025, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

zidarR je napisao:
Za ovo što je gdin Rajder napisao - vazduh ne isušuje klima u autu, već fizičko svojstvo da hladan vazduh u sebe može da veže daleko više vlage od zagrijanog (koji je zasićeniji).
Kakav vazduh ti izbaci klima? Taj leden vazduh u procesu izjednačavanja svoje temperature sa okolnom veže u sebe vlagu (smanjuje ukupno vlažnost). Isto ti je i kad prozračiš zimi kuću, čim ubaciš leden vazduh (a izbaciš topao i zasićen), vlaga momentalno pada.
Imponuješ kao dosta upućen u materiju pa ne znam šta da napišem osim da se nadovežem na Zoku.

_зока je napisao:
Zašto onda ventilacija u hladnom autu ni približno ne odmagljuje šajbe kao klima u istom tom hladnom autu?
Da, zapravo najbolji argument je da klime "pišaju", vidjeli ste da na semaforima ostaje kondenzat/lokvica.
E sad kako ti to isušivanje objašnjavaš, po kojim fizičkim ili hemijskim zakonima ali auto klime defitivno isušuju (kućnu klimu nemam, mazohiziram se u potkrvlju tokom ljeta).

zidarR je napisao:
Kakav vazduh ti izbaci klima?
Topao! Aha, šta ćemo sad?
Dakle jesen je/zima, magli se, uključim klimu da odmagli, a temperaturu ne podesim na +16°C nego na grijanje - i odmagljuje se šajba.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2025, 10:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 10 Nov 2009, 16:08
Клима у ауту не грије, само хлади, па тако кондензује влагу са шајбе, прво се тај ваздух исуши преко климе па тек онда прође кроз гријање. У ауту гријање ради преко малог хладњака.

А инветрер клима која грије, да исушује је апсолутна глупост, ево сад се гријем, влажност 60%, као што ми и увијек буде. Једино опада приликом хлађења.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2025, 10:56 
Veteran
Veteran

Ma napisao gospodin onako, jer mi glupo da pišem drug :lol:

POšto znam da si ljubitelj mehanike, evo ovdje čovjek sve raščlanio u sitna crijevca.

https://restomodair.com/understanding-air-conditioning/

Kao što sam napisao, imaš klimu snage 12000 btu u par m3 prostora, i koja sve provlači preko svojih elemenata, naravno da će moći jako brzo da oduzme vlažnost i spasi od zamagljivanja.

Vrh

PostPoslato: 29 Okt 2025, 12:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mara- je napisao:
Клима у ауту не грије, само хлади.
У ауту гријање ради преко малог хладњака.
Znamo brate, tj. nadam se da svi znamo.
Toplota od sagorijevanja goriva grije vodu u bloku motora i malom hladnjaku i to je to.
Ali kada se uključi klima (tj. kompresor) onda dolazi do isušivanja i odmagljivanja.
Ako imate iole nov auto onda nemate problem sa tim, ali stari auti su kao sir švajcarac.. ne znam odakle više voda ulazi.

@zidarR
8)

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2025, 17:01 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Sep 2009, 10:51
Ima li neko za preporuciti majstora za grijanje, a da ne kuka kako ima posla preko glave i da ne moze doci ni za 7 dana da pogleda jedan radijator?
Povezao sam se na toplanu, medjutim jedan radijator hladan. Dolazi voda do njega, pregledao sve ventile sto sam mogao, ne vidim problem. Pretpostavljam da je problem u povratnom vodu negdje na razvodnoj (sabirnoj) grani, ali ne bih tu cackao sada kad je pun sistem...

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2025, 17:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Imaš PP

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57133 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 2853, 2854, 2855, 2856, 2857

Sva vremena su u UTC [ DST ]