banjalukaforum.com
https://banjalukaforum.com/

Rijeke
https://banjalukaforum.com/viewtopic.php?f=71&t=68372
Stranica 1 od 1

Autoru:  Milan [ 02 Feb 2019, 16:05 ]
Tema posta:  Rijeke

Citiraj:
Ekolozi su ponovo digli prašinu zbog izgradnje malih hidrolelektrana, upozoravajući da bi ovog puta odluka vlasti mogla zauvijek uništiti jedno od najlepših mjesta u Republici Srpskoj, čarobne Janjske otoke kod Šipova.

Ako Narodna skupštinina RS usvoji predloženi Zoning plan za Janjske otoke, na ovom lokalitetu, koje je po Prostornom planu RS trebalo da bude zaštićeno prirodno područje, biće nanesena trajna i nenadoknadiva šteta, tvrde aktivisti Centra za životnu sredinu Banjaluka.


https://www.banjaluka.com/aktuelno/bih/ ... kama-foto/

Autoru:  Pošteni Srda [ 02 Feb 2019, 17:16 ]
Tema posta:  Re: Rijeke

Sve na stranu, ali nema većeg zla za vodeni svijet od ovih mini hidroelektrana.

Autoru:  Milan [ 04 Apr 2019, 09:14 ]
Tema posta:  Re: Rijeke

Citiraj:
Samo vodotoci oko rijeke Une u cijeloj BiH nisu zatrovani glifosatom, hemikalijom za kontrolu korova i otrovnog hrasta, pokazali su rezultati istraživanja Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Istraživanje je provedeno u 142 opštine, a u 138 opština u vodotocima i pitkim vodama nalazi se glifosat – herbicid koji je vjerovatno kancerogen.

Svake godine u vrijeme proljeća se na voćnjacima, njivama prije i poslije žetve, na javnim prostorima itd. koristi glifosat kako bi se riješili korova, ali on prodire u zemljište, a potom i do pitke vode.

"U maju prošle godine radili smo brze testove najvećih vodotoka u opštinama i pitke vode, te smo otkrili da se u gotovo svim nalazi glifosat. Jedina mjesta u čijim vodotocima nismo pronašli tragove glifosata su vodotoci oko rijeke Une – Novi Grad, Bihać i još neka manja mjesta", rekla je za Radiosarajevo Ivana Kulić iz Centra za životnu sredinu.

Iako je istraživanje sprovedeno prošle godine, Kulić smatra da situacija na terenu nije popravljena jer se glifosat i dalje koristi za ubijanje korova u baštama, parkovima itd.

"Nismo pratili da li je situacija popravljena jer su testovi skupi. Za sada to još ne možemo provjeriti", rekla je ona.

Inače, ovaj herbicid je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), odnosno njena Međunarodna agencija za istraživanja o karcinomu (IARC), u martu 2015. godine okarakterisala kao „vjerovatno kancerogenim“.
https://www.atvbl.com/vijesti/drustvo/u ... d-4-4-2019

Stranica 1 od 1 Sva vremena su u UTC [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/